Giyilebilir teknolojiler keyif dalında tesirini artırıyor

İstanbul Medipol Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Yöneticisi Dr. Öğretim Üyesi İlker Köse, 'Bugün kimilerinin aksesuar kabil görmüş olduğu bu teknolojiler, benzeyen sürede çoğumuzun kullanmayı aşırı saf karşıladığımız vasıtalar biçimine gelecek.' dedi.

Teknoloji - 3 yıl önce

Istanbul

İstanbul Medipol Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Yöneticisi Dr. Öğretim Üyesi İlker Köse, “Bugün kimilerinin aksesuar üzere görmüş olduğu bu teknolojiler, benzeyen sürede çoğumuzun kullanmayı baş döndürücü natürel karşıladığımız vasıtalar durumuna gelecek.” dedi.

Teknolojik gelişmeler insanoğlu yaşamını tahsilden eğlenceye denli açık ortak yelpazede etkilemeye bitmeme ediyor. Ortaya çıkan acemi cihazlarla baş başa insanoğlunun dünyalık edinim ve iş yapış biçimleri de iri ortak dönüşüme uğruyor.

Bu dönüşümlerin en büyüklerinden bir tanesi de giyilebilir cihazların kullanımının artarak çoğalması ile afiyet sektöründe tesirini göstermeye başladı. İlk yıllarında daha baş döndürücü aksesuar adına geçer çokbilmiş saatler ve çokbilmiş yüzükler afiyet alanındaki etkilerini rastgele güzeşte çağ artıyor.

Uzun yükleme süreleri ile 7/24 hab kalitesi, duygu ritmi, ruhsal gerilim ölçer ve spor aktivitelerine denli sert baş döndürücü afiyet aktivitesini eşya dibine meydan bu cihazlar, erkek sağlığı ile alakalı ehemmiyetli ve alıngan verilere sahip.

AA muhabirine giyilebilir cihazların afiyet sektörüne tesirleri üzerinde açıklamalarda mevcut İstanbul Medipol Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Yöneticisi Dr. Öğretim Üyesi İlker Köse, doktor ile pestil arasındaki birlikteliğin teşhis, otama ve izleme aşamalarından oluştuğunu söyledi.

“Öngörülemeyen rahatsızlıkların tanısı üzere kullanılması da beklenir görünüyor”

Her evrenin dosdoğru ilerlemesi düşüncesince lüzumlu unsurların başında, hastaya alakalı verilerin elde edilmesinin geldiğinin altını çizen Köse, şunları söyledi:

“Hekim ile hastayı ortak arada sübvansiyon zorunluluğumuz, iri seviyede bu verileri almak düşüncesince tercih ettiğimiz yöntemlerden ve geçer tıbbi aletlerin, laboratuvar ile görüntüleme cihazlarının hastanede bulunuyor olmasından kaynaklanıyor. eğer hastaya alakalı verileri açıktan elde edebilmemize olanak sağlayıcı formül ve teknolojiler kullanabilirsek, teşhis, otama ve izleme düşüncesince doktor ile hastanın bire ortak mekanda bulunma ihtiyacını da azaltabiliyoruz.

Giyilebilir teknolojiler, hastaya alakalı verilerin daim ortak halde kaydedilmesini ve istendiğinde hekimle paylaşılabilmesini sağladıkları için, açıktan afiyet hizmeti sunmanın ehemmiyetli bileşenlerinden bir tanesi durumuna geldi. Şimdilik daha baş döndürücü otama ve izleme ile öngörülen bazısı rahatsızlıkların er tanısı düşüncesince kullanılsalar da, ürettikleri verinin hastanın sağlığı ile alakalı sunmuş olduğu bilgilerin, insanlarda öngörülmeyen rahatsızlıkların tanısı üzere kullanılması da beklenir görünüyor.”

“Yüz yüze iletişimin aldığı kadar çözümleme etmediğimiz sert baş döndürücü natürel yararları var”

Köse, hasta-hekim arasındaki ilişkiyi yalnızca verileri elde etmekten ibaret saymanın kalık ortak yaklaşım olacağını vurgulayarak, “Yüz yüze iletişimin aldığı kadar çözümleme etmediğimiz sert baş döndürücü natürel yararları mevcut ve açıktan afiyet hizmeti sunarken bunları yitirme riskimiz de gır konusu. Örneğin, hasta-hekim arasındaki itimat duygusu, hastanın fakat diyalog ile elde edilebileceği türden bilgilere bulunan gerekseme ve hasta-hekim mahremiyeti üzere konular, afiyet hizmetini açıktan hasretmek istediğimizde çözmemiz müstelzim konulardan yalnızca birkaçı.” halinde konuştu.

“Hukuki altyapısı daha oluşmadı”

Giyilebilir cihazların türel altyapısına dikkati çekici Köse, “Giyilebilir teknolojilerin ve evde kullanılabilen imtihan kitlerinin derece derece daha yaygınlaşacağı ortada. Ancak fen adına yapılabilir halde bulunan sert baş döndürücü şeyin türel altyapısı daha oluşmadı. İnsanlar, giyilebilir teknolojileri, şimdilik özlük inisiyatifleri ile kullanıyorlar ve ölçülen verileri gerektiğinde hekimleri ile de paylaşarak sağlıklarını korumaya çalışıyorlar. Kullanıcı deneyimleri ve bu teknolojilerin sağlığı korumaya değgin katkıları, giyilebilir teknolojileri benzeyen sürede afiyet sisteminin natürel ortak parçası durumuna getirecek.

Bu tam elde edilmiş kullanıcı deneyimleri ve değişen/artan gereksinimler ise, daha elverişli ve daha ortak tomar takdir işleyen giyilebilir teknolojilerin geliştirilmesi düşüncesince ortak vesile olacak. Kanaatimce dakika kimilerinin aksesuar üzere görmüş olduğu bu teknolojiler, benzeyen sürede çoğumuzun kullanmayı baş döndürücü natürel karşıladığımız vasıtalar durumuna gelecek.” sanarak konuştu.

“İnsanın bilgisayardan hala iri üstünlükleri mevcut”

Köse, teknoloji şirketlerinin afiyet dalında iri yatırımlar yapmasının mucize olmadığını belirterek, laflarını şu halde sürdürdü:

“Yapılan yatırımlar dü anne grupta toplanıyor. Bunlardan bir tanesi afiyet verisinin elde edilmesini sağlayıcı sensör, alet ve imtihan kitleri; gayr ise elde edilmiş bu verilerin yahut görüntülerin yorumlanması düşüncesince geçer sistemler. Yapay zeka çözümleri de, bu ikinci kısıntı giriyor. Bu sistemlerin “zeki” adına isimlendirilmeleri insanoğlunun öğrenme sürecine benzeşim ortak yolla öğrenmelerinden ve arkası sıra hudayinabit değişmeyen üretebilmelerinden kaynaklanıyor. İnsanın tababet fakültesinde okuması minimum 6 sene sürüyor, lakin arkası sıra ortak pestil ile alakalı tanıya dakikalar süresince ulaşabiliyor. Yapay zeka sistemlerini de özellikli ortak mevzuda eğitmemiz aylar-yıllar alabiliyor, lakin arkası sıra saniyeler süresince değişmeyen verebiliyor.

Şimdilik bilgisayarın muamele hızı üzerinde ortak pozitif yanları olsa da, insanoğlunun öğrenebildiği konuların çeşitliliği ve öğrenilen şeyler ortada kurabildiği bağlar açısından bilgisayardan hala iri üstünlükleri mevcut. Zira yapay zeka sistemlerinin elden hepsi, yalnızca belli ortak mevzuda değişmeyen verebilme kabiliyetine sahiptir. Çok sayıda ve değişik türde mevzularda değişmeyen verebilen sistemler iyice biraz ve fakat iri yatırımlarla gerçekleştirilebilmektedir.”

“Yapay zeka pestil karşı kusurlu değişmeyen verirse mesul ki olacak?”

Yapay zekanın doktorların yerini alacağı iddiasını dü manada gitmek icap ettiğinin altını çizen Köse, “Birincisi, doktorların ıpıssız el altında meydana getirdiği kurala mebni yahut iyice özellikli mevzularda yapay zeka çözümlerinin kullanılmasıdır. mesela ortak tomografi görüntüsünü yorumlarken yapay zeka sisteminin ön değerlendirmesini dikkate alabilir, fakat sonuncu sonucu kendisi verir ve natürel adına kararın tüzel sorumluluğunu da kendisi alır. Bu sayede doktorun bilgisi, deneyimi ve tarihi daha kalifiye işlere harcaması sağlanabilir." bilgisini verdi.

Köse, öteki mümkündür senaryonun ise yapay zekanın doktorun sonuncu değişmeyen donör rolünü üstlenmesi bulunduğunu belirterek, "Bu senaryoyu da fen ve türel açılardan ele alabiliriz. Teknik manada özellikli bazısı mevzularda yapay zeka sistemlerinin etibba denli yahut daha akilane kararlar alabildiğini biliyoruz. Ancak dakika bakımından ortak doktorun kâffesi görevlerini ağız ağıza yapay zekaya devretmemiz fen adına beklenir değil. Yine de bu durumun yapay zeka lehine derece derece geliştiğini söyleyebiliriz. Teknik manada gidiş hakeza iken, ağız dalaşı daha baş döndürücü ahbaplık ve töre bilimi bilimi alandadır. Mesela, ortak yapay zeka sisteminin pestil ile alakalı verdiği mümkündür kusurlu ortak karardan çevre oluşan zararın türel mesuliyeti kimde olacaktır? Bu ve benzerleri, gelecek zamanlarda derece derece kesif duyacağımız ve karşılık arayacağımız sorular olacaktır." halinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

TEKNOFEST'te bir numara bulunan proje sema engellilerin yaşamını kolaylaştıracak

2021-12-03 13:10 - Teknoloji

Gaziantep FK, Sakaryaspor'u 3 golle eledi!

2021-12-03 00:15 - Spor

Beytullahim'de dü sene sonraları 'kısıtlaması' geçmiş Noel heyecanı

2021-11-28 12:00 - Yaşam

Türkiye'deki HIV ve AIDS olayları akıbet 2 yılda azaldı

2021-11-30 11:36 - Sağlık

Prof. Dr. Oğuztürk: Virüsün bulaşıcılığının artarak çoğalması henüz ölümsek bulunduğu anlamına gelmiyor

2021-11-30 11:30 - Sağlık

Meslekte 50 yılı geride bırakan hekime 'bilim ve hizmet' ödülü

2021-11-30 11:25 - Sağlık

25. Aydın Doğan Vakfı ödülü Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci'ye verildi

2021-12-01 09:29 - Teknoloji

TCMB'nin ifa hizmetleri ve elektronik servet ihracına bağlı yönetmeliği yürürlükte

2021-12-01 14:35 - Ekonomi

4. kattan atılan çöp poşetleri, dut ağacını çöplüğe çevirdi

2021-11-27 15:29 - Gündem

Van'da Tarıma Dayalı İhtisas OSB ile 3 bin isim istihdam edilecek

2021-12-01 12:35 - Ekonomi

İlgili Haberler

ABD, Twitter'da iştirak içi belgeleri inceleyecek

12:09 - Teknoloji

TÜBİTAK'tan deprem bölgesindeki KOBİ'lere hususi "TEKNOÇABA" çağrısı

14:06 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne yukarı düzem ziyaret

00:07 - Teknoloji

Çin 44 teknoloji sektörünün 37'sinde ABD'nin uğrunda arazi alıyor

15:06 - Teknoloji

T3 Vakfı hile ve aktiflik çadırında geleceğe imge olmaya bitmeme ediyor

20:06 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem