İnternetteki utanma donör istimara ve söylentiler de 'siber zorbalık' yerine değerlendiriliyo

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç, genel ağ üstünden meydana gelen linç, karalama, şantaj, hususi sahn ifşası ve bebek tacizi ve yanay taklidi kabil eylemlerin siber zorbalık kapsamında bulunduğunu ve zeval bulunduğunu bildirdi.

Teknoloji - 3 yıl önce

Ankara

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, AA muhabirine, UNESCO'nun okullarda, siber zorbalık da engelleme edinmek az daha kabil mevzuları gündeme gelmek düşüncesince belirlediği "Şiddet ve Zorbalıkla Mücadele Günü" nedeniyle değerlendirmede bulundu.

Siber zorbalık dair üstünde uzlaşılmış yegâne eş tarif olmamakla birlikte, Avrupa Parlamentosunun çalışmasıyla meydana getirilen tanımlardan derlenen kuma özellikler olduğunu anlatım fail Koç, "Çocuklarımız bundan sonra sayısal dünyanın ortamında büyüyorlar. Bu bölgede onların güvenliğini peylemek ise akla yatkın bilinçlendirmekten geçiyor. Siber zorbalıkla uğraş düşüncesince ıvır zıvır yaşta bilinçlendirme önemli. Bu durumla karşılaşıldığında ne yapmamız icap ettiğini geçmiş tığ dobra bilmeliyiz ki çocuklarımıza da dayanıklı olup öğretebilelim." dedi.

Siber zorbalığın eş isim yahut eş kol kabilinden enformatik ve enformasyon teknolojilerinin kullanımıyla gerçekleştirildiğini özetleyen Koç, psikolojik, namzet yahut kayıtlı hüküm çeşidi bulunan bu fiilin, mağduru kendisini savunamayacak konumda bıraktığını söyledi.

Koç, siber zorbalığın enstantane fotoğraf mesajlaşma servisleri, içtimai komünikasyon araçları platformları, devre içi forumlar ve oyunlar kadar şahısların birbirleriyle etkileşime girebildiği vesait üstünden yapıldığına dikkati çekerek, "İnternet üstünden meydana gelen aşağılama, linç, karalama, tehdit, şantaj, hususi avlu ifşası ve bebek tacizi ile siber izlem ve yanay taklidi kadar eylemler siber zorbalık kapsamındadır ve suçtur." diyerek konuştu.

Siber zorbalık düşüncesince nice eylemi havi bina fehva denilebileceğini vurgulayan Koç, şu değerlendirmede bulundu:

"Siber zorbalık suçu düşüncesince kanunlarda tanımlanmış yegâne eş hisse senedi yahut kusur tipi bulunmamakla birlikte, eylemin ihtiva ettiği kusur tipine gereğince değişik cezalar öngörülmektedir. Türk Ceza Kanunu'nda planlı suçların eş bölümü enformatik teknolojilerinin kullanılması yoluyla işlendiğinde siber zorbalık kapsamında değerlendirilmekte ve faillere dirlik bahis konusu anayasa maddelerindeki yaptırımlar uygulanmaktadır."

"Siber zorbalık eylemini saklamayın"

Yaygın adına karşılaşılan siber zorbalığa, "incitici yahut hicap donör yorum, kılükal yahut görüntülerin devre içi yayınlanması", "başkasına alakadar yakışıksız görüntülerin devre içi paylaşımı", "iftiranın devre içi yayınlanması", "bir ferdin ırk, din, budunsal ilke yahut öteki şahsi özelliklerine bağlı tiksinti mahmul içeriğin devre içi yayınlanması", "başkası üzerine acı ifadelerin arazi almış bulunduğu eş web sitesinin açılması", "başkasına zılgıt mesajları yollanması, hakarete vasıl ifadeler kullanılması", "bir ferdin sayısal ortamlarda ruh bilimsel dokunca verecek biçimde ısrarla izlem edilmesi", "başkasının adı ve fotoğrafı kullanılarak gerçek olmayan içtimai komünikasyon araçları hesabının açılması", "başkasının kendine dokunca vermesi yahut intihar etmesi düşüncesince motivasyon edici söylemlerin devre içi yayınlanması" fiillerinin dayanıklı adına gösterilebileceği bilgisini veren Koç, bunlara dirlik yapılması gerekenleri de şöyleki sıraladı:

"Siber zorbalar sizin cevap vermenizi ister. Bu halde rahat olup cevap vermeyin. Siber zorbalığa misillemeyle cevap verildiğinde kıygın siber zorba pozisyonuna geçmekte ve bu da siber zorbalığın artarak bitmeme etmesine bozukluk olmaktadır. Siber zorba ile iletişiminizi kesin, onu engelleyin ve hesaplarınızı korumaya alın. Kanıt sayılabilecek görüntülük görüntüsü, mesaj, nağme kaydı kadar herhangi eş kabil bilgiyi behemehâl saklayın. Siber zorbalık önleyen hesabı alakadar platforma behemehâl yakınma edin. Siber zorbalık eylemini saklamayın. Durumu aileniniz, öğretmeniz ve ya eş yakınınızla paylaşın. Ebeveyn adına evladınızın siber zorbalıkla karşılaştığını ayırt ederseniz çocuğunuzla rahat eş biçimde enformasyon kurun. Bilgisayar, el telefonu ve öteki teknolojik vasıtalar düşüncesince akıllıca yararlanma kuralları belirleyin. Çocuklarınızı, paylaştıkları içeriklerin kimler kabilinden görüntülenebileceği ve tanımadıkları kişilerle içtimai ağlarda da olsa iletişime girmenin riskleri hikayelerinde bilgilendirin."

Koç, bunların dışındaki siber zorbalık fiilleri kusur unsuru içerebildiğinden, hakeza hallerde öteki suçlarda bulunduğu kadar durumun kanıtlarıyla bu arada manşet merkezlerine yahut cumhuriyet savcılıklarına bildirilmesi icap ettiğini laflarına ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Bacası var dumanı yok

2021-10-29 10:59 - Gündem

Bahçeşehir Koleji öğrencisi Dünyada “En Parlak 100” arasına seçildi

2021-11-01 17:06 - Eğitim

Motosiklet grubunu kahreden kaza

2021-11-03 20:55 - Asayiş

'Cilt Ütüleme' ile 10 yaş gençleşmek mümkün

2021-11-03 14:35 - Sağlık

Yeni Malatyaspor’da Sadık Çiftpınar şoku

2021-10-29 18:38 - Spor

Teknoloji şirketleri 'metaverse' ile 'fiziksel dünyayı' ele buyurmak istiyor

2021-10-29 11:20 - Teknoloji

Antalya’ya mevsimin ilk karı düştü

2021-10-30 14:39 - Gündem

Siyam ikizleri ilk görevlerine başladı

2021-10-30 12:00 - Gündem

16 yaşındaki Selda'dan 2 gündür haber yok

2021-10-30 17:28 - Asayiş

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Online Akademik Değerlendirme Sınavı için başvurular başladı

2021-11-03 11:39 - Eğitim

İlgili Haberler

ABD, Twitter'da iştirak içi belgeleri inceleyecek

12:09 - Teknoloji

TÜBİTAK'tan deprem bölgesindeki KOBİ'lere hususi "TEKNOÇABA" çağrısı

14:06 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne yukarı düzem ziyaret

00:07 - Teknoloji

Çin 44 teknoloji sektörünün 37'sinde ABD'nin uğrunda arazi alıyor

15:06 - Teknoloji

T3 Vakfı hile ve aktiflik çadırında geleceğe imge olmaya bitmeme ediyor

20:06 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem