ABD Dışişleri Bakanı Blinken: '100 milyon dolarlık yardım daha yapacağız'

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, depremde binlerce insanoğlunun öldüğünü, milyonlarca insanoğlunun da etkilendiğini belirterek, “ABD namına şimdiye denli 85 milyon dolarlık yardım yaptık. 100 milyon dolarlık yardım daha yapacağız” dedi.

Gündem - 1 yıl önce

Türkiye'de meydana mevrut Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 merkezli depremlerin 14'üncü gününde ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken İncirlik Hava Üssüne geldi. ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ı İncirlik'te, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu karşıladı. Çavuşoğlu ve Blinken, helikopter ile depremden etkilenen Hatay üstünde araştırmalar yaptı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen alanlarda helikopterle araştırmalarda bulunduktan sonradan Adana'da İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığı'na döndü.

"Türk meslektaşlarımızla benzeyen ortaklık içindeyiz"

Blinken, İncirlik'te icra ettiği açıklamada tahripkâr depremin arkası sıra Türkiye ve Suriye ile el birliği zarfında olduklarını belirterek, “Bu yıkımı rüyet şansım he ve bunu kelimelere açığa vurmak baş döndürücü zor. Hala berk duran binaları ve yıkılanları görebiliyorsunuz, çatılar yerle müşterek olmuş. Ancak elden tarafındaki yapı hala ayakta duruyor. Bu durum, size depremin ölçeğini gösteriyor. Binlerce dirilik kaybı var, milyonlarca insanoğlu bu depremden etkilendi. Ve hala mükemmel kapsamını bilmiyoruz. Depremden elden sonradan ABD ve öbür devletler elden mevzuya müdahale oldu. Arama istirdat ekiplerimiz müşterek birçok çağ zarfında buraya geldi. Yaklaşık 200 kişi, kontrol istirdat köpeği ve öbür uzmanlar kontrol kurtarmaya yaptı. Yerleşim, su, besin derman elbise içeren 85 milyon dolar mesabesinde yardım yaptık. Bugün 100 milyon dolarlık yardım daha yapacağımızı açıklayabilirim. Aynı sürede Türk meslektaşlarımızla benzeyen ortaklık içindeyiz. ABD hükümetinin ayrışık sahalarında bu yılgı güç olmasaydı bu da olmazdı. Meslektaşlarımız 150 çıkış gerçekleştirdi” sanarak konuştu.

"ABD burada, kararlılıkla/ çelimli müşterek halde Türk ve Suriye halkıyla birlikteyiz”

Amerika'nın herhangi müşterek devir baş döndürücü çabuk ve çalışan müşterek halde yaşananlara yanıt verdiğine uyanıklık çekici Blinken şu halde bitmeme etti:

“Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'deki maksadımız şahıslara yardım geçirmek düşüncesince Türk meslektaşlarımız ile ortaklık yürütüyor. Bu derinlemesine sürekli müşterek güç olacak. Arama istirdat çalışmalarının ne eyvah ki sonuna geliniyor. İyileştirme çabaları bitmeme ediyor ve baştan nesir emekleri olacak. Yıkımın büyüklüğünü gördüğünüzde, binaların apartmanların, yıkılan evlerin sayıları, baştan nesir düşüncesince baş döndürücü derin müşterek güç gerekecek. Ancak Türkiye'ye yardımlarımızın bitmeme edeceğimizi üstlenme ediyoruz. Dünyanın sert baş döndürücü ülkesi ayrımsız şeyi yapıyor. Muazzam müşterek el birliği ve oturma var. Şu anda en ehemmiyetli obje desteğe gereksinim duyan şahıslara yardım sağlamak, şita süresince bunu sağlamak, gene kişi ayakları üstünde durmalarını sağlamak. ABD burada, kararlılıkla/ çelimli müşterek halde Türk ve Suriye halkıyla birlikteyiz.”

"Bugün 100 milyon dolarlık müşterek katkısı daha duyuruyoruz"

Blinken, açıklamanın arkası sıra matbuat personellerinin sorularını yanıtladı. Bir matbuat mensubunun, “BM 1 bilyon dolar yardım öneri etti. ABD daha ne yapacak?” sorusu hesabına Blinken, "BM çabuk ve ehemmiyetli müşterek kampanya gösterdi. Sizin de dediğiniz kadar 1 bilyon dolar. ABD 185 milyon dolarlık yardım sağlıyor. Ancak şayet daha müşterek tomar gerekseme olursa fazlası yapabiliriz. Diğer devletler de enerjisini arttırıyor fakat bu yardımın fonlanması çabuk olan. Ve diğerlerini cesaretlendireceğiz . Ancak söylediğim kadar yalnızca bugün 100 milyon dolarlık müşterek katkısı daha duyuruyoruz.

Özetle, ferda ve müşterek çağ sonradan mülakat fırsatımız olacak. Buradaki konuşmamızda çalışmalara, depremin yaralarını dolamak düşüncesince beraberce yapacaklarımıza odaklanmış olacağız. Türk ortaklarımızdan ileriye çevrilmiş gereksinimlerin neler olduğu, en güzel kesinlikle asistan olabileceğimiz, buradaki kullanmakta olanları beslemek düşüncesince kaynakları en güzel kesinlikle toplayabileceğimiz karşı elimden geldiğince baş döndürücü obje öğrenmeyi dört gözle bekliyorum” cevabını verdi.Blinken'ın dü çağ devam eden Türkiye ziyareti esnasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşebileceği belirtildi.

Haftanın Öne Çıkanları

Depremden yaralı kurtulanlar o anları anlattı!

2023-02-19 09:06 - Gündem

Samandağ'da depremzedeler stadyumda kurulan çadır şehirde yaşamlarını sürdürüyor

2023-02-19 10:06 - Gündem

"DerinGÖRÜ" programıyla deprem branşında 157 refakatsiz çocuğun ailesi belirlendi

2023-02-16 14:09 - Teknoloji

Baykar'ın deprem sahasına gönderilmiş olduğu gerekseme malzemelerinin dağıtımına başlandı

2023-02-13 16:10 - Teknoloji

Vali Bilgin: Nurdağı kazasının kırık hattından ırak ortak bölgeye taşınması uydurma konusu

2023-02-16 21:06 - Gündem

Devlet Bahçeli Vakfı afetzede kollar düşüncesince harekete geçti

2023-02-16 15:10 - Gündem

Avusturyalı Sebastian, depremzedelere 20 elektrik üreteci yardımında bulundu

2023-02-16 12:07 - Dünya

Afetzedeler düşüncesince ihtiyaç malzemeleri teknoloji tabanlı uygulamalarla hızla toplanıyor

2023-02-17 15:10 - Teknoloji

Trabzonspor'un hayvan beceri direktörlerinden Ahmet Suat Özyazıcı ölüm etti

2023-02-18 21:09 - Spor

Kırıkhan'da depremde ölen yakınlarını bulamayanlar düşüncesince koku örneği kabul etme merkezleri kuruldu

2023-02-18 20:09 - Gündem

İlgili Haberler

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi vakit 15.00'e denli işlev vermeyecek

12:08 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:07 - Gündem

Marmara Denizi'nde 3,9 büyüklüğünde deprem

09:07 - Gündem

'Kentsel dönüşümü beslemek gibi kira yardımını İstanbul'da 3 bin 500 liraya çıkarıy

02:07 - Gündem

Tarım ve orman sahalarında tensikat içeren anayasa teklifinin 11 maddesi onama edildi

01:07 - Gündem

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem