'Yaşayan İnsan Hazinesi' ödüllü Çakıroğlu yemeniciliğin 4. göbek temsilcisi

"Yaşayan İnsan Hazineleri Ulusal Envanteri"ne kaydedilen ve ödülünü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinden meydan Gaziantepli değirmi ustası Çakıroğlu, 4 kuşaktır babadan oğula güzeşte dede mesleğini bitmeme ettiriyor.

Yaşam - 2 yıl önce

Gaziantep

"Yaşayan İnsan Hazineleri Ulusal Envanteri"ne kaydedilen ve ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden düzlük Gaziantepli değirmi ustası Mehmet Orhan Çakıroğlu, 4 kuşaktır babadan oğula güzeşte dede mesleğini bitmeme ettiriyor.

Geçmiş senelerde vatandaşların ayaklarını süsleyici fakat giderek teknolojiye yenmiş sakıt yemeniler, bugünlerde acemi manken ve desenleriyle rastgele kesimin beğenisini çekiyor.

Gaziantepli değirmi ustası Çakıroğlu da dede mesleğini 130 senedir bire ortak yerde sürdüren ailenin 4'üncü göbek temsilcisi.

Ankara'da Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde 11 Ocak'ta planlı "Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri mükafat Töreni"nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden ödül düzlük Mehmet Orhan Çakıroğlu'nun, meydana getirdiği birbirinden dobra yemeniler, domestik ve ecnebi turistlerden uyanıklık görüyor, gayrimenkul dışına da ihraç ediliyor.

Yemeni ustası Mehmet Orhan Çakıroğlu, AA muhabirine, dede mesleğini ortak asrı epey süredir bitmeme ettirdiğini söyledi.

Mesleğe babasının beraberinde başladığını özetleyen Çakıroğlu, ondan görüp öğrendiği biçimde değişik tarzlarla yemeniler yaparak meslekte ilerlediğini tabir etti.

Çakıroğlu, eskiden biricik surat yemenilerin bulunduğunu ve bunların siyah, parafin yahut al modeller bulunduğunu dile getirerek, şöyleki konuştu:

"Biz rastgele güzeşte çağ modelleri değiştirdik. Tabi modeller değişince sunma istem artmaya başladı. Bununla bu arada gezinsel bölgelerden talepler gelmeye başladı. Ayrıca film piyasası istem gösterdi. Harry Potter, Truva, Eragon, 300 Spartalı kabil nice adlı sanlı filmlerin ve nice domestik dizinin ayakkabılarını yaptık. Her güzeşte çağ mesleğimizi ortak tık fevk çıkartmaya çalıştık. Tabi bunları yaparken de cebimizi on paralık düşünmedik. Yemeninin ufkunu elbette açabiliriz, elbette gene bölüt bunu sevdirebiliriz, bilmeyenlere elbette tanıtabiliriz? Bunları düşündük."

Yemeninin tabii deriden yapıldığını özetleyen Çakıroğlu, "Doğal deriyi insanlarımız unutmaya başladı. Derinin ne işe yaradığını bilici yok. Bizim köselemizi gösterdiğimizde, bu karton mu, diyenler üstelik oldu. Çünkü deriden ırak kalmaya başladı insanlar. Biz rastgele güzeşte çağ bu çıtayı yükselterek şeklimizi bu pozisyona getirdik. Şu an Gaziantep'te değirmi ortak kesim oldu. Ben 4'üncü göbek yerine Gaziantep'te yemeniciliğin içerisinden mevrut biricik kişiyim. Şu an aşırı sayıda insan bu işten aş yiyor. İstihdam yarattığım düşüncesince de başkaca kendimle alım çalım duyuyorum." ifadelerini kullandı.

Yemeninin, ortak Türk İslam sanatı bulunduğunu tabir fail Çakıroğlu, "Orta Asya'dan Türklerle bu arada mevrut ortak sanat. Örf, sayı ve geleneklerimiz kabil unutulmayıp yaşatılması müstelzim ortak dizge bulunduğunu düşündük ve bu mesleğin sürgit yaşaması düşüncesince harcama ettik. Çünkü ortak emek, kendisince teri ve mesleği teveccüh var." sanarak konuştu.

"Bu mesleği yapmaktan itibar duyuyorum"

Çakıroğlu, kaybolmaya beniz markajcı mesleğe dirilik suyu olduklarını belirterek, "Bu mesleği yapmaktan itibar duyuyorum. Yemenici Hayri ustanın evladı yerine yemenicilik mesleğinden kazanılmış olduğu parayla büyütülmüş ortak çocuğum. Bu mesleği ne derece tasarruf etmek istesek de dizge bizi bırakmıyor. Bu dizge bundan böyle kanımıza işlemiş. Kültürümüzde bulunan ortak meslek. Mesleği bırakmayı çıyanlık yerine gördüm." dedi.

"ABD, İngiltere, Almanya, Hollanda ve Japonya'ya gönderiyoruz"

Şu anda 20'nin üstünde personeli bulunduğunu aktaran Çakıroğlu, oğlunun da kendisinden sonraları mesleği bitmeme ettireceğini söyledi.

Çakıroğlu, ürettiği yemenilere gayrimenkul içi ve dışından dip istem bulunduğunu anımsatarak, "Başta Amerika edinmek neredeyse İngiltere, Almanya, Hollanda ve Japonya'ya değirmi gönderiyoruz. Mesleğin kıymetini ve standardını bilen, tabii ortak verim bulunduğunu bilici rastgele dünya ve şehre gönderiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

Adana Şehir Hastanesinde makbul "tıbbi çamur" tedavisi dertsiz dirim sunuyor

2022-01-16 18:49 - Sağlık

İstanbul Boğazı'nda sefine trafiği eş cepheli askıya alındı

2022-01-16 22:30 - Gündem

Gürcistan, Rusya'yı Avrupa düzenlilik mimarisini bulunmayan etmeye çalışmakla suçladı

2022-01-14 22:58 - Dünya

Kıbrıs Türk halkının hürriyet mücadelesinin önderi Dr. Fazıl Küçük'ün vefatının 38. yılı

2022-01-14 11:08 - Gündem

Sertab Erener, Edis ve Zeynep Bastık reklam filminde buluştu

2022-01-12 12:54 - Magazin

Sağlık Bakanı Koca: 'Omicron varyantının bulaşma hızı çok yüksek'

2022-01-14 20:17 - Sağlık

İETT otobüsü kazaları ve İstanbulkart sorunu

2022-01-10 20:59 - Gündem

Güneşi gören Taksim’e akın etti

2022-01-16 21:16 - Asayiş

Eski nişanlısı kabilinden maktul avukat Dilara Yıldız, sonuç yolculuğuna uğurlanıyor

2022-01-12 14:17 - Gündem

Bakan Kurum, AA Genel Müdürü Karagöz'ü bildirme etti

2022-01-10 22:23 - Gündem

İlgili Haberler

Depremde evi hasar gören tarih öğrencisi, çadır şehirde küçüklere ders çalıştırıyor

17:06 - Yaşam

Bartın'dan facia alanına revan UMKE kadrosu canlara imge olmanın ekşimtırak sevincini yaşadı

14:06 - Yaşam

Enkaz altından yakındaki sayrılarevi çalışanı sebebiyle kurtuldu

13:08 - Yaşam

Depremin acısını canlı Vanlılar konutlarını afetzedelere açtı

13:06 - Yaşam

Nimet öğretmen fahri geldiği Kahramanmaraş'ta depremzedelerin yardımına koşuyor

12:07 - Yaşam

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem