Gübretaş’tan Ar-Ge alanında yeni bir üniversite ve sanayi teşrikimesai hamlesi

Tarımsal Ar-Ge faaliyetlerinin kılavuz gemisi şirketlerinden birisi bulunan GÜBRETAŞ ile Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) ortada üniversite-özel bölüm iş birliğini sağlamaya müteveccih bir tören düzeni imzalandı.

Ekonomi - 3 yıl önce

GÜBRETAŞ sürdürülebilir ekincilik alanında ulusal ekonomiye yeni eklenmiş değerler sağlayabilmek düşüncesince sonuç zamanlarda yürüttüğü Ar-Ge çalışmalarını üniversite iş birlikleri ile kuvvetlendiriyor. Şirket Ar-Ge çalışmalarının ehemmiyetli bir sacayağını gerçekleştiren üniversite ve sanayi iş birliklerine bir yenisini henüz ekledi. Sanayi ve üniversite teşrikimesai kapsamında Sabahattin Zaim Üniversitesi ile yeni bir teşrikimesai protokolü imzaladı. 8 Ekim Cuma haset üniversite kampüsünde gerçekleşen imza töreni, GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Fahrettin Poyraz, Genel Müdür İbrahim Yumaklı, Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut'un katılımlarıyla gerçekleşti. İş Birliği Protokolü imza töreninde zirai araştırı ve ihya alanında üniversite-sanayi teşrikimesai kapsamında kuma planlar yürütüleceği de belirtildi.

Verim ve nitelik artışı düşüncesince üreticiler gözetiminde şuurlu ekincilik uygulamalarını yaygınlaştırmaya müteveccih faaliyetlerinin yanı esna sektörde basma tasarruf alışkanlıklarını değiştirmeye ve yeni evlat nebat hizmetçi ürünleri geliştirmeye müteveccih Ar-Ge yatırımlarıyla da öne çıkan şirket, sonuç zamanlarda sanayi-üniversite iş birliklerini kuvvetlendiriyor.

“Ülkemizde sürdürülebilir ekincilik düşüncesince nebat hizmetçi ürünlerinin tedarikinden çiftçiye ulaşmasına kadarki evrelerin tamamında gösterdiği mesuliyeti üniversitelerimizle yürüttüğü Ar-Ge emekleri ile bitmeme ettiriyor”Konuşmasında zirai sürdürülebilirliğin öneminden bahseden GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Fahrettin Poyraz, “Dünya nüfusunun önümüzdeki 30 sene içre 9 milyarı geçmesi bekleniyor, amma velakin dünyada zirai istihsal yapılabilen alan ise baş döndürücü kısıtlı. Küresel çapta besin güvenliğini bildirmek ve kesat problemini aktarmak düşüncesince zirai üretimin yüzdelik 50 ila 70 oranında artırılması gerekiyor. Tarım yapılabilen yer yüzölçümünün yetersizliğinin yanı esna kişi artışı ile baş başa zirai alanlar da azalıyor. Bu faktörlerle baş başa hal gözleyen en ehemmiyetli sorunlardan bir gayr zirai üretimin önündeki hava krizi.

Bu tabloda tabii zirai sürdürülebilirlik ve Ar-Ge emekleri dirimsel bir ehemmiyet bildirme ediyor. Özellikle vatanımızda hammaddesi ithalata ilişkin basma sektörüne yeni evlat yerel ve ulusal basma çalışmalarıyla yeni bir dem kazandırmayı planlıyoruz. Bu kapsamda hem üniversitelerimizle hem amme kurumlarıyla zirai istihsal alanında randıman ihya odaklı iş birliklerimizi ihya gayreti içerisindeyiz” dedi.

Geliştirilecek yeni evlat yerel ve ulusal ürünler ile sektörde basma tasarruf alışkanlıklarını değiştirmeyi hedeflediklerini kail Dr. Fahrettin Poyraz “Gübrelerin akla yatkın ve çalışan bir halde kullanılması yerine levent boylu senelerdir üreticilerle kuma icraat yürütüp farkındalığı artırmaya çalışıyor. Topraklarımızın geleceği düşüncesince gübrelemenin uygun çap biçimde akla yatkın yöntemlerle yapılması icap ettiğini sonsuz vurguluyoruz. Bunun indinde Ar-Ge çalışmalarıyla geliştireceğimiz yerel ve ulusal yeni evlat ürünler ile sektörde hammadde ithalatını minimize etmeyi hedefliyoruz. Üreticilerimizin kullandığı mamüllerin etkinliği artırılacak ve bu yenilikçi nebat hizmetçi yaklaşımları ile randıman ve kalitede de çoğalma yaşanacak” biçiminde konuştu.

Poyraz, “Ülkemizde sürdürülebilir ekincilik düşüncesince nebat hizmetçi ürünlerinin tedarikinden çiftçiye ulaşmasına kadarki evrelerin tamamında gösterdiği mesuliyeti üniversitelerimizle yürüttüğü Ar-Ge emekleri ile de bitmeme ettiriyor. Bugün üniversite sanayi teşrikimesai düşüncesince ehemmiyetli bir aşama henüz atıyoruz. Bu iş birliğinin akademiye ve piyasaya hayırlar getirmesini dilerim” niteleyerek laflarını bitirdi.

İmzalanan teşrikimesai kendince mütekellim Rektör Prof. Dr. Mehmet Bulut şunları kaydetti: “İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi bir araştırı üniversitesidir. Altyapımızı ve münevver sermayemizi buna uyarınca oluşturuyoruz. Bu kapsamda sanayi ile işbirliğini baş döndürücü önemsiyor ve birbirimize zikıymet katkılar sunuyoruz. İmzaladığımız bu tören düzeni de latifçe bir aşama olacaktır. Ülkemiz insanının sağlıklı, doğru, şuurlu ve birinci sınıf fakat ayrımsız vakitte konuşu bir halde beslenebilmesi düşüncesince üniversitelerin ve araştırı müesseselerinin henüz bir tomar günah alması icap ettiğini düşünüyoruz. Toprak ana ile dosdoğru ve akla yatkın bir alışveriş kurabilirsek, tarımın geleceği düşüncesince sağlayacağımız başarılar artacaktır. Bu ortaklık ile Ar-Ge çalışmalarının ülkemizin zirai kalkınmasına, henüz dobra bir geleceğin baş başa inşasına ve ulusal ekincilik politikasına yardım vereceğini düşünüyorum. Bu ortaklık protokolünün ikinci Abdülhamit kabilinden kurulan ve ülkemizin önce çağcıl ekincilik çalışmalarının yapıldığı zamanı Halkalı Ziraat ve Baytar mektebi binasında imzalanması da dobra bir tevafuktur.”

İş birliğini değerlendiren Genel Müdür İbrahim Yumaklı şu biçimde konuştu: “Bitki hizmetçi alanındaki tecrübesini Ar-Ge vizyonuna yansıtan bir kurumuz. Üniversite ile teşrikimesai içre olmaktan devlet duyuyoruz. Bitki hizmetçi alanında hesaplı Ar-Ge emekleri tarımın sürdürülebilirliği ve besin güvenliğinin sağlanması yerine da baş döndürücü eleştiri bir eşik, hem GÜBRETAŞ Ar-Ge Merkezi, hem Sabahattin Zaim Üniversitesinin zikıymet akademisyenleri Ar-Ge faaliyetlerinde bu bilinçle çalışmaktadır. Sabahattin Zaim Üniversitesiyle imzaladığımız teşrikimesai protokolü zirai üretimimize bedel katacaktır. Üniversitenin ensesi kalın bilimsel nitelikli ekibi ve akademisyenlerimizin birikimiyle zirai Ar-Ge çalışmalarını henüz çelimli bir geleceğe taşıyacağımıza inanıyorum.

2019 senesinde Gebze Teknik Üniversitesiyle on salname bir teşrikimesai protokolü imzaladık. 2 sene kabil endamsız bir müddette bu teşrikimesai meyvelerini vermeye başladı. 2020 senesinde yerel ve ulusal biyoteknoloji muhtevalı nebat hizmetçi ürünlerinin geliştirilmesine enfrastrüktür bildirmek düşüncesince üniversite içerisinde bir Ar-Ge Serası kurulumu gerçekleştirdik. Yine ayrımsız sene TÜBİTAK kabilinden onaylanan 2244 Sanayi Doktora Projesi düşüncesince icraat başladı. Aynı vakitte Yıldız Teknik Üniversitesiyle imzaladığımız tören düzeni kapsamında TÜBİTAK TEYDEB 1505 projesi çalışmalarımız da bitmeme ediyor.”

İmzaladıkları ortaklık protokolü ile zirai üretime yardım sağlayacak yarayışlı işler yapacaklarını da anlatım fail Genel Müdür Yumaklı, “Ayrıca Prof. Dr. Mehmet Bulut'un da anlatım etmiş olduğu kabil bu zikıymet iş birliğini ülkemizin önce çağcıl ekincilik çalışmalarının yapıldığı zamanı Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebi binasında imza etmek bizim düşüncesince zikıymet bir husustur” biçiminde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

En Güzel Cuma Mesajları|8 Ekim 2021 Resimli Cuma Sözleri Mesajları

2021-10-08 09:16 - Gündem

Ozan Tufan: 'Norveç maçına konsantre olacağız'

2021-10-04 23:54 - Spor

A Milli Takım, Stefan Kuntz ile ilk idmanına çıktı

2021-10-04 18:40 - Spor

Almanya'da sanayi üretimi 'ara mülk sıkıntısı' dolayısıyla geriledi

2021-10-07 11:50 - Dünya

Eyüpsultan’da 5 kişilik ailenin kaldığı gecekondu yangında kül oldu

2021-10-05 11:41 - Asayiş

En Güzel Cuma Mesajları|8 Ekim 2021 Resimli Cuma Sözleri Mesajları

2021-10-08 09:16 - Gündem

Arjantin’de çıkan orman yangınlarından 2 kişi öldü

2021-10-06 21:24 - Dünya

Kargo sırasında patlayarak çöpe atılan dalak olayında yeni gelişme

2021-10-07 17:25 - Sağlık

Babasının zor bulunduğu itfaiyede alevlerle uğraş ediyor

2021-10-05 11:56 - Yaşam

Spor Toto Şampiyonlar Kupası Ziraat Bankkart'ın

2021-10-08 00:09 - Spor

İlgili Haberler

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:06 - Ekonomi

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Bakan Kirişci: Sıvılaşma vasfı bulunan tarım arazisinden, faydan ırak duracağız

17:08 - Ekonomi

AB ekonomisi 2022'nin sonuç çeyreğinde küçüldü

14:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem