Prof. Dr. Ahmet Apaydın: 'Giresun’un güney ilçeleri deprem riski altında'

Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 şiddetinde meydana mevrut depremlerin peşi sıra Giresun Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Apaydın ve Doç Dr. Eren Kömürlü Giresun'un deprem risk durumuyla ilişik açıklamalarda bulundu.

Gündem - 1 yıl önce

Giresun'un akıbet meydana mevrut deprem kırık hattına ırak ortak iskân noktayı bulunmasına rağmen, zemin, çatı stoku ve başta güney kesiminde küsurat ilçelerin Kuzey Anadolu Fayına yakınlığı bakımından ortak risk durumundan gır fail Giresun Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Apaydın, aletsel dönemdeki kayıtlara layıkıyla şişman deprem üreten, depreme sunulan eksik ortak site olmasa da güney ilçeleri dikkate alındığında deprem riski altında bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Ahmet Apaydın icra ettiği açıklamada, “Giresun depremin tarz üssü bulunan Kahramanmaraş'a kuşbakışı 500 kilometre mesafede bulunuyor. Bu depremi meydana getiren Doğu Anadolu fayı, Bingöl Karlıova'da Kuzey Anadolu fayı ile kısaca Giresun'a benzeyen bulunan kırık ile birleşiyor. Bu kırık sistemi Giresun'un güneyinde mevcut Alucra, Çamoluk, Şebinkarahisar ilçelerine kuşbakışı kestirmece 30 kilometre mesafededir. Dolayısıyla Giresun'un güneyindeki ilçelerin il merkezine oldukça henüz riskli bulunduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Giresun'un çatı stoku dü değişik döşeme üzerinde

Giresun site merkezinin dü değişik döşeme hesabına yerleştiğini de tamlayan Prof. Dr. Apaydın, “Giresun'un popülasyon yoğunluğuna erbap il merkezini ele takanak olursak Giresun merkezinde yamaçlara dayanan ortak iskân gır konusuyken, hem doğusunda hem de batısında riskli döşeme yerine gördüğümüz lığ ortak kenar şeridimiz var. Bu kayran doğuda Aksu Vadisi'nden başlayıp Gemiler Çekeği mevkiine derece batıda ise, Kumyalı alanından Güre mevkiine derece uzanmaktadır. Buralar hoppadak deprem yönüyle değil, transfer gücü eneze zeminlerdir. Şehirleşmenin bulunduğu yamaçlar ise henüz emniyetli döşeme yerine görülmektedir. Ancak buraların da kendine katışıksız evcil transfer gücü ve kayşa denli riskleri bulunmaktadır. Giresun yamaçlarda kayalar, sahillerde ise, lığ edinmek neredeyse dü değişik döşeme hesabına oturan çatı stokuna sahip. Giresun'da başka Karadeniz şehirleri denli emektar ve dünkü çatı stoku bulunmaktadır. Giresun dünkü yapılaşma alanlarıyla sıkışmakta ve bire ortak sürede yükselmektedir. Yeni binalar henüz emniyetli mümkün fakat şehirde 1999 önceleri meydana getirilen çatı stoku da bulunmaktadır. Dolayısıyla Giresun kompozit ortak çatı stokuna sahiptir” niteleyerek konuştu.

Ev alırken nazarıitibar edilecek hususlar önemli

Yapılaşmada ve ev alırken nazarıitibar edilmesi müstelzim hususlar için bilim sağlayan Geoteknik Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Eren Kömürlü ise “Genel yerine baktığımızda binaların da ortak ömrü var. Eski binaların ömürlerinin dolması ve dünkü deprem yönetmeliklerine layıkıyla yapılmamasından ötürü baş döndürücü mukavim olmalarını beklemiyoruz. Depreme mücehhez olunması açısından da bu binaların muayeneleri gerekiyor. İnsanlar ev alırken, yapının yaşına, meydana getirilen tadilatlara, döşeme özelliğine nazarıitibar etmeleri gerekiyor. Özellikle de tadilatlar uzmanlara danışmadan yapılmamalıdır. Giresun özeline bakacak olursak, yalpı ve kayran zeminler mevcut. Özellikle düzlükler lığ zeminlerden oluşuyor. Buraların deprem sırasında sıvılaşabileceği anlamına geliyor. Kazık sistemi uygulansa bile, suyun içinde kazığın ömrü etraflıca olmamaktadır. Dolayısıyla şehirleşme berk döşeme üstünde yapılaşarak gerçekleşmelidir” biçiminde konuştu.

Ahmet Bilge

Haftanın Öne Çıkanları

Basın İlan Kurumu, zelzele bölgesindeki süreli yayınlara müteveccih tedbirler aldı

2023-02-06 15:09 - Gündem

Balıkesirli dinç aşçı, ata yadigarı konağı restore yazar işletmeci oldu

2023-02-02 13:12 - Yaşam

Kahramanmaraş'ta evvel depremden 16 vakit sonradan Hülya İrem'e iyi ulaşıldı

2023-02-06 21:06 - Yaşam

Otel enkazındaki arama emek harcamaları geceli gündüzlü demeden devam ediyor

2023-02-09 05:12 - Gündem

Hatay’da depremin ağır bilançosu havadan helikopterle görüntülendi

2023-02-08 01:06 - Gündem

Gaziantep’te deprem sonrası hastane bahçesi ve yoldaki asfalt böyle ayrıldı

2023-02-07 08:08 - Asayiş

Siirt Üniversitesinde engin kontrollü bomba imha robotu geliştirildi

2023-02-03 12:07 - Teknoloji

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

2023-02-06 05:09 - Gündem

Vangölü Aktivistleri Derneği üyeleri ve doğaseverler Van Gölü'nde yüzdü

2023-02-05 23:09 - Yaşam

Kahramanmaraş'ta 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

2023-02-06 05:06 - Gündem

İlgili Haberler

Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi vakit 15.00'e denli işlev vermeyecek

12:08 - Gündem

Samsun açıklarında 3,8’lik deprem

10:07 - Gündem

Marmara Denizi'nde 3,9 büyüklüğünde deprem

09:07 - Gündem

'Kentsel dönüşümü beslemek gibi kira yardımını İstanbul'da 3 bin 500 liraya çıkarıy

02:07 - Gündem

Tarım ve orman sahalarında tensikat içeren anayasa teklifinin 11 maddesi onama edildi

01:07 - Gündem

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem