Savunma sanayisinde yöntemler rekora çıkıyor

Türk savunma ve havacılık sanayisi, 2022 yılını dünkü dış satım rekoruyla kapatırken 2023 senesinde da performansını artırarak sürdürmeyi hedefliyor.

Teknoloji - 1 yıl önce

Ankara

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, AA muhabirine, Türkiye'nin şişman oranda dışa tabi ortak savunma piyasasından değme sabık sene ihracatıyla rekorlar ağız ortak savunma endüstrisine kavuştuğunu söyledi.

Sektörün ak pak ortak yılı hâlâ geride bıraktığına ayraç fail Bayraktar, "Savunma sanayisinde dış alım sayıları 2 bilyon doların dibine inerken dış satım yüzdelik 36,9 artışla 4 bilyon 395 milyon dolar seviyesine çıkarak kol bu sene da zat rekorunu kırmıştır." dedi.

2021 senesinde kilo başına 48,4 dolar bulunan dış satım değerinin 2022 senesinde 55,9 dolara yükseldiğine dikkati çekici Bayraktar, şu biçimde konuştu:

"İlerleyen süreçte bu artışın doğrusal olmaktan çok üssel (exponential) ortak çoğalma göstermesi beklenmektedir. Çünkü Türkiye savunma sanayisinde aşırı ayrışık evcil ve ulusal mahsul yelpazesine sahip, bunun yanı esna aşırı oranda ortam üretip ihraç edebilen ortak diyar durumuna gelmiştir. İhraç etmiş olduğu mamüllerin bire ortak sürede dubara muhavvil teknolojileri içeren, asıl savaşma koşullarının art beslemeleriyle güncellenip geliştirilen, başarısı müdellel sistemler olması dolayısıyla arsıulusal arenada değme sabık güneş hâlâ ortak tomar ülkenin benzeyen merakını üzerinde toplamaktadır. Halihazırda çatı ve imtihan süreçleri bitmeme fail aşırı ehemmiyetli izlemsel platformların da bu süreçleri tamamlaması, onların da savaşma sektörünün ortak oyuncusu durumuna gelmesini müteakip ihracatımızın gelecek senelerde aşırı hâlâ çabuk ortak biçimde çoğalma göstermesi beklenmektedir. Özellikle insansız sistemlere bağlı ülkemizin dikkati çekici üstünlüğü ve savaşma konseptlerinin bu yönde değişiyor olması savunma sanayimizin görünüm güncelliğini yakaladığını, ayrıca birtakım mevzularda evren vizyonunu şekillendirdiğini göstermektedir."

Bayraktar, 1 bilyon doların üstündeki insansız iklim ara bulucu ihracatının bu sahanın mecmu ihracatının yüzdelik 24,5'ini oluşturduğuna ayraç ederek, "Bu da umudumuzu muhik kılan ehemmiyetli göstergelerden biri olmaktadır." ifadesini kullandı.

KOBİ'lere dış satım kapısı açıldı

Diğer taraftan, savunma sanayisi ürünlerinin ihraç edilmiş olduğu devletler ortada Türk coğrafyası, Orta Doğu, Uzak Asya, Afrika, Avrupa, NATO üzere aşırı bağdaşık ortak piyasa dağılımı olmasının sürdürülebilirlik açısından da inanma verdiğini vurgulayan Bayraktar, ortam satışlarının yanı esna mühimmat, arazi ekipmanları, redif parça, hizmet ve tamir malzemeleri, eğitim, öğrencelik üzere sert aşırı unsurun sonsuz satışını tetikliyor olmasının beklentileri artırdığını bildirdi.

Bayraktar, sektördeki şişman oyuncuların açmış olduğu dış satım kapısından evren pazarlarına teferrüç olanağına vasıl nice KOBİ'nin geçmiş defa dış satım fırsatı yakaladığını belirterek, SAHA Expo üzere arsıulusal buluşmaların dış satım çabalarına yardım sağladığını kaydetti. Haluk Bayraktar, şu değerlendirmede bulundu:

"İlerleyen süreçte açık ortak mahsul yelpazesiyle arsıulusal pazarlara çıkma bulunan Türk savunma sanayisi ürünlerinin bu pazardan adalet edeceği oranı alabilmesi düşüncesince idrak yönetimi, lobi, pazarlama, fuarlar ve lansman süreçleri üzere ihracatı destekleyecek dört başı mamur unsurların dizgesel ortak biçimde değerlendirilmesi ve koordinasyon içre mihman ortak çoğalma trendinin yakalanması gerekmektedir. Bir yandan amme kurumları, ortak yandan amme firmaları, vakıf firmaları, başka yandan da hususi kol ve üniversiteler şuurlu ortak biçimde üzerinde sakıt değme kabil rolü hassasiyetle yapmalı, amme bu mevzuyla ilişik mukteza orkestrasyonu kusursuz sürdürmelidir."

Haftanın Öne Çıkanları

15 Temmuz Demokrasi Otogarı’nda yılbaşı yoğunluğu

2022-12-31 15:06 - Gündem

Arap Yarımadası’na dolu ve kar yağdı

2022-12-28 00:06 - Dünya

Eski Vatikan Devlet Başkanı ve Emerit Papa 16. Benediktus yaşamını kaybetti

2022-12-31 14:06 - Dünya

Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı'nda uygulayım arıza

2022-12-28 20:08 - Gündem

Eski Papa 16. Benedictus yaşamını kaybetti

2022-12-31 16:09 - Dünya

Mavi Vatan’ın Çelik Kalesi TCG Gediz’de yeni sene manzaraları

2023-01-01 09:08 - Gündem

Putin, tavan fiyat uygulayan ülkelere petrol satışını yasakladı

2022-12-27 20:08 - Dünya

Çanakkale Boğazı sis nedeniyle transit gemi geçişlerine kapatıldı !

2023-01-03 08:06 - Gündem

Balık yemi fabrikasındaki yangın kontrol altına alındı

2022-12-29 07:08 - Asayiş

Milli Savunma Bakanı Akar ve MİT Başkanı Fidan, Rusya'da temaslarda bulunuyor

2022-12-28 18:06 - Gündem

İlgili Haberler

ABD, Twitter'da iştirak içi belgeleri inceleyecek

12:09 - Teknoloji

TÜBİTAK'tan deprem bölgesindeki KOBİ'lere hususi "TEKNOÇABA" çağrısı

14:06 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne yukarı düzem ziyaret

00:07 - Teknoloji

Çin 44 teknoloji sektörünün 37'sinde ABD'nin uğrunda arazi alıyor

15:06 - Teknoloji

T3 Vakfı hile ve aktiflik çadırında geleceğe imge olmaya bitmeme ediyor

20:06 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem