Kadınların becerikli elleri tescilli acı biberi reçele dönüştürüyor

Hatay'da birleşke kurarak lokal mahsulat üreten kadınlar, Samandağ biberinden bitirdikleri reçelde acıyla tatlıyı birleştiriyor.

Yaşam - 3 yıl önce

Hatay

Hatay'da coğrafi ayraç tescilli Samandağ biberi, hanımefendilerin elinde acıyla tatlı bileştirilerek reçel şekilde alıcıların zevkine sunuluyor.

Yaklaşık 3 sene ilk Samandağ Belediyesi öncülüğünde kurulan Samandağ Kadın Kooperatifi, 60 eş üyesiyle UNESCO çeşidinden gastronomi dalında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na engelleme edilen Hatay'ın lokal lezzetlerini üretmeye başladı.

Kentin tamamı lezzetlerinin yapımından satışına derece rastgele etabında arazi meydan kadınlar, ortaya değişik birlikte tat boşaltmak düşüncesince kolları sıvadı.

Acısıyla meşhur, tescilli Samandağ biberiyle reçel üretmeye değişmeyen verici kadınlar, ağızda hem acı hem tatlı birlikte tat bırakan bu ürünle adeta siparişlere yetişemez oldu.

Samandağ Kadın Kooperatifi Başkanı Yeliz Beyaz Kalacı, AA muhabirine, ev hanımlarının iş hayatında da yalan sahibi olması özgü kurmuş oldukları kooperatifte baş döndürücü iyi işler yaptıklarını söyledi.

Ürettikleri lokal ürünleri genel ağ üstünden Türkiye'nin rastgele hesabına ulaştırdıklarını tamlayan Kalacı, en baş döndürücü sipariş meydan ürünlerinin başlangıcında ise Samandağ biber reçelinin bulunduğunu anlattı.

Acının tatlı ile buluşmuş olduğu reçelin baş döndürücü birlikte tomar sevildiğini dile getiren Kalacı, şu halde bitmeme etti:

"Samandağ biberi derinlemesine senelerdir haplarından tutun, çayına derece nice üründe kullanıldı ama tığ burada rastgele daim salça yaptık, yemeklerde kullandık. 'Nasıl değişik birlikte halde değerlendirebiliriz?' dedik ve hani sınama galat kanalıyla birlikte reçel print ortaya. Reçelimizin namına da 'aşk reçeli' dedik zira hakkıyla sevda gibi, ilk ağzınıza baş döndürücü tatlı geliyor, hoşunuza gidiyor, elan sonraları acısını bırakıyor ve derinlemesine müddet o acı gitmiyor. O nedenden tığ aşka benzettik. Başka yerlerde de biberle reçel yapılıyordu ama hakkıyla hiçbirine benzemiyor zira Samandağ biberi baş döndürücü hususi birlikte biber ve ayrıksı tek biberde o hazzı yakalayamıyorsun, baş döndürücü aşkın acı. Bayağı ilginç birlikte mahsul ortaya print ve ürünün bu derece beğenme görmesini beklemiyorduk, hani evet, Samandağ, Adana, bu alanlarda acı sevilse de maada memleketlerden de baş döndürücü iri özen gördük, sıradan da siparişlere yetiştiremiyoruz şu anda."

Şefler hususi yemeklerinde kullanıyor

Çevre illerin indinde en baş döndürücü İstanbul ve Ankara'dan sipariş aldıklarını tamlayan Kalacı, haftada tahminî 300 kilo Samandağ biberini reçele dönüştürmelerine karşın sipariş çokluğundan üretime yetişemediklerini anlattı.

Samandağ biberi reçelinin imal evresi kendince bilgelik verici Kalacı, "Bazı püf noktaları var, bunları özgülemek baş döndürücü makul gayrimümkün ama ıvır zıvır küçümencik doğranıp reçel usulüyle kaynatılıyor. En önemlisi de ilaçlanmamış natürel ürünü kullanmak." sanarak konuştu.

Kalacı, 750 gramlık Samandağ biberi reçelinin kavanozunun 25 liradan satıldığını söyledi.

Reçelin kahvaltının indinde et yemeklerinin indinde sos şekilde da kullanılabildiğine dikkati çekici Kalacı, "Ürünü verdiğimiz baş döndürücü adlı sanlı restoranlar var. Hatay'da da İstanbul'da da bazısı şefler bunu hususi yemeklerinde, et yemeklerinde kullanıyorlar. Aslında bu ürünle birlikte dirhem Meksika mutfağına da atıfta bulunuyorlar." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Bahçeşehir Koleji öğrencisi Dünyada “En Parlak 100” arasına seçildi

2021-11-01 17:06 - Eğitim

Motosiklet grubunu kahreden kaza

2021-11-03 20:55 - Asayiş

'Cilt Ütüleme' ile 10 yaş gençleşmek mümkün

2021-11-03 14:35 - Sağlık

Okuduğu okulu yaptıran iş adamına mektup yazdı, tablet kazandı

2021-11-05 12:11 - Eğitim

Yeni Malatyaspor’da Sadık Çiftpınar şoku

2021-10-29 18:38 - Spor

Antalya’ya mevsimin ilk karı düştü

2021-10-30 14:39 - Gündem

Adana’nın risk haritası yeniden kızardı

2021-11-04 17:35 - Asayiş

Siyam ikizleri ilk görevlerine başladı

2021-10-30 12:00 - Gündem

16 yaşındaki Selda'dan 2 gündür haber yok

2021-10-30 17:28 - Asayiş

İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji Online Akademik Değerlendirme Sınavı için başvurular başladı

2021-11-03 11:39 - Eğitim

İlgili Haberler

Depremde evi hasar gören tarih öğrencisi, çadır şehirde küçüklere ders çalıştırıyor

17:06 - Yaşam

Bartın'dan facia alanına revan UMKE kadrosu canlara imge olmanın ekşimtırak sevincini yaşadı

14:06 - Yaşam

Enkaz altından yakındaki sayrılarevi çalışanı sebebiyle kurtuldu

13:08 - Yaşam

Depremin acısını canlı Vanlılar konutlarını afetzedelere açtı

13:06 - Yaşam

Nimet öğretmen fahri geldiği Kahramanmaraş'ta depremzedelerin yardımına koşuyor

12:07 - Yaşam

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem