Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülkemizi büyütme, geliştirme, ihya uğrunda ilerleyeceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Siyasi yahut içtimai tek başkalık gözetmeden farklılıklarımızın hepsini zenginliğimiz adına onama ederek, ülkemizi büyütme, geliştirme, ihya uğrunda ilerleyeceğiz." dedi.

Politika - 1 yıl önce

.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Antalya'da

Erdoğan, Antalya'daki şişko açım töreninin peşi sıra boşluk ayında yığın felaketi yaşanmış bulunan Kumluca ilçesine gitti.

Selin sansasyonel bulunduğu bölgede araştırmalarda mevcut Erdoğan, bölgede meydana getirilen çalışmalara dair alakalı icra vekili ve yetkililerden bilim aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni yan yana seçimin arifesinde, karşımıza gine "yaptırmayız" ittifakıyla çıktılar

Kumluca buğday pazarında otobüs üstünden vatandaşlara seslenme fail Erdoğan, yığın felaketinden etkilenen vatandaşlara önceki olsun dileklerini iletti.

Dört ayda sakıt yağışın yan yana günde yağmasıyla oluşan yığın afetinin yolların kapanmasına, ev, iş yeri, anahtar ve seraların su altında kalmasına faktör bulunduğunu anımsatan Erdoğan, "Rabb'im ülkemizi ve milletimizi gelişigüzel çeşitli afetten korunum eylesin." ifadelerini kullandı.

Afetin başladığı andan itibaren ellerindeki kâffesi imkanlarla sahaya indiklerini özetleyen Erdoğan, bakanları yalnızca alana göndererek çalışmaların koordinasyonunu sağladıklarını dile getirdi.

<br class="k-br" />

"Sizleri bekâr bırakamazdık"

Çeşitli kurumlara ilişik 2 bin 385 personel ve 454 aracın, selin yaşandığı ilçelerde karışma ve düzeltme faaliyetleri yürüttüğünü, yığın sularının basmış bulunduğu 624 ev ve iş yerinin temizlendiğini, 14 konutun boşaltma edildiğini anımsatan Erdoğan, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Heyelan tehdidi altındaki 8 ikametgâh ağız ağıza boşaltılarak zarfında canlı yurttaşlarımıza taşımalık verildi. Acil gereksinimler düşüncesince mecmu 171 milyon teklik ile korunma ve besin malzemeleri kurumlarımızca alana gönderildi. Önceki sene yaşanmış bulunan düşkün afetinde, doğudaki ilçelerimizde canlı vatandaşlarımızı bekâr bırakmadık. Maddi, tinsel gelişigüzel çeşitli desteği verdiğimiz üzere yığın afetinde de siz değerli ziyaretçilerimizin indinde arazi aldık. Sizleri bekâr bırakamazdık. Bir uğursuz var, karabulut var. Bu felaketin bulunduğu yerde mevki şekilde halkımızı, vatandaşımızı bekâr bırakamayız. Bu deprem, sel, düşkün afeti olabilir. Elimiz dair duramayız. Siz, bizlere yan yana fariza verdiniz. 'Emaneti tığ size konfirmasyon ediyoruz, başımıza yan yana uğursuz geldiği devir siz bizim yanımızda olacaksınız.' dediniz. Biz bunu Manavgat'ta, Muğla'da ve Antalya'nın öbür ilçelerinde yaptık mı? Yaptık."

"1,3 bilyon teklik yatırım, selin ağırbaşlı neticelere sefer açmasını engellemiştir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilçede meydana getirilen çalışmaların peşi sıra televizyonlarda görmüş bulunduğu felaketin bundan böyle kalmadığını, gelişigüzel tarafın vasıtasız geçirildiğini, çalışmaların da bitmeme ettiğini dile getirdi.

Devlet Su İşlerinin bölgede koyu yan yana biçimde çalışmalarını sürdürdüğünü özetleyen Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Burada derenin üstünde 558 mt. boyunda baks (betonarme kutu menfez) vardı. Bu baksı ağız ağıza yıkarak kaldırıyoruz. Artık açıkça düzene geçerek burayı bu cins felaketlerden koruyalım diyoruz. Sel afetinin bu derece ağırbaşlı hasara sefer açmasında öz yataklarına meydana getirilen müsaadesiz ve hata müdahalelerin de tesiri var. Hep söylediğimiz üzere tabiat ananın düzenine hürmet belirtmek mecburiyetindeyiz. Büyüklerimiz bizlere 'Dere yatağında akar.' der. Dereyi yatağından çıkartmamak lazım. Bırak yatağında aksın. Bir yerde gülmeyen miktarlara vasıl yağmur varsa, orada behemehâl suların zat mecrasında tahliyesine olanak verecek öz yatakları da var. Bu öz yataklarının önünü kesersek, akıp gidemeyen su, şems sağlık yığın olup üzerimize biner. Devlet Su İşlerimizin akıbet senelerde bölgede meydana getirdiği 1,3 bilyon teklik yatırım, yığın felaketinin henüz ağırbaşlı neticelere sefer açmasını engellemiştir. Ancak ortaya çıkan levha bundan sonraları benzeri yıkımlara sunulan kalmamamız düşüncesince acemi tedbirler almamız icap ettiğini de gösteriyor."

"Göletlerin yapımına bu sene başlayacağız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çabucak yapılması müstelzim acemi yatırımların tespitini tamamladıklarını, hazırlıklarını bitirdiklerini, inşasına start evresine geldiklerini anlattı.

Akmaz, Üleşik, Yapraklı, Göksu, Beysi, Salur, Başgöz, Karaçay derelerinde bereket dulda tesisleri, Gavur, Göksu ve Akmaz'da mendirek düz yazı edeceklerini kail Erdoğan, sulama indinde bereket dulda düşüncesince de ehemmiyetli bulunan Erentepe, Kömürocağı, Ortaköy ve Kanlıböngeç göletlerinin yapımına bu sene başlayacaklarını vurguladı.

Kamulaştırma işlemlerinin peşi sıra yığın afetinden koruyacak bu projeleri 4,3 bilyon teklik yatırımla çabucak tamamlayacaklarını özetleyen Erdoğan, başkaca ağırbaşlı hasarlı 23 binayı da bu sene zarfında düz yazı yazar sahiplerine konfirmasyon edeceklerini bildirdi.

"Sizlerden, öz yataklarının önünü kapatmama hassasiyeti bekliyorum"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasına şöyleki bitmeme etti:

"Bak, dedikodu ola buyana gele yok. Şimdi tığ buradan Manavgat'a gidiyoruz. Manavgat'ta düşkün afetinde vatandaşlarımın binaları göynük mıydı? Onlara, 'Hemen oldukça iyi çağdaş evler yapıp, bunları size en endamsız sürede konfirmasyon edeceğiz.' dedim. Şimdi bugün bunların 450 kadarını konfirmasyon ediyoruz. Televizyonlarda izlemişsiniz. Geri kalanlarını da en endamsız sürede konfirmasyon edeceğiz. Sizlerden, konut, iş yeri, limonluk ve öbür kâffesi yapı ve altyapıların inşasında öz yataklarının önünü kapatmama hususunda duyarlık bekliyorum. Basit dulda önlemleriyle önemsiz hasarlarla atlatabileceğimiz yığın felaketlerinde iri zayiat yaşamamak düşüncesince buna mecburuz. Bu tedbirlerin dikkatsizliği dolayısıyla Allah göstermesin tek vatandaşımızın yaşamını kaybetmesine, uğrayacağı maddesel dokunca yüzünden üzülmesine isteme gösteremeyiz. İnşallah bu akıbet yatırımların peşi sıra daima bu arada sergileyeceğimiz zeki yaklaşımla, sahamızda yığın felaketi tehdidini asgariye indirmiş olacağız."

Türkiye'yi 20 yılda yüzyıllık im ve hizmetlere kavuşturmuş olmakla alım çalım duyduklarını tamlayan Erdoğan, yaptıklarını, bundan sonraları yapacaklarının hem teminatı aynı sürede karşı adımı şekilde görerek baş döndürücü henüz iri yan yana azim ve kararlılıkla 2023'e girdiklerini söyledi.

Erdoğan, tarihin en fevk seviyedeki demokratlık ve kalkınma altyapısını, esas hedeflerinin yalnızca başlangıcı, yalnızca dibacesi şekilde bildirme ettiklerini gelişigüzel fırsatta tekrarladıklarını dile getirdi.

"Tüm kesimleri destekleyeceğiz"

Konuşmasında, "Bu acemi zamanın namına da ne diyoruz?" diyerek soran Erdoğan, vatandaşlarla baş başa "(Türkiye Yüzyılı) diyoruz." dedi.

Kumluca'nın Türkiye Yüzyılı'nın ehemmiyetli yan yana adımı olacağını tamlayan Erdoğan, şöyleki bitmeme etti:

"Aynı biçimde Finike anca olacak, Manavgat anca olacak. 19 ilçesiyle Antalya anca olacak. Cumhuriyetimizin kuruluşunun karşı asrını geride bırakırken, karşımızda kendimiz ve evlatlarımız düşüncesince geleceğimize umutla bakabileceğimiz yan yana Türkiye tablosu olduğuna inanıyorum. Dünyanın sağlıktan güvenliğe, gıdadan enerjiye katı baş döndürücü başlıkta gülmeyen krizlerle sarsıldığı yan yana dönemde, tığ Türkiye Yüzyılı'nı şayet sizlerle konuşabiliyorsak aha bu levha sayesindedir. Hiç malum bu 20 yılda gösterdiğimiz kâffesi gayrete ve verdiğimiz kâffesi mücadeleye karşın hala fire kalan, aksayan, düzeltilmesi müstelzim hususlar olabilir. Ama Antalya'yı, gördüğünüz bir duruma getiren AK Parti iktidarı, Allah'ın izniyle bunları da yapacak."

Türkiye Yüzyılı'nı düz yazı ederken bu restorasyonları da gerçekleştireceklerini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Milletimizin gönlünü kazanmadık, derdine çıkar sefer olmadık, beklentisini karşılamadık tek kesimini, tek ferdini tutmak azmiyle geceli gündüzlü emek vermeyi sürdüreceğiz. Siyasi yahut toplumsal tek başkalık gözetmeden farklılıklarımızın hepsini zenginliğimiz şekilde bildirme ederek, ülkemizi büyütme, geliştirme, ihya önünde ilerleyeceğiz. Çünkü bu millete, bu yakışır. Yatırım yapan, istihdam oluşturan, üreten, ihraç fail herkesi başımızın tacı şekilde biliyoruz. Çalışanlarımızdan girişimcilerimize kâffesi kesimleri destekleyeceğiz."

"Her çabanın indinde olacağız"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, "Sayın Putin bak, bizim yan yana Kumluca'mız var. Bu Kumluca'mızın yan yana ayrıcalığı var, bura adeta yan yana domates memleketi gibidir. Beni Kumlucalılara utangaç etme." söylediğini aktaran Erdoğan, "Sağ olsun, o da filhakika bu ricalarımızı kırmadı ve devir kurnaz hani yan yana kesilmeler oluyordu ya ondan sonraları yeniden önü oluşturulan o domateslerimizin ihracatında bunları gördük." diyerek konuştu.

Erdoğan, bayanların domates ikramında bulunduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Hakikaten bu domateslerimiz gelişigüzel şeye değer. Kumluca'nın en iyi örneklerinden bir tanesi olduğu, hazne tutarındaki tarihi, tabii, ticari imkanlarımızın kıymetini bulmasını sağlayacak gelişigüzel çabanın indinde olacağız. Dün yoklukların, yoksullukların, zulümlerin Türkiye'sinden, huzurun, güvenin, istikrarın Türkiye'sine yelkenli açmıştık. Yarın ise güneşin, gelişigüzel bölgede dünyanın en gelecek 10 ülkesi ortada arazi almış Türkiye'nin üstünde doğacağı günleri gitmek düşüncesince sabırsızlanıyoruz. Kadınıyla genciyle çiftçisiyle turizmcisiyle sanayicisiyle inşallah bu luğu daima bu arada yaşayacağız."

Sel afetine sunulan küsurat vatandaşlara önceki olsun dileğinde mevcut Erdoğan, Antalya'da açılışı meydana getirilen im ve hizmetlerin şehre faydalı olmasını diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, henüz sonraları yığın felaketinden etkilenen Zülfiye Ceylan'ı iş durumunda görüşme etti.

Erdoğan'a ziyaretinde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da haremlik etti.

Haftanın Öne Çıkanları

Yargıtay'dan emsal 'Mehir' kararı

2023-01-04 10:06 - Gündem

Irak'ta Körfez Ulusları Kupası, 55 bin futbolseverin katılmış olduğu açım töreniyle başladı

2023-01-06 20:06 - Spor

Bursalı 53 salname kasket ustası mesleğini öğretecek şakirt bulamıyor

2023-01-07 12:14 - Yaşam

Mavi Vatan’ın Çelik Kalesi TCG Gediz’de yeni sene manzaraları

2023-01-01 09:08 - Gündem

Batı Akdeniz'in 2022 ihracatı 2,5 bilyon doları geçti

2023-01-03 15:06 - Ekonomi

Çin'in üçüncü uçak gemisi Fucien toy yılda çokluk testlerine başlayacak

2023-01-03 17:09 - Teknoloji

'Türkiye Yüzyılı'nın anahtarı acemi anayasadır'

2023-01-07 03:06 - Politika

Çanakkale Boğazı sis nedeniyle transit gemi geçişlerine kapatıldı !

2023-01-03 08:06 - Gündem

ABD'de muhacirlik kurumu vize ücretlerine fahiş zam teklifinde bulundu

2023-01-07 05:09 - Dünya

Edirne'de yurttaşlar Meriç ve Tunca nehirlerinin çevresinin temizlenmesini istiyor

2023-01-03 18:06 - Gündem

İlgili Haberler

Çavuşoğlu: Moskova'da fen kurda murabba müşterek toplantı düşüncesince Rusya'dan çağırma aldık

16:09 - Politika

Bakan Çavuşoğlu: 'Gelecek hafta Moskova’da teknik toplantı düşüncesince Rusya’dan davet aldık'

14:07 - Politika

Türkiye, İsrail'in Batı Şeria’da kalan hücum ve kuvvet eylemlerini kınadı

01:06 - Politika

Türkiye ile Brunei Darusselam ortada 5 geçim imzalandı

19:07 - Politika

Afet Yeniden bayındırlık Fonu kuruluyor

18:07 - Politika

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem