Merkez Bankası hükümete "Açık Mektup" gönderdi

Merkez Bankasının hükümete gönderilmiş olduğu mektupta, "TCMB, 2023 senesinde Liralaşma Stratejisi’ni hepsi unsurlarıyla data odaklı ve bulaşık analizlerine alakalı adına kararlılıkla uygulamaya ve geliştirmeye bitmeme edecektir." ifadelerine arazi verildi.

Ekonomi - 1 yıl önce

İstanbul

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), hükümet yerine Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'ye "Açık Mektup" gönderdi. 2022 sene sonu enflasyonunun erek aralığının üstünde gerçekleştiği tamlanan mektupta, enflasyonun hedeften sapmasının sebepleri ile gayeye erişmek düşüncesince tahsil edilen ve katılması müstelzim önlemler toprak aldı.

Mektupta, 2022'de TCMB’nin hepsi siyaset araçlarında şümullü nezdinde gözden nakil süreci yürütülmüş bulunduğu belirtilerek, bankanın tümleşik siyaset çerçevesi bulunan Liralaşma Stratejisi'nin atılacak adımlara ilişkin hasiyet analizlerine alakalı şekilde oluşturulduğu vurgulandı.

Uygulanan stratejinin, temelli paha istikrarı düşüncesince dü ön şart bulunan mali sistemde Türk lirasının ağırlığının strüktürel şekilde artırılması ve akan çok kapasitesi oluşturulması açısından sponsor etkilerinin bulunduğu kaydedilen mektupta, şu ifadelere toprak verildi:

"Çeşitlendirilmiş sakıntı kaynaklarıyla güçlendirilen TCMB rezervleri, efdal erke tutarları ve mali oynaklıklar dolayısıyla toptan çapta yaşanılan iri sakıntı kayıplarına karşın artım göstermiştir. Ülke servet takası anlaşmalarının etkinleştirilmiş kullanması sebebiyle evcil parayla tecim yaygınlaşırken, döviz piyasalarının da etraflıca çağda hâlâ stabilize nezdinde yapıya ulaşması anlamında ehemmiyetli gelişmeler gözlenmiştir. Etkin sakıntı politikasının liralaşma adımlarıyla desteklenmesi kararında mevduattaki Türk lirası payında çelimli nezdinde artım hevesi gerçekleşmiştir."

Mektupta, hedefli kredi, likidite, karşılıklar ve garanti politikalarının kredilerin nema hızı, kompozisyonunun ve hesaplı faaliyetle buluşması açısından ehemmiyetli tesirleri bulunduğu bildirildi.

Rusya-Ukrayna savaşının sonra aniden artım yayınlayan emniyet büyümesinin arama dibine alındığı dökme mektupta, kredilerin kompozisyonunda ticari, KOBİ, envestisman ve dış satım kredilerinin payının tarihî efdal seviyelere eriştiği belirtildi.

Mektupta, toptan hesaplı faaliyetteki kilo verme periyodunun getirmiş bulunduğu risklere dirlik finansman maliyetlerinin uygunluğu kanalıyla envestisman ve akan çok kapasitesinin desteklenmesinin sağlandığı kaydedilerek, "Savaşın etkisiyle yükselen ticari emniyet ve tahrifat faizleri, tahsil edilen çalışan önlemlerle ehemmiyetli miktarda gerilemiştir. Böylelikle akçasal aktarımın güçlendirilmesi sağlanmıştır. Tüm bunlar sonucunda, erke fiyatlarının tesirleri dışlandığında, 2022'de akan çok kapasitesi geliştirilmiştir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Uygulanan çalışan politikalarla temelli paha istikrarının önündeki strüktürel problemlerin giderilmesi anlamında ehemmiyetli kazanımlar elde edildiğine işaret edilen mektupta, şu ifadelere toprak verildi:

"Buna ek olarak, bahis konusu politikaların müspet sonuçlarının görülmesi ve toptan erke fiyatlarının da bağıl muvazene kazanması ile beraberce senenin ikinci yarısından itibaren enflasyonda aşamalı nezdinde yavaşlama süreci başlamıştır. Aylık pahalılık oranlarındaki yavaşlama polis ve atom çekirdeği enflasyon, pahalılık yayılımı ve beklentileri ile anne heves göstergelerinin ehemmiyetli oranlarda gerilemesine kez açmıştır. TCMB, 2023'te Liralaşma Stratejisi’ni hepsi unsurlarıyla data odaklı ve hasiyet analizlerine alakalı şekilde kararlılıkla uygulamaya ve geliştirmeye bitmeme edecektir. Mevduatta liralaşma oranının senenin geçmiş ½ si bakımından yüzdelik 60’a çıkarılması ve senenin arka kalanında liralaşmadaki artım periyodunun bitmeme etmesi hedeflenmektedir. Bankaların teminat, fonlama ve emniyet yayınlarını tasarruf olanakları liralaşma hedefleri doğrultusunda kalibre edilecektir. Türk lirası akışkanlık yönetiminde Açık Piyasa İşlemleri fonlama kanalının asliye unsuru biçimine getirilerek, bu kanalla meydana getirilen fonlamanın oranı aşamalı nezdinde biçimde artırılacaktır. Kredilerin nema hızı ve kompozisyonunun 2023'te öngörülen pahalılık patikasıyla mevzun olması sağlanacaktır. Kredilerin yatırım, istihdam, üretim, dış satım ve akan fazlayı çoğaltan faaliyetleri destekleyecek biçimde kullanımını öngören hedefli emniyet anlayışı güçlendirilerek uygulanacaktır. Rezerv kaynakları çeşitlendirilmeye ve TCMB rezervleri artırılmaya bitmeme edilecektir. Politika çerçevesinin, döviz piyasalarında bildirme ve alakanın dimdik ve stabilize nezdinde balans süresince başıboş çevre koşullarında oluşumuna ulama sağlayacağı öngörülmektedir."

Mektupta, TCMB'nin paha istikrarını temelli biçimde bünye ika gayesi doğrultusunda geliştirdiği Liralaşma Stratejisi’ni kararlılıkla uygulamaya bitmeme edeceği kaydedilerek, Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde açılan efdal eşgüdümün yardımıyla mahveden tutarları salname artım oranının Enflasyon Raporu öngörüleriyle mevzun düzeye gerilemesinin sağlanacağı bildirildi.

Haftanın Öne Çıkanları

Antalya'da kırcı yağışı can alıcı oldu

2023-01-31 00:06 - Gündem

Türkiye'ye bedel katan bellik ve adlar ödüllendirildi

2023-01-27 23:06 - Ekonomi

Üniversite öğrencileri dikkat, yatay geçiş imkânı düşüncesince akıbet gün 3 Şubat

2023-01-31 09:07 - Eğitim

Türk oyuncular Mısır’ın en ünlü tatil merkezinde buluştu

2023-01-25 11:07 - Magazin

Bir lokmaya özlem küsurat hasta, 9 sene böylece "doya doya" yiyebilecek

2023-01-30 12:07 - Yaşam

Ruanda, iklim alanını ihlal fail Kongo Demokratik Cumhuriyeti savaş uçağını vurdu

2023-01-25 02:06 - Dünya

Türkiye'nin domestik motorlu önce 8x8 uzlaştırıcı göreve hazır

2023-01-31 15:12 - Teknoloji

Yapay zekanın geleceği "AI (Tomorrow Summit)" etkinliğinde konuşulacak

2023-01-31 15:12 - Teknoloji

Bakan Dönmez: Türkiye, Umman'dan salname 1,4 bilyon metreküp doğal taş yağı lambası yağı alacak

2023-01-30 12:10 - Ekonomi

İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail ordusunca maktul 9 Filistinli toprağa verildi

2023-01-26 18:09 - Dünya

İlgili Haberler

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:06 - Ekonomi

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Bakan Kirişci: Sıvılaşma vasfı bulunan tarım arazisinden, faydan ırak duracağız

17:08 - Ekonomi

AB ekonomisi 2022'nin sonuç çeyreğinde küçüldü

14:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem