Kimsesizlere iş bulan imam 'İŞKUR' üzere çalışıyor

Eyüpsultan'daki Hazreti Kaab Camisi İmamı Emin Kır, iane eli uzattığı sokakta canlı kimsesizleri adeta "İŞKUR" kabil fiilen sistem sahibi yapıyor.

Yaşam - 2 yıl önce

İstanbul

Balat'ın surlarının arkasındaki camide 16 senedir imamet karşıcı Kır, fariza icra ettiği caminin kapısını sokaktaki evsizlere açtı. Kır, kimsesizlerin gereksinimlerini karşılıyor, dertleriyle dertlenip, onlara düş olmaya çalışıyor.

Kır, evsizler düşüncesince caminin tarafındaki bölgeye ilkin ortak banyo, sonradan yunak döşek olanağı sunmuş olduğu hayat merkezi ve çay eşliğinde unutulmaz sohbetler düşüncesince de göz yaptırdı. Bununla da yetinmeyen Kır, kimsesizlerin bitkilerle saat geçirmesi düşüncesince limonluk kurdu.

Emin Kır, gönüllerine değdiği nice insanı iş sahibi, kimilerini da hayırseverler tarafından mütekait yaparak baştan yaşama kazandırıyor.

AA muhabirine açıklamada mevcut Kır, 2006'da göreve başladıktan sonradan camiden eve giderken yolda gençlerin, önünü kestiğini ve kendisinden çorba parası istediğini söyledi.

Birkaç defa kendisinden mülk isteyenlere iane ettiğini tamlayan Kır, "Ardından onlar düşüncesince ortak şeyler hazırlamaya değişmeyen verdim. Bu insanoğlu düşüncesince çorba, çay hazırlamaya başladım. Bu fikrimi de onlarla paylaştığımda bunu onama ettiler. İyilik hareketimiz anca başladı." niteleyerek konuştu.

Kır, peşi sıra selamet hareketinin herhangi ortak sabık güneş büyüdüğünü anlatarak, şu şekilde bitmeme etti:

"Caminin önüne mevrut erkeklerin üstü başı iğrendirici içindeydi. Onlar düşüncesince banyo yaptım ve temizlenmelerini sağladım. Gelenlere sabunundan havlusuna, diş fırçasına, iç çamaşırına denli veriyoruz. İnsanlar böylelikle musaffa oluyor, temizlendikten sonradan da insanoğlunun ruhu rahatlıyor. Buraya mevrut insanoğlu şen uyusun niteleyerek ortak konukevi de yaptık. Biz burada etraflı şahıslara dokunuyoruz, kötüsüne de iyisine de dokunuyorsun. Buraya mevrut kullanıcılarını ilkin evvelce rehabilite ediyoruz. Burada eğleşmek istiyorlarsa kurallarımızdan bahsediyoruz. 'Bu kuralları onama ediyorsanız size iş olanağı sağlayabiliriz' diyoruz. Kefil olup iş olanağı sağlıyoruz. Bir ay mihman şekilde kalıyorlar, peşi sıra ev yakalayıp gidiyorlar. Serayı da kafalarının dağılması düşüncesince kurdum. Bir insana kemirmek verebilirsin, banyo yaptırabilsin fakat sonradan ne yapacak... Beyni odaklandığı yerden boşaltmak için, ona ortak şeyler göstermen lazım. Caminin çevresine bu yüzden gine vatandaşların tavsiyesiyle limonluk kurdum."

"Buraya herhangi ortak dinden insanoğlu geliyor"

Kır, namına nice yurttaş ve çırçıplak maşer kuruluşunun da asistan bulunduğunu aktararak, "Bu işler el birliğiyle meydana getirilen işler. Herkesin yardımı oluyor." dedi.

İnsanlara dokunduğu düşüncesince kendini ak yazılı gördüğünü vurgulayan Kır, şunları kaydetti:

"Bir insanı yaşama kazandırdığım devir dünyanın en bahtiyar insanı ego oluyorum. Bunu size tanım edemem. Bu şahıslara ön yargısız bakalım. Buraya herhangi ortak dinden insanoğlu geliyor. Ben ilkin insanoğlu diyorum. Onun kaşına, gözüne, rengine bakmıyorum. Eyüpsultan'dan insanoğlu topluyorum. Caminin gerisinde yatan arkadaşlara 'gidin bu arkadaşı mesnet getirin' diyorum. O kullanıcılarını buraya getirip rahatladıktan sonradan derdini dinliyoruz. Bizim en iri sorunumuz kimseyi dinlememek, baştan sona kendimiz konuşuyoruz. Eğer karşımızdaki insanı dinlesek problemininin yüzdelik 50'sini çözmüş durumdayız."

"Yaklaşık 150-200 ortada insana iş bulduk"

Gelenlerin bazılarında emek vermek azmi olmadığına dikkati çekici Kır, "Emrah isimli ortak dost da öyleydi. Şu anda Mecidiyeköy'de eş kuaföründe çalışıyor. Caminin uğrunda mevrut gidene sataşıyordu. Bir arkadaşımız hâlâ vardı. Şimdi haftanın 6 haset çalışıp 1 haset buraya geliyor. Bana 'hocam benim yapabileceğim ortak nesne mevcut mı' niteleyerek soruyor. Yine cazibe işlerinden anlayan ortak arkadaşımızı hayırhah yardımıyla mütekait ettik. Şimdi Eyüpsultan Müftülüğü içerisinde fahri şekilde cazibe işlerini yapıyor. Bugüne denli kısaca 150-200 ortada insana iş bulduk. Bu şahısların evini bulması ve yaşama tutunması düşüncesince elimizden geleni yapıyoruz. Benim elimden 'tut' diyen kullanıcılarını iş sahibi yapıyoruz. Görevimizi İŞKUR üzere yapıyor, İŞKUR üzere iş araştırıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Kur'an kurslarında fahri şekilde cazibe işlerine bakıyorum"

İmam Kır'ın ilkin mütekait yazar peşi sıra iş bulmuş olduğu Nihat Ulusoy ise cazibe teknisyeni olduğunu, kimi sıkıntılardan ötürü okuluna bitmeme edemediğini dile getirdi.

Ulusoy, annesinin vefatı ve eşinden ayrılmasından ötürü ortak çevrim kendisini boşlukta bulduğunu anlatarak, bu zamanda imam Kır'la tanıştığını tabir etti.

Kır'ın yaşamına dokunmasıyla baştan derneşik ortak yaşama kavuştuğunu vurgulayan Ulusoy, "Hocamın yardımıyla ilkin mütekait oldum. Daha sonradan Eyüpsultan Müftümüzün de onama etmesiyle müftülüğe ilişkin camilerde, Kur'an kurslarında fahri şekilde cazibe işlerine bakıyorum. Bu iş bana iri keyif, hayat veriyor. Yine kişi işimi hazırlamaya bitmeme ediyorum. Mutluyum." niteleyerek konuştu.

"Hocamızı dobra ki tanımışım"

56 yaşındaki Mehmet Aytaç da hâlâ ilkin sokakta yaşadığını, teessürat çektiğini, büyükşehir belediyesinin katkısıyla Emin Kır'a geldiğini belirtti.

Kır'ın çabalarıyla yaşama tutunduğunu ve çalışmaya başladığını tabir fail Aytaç, şu şekilde konuştu:

"Hocamın yönlendirmesiyle Sosyal Güvenlik Kurumundan geldiler ve bizi de mütekait ettiler. Ardından hocam bana mazot istasyonunda iş buldu ve orada çalışıyorum. Hocamızı dobra ki tanımışım. Geldiğimde rahatsızdım, beni otama ettirdiler. Hocamın aşırı iri katkıları var. Şimdi ortak ev tutacağım inşallah. Hayatıma bitmeme etmeye çalışacağım."

Haftanın Öne Çıkanları

Arda Turan: 'Galatasaray için mücadele vermekten geri durmayacağım'

2022-01-09 17:17 - Spor

Akaryakıt istasyonundan yola çıkan otomobile tır çarptı: 5 ölü

2022-01-10 07:52 - Asayiş

Kıbrıs Türk halkının hürriyet mücadelesinin önderi Dr. Fazıl Küçük'ün vefatının 38. yılı

2022-01-14 11:08 - Gündem

Türkiye'nin 2021'de yaş meyve sebze ihracatı 3 bilyon doları geçti

2022-01-09 12:09 - Ekonomi

Sertab Erener, Edis ve Zeynep Bastık reklam filminde buluştu

2022-01-12 12:54 - Magazin

Kızlarına kavuşmayı beklerken 'kalben hamilelik', kucağına aldığında 'doğum anı'

2022-01-07 12:35 - Yaşam

İETT otobüsü kazaları ve İstanbulkart sorunu

2022-01-10 20:59 - Gündem

İlhan Palut: 'Kendi oyunumuzdan ayrılmamalıydık'

2022-01-09 18:13 - Spor

Eski nişanlısı kabilinden maktul avukat Dilara Yıldız, sonuç yolculuğuna uğurlanıyor

2022-01-12 14:17 - Gündem

Bakan Kurum, AA Genel Müdürü Karagöz'ü bildirme etti

2022-01-10 22:23 - Gündem

İlgili Haberler

Depremde evi hasar gören tarih öğrencisi, çadır şehirde küçüklere ders çalıştırıyor

17:06 - Yaşam

Bartın'dan facia alanına revan UMKE kadrosu canlara imge olmanın ekşimtırak sevincini yaşadı

14:06 - Yaşam

Enkaz altından yakındaki sayrılarevi çalışanı sebebiyle kurtuldu

13:08 - Yaşam

Depremin acısını canlı Vanlılar konutlarını afetzedelere açtı

13:06 - Yaşam

Nimet öğretmen fahri geldiği Kahramanmaraş'ta depremzedelerin yardımına koşuyor

12:07 - Yaşam

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem