Davos, WEF'in açılışından ilk iklim krizi protestosuna oyunluk oldu

Dünya Ekonomik Forumu'na (WEF) karşı bulunan gruplar ve iklim aktivistleri, 16-20 Ocak tarihlerinde İsviçre'nin Davos nahiyesinde başlamış olacak WEF'i ve iklim değişikliğini protesto etti.

Dünya - 1 yıl önce

Cenevre

Davos'taki Postane Meydanı'nda planlı protestolara, baş döndürücü sayıda çevreci katıldı. Ellerinde WEF ve iklim değişikliğine müteveccih değişik dillerde eleştirisel pankart ile dövizler haiz çevreciler, bu mevzuda aşama atmayan hükümetleri eleştirdi.

WEF'e ev sahipliği fail İsviçre hükümeti ile organizasyonun ortaklarına da reaksiyon yayınlayan çevreciler, WEF'i sadece iktisadi kaygılarla düzenlendiği, iklim değişikliği ve gayrı ehemmiyetli sorunlara hal önermediği sebebi öne sürülerek eleştiriyor.

Davos zirvesini eleştiren "Strike WEF" adlı oluşumun üyesi Gianna Catrina, AA muhabirine, WEF'i, akıbet 2 senedir bulunduğu denli bu sene da protesto ettiklerini anlattı.

Catrina, "Biz, global ekonominin elitlerini protesto kılmak düşüncesince buradayız. Çünkü şu anda nezdinde ekolojik akse yaşanıyor ve bu da bulunan iktisadi cümle çeşidinden körükleniyor." dedi.

Son yüzyılda yapılanlar zımnında yöre krizi ve içtimai sorunlar yaşandığını kail Catrina, iktisadi kar odaklı edinmek yerine, insanoğlu ve tabiat ananın önemsenmesi icap ettiğini belirtti.

Gianna Catrina, protestolara rastgele kesiminden çevreye hassas grupların katıldığına ayraç ederek, şu anda şahısların iktisat ve anamalcı ekonomiyle ilişik baştan düşünmeye başlamasıyla nezdinde değiş yaşadığına inandığını dile getirdi.

Strike WEF'in nezdinde gayrı üyesi Claudıo Bernard da bugünkü protestoyu WEF ile ilişik sorunları ortaya almak ve bu organizasyona hastalık karşı olduklarını belirtmek düşüncesince düzenlediklerini aktardı.

Bernard, "WEF, çelimli ve varlıklı insanlarca hazırlanmış nezdinde yapı. Geri artan insanoğlu dışarıda kalıyor." dedi.

WEF kapsamında rastgele sene baş döndürücü sayıda demokratik sıfır olayın da gerçekleştiğini dile getiren Bernard, "diktatörlerin al halılarla karşılandığını" savundu.

Bernard, WEF ayarında arsıulusal nezdinde organizasyonun olması gerektiğine katıldığını anlatım ederek, bunun ağız ağıza değişik nezdinde formatta olması icap ettiğini laflarına ekledi.

İsviçreli İklim aktivisti Rosemarie Wydler-Walti ise İsviçre'de iklim korumayla ilişik kısaca 2 bin eş katılımcıdan oluşan nezdinde grubun üyesi bulunduğunu belirterek, iklim değişikliğinden en nezdinde tomar etkilenen ekip ortada olduklarını söyledi.

İsviçre hükümetini iklim değişikliğine müteveccih ehliyetli aşama atmadığı sebebi öne sürülerek sorun ettiklerini ve bu davanın 29 Mart'ta Strazburg'da görüleceğini kaydeden Wydler-Walti, iklim değişikliğine müteveccih atılacak adımların insanoğlu hakları çerçevesinde değerlendirilmesini umduklarını bildirdi.

Wydler-Walti, "İsviçre hükümeti iklim değişikliğine müteveccih tek bilinçlilik yapmıyor. Bu mevzuda Avrupa ülkelerinden hâlâ biçimsiz durumdayız." değerlendirmesini yaptı.

WEF, "Parçalanmış Bir Dünyada İşbirliği" temasıyla düzenleniyor

Bu sene "Parçalanmış Bir Dünyada İşbirliği" temasıyla 53.'sü düzenlenecek WEF'te liderlere "dünyanın yüz yüze bulunduğu krizleri beraberce ele kabul etme ve koordineli aksiyon planı geliştirme" çağrısı yapılacak.

İsviçre'nin Davos nahiyesinde ferda başlayıp 20 Ocak'a denli sürecek olan, nice ülkenin ve arsıulusal organizasyonun önderi ile iş dünyası temsilcilerinin arazi alacağı forum, 130 ülkeden 50'si devlet/hükümet başkanı edinmek neredeyse 2 bin 700'den nezdinde tomar katılımcıyı nezdinde araya getirecek.

Forum kapsamında iktisat ilkin edinmek neredeyse Rusya-Ukrayna Savaşı, Kovid-19 salgını, teknoloji, enerji, iklim değişikliği, sağlık, muhaceret ve arsıulusal akse mevzuları oturumlarda öne çıkma başlıklar olacak.

Haftanın Öne Çıkanları

Jandarmadan 3 ilçede senkronik uyuşturucu operasyonu: 5 gözaltı

2023-01-11 16:07 - Asayiş

Bern İletişim Müşaviri Bayram Altuğ'a BM'de veda programı düzenlendi

2023-01-14 13:06 - Dünya

Dursun Özbek: 'Galatasaray’da şov devam edecek'

2023-01-09 05:06 - Spor

Rusya, Ukrayna'nın Dnipro kentini vurdu: 18 yaralı

2023-01-14 21:09 - Dünya

Kaybolan alzheimer hastası emekli öğretmeni arama emek harcamaları devam ediyor

2023-01-13 08:09 - Asayiş

Kaza yaptı, aracını bırakıp gitti

2023-01-14 03:07 - Asayiş

Yüksek lisans eğitimine talep artıyor

2023-01-14 11:09 - Eğitim

Pendik’te Sabiha Gökçen Havalimanı tünel inşaatında iş kazası geçiren işçi hayatını kaybetti

2023-01-13 17:13 - Asayiş

İlhan Palut: 'Beraberliği bile sorgulayabileceğimiz bir karşılaşmada mağlup olduk'

2023-01-14 22:06 - Spor

Dışişleri Bakanlığından Nepal’e taziye mesajı

2023-01-15 16:07 - Politika

İlgili Haberler

Netanyahu, dünkü başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı müşterek sürece" sürükledi

13:07 - Dünya

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:06 - Dünya

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya

Pentagon'un, ABD'nin muhtemel Rus savaş suçu kanıtlarını Lahey'e iletmesini engellediği

06:06 - Dünya

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem