İzmir'de elektrikli vesait düşüncesince 'hızlı şarj olanağı sağlayıcı batarya sistemi' gelişti

Teknoloji - 2 yıl önce

İzmir

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünde (İYTE) elektrikli vasıtaların aceleci şarj sırasında bataryalarının ısınması ve ömürlerinin kısalması sorununu halletmek az daha yola çıkan bilgelik insanları, ısıyı dengeleyen ve emniyetli halde aceleci şarj ihtimalî batarya sisteminin prototipini üretti.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdal Çetkin öncülüğündeki takım sabık yıl, TÜBİTAK'ın yardımı ile Teknopark İzmir içerisinde "VBS Enerji" firmasını kurdu.

Yeni evlat elektrikli vesait düşüncesince muktezi termik hile sistemleri içeren batarya paketleri dair AR-GE faaliyetleri yürütmeye başlamış bulunan bilgelik insanları, bu kapsamda elektrikli vesait düşüncesince batarya sistemi geliştirdi.

Patent başvurusu meydana getirilen batarya sistemi, değme koşulda aceleci şarja imkân sağlayarak çalım kaygısını ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Çetkin ve kadrosunun geliştirdiği ürün, İstanbul Teknik Üniversitesinin düzenlemiş olduğu "İTÜ Çekirdek Big Bang Start Up Challange 2021" yarışmasında rütbe kazandı.

Doç. Dr. Erdal Çetkin, AA muhabirine, takım adına faziletli şarj süreleri, bataryaların kullanılabilir kapasitelerinin giderek azalması ve müstevi koşullarına uyarınca sürüş mesafelerinin ayrımlılık göstermesi problemlerini çözmeye odaklandıklarını söyledi.

Hızlı şarj yerinde batarya hücrelerinin baş döndürücü derecede ısınmasının engellemesi düşüncesince araç üstündeki soğutma sisteminin düzentileme enerjisini fazla icraat hesabına şarj istasyonlarından soğutmanın sağlanmasına müteveccih tasarımsal yenilikler getirdiklerini dile getiren Çetkin, böylelikle erke tüketiminin azaltılmasını sağladıklarını bildirdi.

"Araç 6-7 vakit hesabına 30 dakikada şarj edilebilecek"

Elektrikli vasıtaların gün günden taşıl yakıtlı vasıtaların önüne geçtiğine dikkati çekici ve tasarladıkları batarya paketinin önemine ayraç fail Erdal Çetkin, şunları kaydetti:

"Elektrikli vasıtaların en şişman sorunlarından müşterek tanesi termik yönetimle ilişik sorunlar, batarya yangınları veya batarya ömürlerinin ve sürüş mesafelerinin endamsız olması. Güncel vaziyette araç bataryaları şarj olurken ısınır, bataryanın dayanabileceği azami sıcaklığın aşılması yerinde aceleci şarj cins olmamaktadır. Bataryaların sıcaklığının çoğalması hem batarya ömrünü kısaltır hem de yanma ve patlama vakalarına kez açabilir. Bizim geliştirdiğimiz termik hile sistemiyle şarj sırasında elde edilmiş ısı kâffesi bataryaya denk halde dağıtılıyor ve sıcaklığın çoğalması engelleniyor. Böylece araçlara hem aceleci şarj ayrıcalığı kazandırmakta hem de araç kullanma sırasında bataryanın faziletli sıcaklığa geçmesi engellenerek en ehemmiyetli maliyet kalemlerinden bulunan bataryaların ömrü uzatılmaktadır."

Ürünün, elektrikli vasıtaların sürüş mesafesini arttırdığını ve asayiş açısından riskleri ortadan kaldırdığını aktaran Çetkin, şu halde bitmeme etti:

"Önümüzdeki süreçte de bunu muhtelif segmentlerdeki elektrikli araçlarda tecrübe ederek aceleci şarja makul elektrikli araç bataryaları üretmeyi planlıyoruz. Yani elektrikli arabanın 6-7 vakit hesabına 30 dakikada şarj edilmesine imkân sağlayacak ve bire müşterek sürede da batarya ömrünün cins oldukça derinliğine bulunmasına müteveccih müşterek düzentileme gerçekleştirdik."

Çetkin, buluş belgesi döneminin arkası sıra disiplin üretime geçmeyi hedeflediklerini ve ticarileşme dair iş donanmasına açıkça olduklarını vurgulayarak laflarını şu halde tamamladı:

"Geliştirdiğimiz uygulayım bilimi esasen sektördeki nice şirkete uyarınca de muhtelif yenilikler içeriyor. Birçok şirket aceleci şarj yerinde termik yönetimi yeteri derece dobra yapamadıklarından ötürü batarya ömürlerinde müşterek kısalma oluyor. Dünyada tanıdık en şişman elektrikli araç firmaları da anlaşılan müddet aceleci şarjdan sonraları esasen yazılım adına size aceleci şarj imkanı sağlamıyor. Çünkü batarya ömründen yemeye başlıyor. Bizim geliştirdiğimiz teknoloji, batarya kısmında hem elektrikli vasıtaların kullanma ömrünü arttıracak hem de değme koşulda aceleci şarj yapabilmeye imkân sağlayarak, çalım kaygısını ortadan kaldıracak."

Haftanın Öne Çıkanları

Fabrikanın çatısından düşen işçi öldü

2021-12-08 14:09 - Asayiş

Şampiyon sportmen yerleştiği yaylanın 'Bisikletli toplum çoban'ı oldu

2021-12-12 11:49 - Spor

‘Bayrampaşa 11’ dizisinde sürpriz oyuncu

2021-12-13 12:24 - Magazin

Sincar'da yıldırı örgütü PKK'ya ilişkin YBŞ ile Irak ordusu çatıştı

2021-12-12 19:04 - Dünya

Beyrut patlamasına ilişkin soruşturmada eski Maliye Bakanı Halil’in tutuklanması talebi

2021-12-10 20:05 - Asayiş

İş dünyası temsilcileri, Bakan Nebati ile buluşmayı değerlendirdi

2021-12-11 23:44 - Ekonomi

Getir, New York’ta hizmet vermeye başladı

2021-12-08 13:29 - Ekonomi

Selzede buğulu tepme Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emriyle ev nesir edildi

2021-12-10 14:50 - Yaşam

Putin: 'Rusya, Kıbrıs sorununa adil ve uygulanabilir bir çözüm bulunmasından yana'

2021-12-08 19:19 - Dünya

Avustralya’da Kovid-19’un Omicron varyantı yayılıyor

2021-12-08 08:34 - Dünya

İlgili Haberler

ABD, Twitter'da iştirak içi belgeleri inceleyecek

12:09 - Teknoloji

TÜBİTAK'tan deprem bölgesindeki KOBİ'lere hususi "TEKNOÇABA" çağrısı

14:06 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne yukarı düzem ziyaret

00:07 - Teknoloji

Çin 44 teknoloji sektörünün 37'sinde ABD'nin uğrunda arazi alıyor

15:06 - Teknoloji

T3 Vakfı hile ve aktiflik çadırında geleceğe imge olmaya bitmeme ediyor

20:06 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem