ABD'de et fiyatlarındaki çoğalma tartışmalara sebep oluyor

ABD'de, besin enflasyonu Kovid-19 salgının etkisiyle sonuç devirde artma gösterirken, et fiyatlarındaki kaba yükseliş dikkatleri çekiyor.

Dünya - 3 yıl önce

Washington

ABD'de et fiyatlarındaki artım besin enflasyonun en ehemmiyetli sebeplerinden bir tanesi yerine öne çıkarken, acemi yüz koronavirüs (Kovid-19) salgının bozukluk bulunduğu hastalıkların beraberinde hazırlık zincirindeki rakiplik eksikliğinin de et fiyatlarındaki artışta çarpıcı bulunduğu belirtiliyor.

ABD'de besin enflasyonu, Kovid-19 salgının etkisiyle aylardır yükselişini sürdürürken, tüketiciler kabilinden besin enflasyonun asliye sebeplerinden bir tanesi yerine yayınlanan et fiyatlarındaki artım derece derece kalan ortak ağız dalaşı konusu biçimine geliyor.

ABD Çalışma Bakanlığının açıklamış bulunduğu sonuç veriler, Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) ağustosta salname bazda yüzdelik 5,3 artarken, besin enflasyonun ayrımsız çağda yüzdelik 3,7'lik yükseliş kaydettiğini ortaya koyuyor. Son açıklayan TÜFE verileri ise al et fiyatlarının ağustosta sabık senenin ayrımsız ayına gereğince yüzdelik 12,2, hınzır hitit fiyatlarının yüzdelik 9,8 ve tavuk ile gülük kabilinden kümes hayvanı fiyatlarının yüzdelik 7 arttığını gösteriyor.

Beyaz Saray’ın paylaşmış bulunduğu veriler de Aralık 2020’den buyana al et fiyatlarının yüzdelik 14, hınzır hitit fiyatlarının yüzdelik 12,1 ve kümes hayvanı fiyatlarının yüzdelik 6,6 arttığına ayraç ediyor.

Tarım Bakanlığı ise al et fiyatlarında bu sene yüzdelik 4,5 ila yüzdelik 5,5, kümes hayvanı fiyatlarında yüzdelik 16 ila yüzdelik 19 ve hınzır hitit fiyatlarında yüzdelik 6 ila yüzdelik 7 ortada artım bekliyor.

Bakanlığın verilerine göre, Kovid-19 salgının çarpıcı olmaya başladığı Mart 2020’de 3,881 dolar bulunan 1 pound (453,6 gram) dana kıymanın sayı farkı fiyatının Ağustos 2021’de 4,468 dolara yükseldiği uyanıklık çekiyor.

Beyaz Saray hazırlık zincirindeki rakiplik eksikliğine dikkati çekiyor

Üreticiler, fiyatlardaki yükselişe bozukluk yerine Kovid-19 salgının bozukluk bulunduğu sunma darboğazları, kalan olta maliyetleri, geri hizmet ve iş gücü sıkıntıları ile kalan talebi gösterirken, Biden yönetimi, piyasanın yapısının et ve kümes hayvanı ürünlerinde dağınık fiyat enflasyonuna bozukluk bulunduğunu belirtiyor.

Biden yönetimi, hazırlık zincirindeki rakiplik eksikliğinin fiyatlardaki artışta çarpıcı bulunduğunu savunuyor.

Konuya bağlı ilkgüz kocaoğlan başlangıcında ortak blog yazısı paylaşan Beyaz Saray, kalan et fiyatlarına bağlı yasadışı fiyat sabitlemesini engellemek, antitröst yasalarını infaz etmek ve et el işi sanayisine şimdi ortak tomar saydamlık gelmek düşüncesince çelimli adımlar atılacağını bildirmişti.

Büyük firmalar tutarları manipüle ika suçlamasıyla erinç karşıya

Beyaz Saray’ın paylaşmış bulunduğu yazıda, hoppadak 4 şişman firmanın pazarın çoğunluğunu arama ettiğine ayraç edilerek, verilerin bu şirketlerin Kovid-19 salgını esnasında üstün dereceli karlar elde ederek tutarları artırdığını gösterdiği kaydedilmişti.

Tarım Bakanlığını verilerini pınar yayınlayan Beyaz Saray, ülkede hoppadak 4 firmanın al et, hınzır hitit ve kümes hayvanları ürünlerinde pazarın kısaca yüzdelik 55-85'ini arama ettiğini aktarmıştı.

Accountable.US anlı şanlı kol kabilinden meydana getirilen ortak tetkikte de şişman et el işi şirketlerinin sonuç yıllarda ağırbaşlı fiyat tespit davaları ile erinç karşıya kalmış bulunduğu ve birçoğunun tutarları manipüle etmiş bulunduğu düşüncesince sonuç yıllarda minimum 400 milyon dolar mülk cezası ve uyum tazminatı ödemeyi ikrar etmiş bulunduğu belirtildi.

Söz konusu incelemede, ABD'nin şişman besin firmalarından Smithfield Foods, JBS, National Beef Packing Company, Tyson Foods ve Cargill'in adları arazi aldı.

"Artan fiyatlar et ürünleriyle sınırlanmış değil"

Cornell Üniversitesi Tarım Ekonomisi Emeritus Profesörü Andrew Novakovic, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, muhtelif market ürünlerinde maaş TÜFE verilerinin, et fiyatlarındaki umumi pahalılık düzeyinin ev kullanması düşüncesince satın tahsil edilen öbür gıdaların fiyatını aştığını gösterdiğini söyledi.

Daha faziletkâr derinliğine vadeli pahalılık oranları gören bambaşka mahsulat de olduğuna dikkati işveli Novakovic, taravetli sonuç ve sebzelerde umumi yerine faziletkâr fiyat trendlerinin görüldüğünü aktardı.

Novakovic, verilerin, azda olsa ürkü alımları ve ayrımsız sürede el işi tesislerindeki sunma kesintileri dolayısıyla umumi yerine kıyma ve et fiyatlarının salgının er aşamalarından içten etkilendiğini belirgin bariz gösterdiğini tabir etti.

Salgının etkilerinin tavuk fiyatlarında baş döndürücü şimdi ceninisakıt büyüklükte el gösterdiğini ve 2020'nin 2'inci yarısında ehemmiyetli seviyede yatıştığını tamlayan Novakovic, 2021'de ise et fiyatlarının tavuğa gereğince baş döndürücü şimdi "agresif" ortak biçimde arttığını kaydetti.

Novakovic, "Markette et ürünlerinde ortak şeyler bulunduğu akıllıcasına fakat kalan fiyatlar et ürünleriyle sınırlanmış değil." değerlendirmesinde bulundu.

"Canlı sığır tutarları banko sonuç yılların averajının enikonu üzerinde"

Fiyat artışlarının ansızın ortak tomar sebebi olduğuna dikkati işveli Novakovic, Kaliforniya'daki yangınlar ve kuraklık, Güneybatı'daki yağışsız havanın sonuç ve göveri üretimini kesintiye uğrattığını anlattı.

Novakovic, darı ve soya fasulyesi fasulyesi fiyatlarında da hem sunma hem de istem dolayısıyla 2021'de şişman artışlar görüldüğünü belirterek, "Bunlar, hayvancılık istihsal maliyetlerinin en şişman bileşeninin işareti bulunduğu için bu gestalt kocabaş efsanevi fiyatlarında gösteriş oynamıştır. 2020 ilkbaharında gördüğümüz rakamların baş döndürücü altında bulunmasına rağmen, çalışkan sığır tutarları banko sonuç yılların averajının enikonu üzerinde." dedi.

Marketlerde tanıdık birtakım fiyatların hoppadak umumi sunma ve istem koşullarını yansıttığını aktaran Novakovic, et işleyici şirketlerin sayısının ve boyutlarının da sığır, hınzır ve kümes hayvanları üreticileri ortada şişman ortak ide deposu bulunduğunu kaydetti.

Novakovic, bu endişenin salgının önceki evrelerinde şimdi ortak tomar ahenk getirdiğini belirterek, nice maraba ortada ABD'deki az sayıdaki şişman et işleyici şirketlerin nispetle ortak hayli ortak alışveriş gücüne eş oldukları ve bunu zat çıkarları düşüncesince kullandıklarına değgin çelimli ortak önsezi bulunduğunu dile getirdi.

"Yüksek olta tutarları ve çelimli dış satım talebi dolayısıyla et fiyatlarında artım yaşandı"

Purdue Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Jayson Lusk da, "Yüksek olta tutarları ve çelimli dış satım talebi dolayısıyla bu edebiyat başlarında küresel sığır hitit ve hınzır hitit fiyatlarında birtakım çelimli fiyat artışları yaşandı. Ancak sonuç ortak aydır bu dü ürünün küresel tutarları azalış eğiliminde." dedi.

Rekabete karşıt davranışların olmasının bahis konusu olmadığını tamlayan Lusk, bulunan irdelemenin çoğunu yönlendiren şimdi enli ortak döngüsel meyil bulunduğunu tabir etti.

Lusk, paketleme kapasitesini artırmaya müteveccih nice envestisman bulunduğunu anlatarak, probleminin bu olması biçiminde ortak yahut dü yıla azda olsa düzeleceğini dile getirdi.

Sektördeki çelimli şirketlerin müstevli içre gelişim fiyatlarındaki değişime dikkati işveli Lusk, 6 Ocak 2020'den buyana bölüt belirgin dü şişman ortaklık bulunan JBS ve Tyson Foods'un hisselerinin yüzdelik 5,83 ve yüzdelik 16,69 düştüğünü kaydetti. Lusk, "Piyasa, et paketlemenin müstevli içre şimdi işveli ortak envestisman fırsatı biçimine geldiğini düşünmüyor kabilinden görünüyor." ifadesini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Balat’ta silahlı saldırıya uğrayan Esen Kaya yaşadığı dehşeti anlattı

2021-09-23 14:20 - Asayiş

Emine Erdoğan'dan hanımlara 'sürdürülebilir evren mensur edelim' çağrısı

2021-09-22 16:01 - Dünya

Fenerbahçe Giresunspor Maç Anlatımı

2021-09-23 20:36 - Spor

Taksim’de Yiğit Marcus Aral’ın öldüresiye dövüldüğü anlar kamerada

2021-09-23 10:02 - Asayiş

Sapanca Gölü’nde 23 kiloluk sazan yakaladı, sezonun rekorunu kırdı

2021-09-22 12:26 - Gündem

Çekmeköy'de oğluna uyuşturucu sattığı iddia edilen insanları uyaran baba hayatını kaybetti

2021-09-23 07:48 - Asayiş

107 yaşındaki Osman dede 40 yıl önce evi terk eden oğlunu arıyor

2021-09-23 13:12 - Gündem

Hiperleksili evlatların yaklaşık yüzde 84'ünde otizm görülüyor

2021-09-22 15:36 - Sağlık

Türksat TEKNOFEST'te gençlerle buluştu

2021-09-22 14:26 - Teknoloji

Hatay’da şiddetli sağanak yağış etkili oldu

2021-09-23 12:59 - Gündem

İlgili Haberler

Netanyahu, dünkü başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı müşterek sürece" sürükledi

13:07 - Dünya

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:06 - Dünya

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya

Pentagon'un, ABD'nin muhtemel Rus savaş suçu kanıtlarını Lahey'e iletmesini engellediği

06:06 - Dünya

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem