Kibrit kutusu koleksiyonuyla 'ömür kumbarası'nda da hatırat biriktirdi

Konya'da, 10 yaşından buyana 5 bin kükürt kutusu biriktiren Mehmet Şimşek, koleksiyonunu ilave tutkusuyla Türkiye'den ve dünyadan yüzlerce arkadaş edindi.

Yaşam - 2 yıl önce

Konya

Çocuk yaşlarda başladığı çalma kutusu tasarruf beğenisini ilerleyici zamanlarda koleksiyona çeviren 66 yaşındaki Şimşek, ayrımlı devletlerin kibritlerine de dikkat duymaya başladı.

Şimşek, devir içre dünyanın ayrımlı yerlerinde yabacı yâran edinerek, 15 ülkeden koleksiyonuna katmış olduğu değme toy kibritle "ömür kumbarası"nda da hatırat biriktirdi.

Üzerinde ayrımlı ülkelerden firez varlıklarının, ehemmiyetli kişilerin, zamanı yapıların, manzaraların, motiflerin ve topluma ulaştırılmak mergup mesajların toprak aldığı, en eskisi 1928'e ilgili 5 bin çalma kutusu, Türkiye ve evren tarihinin akıbet yüzyılından izler taşıyor.

Esnaf emeklisi Şimşek, çalma kutusu dışında, gazoz kapağı, kartpostal, anahtarlık, para, pul, semere ve su şişesi etiketi, yazar ile oyuncak arabaların da koleksiyonunu yapıyor.

Hedefi müze açmak

Mehmet Şimşek, AA muhabirine, 1966'da uğraşı namına başladığı tasarruf merakının giderek koleksiyonerliğe dönüştüğünü söyledi.

Farklı çeşitlerde 20'den ortak tomar koleksiyonu bulunduğunu tamlayan Şimşek, bunların içre çalma kutularının ağırlıkta bulunduğunu ve ilerde müze açmayı hedeflediğini kaydetti.

Şimşek, koleksiyonunu büyütmenin aşırı masraflı olduğunu, ara sıra zahmetli maaşının da yetmediğini fakat ayrımlı ortak nesne gördüğünde dayanamayıp kesinlikle aldığını dile getirdi.

Elinde yüzyıllık kibritler bulunduğuna dikkati çekici Şimşek, "Tekel'in 1930'lu yıllara ilgili kibritleri var. Daha emektar olanlar da var. Mesela 1928'in Malezya kibriti var. Çok enteresan ortak yapısı var. İçi dışı çekmecesi engelleme ağız ağıza ahşap. Şimdiki kabilinden karton değil. Eski dönemlerin kibritleri aşırı revaçta. Sonraki dönemler henüz basit. Bulabildiğim kadarıyla toplamaya bitmeme edeceğim." sanarak konuştu.

"Kibritler ortak yerde kültürümüzü anlatıyor"

Farklı ülkelerle çalma takası yaparak firez etkileşimi de yaşadıklarına dikkati çekici Şimşek, laflarını şu halde sürdürdü:

"2015 senesinde ayrıksı ülkelerle çalma takası hazırlamaya başladım. Satın kabul etme sanarak ortak şeyimiz yok. Ben elimde bulunanları gönderiyorum, onlar da kişi kibritlerinden gönderiyor. Kibritler ortak yerde kültürümüzü anlatıyor. Biz de ecnebi kültürleri öğreniyoruz. Mesela Yunanistan'da çalma üretimi yok. Dünyanın anlaşılan yerlerinde yaptırıyorlar. Hacivat ile Karagöz'ü onlar da sahiplenmişler. Yunanistan'dan mevrut kibritlerde Hacivat ile Karagöz var. İran'dan mevrut kibritlerin için milattan geçmiş üretilip makbul paraları basmışlar. Neredeyse 10-15 ülkeye çalma gönderdim. Bunlar ortada Hindistan, Yunanistan, İran, Endonezya, Rusya, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Ukrayna kabilinden nice diyar var."

Şimşek, çalma koleksiyonu yardımıyla ayrımlı ülkelerden insanoğlu tanıdığını ve aşırı elleme dostluklar kurduğunu dile getirerek, şu halde bitmeme etti:

"Koleksiyonumda 5 binden ortak tomar çalma biriktirdim gücün bunun beraberinde yaşam kumbaramızda da nice hatırat biriktirdik. Tabii bu anılarımızın değme birinin ayrı ortak değeri, ayrı ortak noktayı var. Yurt dışındaki arkadaşlarımızla candan, ciğerden dostluklarımız oldu. Beni ülkelerine çağırma ettiler. Ben de onları çağırma ettim. Basit ortak kibritten çoğalma şahısların kalbini kazanıp birbirimizin kıymetini kıymetini anlıyoruz. Pandemi olmasaydı buraya ziyarete geleceklerdi. Ben de gidecektim. Bunlardan elleme hatırat imkânsız bence."

"Bir tanesinin çöpüne bile kıyamıyorum"

Maddi kıymeti faziletkâr kibritleri bulunduğunu fakat en basiti de engelleme gözünde hiçbirinin birbirinden farkı olmadığını, değme birinin ortak çöpüne caba kıyamadığını özetleyen Şimşek, şunları kaydetti:

"Eğer bu kibritlerin başına rastgele ortak nesne gelirse, Allah korusun âşık çıksa yahut çalınsa hakkıyla aşırı kıygın olurum. Bir tanesinin çöpüne bile kıyamıyorum. Bunları bu halde ortak araya getirinceye derece ne emekler verdiğimi ortak ego biliyorum. Onları yitirme ihtimalini caba buyurmak istemiyorum. Onlara ortak nesne olursa yıkılırım."

Haftanın Öne Çıkanları

Arda Turan: 'Galatasaray için mücadele vermekten geri durmayacağım'

2022-01-09 17:17 - Spor

Akaryakıt istasyonundan yola çıkan otomobile tır çarptı: 5 ölü

2022-01-10 07:52 - Asayiş

Kıbrıs Türk halkının hürriyet mücadelesinin önderi Dr. Fazıl Küçük'ün vefatının 38. yılı

2022-01-14 11:08 - Gündem

Türkiye'nin 2021'de yaş meyve sebze ihracatı 3 bilyon doları geçti

2022-01-09 12:09 - Ekonomi

Sertab Erener, Edis ve Zeynep Bastık reklam filminde buluştu

2022-01-12 12:54 - Magazin

Kızlarına kavuşmayı beklerken 'kalben hamilelik', kucağına aldığında 'doğum anı'

2022-01-07 12:35 - Yaşam

İETT otobüsü kazaları ve İstanbulkart sorunu

2022-01-10 20:59 - Gündem

İlhan Palut: 'Kendi oyunumuzdan ayrılmamalıydık'

2022-01-09 18:13 - Spor

Bakan Kurum, AA Genel Müdürü Karagöz'ü bildirme etti

2022-01-10 22:23 - Gündem

Eski nişanlısı kabilinden maktul avukat Dilara Yıldız, sonuç yolculuğuna uğurlanıyor

2022-01-12 14:17 - Gündem

İlgili Haberler

Depremde evi hasar gören tarih öğrencisi, çadır şehirde küçüklere ders çalıştırıyor

17:06 - Yaşam

Bartın'dan facia alanına revan UMKE kadrosu canlara imge olmanın ekşimtırak sevincini yaşadı

14:06 - Yaşam

Enkaz altından yakındaki sayrılarevi çalışanı sebebiyle kurtuldu

13:08 - Yaşam

Depremin acısını canlı Vanlılar konutlarını afetzedelere açtı

13:06 - Yaşam

Nimet öğretmen fahri geldiği Kahramanmaraş'ta depremzedelerin yardımına koşuyor

12:07 - Yaşam

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem