ODTÜ, nazik arama-kurtarma görevleri düşüncesince 'metaverse'de toy uygulayım bilimi geliştirdi

Özellikle gidiş geliş kazalarında istirdat faaliyetlerinde geçer ağırbaşlı makinelerin replikaları ile realite algısının faziletli miktarda hissedilmesini sağlayıcı terbiye teknolojisi, alanındaki önce uygulamalardan birisi olma niteliği taşıyor.

Teknoloji - 2 yıl önce

Ankara

Orta Doğu Teknik Üniversiteli (ODTÜ) bilgi insanları, başta gidiş geliş kazalarında eleştiri istirdat faaliyetlerinde makbul ağırbaşlı makinelerin replikaları ile realite algısının faziletkâr miktarda hissedilmesini sağlayıcı üç buutlu "metaverse" evreninde kullanılacak olan acemi yetişek teknolojisi geliştirdi.

ODTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, AA muhabirine, Facebook, Microsoft, Roblox ve Epic kabil firmaların milyarlarca dolarlık envestisman planıyla gündeme mevrut "metaverse" evreni ve ODTÜ'de bu mevzuda yürüttükleri çalışmalara bağlı açıklamada bulundu.

Metaverse evreninin "sanal realite ve artırılmış realite teknolojilerini kullanarak fiziki dünyayı mevhum evren süresince yaşama geçirmek" bulunduğunu tabir fail Çağıltay, "metaverse" isminin verilmesinden itibaren bu değişen teknolojinin pop duruma geldiğini belirtti. Daha evvel mevhum gerçeklikle ilgilendiren başta defans sanayi, tecim ve gezim sahalarında nice uygulamanın yaşama geçirildiğini kaydeden Çağıltay, ODTÜ'de de bu mevzuda tahminî 20 senedir çalıştıklarını söyledi.

Ağırlıklı adına "metaverse" evrenini yetişek şartıyla kullandıklarını tamlayan Çağıltay, ODTÜ'de geliştirdikleri teknolojileri ODTÜ Teknokent'teki şirketler üstünden de kişilerin kullanacakları mahsul durumuna getirdiklerini anlattı.

Bu kapsamda, ODTÜ'de başta eleştiri görevlerde, sakıncalı işlerde kişilerin eğitilmesine müteveccih metaverse teknolojisi geliştirdiklerini bildiren Çağıltay, bu teknolojiye bağlı şu detayları verdi:

"Teknolojimizi, ODTÜ Teknokent'teki firmalarla teşrikimesai yaparak sonuncu mahsul durumuna getirdik. Bu kapsamda yaptığımız çalışmaların şu biçimde ortak niteliği de var. Sanal realite ortamları kullanıcılarını ağız ağıza ortamdan kopartıyor, kılıç hem mevhum realite uygulaması yaparak hem artırılmış realite teknolojisini kullanarak doğrusu kullanıcılarını bulundukları fiziki ortamdan da koparmadan ortak uygulayım bilimi geliştirdik.

Böylece geliştirdiğimiz teknoloji, ilçe karşılayıcı araçtan itfaiye aracı aracı mensubu çeşidinden insanoğlu istirdat uygulaması. Bu eğitimler, itfaiye aracı aracı düşüncesince baş döndürücü pahalı. Bu amaçla kimi vasıtalar elde etmeleri gerekiyor ve bu araçları esasen kullanamıyorlar. Halbuki bizim geliştirdiğimiz mevhum ve artırılmış realite bazlı metaverse ortamında, itfaiye aracı aracı mensubu ortama girip bire ortak yada değişik senaryoları esasen yeniden deneyebiliyorlar ve başarılarını ölçebiliyorlar. Başarısız oldukları noktalarda esasen girip o noktaları takviye olanağına erbap oluyorlar."

Gerçek nesnelerle etkileşimde bulunulabiliyor

Çağıltay, metaverse ortamlarında asıl nesnelerle etkileşmenin kısıtlanmış ortak hassa olduğuna dikkati çekerek, "Biz bunu da aşarak itfaiyecilerin gidiş geliş kazalarında kontrol istirdat faaliyetlerinde kullandığı asıl ve ağırbaşlı cihazların replikalarını yaptık ve mevhum ortama koyduk. Personel, bu ağırbaşlı teçhizatların ağırlığını da hissedip taşıyarak asıl ortamdaki kabil eğitimlerini alabiliyor. Dolayısıyla bu uygulayım bilimi ile hem mevhum realite süresince senaryolar yegâne hiç denettirilebiliyor bununla beraber bu senaryolar artırılmış realite süresince mekandan ari biçimde uygulanabiliyor. Bunun düşüncesince ortak elektronik beyin ve artırılmış realite gözlüğüne gerekseme var." niteleyerek konuştu.

Çağıltay, geliştirdikleri ürünün itfaiye aracı aracı dalında eleştiri görevlere müteveccih gerçekleştirildiğini belirterek, "Bildiğimiz kadarıyla bu çeşit ortak mahsul piyasada hâlâ bulunan değil. Özellikle artırılmış realite tarafında asıl nesnelerle kişilerin etkileşmesini sağlayacak ortak müstevi adına özgün ortak emek vermek yaşama geçirilmiş oldu." dedi.

Metaverse ile geliştirdikleri bu eğitimlerin şehremaneti ve muhtelif kurumlar çeşidinden candan karşılandığını tabir fail Çağıltay, "Bu uygulayım bilimi düşüncesince elden Türkiye'deki değil taşınmazlar dışındaki birtakımı kurumlarla da enformasyon kurduk. Özellikle Orta Doğu ve Türk Cumhuriyetlerindeki kurumlarla burada meydana gelen mamüllerin kullanılması dair girişimlerimiz var." niteleyerek konuştu.

Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, hususi yetişek meydan öğrencilerin dirim becerilerini geliştirmeye müteveccih metaverse uygulamaları da yaptıklarını başkaca Dijital Öğretmenler Projesi kapsamında öğretmenlere müteveccih bu değişen teknolojinin ilköğrenim ve lise çağındaki öğrencilere aktarılması dair emek vermek yürüttüklerini söyledi.

Afet ve çabuk ahval düşüncesince acemi teknolojiler yolda

Teknolojinin mahsul geliştiricisi ODTÜ Teknokent firmalarından Eyesoft AŞ İş Geliştirme Yöneticisi Sevilay İmre de ODTÜ'de geliştirilen teknolojide artırılmış ve mevhum realite teknolojisinin harmanlanarak metaverse evreninin yaratıldığını tabir etti.

Geliştirilen uygulayım bilimi ile itfaiye aracı aracı mensubunun ilçe anındaki kontrol istirdat eğitimlerinin esasen yeniden bire ortak şartlarda yapılabildiğini özetleyen İmre, "Geliştirilen teknoloji, yetişek platformu adına baş döndürücü değişik alanlara uyarlanabilecek özellikler taşıyor. İlk evrede itfaiye aracı aracı mensubunun gidiş geliş kazalarında alması müstelzim eğitimlerle işe başladık. Sonrasında bu teknolojiyi sel, tutkun yer sarsıntısı kabil facia ve çabuk gidiş eğitimlerine de uyarlamaya hazırlanıyoruz." bilgisini verdi.

Haftanın Öne Çıkanları

14 Mart 2022 Pazartesi okullar tatil mi?

2022-03-13 22:12 - Gündem

TOGG eksi 40 derecede test edildi

2022-03-14 15:00 - Teknoloji

Büyükelçi Aramaz: Türk vatandaşlarının Ukrayna'dan tahliyesi ehemmiyetli seviyede tamamlandı

2022-03-07 16:37 - Gündem

Atılay Canel: 'Futbol hatalar oyunu'

2022-03-12 16:59 - Spor

Zelenskiy'nin İsrail'deki genosit müzesinde görüşme talebi reddedildi

2022-03-13 21:14 - Dünya

OSD ocak-şubat zamanına bağlı verileri açıkladı

2022-03-14 11:01 - Ekonomi

Türkiye'de 25 bin 401 ferdin Kovid-19 testi fazlalık çıktı, 123 isim yaşamını kaybetti

2022-03-11 20:30 - Sağlık

Zelenskiy: Melitopol Belediye Başkanının Rus güçlerince kaçırılması, demokrasiye hakkında suç

2022-03-12 05:31 - Dünya

Ukrayna: 'Rusya olumlu konuşmaya başladı'

2022-03-13 19:33 - Dünya

Rus bombardımanında ölen Ukraynalı anne ve oğul yaşadıkları sitenin bahçesine gömüldü

2022-03-14 07:54 - Dünya

İlgili Haberler

ABD, Twitter'da iştirak içi belgeleri inceleyecek

12:09 - Teknoloji

TÜBİTAK'tan deprem bölgesindeki KOBİ'lere hususi "TEKNOÇABA" çağrısı

14:06 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne yukarı düzem ziyaret

00:07 - Teknoloji

Çin 44 teknoloji sektörünün 37'sinde ABD'nin uğrunda arazi alıyor

15:06 - Teknoloji

T3 Vakfı hile ve aktiflik çadırında geleceğe imge olmaya bitmeme ediyor

20:06 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem