Yerli ve ulusal ekipmanlar Antarktika'da

Türkiye'nin bu sene 6. Ulusal Bilim Seferi'ni düzenlemiş olduğu Antarktika'da yerel ve ulusal ekipmanlar, sefere dahil olan bilgelik insanlarının güvenliğini sağladı.

Teknoloji - 2 yıl önce

Antarktika
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Yerli ve Milli Ekipmanlar Antarktika'da

Dünyanın en soğuk, rüzgarlı ve yağışsız kıtasında çalışmalarını örümcek bilgelik kullanmakta olanları düşüncesince ASELSAN'ın telsiz tekrarlayıcı sistemleri, HAVELSAN'ın Küresel Konumlandırma Sistemi (GNSS) ve TÜBİTAK SAGE'nin termik pilleri ilmî faaliyetlerde emek harcamaları kolaylaştırdı.

6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde Lojistikten Sorumlu Sefer Yardımcısı orijinal Oktar, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Antarktika Horseshoe Adası üstünde mevcut Türk Bilim Kampı'nda en ehemmiyetli ihtiyaçlardan birinin telsiz tekrarlayıcı sistemi bulunduğunu belirterek, "Adamızın etrafında bizim domestik namına yazışma ihtiyacımızı karşılayacak bulunan ünitenin kurulumunu gerçekleştirdik. Artık defa katılımcılarımız ve gelişigüzel birlikte kişi, ASELSAN'ın hareketli telsiz sistemleriyle, buradaki evcil ve ulusal telsiz tekrarlayıcıyla adanın tamamında ve yakınlarda emniyetli yazışma kurup çalışmalarını akıcı yürütebilecek durumda." ifadelerini kullandı.

"Antarktika'da yazışma ihdas kılmak bizim düşüncesince dirilik güvenliği, itimat ve asayiş demek"

Antarktika'da yazışma kurmanın; kendileri düşüncesince dirilik güvenliği, itimat ve asayiş erişmek bulunduğunu aktaran Oktar, "Adanın ayrımlı yerlerinde yahut apayrı birlikte noktada üs ve kamptan ırak birlikte araştırmacıya ulaşamamamız bizim düşüncesince gerçekte birlikte aceleci gestalt anlamına geliyor. Ancak emek harcamaları da ayrımlı yerlere yayarak bollatmak istiyoruz. Bu nedenle bu sene Antarktika düşüncesince düşünülmüş bulunan ASELSAN'ın ürettiği telsiz tekrarlayıcı sistemi kurduk. Bu sayede gerçekte şu an bulunduğumuz faziletli irtifada adanın tamamını ve anne karaca karışma iktisap geçirmek neredeyse çevremizdeki nice alanı telsiz kapsamına almış olduk." biçiminde konuştu.

Oktar, alanda sürekli birlikte üs ihdas çalışmalarının kâffesi hızıyla bitmeme ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu sene 6. seferimiz ve 6. kat Horseshoe Adası'ndayız. Buradaki icraat kâffesi hızıyla sürüyor. Ancak Antarktika'da mevcut iktisap geçirmek erişmek hoppadak bulunduğunuz alanda idman erişmek değil, bizim düşüncesince yakınlarda ve şimdi ırak yerlerde olup nihayetlenen gelişigüzel bilinçlilik önemli. Bu da şimdi ırak noktalara kullanmak ve burada emek vermek gereksinimi doğuruyor. Ancak hem peyk sistemleri bununla beraber telsiz sistemleri nice noktada baskıcı oluyor. Şu an burada mevcut evcil ve ulusal telsiz tekrarlayıcımız bizlere tahminî 30-40 kilometre çaptaki yaklaşan çevremizde telsiz haberleşmesini benzer kılıyor. Böylece emek harcamaları da şimdi uzaklara, anne karaya, gayrı adalara ve gelişigüzel alana taşıyabileceğiz."

"Bu, dünyada baş döndürücü az buçuk ülkede mevcut birlikte teknoloji"

Bilimden Sorumlu Sefer Lider Yardımcısı Hasan Hakan Yavaşoğlu da bu yılki seferde evcil ve ulusal ekipmanlar ile icraat yürüttüklerini anlatım ederek, ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK SAGE'nin, bu mevzuda kendilerine dayanak sunduğunu bildirdi.

Yavaşoğlu, şu şekilde bitmeme etti:

"HAVELSAN GNSS müşterisi dair az buçuk bilgiler aktarma geçirmek isterim. GNSS; Küresel Konumlandırma Sistemi demek. Dünyanın gelişigüzel durumunda 24 sayaç rastgele birlikte dünya şartında yerimizi, hızımızı ve yönümüzü bulmamızı sağlayıcı birlikte ekipman. Bunun vatanımızda üretiliyor olması, baş döndürücü ehemmiyetli birlikte değişen teknolojinin vatanımızda ümranlı bulunduğunu gösteriyor. Bu sene de tığ HAVELSAN kabilinden imal edilen müşteri ve antenle burada bulunuyoruz, ölçmeler yapıyoruz ve bu ölçmeleri gayrı ölçmelerle kıyasen neticeler elde etmeye çalışacağız. Bu neticeler bizlere neyi gösterecek; konuş doğruluğunu, çevir sesi standardını gösterecek ancak bunun beraberinde şimdi ehemmiyetli bulunan buzul değişimleri, dünya değişimi, atmosferdeki partiküllerin dağılımı dair da icraat yapmamıza İmkan tanıyacak. HAVELSAN'ın bu mevzuda yapmış yer aldığı icraat enikonu önemli. Bu, dünyada baş döndürücü az buçuk ülkede mevcut birlikte teknoloji. Bu değişen teknolojinin vatanımızda olmasından da başkaca değer duyduğumu anlatmak isterim."

Küresel Konumlandırma Sistemi'ndeki sinyalleri kullanarak atmosferde geçmiş yer aldığı sinyalin yolunun izlenmesi, bu açıdan da partiküller ve atmosferdeki değişimin strateji edilmesinin benzer bulunduğunu vurgulayan Yavaşoğlu, "Sinyalin eriştiği antenin bulunmuş yer aldığı bölgenin de izlenmesi mümkün. Bu semt buzul olabilir, bahir seviyesi olabilir, kükremek boyu çizgisi olabilir, denizdeki buzul bahir buzu olabilir. Bunların hepsini strateji geçirmek mümkün. Şu an HAVELSAN kabilinden imal edilen alıcının da bunları yapabilecek kapasitede bulunduğunu görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Konum doğruluğunun kendileri düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli olduğuna ayraç fail Yavaşoğlu, "Yani yaptığınız ölçmelerin ne denli akıllıca yapıldığı baş döndürücü önemli. Şu an yegâne alıcı, yegâne antenle tığ santim desimetre mertebesinde doğruluklarla bunları yapıyoruz. Bu açıdan da HAVELSAN'daki arkadaşların güzel birlikte iş çıkardığını anlatmak mümkün." dedi.

Verilen bilgiye göre, TÜBİTAK SAGE'nin evcil imkanlarla ürettiği termik piller, Horseshoe Adası'nda mevcut Türk Bilim Kampı'nda aceleci hallerde kullanılmak neredeyse hizmete alındı. Isıl piller; dünyanın en ilgisiz kıtası bulunan Antarktika'da aceleci hallerde hem kar ve buz eriterek içmece suyu ihtiyacını karşılıyor bununla beraber sağladıkları cazibe enerjisi ile aceleci gestalt yazışma ekipmanlarının kullanımına imkân sunuyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Büyükelçi Aramaz: Türk vatandaşlarının Ukrayna'dan tahliyesi ehemmiyetli seviyede tamamlandı

2022-03-07 16:37 - Gündem

Irak'ta Uluslararası 2. Bağdat Su Konferansı, Türkiye'nin de katılımıyla başladı

2022-03-05 15:20 - Gündem

KKTC'de Halil Falyalı cinayeti zanlıları cezaevine gönderildi

2022-03-04 20:18 - Dünya

Ateş hattında kalan muhabir ve kameraman o anları anlattı

2022-03-04 17:44 - Gündem

İhlas Medya Grubu Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar toprağa verildi

2022-03-06 19:08 - Gündem

Ukrayna’dan gelen Azeriler: 'İki devlet bir millet, ne mutlu Türküm diye'

2022-03-04 18:14 - Gündem

Savunma ve havacılık sektöründe evcil üretime eş eli

2022-03-07 11:46 - Gündem

AB Yüksek Temsilci Borrell, Çin Dışişleri Bakanı Wang ile Rusya-Ukrayna savaşını görüştü

2022-03-08 02:05 - Dünya

Sağlık Bakanlığı ve ilişkin kuruluşlarına tabip, diş hekimi ve eczacı ataması yapılacak

2022-03-07 08:25 - Sağlık

Moderna, Kenya'ya Afrika'nın önce mRNA aşı istihsal tesisini kuracak

2022-03-08 13:09 - Sağlık

İlgili Haberler

ABD, Twitter'da iştirak içi belgeleri inceleyecek

12:09 - Teknoloji

TÜBİTAK'tan deprem bölgesindeki KOBİ'lere hususi "TEKNOÇABA" çağrısı

14:06 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne yukarı düzem ziyaret

00:07 - Teknoloji

Çin 44 teknoloji sektörünün 37'sinde ABD'nin uğrunda arazi alıyor

15:06 - Teknoloji

T3 Vakfı hile ve aktiflik çadırında geleceğe imge olmaya bitmeme ediyor

20:06 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem