Gelecekte 5 dünya doğa, iklim ve nüfusa ilişkin nedenlerle başkentini taşıyacak

Toplam nüfusları 430 milyonu bulan Güney Kore, Endonezya, Mısır, Montserrat Adası ve Ekvator Ginesi'nin, başkentlerini transfer sonucuna siyasal yahut askeri esbap değil, küsurat nüfus, iklim ve natür koşulları faktör oluyor.

Dünya - 2 yıl önce

Ankara

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, bahis konusu 5 ülkeden sadece Montserrat'ın başkenti çağ fantom site yerinde bulunuyor, başka 4 yurt başkentleri yurt nüfusunun ehemmiyetli müşterek bölümüne ev sahipliği yapıyor.

Yakın eskiden Kazakistan, Pakistan, Brezilya, Malezya, Nijerya ve Myanmar kabil nice yurt siyasal gelişmelerin arkası sıra başkentlerini değiştirdi.

Pakistan, 1960'ta başkentini Karaçi'den toy mensur etmiş yer aldığı ve Karaçi'ye gereğince şimdi korunaklı bulunan İslamabad'a, Myanmar'daki askeri cunta, Yangon'dan kontrolü şimdi emeksiz bulunan Nepido'ya taşıdı.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla bağımsızlığını ele geçiren Kazakistan ise başkentini şehirleşmeye makul coğrafyası, iklimi ve izlemsel kaynaklara yakınlığı zımnında sonraları Nur Sultan ve Astana ismini meydan Akmola'ya taşıdı.

Ancak akıbet 50 yıla bakılınca başşehir değişimlerinin altında siyasal sebeplerden baş döndürücü tabiat olayları, iklim, kazançlı sebepler ve zat artışı yatıyor.

Kahire'nin kalan nüfusu karşısında başşehir taşınıyor

Dünyanın da en canlı kentleri ortada arazi meydan Mısır'ın başkenti Kahire, Afrika ve Müslüman dünyası düşüncesince ehemmiyetli metropoller ortada bulunmanın indinde binlerce salname tarihiyle dünyanın önde mevrut şehirlerinden biri.

Antik dünyanın 7 harikasından bulunan Piramitlere de ev sahipliği işleyen şehrin metropoliten meydan nüfusu 20 milyonu aşarken ülkenin bakanlık, sedir ve riyaset sarayı kabil ehemmiyetli binaları, şehrin merkezindeki Tahrir Meydanı ve etrafında arazi alıyor.

Bu binaların güvenliği, ecnebi kurul ziyaretleri ve VIP konvoyları zımnında konsantre pıtrak yolların kapatıldığı, trafiğin kesintiye uğramış yer aldığı Kahire'nin merkezi 24 saate yayılan müşterek kargaşa yaşıyor.

Kentin 2050'ye gelindiğinde 40 milyonluk müşterek nüfusa ulaşacağı kestirim edilirken 2015'te hepsi bu kaosu ortadan kaldırmak, hükümet binalarını birbirine yaklaştırmak ve Kahire'nin yükünü dökmek düşüncesince fevk düzem amme yapılarının, büyükelçiliklerin ve ehemmiyetli mali kurumların müşterek arada bulunmuş yer aldığı toy başşehir inşasına başlandı.

Projenin bitişiyle ait kusursuz müşterek gün verilmese de başkentin taşınmasının 6-7 yılı bulacağı öngörülüyor. Proje ortamında tahminî 6 milyon nüfusun yaşayacağı evler, oteller, camiler, kiliseler, parklar, üniversiteler, araştırı merkezleri ve toy müşterek arsıulusal hava meydanı da arazi alacak.

Yeni kente ise şimdilik Yeni İdari Başkent ismi verildi.

Cakarta selden ve batmaktan kaçıyor

Dünyanın en canlı ülkelerinden Endonezya'nın başkenti Cakarta da, nakil çalışmalarına başlamış bulunan şehirlerden birisi.

Nüfusu 30 milyonu aşan şehrin taşınmasıyla ait çalışmalara 2019'da başlansa da Kovid-19 zımnında icraat ertelendi.

Başkentin 2024'te ülkenin Borneo adasındaki Nusantara ismi sunulan toy kente taşınması planlanırken, bu seçime revan değişmeyen hem kalan nüfusla bununla beraber tabii sebeplerle verildi.

Yaklaşık 275 milyon nüfusluk ülkenin en iri kenti bulunan Cava adasındaki Cakarta, değme sene ilkin su taşkını iktisap etmek az daha ayrışık afetlerle erinç karşıya kalıyor. Üstelik şehrin kuzeyi de çökme tehlikesi yaşıyor.

Kentin tahminî yüzdelik 25'inin 2050'de kükremek seviyesine veya şimdi dibine ineceği kestirim edilirken, bunun nedeni yerine ise dip nüfusun kullandığı arazi altı sularıyla yükselen kükremek suları gösteriliyor.

Bunun indinde ülkedeki kazançlı faaliyetlerin yüzdelik 50'sinin yürütüldüğü, nüfusun ise yüzdelik 60'ının yaşamış yer aldığı Cava adasındaki iyon ülkenin başka bölgelerine de dağıtılması planlanıyor.

Başkentin taşınmasının arkası sıra Cakarta, ticari ve mali müşterek tarz olma konumunu sürdürecek, tahminî 2 bin kilometre uzaktaki Nusantara ise hükümet binalarına ev sahipliği yaparak yönetsel başşehir olacak.

Güney Kore, nüfusu ve Kuzey Kore'ye yakınlığı zımnında Seul'ü taşıyor

Başkentini nakil sonucu meydan ülkelerden müşterek başkası de Güney Kore. Başkent Seul'den nakil planları 2003'te ortaya atıldı ve 2007'de Sejong şehri Seul'un tahminî 120 kilometre güneyinde kurulmaya başlandı.

Bugün 5 bakanlık, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Ulusal Meclis dışındaki hepsi bakma ve hükümet ofislerinin taşındığı Sejong'a kusursuz nakil işlemlerinin 2030'da tamamlanması ve şehrin çağ 350 binlerde bulunan nüfusunun 500 bine çıkması planlanıyor.

Güney Kore'nin başkentini Seul'den nakil nedenleri ortada da, Endonezya ve Mısır'da yer aldığı kabil kalan zat arazi alıyor. Metropoliten alanıyla beraberce tahminî 25 milyon insanoğlunun yaşamış yer aldığı Seul'un Kuzey Kore sınırına tahminî 30 kilometre uzakta olması ise güvenlikle ait sorunlar doğuruyor.

Seul'den Sejong'a nakil sebeplerinden müşterek başkası ise Endonezya'da yer aldığı kabil kazançlı faaliyetleri ülkenin ölçülü bölgelerine de bozmak yerine gösteriliyor.

Hayalet başkentler

Endonezya, Mısır ve Güney Kore kabil Ekvator Ginesi ve ada ülkesi Montserrat da başkentlerini nakil sonucu meydan ülkelerden. Ancak bu dü ülkenin kuma niteliği ya planlanan başkentin veya şu anki başkentin fantom site olması.

Montserrat'ın başkenti Plymouth, adanın yarısıyla beraberce 1995 ve 1997'de patlayan Soufriere Hills Yanardağı'nın lavları, külleri ve çamurları altında kaldı. Kentte canlı 4 bin ad ile beraberce 7 bin ad evsiz kalırken bunların ehemmiyetli müşterek bölümü başka Karayip adaları ile İngiltere'ye huruç etti.

Bugün 17. yüzyıldan kalma sömürge devri eserlerinin de küller altında kalmış yer aldığı Plymouth hala Montserrat'ın resmi başkenti olsa da fiili başşehir adanın kuzeyindeki 1000 sözü geçen Brades şehri.

Ancak ülke, şimdi iri gemilerin yanaşabileceği ve şimdi derneşik müşterek başkente ehil olma arzusuyla adanın kuzeyindeki Little Bay'de toy müşterek başşehir ihdas sonucu aldı. Kararın arkası sıra 2013'te toy başkenti ihdas işlemleri başlarken, 2019'da da liman yapımı başladı.

Kentin Kovid-19 salgınına derece 2022'de bitmesi planlanırken müstevli çalışmaların uzamasına illet oldu.

Ekvator Ginesi'nin ise toy başkenti müşterek fantom site görünümünde. Takım adalardan ve anne karadan oluşan ülkenin başkenti Malobo, yurt nüfusunun yüzdelik 72'sinin yaşamış yer aldığı anne karada değil, Kamerun'a şimdi yaklaşan bulunan Bioko adasında arazi alıyor.

İklimi, güvenliği, iri nüfusun ulaşımı ve erke kaynaklarına yakınlığı zımnında yeğleme edilen toy başşehir Ciudad de la Paz ise anne karanın doğusunda arazi alıyor. İnşasına 2015'te başlanan şehrin 2020'de bitmesi planlanıyordu.

Ancak şehirde çağ biraz hükümet binası, biraz villa, otel, kilise haricinde inşaatlar eksik durumda. Bunun nedeni yerine ise Afrika'nın arazi yağı itibarıyla en ensesi kalın ülkelerinden bulunan Ekvator Ginesi'ndeki maddesel imkansızlıklar gösteriliyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Öğrenciler sınıflara maskesiz girmenin mutluluğunu yaşadı

2022-04-27 11:46 - Sağlık

İhracat ve istihsal fail mükelleflere kurumlar vergisi 1 nokta iskontolu uygulanacak

2022-05-01 11:10 - Ekonomi

İzmir’de silahlı kavgada başından vurulan eski uzatmalı çavuş hayatını kaybetti

2022-05-03 14:28 - Asayiş

Coğrafi işaret tescilli Silifke Çileği, 15’ten fazla ülkeye ihraç ediliyor

2022-04-30 14:42 - Ekonomi

Dev kruvaziyer gemisi ‘Costa Venezia’ İstanbul’a yanaştı

2022-04-27 22:12 - Ekonomi

Arap ülkelerindeki milyonlarca Müslüman sefa namazında Mescid-i Aksa'yı unutmadı

2022-05-02 20:53 - Dünya

Ramazan Bayramı önceleri Ayvalık-Midilli seferlerinde çabukluk yaşanıyor

2022-04-30 13:13 - Yaşam

Özer Hurmacı: 'Önce teknik direktör sonra kulüp başkanı olmak istiyorum'

2022-05-02 17:08 - Spor

Almanya’dan Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine destek

2022-05-03 20:02 - Dünya

Tayvan’da Covid-19 vaka rakamları ilk kez 15 bini aştı

2022-04-30 11:17 - Dünya

İlgili Haberler

Netanyahu, dünkü başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı müşterek sürece" sürükledi

13:07 - Dünya

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:06 - Dünya

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya

Pentagon'un, ABD'nin muhtemel Rus savaş suçu kanıtlarını Lahey'e iletmesini engellediği

06:06 - Dünya

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem