Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank'tan muhalefete 'Togg' eleştirisi

Bakan Varank, Togg'a müteveccih eleştirilere bağlı "Bunlar 'Siz katiyen Togg'u yapamazsınız? Hani nerede bunun fabrikası dediler.' Şimdi Togg'u sınav sürüşünde görmüşler, demincek 'Biz size yapamazsınız demedik, satamazsınız.' diyorlar." ifadelerini kullandı

Ekonomi - 2 yıl önce

Kocaeli

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu kabilinden Eren Bülbül Fuaye Salonu'nda planlı "Yatırım Alan Şirketlerin Tanıtım Programı"nda meydana getirdiği konuşmada, Türkiye'nin acemi uygulayım bilimi yıldızlarıyla ülfet etmek düşüncesince müşterek araya geldiklerini söyledi.

Varank, Türkiye'nin arabası Togg'a meydana getirilen eleştirilere yönelik, "Bir el de bahtiyar olun be. Bu zihniyetin türkiye hakkında yorumları tek nötr mümkün mi? Bunlar 'Siz katiyen Togg'u yapamazsınız? Hani nerede bunun fabrikası dediler.' Şimdi Togg'u sınav sürüşünde görmüşler, deminden 'Biz size yapamazsınız demedik, satamazsınız.' diyorlar. Daha yola çıkmadan eskidi, bunun neresi yerli' diyenleri mi ararsınız… Aracın anadan doğma elektrikli bulunduğunu körlemeden 'geç kaldınız' diyenleri mi ararsınız. Ya müşterek el de bahtiyar olun be! Takdir, tebrik, teşekkürname doğrusu beklemiyoruz da tek değilse boş boş eleştirilerle epeyce emeği verenlerin moralini bozmayın." dedi.

Gençlere "cesur olun" çağrısı

Gençlere seslenen Bakan Varank, müteşebbis olmanın evvel kuralının atılganlık bulunduğunu belirterek, "Size 'yapamazsınız' diyecekler, siz yapacaksınız. 'Hayır o iş anca olamaz başaramazsın' diyecekler, siz 'bu iş kelimesi kelimesine hakeza olur' deyip, başarınızı tanıt edeceksiniz. Bu herhangi müşterek daim hakeza bitmeme edecek. Adeta mental müşterek harp vereceksiniz. Eğer dakika dünyaya doğrultu verenler, yapamazsınız, başaramazsınız diyenlerin laflarına kulak verseydi, esameleri bile okunmazdı, onları kimesne tanımazdı. Bu manada müteşebbis olmanın müşterek numara kuralı korkusuz olmaktır." sanarak konuştu.

Varank, Türkiye'de dü sene önceye denli sıfır bilyon dolar değerlemeye vasıl unicornların sayısının 6'ya ulaştığına dikkati çekerek, 10 bilyon dolar değerlemeye vasıl decacornlar ortada evcil şirketler bulunduğunu dile getirdi.

"Türk Girişimcilik Ekosistemi"nin evren gözetiminde hürmet gördüğünü ve ecnebi yatırım uzmanlarının, bu ekosisteme yatırım yapmayanların kaybedeceğini dediğini aktaran Varank, "Girişimcilik ekosisteminin ivmelenmesinde müşterek numara sevimsiz güç, değişimlere çabuk aksülamel yayınlayan Türkiye'deki amme tarafı. Dünyadaki hikayelere bakmış olduğunuzda kamunun bu denli devim bilimi bulunduğunu görmüyorsunuz ancak Türkiye'de girişimciliğin ivmelenmesinin arkasındaki müşterek numara sevimsiz kuvvet amme tarafı. Bu manada ülkemizi müşterek tasrif merkezi biçimine getirmeyi planladığımız Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi'ni hazırladık. İnşallah çelimsiz müddette bu stratejimizi duyuru edeceğiz. Burada amacımız 2030 yılına denli 100 bin acemi uygulayım bilimi girişimi kurabilmek. Bu gaye doğrultusunda kâffesi altyapıyı uçtan pöç planladık." sanarak konuştu.

"Türkiye uygulayım bilimi girişimciliği ekosistemi dünyanın en ümranlı evvel 10 ekosistemi ortada yerini alacak"

"Stratejimizi şayet başarıyla uygulayabilirsek, 2030 senesinde Türkiye uygulayım bilimi girişimciliği ekosistemi dünyanın en ümranlı evvel 10 ekosistemi ortada yerini alacak." diyen Varank, şöyleki bitmeme etti:

"İstanbul'u girişimcilikte dünyanın en ehemmiyetli 20 merkezinden bir tanesi biçimine getireceğiz. Girişimcilik ekosisteminin ivmelenmesinde ikinci sevimsiz güç, gelişen girişimcilik altyapısını görüyoruz. Sayıları herhangi müşterek sabık güneş kalan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, bu ekosistemin lokomotifi durumunda. Bugün Teknoloji Geliştirme Bölgeleri sayısı 93'e ulaştı. Bu sahaların ortamında girişimcilerimize dirilik suyu olacak gurk merkezleri barındırıyoruz.

Türkiye'nin mega uygulayım bilimi koridorunu Kocaeli'den İstanbul'a ve İzmir'e denli teşmil hedefiyle yola çıktık. Bilişim Vadisi Kocaeli kampüsünde yüzdelik 92 doluluk oranına başarmış vaziyetteyiz. Burada mobilite ilkin iktisap etmek kıl payı bilgelik ve yazışma teknolojileri, yazılım, elektronik, enerji, dizayn ve düzen sektörlerinde devim bilimi mükemmel 311 firmamız bulunuyor. Bilişim Vadisi İstanbul'da şu anda şirket yerleşimleri başladı. Biz firmalarımıza yerlerini tasdik ediyoruz. Geçtiğimiz aylarda aslını attığımız Bilişim Vadisi İzmir'de ise çabucak inşaatların yükseldiğini görebiliyoruz. Sağlık ve ekincilik teknolojileri ilkin iktisap etmek kıl payı mobilite, irtibatlı teknolojiler, çokbilmiş şehirler, siber asayiş ve dizayn düzen teknolojilerine odaklanacak enformatik vadisinde de firmalarımızın şimdiden şişman müşterek merakı bulunduğunu görüyoruz. Şu anda firmalarımız acep buraya nite yerleşebiliriz, nite imdi yapım halindeyken Bilişim Vadisi İzmir'de toprak alırız sanarak bizimle irtibattalar. Orası da inşallah bittiğinde 6 bin insana istihdam sağlayacak ve müşterek rekora imza atmış olacak."

Girişimcilik ekosisteminin ivmelenmesinde üçüncü sevimsiz kuvvet namına da teşebbüs sermayesi fonlarının bulunduğunu, akıbet yıllarda Türkiye'de uygulayım bilimi tabanlı işlere meydana getirilen yatırımlarda incitici çoğalma bulunduğunu kail Varank, "2023 hedefimizi, hedeflediğimiz tarihten 2 sene önce, 2021 senesinde şişman müşterek farkla geçtik. 2020 senesinde 148 milyon dolar bulunan uygulayım bilimi yatırımları 2021 senesinde 1,5 bilyon dolara başarmış oldu. Burada, müşterek senede, 9 kattan imdi müşterek tomar çoğalma gözlemliyoruz." dedi.

"Yatırımcılar ellerini taşın dibine koydular"

Bakan Varank, başlangıçta beyin verenlerin baş döndürücü ancak servet verenlerin az bulunduğu girişimcilik ekosisteminden bahsettiklerini, ancak bundan hakeza yatırımcıların da bunun önemini anladığını, onların da ellerini taşın dibine koyarak Türkiye'de bu işlere servet yatırmaya başladıklarını dile getirdi.

Her ne denli hususi bu sahanın bu bölgeye merakı olsa da hala kamunun şişman belirleyici bulunduğunu tamlayan Varank, "Bugün lansmanını yaptığımız 2021 senesinde kurulan Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu da girişimcilik ekosisteminde müşterek manivela tesiri oluşturuyor." sanarak konuştu.

Fonlarda 300 milyon teklik büyüme

Bakan Varank, Teknokent ortaklığında Türkiye'de müşterek evvel bulunan bu fonun Bilişim Vadisi, Albaraka Türk, Vakıf Katılım ve KOSGEB yatırımlarıyla şu anda 300 milyon teklik müşterek büyüklüğe ulaştığını bildirdi.

Özellikle Albaraka ve Vakıf Katılım'a teşekkürname fail Varank, "Bugün geldiğimiz noktada iştirak bankalarının teşebbüs sermayesi fonlarını bu denli dikkate alması ve bu denli sektörle bu arada iç içe akım etmesi ve bunun öncülerinin de Vakıf Katılım ve Albaraka kıl payı ehemmiyetli firmalarımızın bizlerle müşterek araya mevrut olması bizi hakkıyla baş döndürücü bahtiyar ediyor." ifadesini kullandı.

"Arkadaşlarımız bap kapı gezerek müteşebbis arıyorlar"

Fona katılımın dü esas şartı bulunduğunu tamlayan Varank, şunları kaydetti:

"Bunlardan birincisi kurumsal yapılaşmanın tamam olması, ayrıksı müşterek manada da girişimlerin evvel satışlarını gerçekleştirmiş olması. İkincisi, fona başvuran şirketlerden istediğimiz ilke Bilişim Vadisi'nde bu şirketleri kurmuş olmaları ve özek yada Ar-Ge ofislerinden müşterek tanesini Bilişim Vadisi'ne taşımaları. Bu koşulları sağlayan, yatırım kabul etmek talip eksiksiz girişimleri bu fona başvurmaya çağırma ediyoruz. Fonumuz düşüncesince oluşturduğumuz müşterek de 'gelecekburada.com.tr' internet sayfası var. Yatırım gerçekleştirmek talip kâffesi yatırımcılarımız yakından izlem edebilirler. Arkadaşlarımız girişimciler gelsinler, bu fona başvursunlar sanarak taraf gelip yatmıyorlar, oturdukları yerden müteşebbis beklemiyorlar. Aksine bap kapı gezerek müteşebbis arıyorlar."

Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu'na müracaatlar kapsamında bugüne denli 1000 girişimcinin incelendiğini ve şu ana denli 16'sı ile ilgilendiren yatırım sonucu alındığını özetleyen Varank, Vagon, Peyk, Virtual AI, Syntonym, Cowealthy, Forfarming, Kronnika, Düşyeri, İletmen Akıllı Teslimat, Jetlexa ve Craftgate iktisap etmek kıl payı 11 girişime yatırım yapıldığını tabir etti.

"Türkiye namına dakika koskoca müşterek sıçramanın arifesindeyiz"

Kamu namına bu işi fonlasalar da işin aklık ve akıllıcasına yapılmaktadır olmasının hususi sektörle taraf yana, çiğin omuza gitmekten geçtiğini bildiklerini ve girişimcilerin fikirden ürüne herhangi müşterek adımında birlikte duran müşterek Türkiye bulunduğunu kail Bakan Varank, "Türkiye namına dakika koskoca müşterek sıçramanın arifesindeyiz. Bakmayın siz kötümserlik pompalayanların sözlerine. Kendi ülkesini yakınma edenlere bu açıdan emin mi? Her ulusal meselede devletinin birlikte toprak kabul etmek namına gönül rahatlığı tarafı seçenlere emin mi?"

Büyük ve çelimli Türkiye hedefine teknolojik girişimcilikle ulaşacaklarını ve Türkiye'ye yatırım yapanların kazanacağını vurgulayan Varank, girişimcilere yolculuklarında dayanak noktası bulunan Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu'na ve Türkiye'ye yatırım karşılayıcı herhangi müşterek yatırımcıya teşekkürname etti.

Yatırım meydan firmaların yöneticilerinin lokma meydana getirdiği programa, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt ve Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimcioğlu katıldı.

Haftanın Öne Çıkanları

Konya'da trafik kazasında 5 insan öldü, 4 insan yaralandı

2022-07-03 21:04 - Gündem

Şehit mezarına saldırı olayında sanığın tahliye edilmesine ailelerden tepki

2022-07-04 23:04 - Asayiş

NATO ile STM ortada bahir güvenliği düşüncesince ehemmiyetli iş birliği

2022-06-30 11:06 - Teknoloji

Ölümü göze alıp evlenmişti, bebek gibi bakılan Semra hayata gözlerini yumdu

2022-07-04 15:03 - Sağlık

Yüksekova'da et yiyen 'Sarıkız' örümceği görüntülendi

2022-06-30 14:06 - Gündem

Adana’da gece çıkan orman yangını kontrol altına alındı

2022-07-04 09:02 - Asayiş

LGS şampiyonu İzmir’den

2022-06-30 17:05 - Eğitim

Bursa'ya şehit ateşi düştü

2022-07-02 23:03 - Asayiş

Nissan, elektrikli mobilitede dünkü devre başlattı

2022-07-03 11:04 - Teknoloji

DHKP-C üyesi birinin ölümüne ilişkin cezaevinde yattığını söyleyen Nuri Ergin: “Yine öldürürüm”

2022-07-05 03:03 - Asayiş

İlgili Haberler

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:06 - Ekonomi

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Bakan Kirişci: Sıvılaşma vasfı bulunan tarım arazisinden, faydan ırak duracağız

17:08 - Ekonomi

AB ekonomisi 2022'nin sonuç çeyreğinde küçüldü

14:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem