USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Asayiş

16 kişinin öldüğü feci kazada acı detay!

Gaziantep'te iane düşüncesince duran 2 İHA muhabirinin de aralarında bulunmuş olduğu 16 kişinin öldüğü feci kazadan gaileli adına kurtulan ve ayrımsız kazada 2 oğlunu kaybeden geçici Gülten Erpek'in ifadesi ortaya çıktı. Kazanın en andıran şahidi Gülten Erpek, kaza öncesi

16 kişinin öldüğü feci kazada acı detay!
01-10-2022 11:00

Gaziantep'in Nizip ilçesinde 20 Mayıs Cumartesi haset meydana mevrut ve İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirleri Muhammet Abdülkadir Esen ile Umut Yakup Tanrıöver'in de aralarında mevcut 16 kişi yaşamını kaybetmiş yer aldığı feci kazadan çorlu kendisine kurtulan 47 yaşındaki Gülten Erpek'in ifadeleri ortaya çıktı. Feci kazada Umut ve Muhammet adlı 2 evladı da ölen ana Gülten Erpek, verdiği ifadesinde kaza öncesinde yaşananları ve olağanüstü anlarını anlattı.

Tesadüfün böylesi

Anne Gülten Erpek, kaza çabucak hususi Diyarbakır adlı kuruluşa ilgili otobüsün en önündeki 1,2 ve 3 numaralı koltuklarda evlatları Muhammet, Umut ile baş başa oturduklarını anlatım etti. İHA muhabirleri ile ayrımsız adı haiz Muhammet ve Umut kardeşler kazada yaşamını kaybederken, ana ise ciddi çorlu kendisine kurtuldu. Günler idame eden tedavinin arkası sıra geçinme tutunan ve 2 çocuğunu da kaybeden kederli anne, ifadesinde olağanüstü çabucak yaşananları anlatırken fenomen öncesinde yaşanmış bulunan ihmaller zincirine de ortaya serdi.

İhmaller zinciri

İstanbul Esenler otogarından Diyarbakır'a kıymetlendirmek amacıyla hususi Diyarbakır firmasından 3 yabanlık bilet aldığını tamlayan ana Gülten Erpek, ifadesinde otobüse evvel bindiklerinde oğlunun inanma kemerini leffetmek istediğini, kemerin gergin olması dolayısıyla kemerini takamadığını anlatım etti. Acılı ana Erpek, 16 saati fazla müddette bitmeme fail yolculukları sırasında ise kimsenin inanma kemeri takılması dair nezdinde uyarıda bulunmadığını özetleyen Gülten Erpek, esas ihmallerin ise kazadan ilkin Gaziantep'te maruz molada yaşanmış bulunan taşıtçı değişim yapmak ile başladığını söyledi.

Kaza karşılayıcı taşıtçı Abdulkadir Memiş'in dalgın tavırları bulunduğunu özetleyen Gülten Erpek, "Şoför, otobüste şen nezdinde halde sigara içiyordu. Sürekli musiki çalıyordu, telefonla konuşup, telefonla uğraşıyordu ve dalgın tavırları vardı. Diğer adını bilmediğim taşıtçı denli titiz değildi'' dedi.

''Şoförün evvel kazadan haberi vardı''

Otobüsün en uğrunda yolculuk ettiğim düşüncesince bulunan biteni belirgin nezdinde halde gördüğünü özetleyen Erpek, "Kaza anından ilkin otobüsü kullanan Abdulkadir Memiş adlı kişi telefonla biriyle konuştu. Ve ‘Kaza ergin yine' söylediğini duydum. Bunun tarafındaki yardımcı ve öteki taşıtçı ile konuştuklarına tanık oldum. Kazadan ilkin gerçekleşen öteki kazayı ego görmedim fakat otobüsü kullanan taşıtçı ve muavinin gelişmeleri vardı, telefonla bazıları arayıp kazanın bulunduğunu söylediler'' şeklinde konuştu.

120 kilometre hızı gördü

Kazadan elden öncesinde otobüsün saatte 120 kilometre çabucak gittiğini gördüğünü de laflarına ekleyen Erpek, ‘'Kazadan elden öncesinde otobüsün hızı tahminî 120 km/sa ile gittiğini gördüm. Daha sonraları az buçuk şimdi çabuk gittiğini ayırt ettim'' ifadelerini kullandı.

Perdeyi doğrultmak isterken kontrolü kaybetti

Otobüsün baş döndürücü çabuk gitmesine karşın şoförün direksiyonu biricik elle tuttuğunu vurgulayan Erpek, "Uyarıda bulunmamam punt kalmadan ilkin direksiyonu nezdinde marifetiyle bıraktı. Şoförün sol kolunun bulunmuş yer aldığı taraftaki cıncık belirgin olduğundan, perdenin nağme çıkarmasından ötürü onu doğrultmak isterken otobüsün hakimiyetini kaybetti. Perdeyle nezdinde hayli uğraştı. Aşırı çabuk gittiğinden ötürü otobüsü toparlayamadı. Otobüs sonraları benim olduğum aşağı mahalle bölümüne doğrusu otobüsün sağlıklı bölümüne akla yatkın devrildi ve otobüs bu halde devrik durumda 200 m. denli sürüklenmeye başladı'' dedi.

''Kişileri ve araçları süpürdü''

Dehşet anlarını söylemeye bitmeme fail Erpek, feci kaza sırasında otobüsün önüne çıkan insanoğlu ve araçları adeta süpürdüğünü belirterek, "Önümüzde şimdi ilkin kaza karşılayıcı araçlar, cankurtaran itfaiye komprador mutavassıt ve onlara desteğe mevrut öteki şahısların araçları vardı. Otobüs onlara çarparak ve süpürerek, öyle durabildi" ifadelerine arsa verdi.

Can pazarı kuruldu

İlk kaza sonrasında fenomen durumunda uğur boncuğu halde bariyer, safiha kabilinden uyartı tabelaları görmediğini de tamlayan Erpek, ikinci kaza sonrasında otobüs içerisinde değme yerde naaş ve yaralıları gördüğünü kaydetti. Küçük oğlunun öldüğünü gören ve şişman oğlunu kurtarmanın derdine düştüğünü de özetleyen kederli anne, ‘kazanın elden arkası sıra ego önemsiz oğlum Muhammet Erpek'i yerde gördüm. Hareketsiz nezdinde halde yatıyordu. Kafasından yaralanmış, ölüm ettiğini anladım. Diğer oğlum Umut Erpek'i kurtarayım dedim ve oğluma seslendim. O esnada nağme vermediğini ayırt ettim fakat önüm kapalıydı. Oğlumu göremiyordum. Otobüsün zarfında etrafta bir fazla geçici ölüm etmişti. Her yerde nezdinde hayli naaş vardı ve yaralılar vardı'' dedi.

Abdülkadir Memiş'in şimdi ilkin sicilli bulunduğunu öğrendiğini de tamlayan Erpek, kazanın elden arkası sıra şoförün otobüsten çıkıp, nezdinde müddet sonraları esasen otobüse art geldiğini söyledi. Erpek, ‘'Kazadan sonraları taşıtçı Abdulkadir Memiş, otobüsten çıkıp, art geldi. Ön tarafta nezdinde şeylerle uğraştığını gördüm fakat ne yaptığını bilmiyorum'' diyerek konuştu. Erpek, sürücüden, firmadan ve personelleri ilkin iktisap etmek kıl payı dikkatsizliği bulunan herkesten şikayetçi bulunduğunu da ifadesinde belirtti.

Olay noktayı güvenliği

Olayın en andıran şahidi Gülten Erpek'in ifadelerinin bilakis uzman raporunda ise fenomen durumunda duba ve gidiş geliş kazası levhası bulunmuş yer aldığı belirtildi. Raporda, "Kazanın meydana geldiği yerde gidiş geliş kazasına müdahalede mevcut Nizip Bölge Trafaik Denetleme İstasyon Amirliği ekiplerinin kere üstünde duba koydukları belirleme edilmiştir. Trafik kazası levhasının yolun sağlıklı kenarında, banket haricinde arsa üstünde zedeleniş durumda yer aldığı görüldü. Otobüsün taraf yatması ve sürüklenmesiyle baş başa dubanın nezdinde tanesinin altında kalmış yer aldığı görülmüştür'' denildi.

Rapora gereğince kazanın sebebi akıntılı ve virajlı yol

Acılı ana Gülten Erpek'in ifadesinde otobüs sürücüsünün biricik elle direksiyonu tuttuğu ve öteki marifetiyle perdeyi düzeltmeye çalışırken kontrolünü kaybetmiş yer aldığı arsa alırken uzman raporunda ise sürücünün yönelteç hakimiyetini yenilgi sebebi kendisine ise akıntılı ve ferah virajlı kere kendisine gösterildi. Raporda ''Abdulkadir Memiş adlı şahsın kullanmış odluğu 33 SR 157 plakalı geçici otobüsü ile Gaziantep ilinden Şanlıurfa ili istikametinde tempo şeklinde ilerlerken yolun akıntılı ve ferah virajlı olması dolayısıyla kullanmış yer aldığı arabanın yönelteç hakimiyetini kaybetmiş yer aldığı ve frene bastığı, yolun sağlıklı sığır şeridi üstünde 10 m. fren izinin olduğu, şimdi sonraları tahminî 50 m. şimdi gidip, yolun sağlıklı kenarında mevcut su kanalına girdiği, burada sulama kanalı içerisinde tahminî 17 m. sargaç izinin olduğu, bu sulama kanalında ilerledikten sonraları direksiyonu yolun sol tarafında kırarak ara bulucu sulama kanalından kurtardığı, ara bulucu kurtardıktan sonraları kere üstünde direksiyonu sağlıklı sol yaparak ilerlediği, tahminî 204 m. sargaç izinin olduğu, arabanın yönelteç hakimiyetini kaybedip, ara bulucu yolda tutamayarak, ara bulucu sağlıklı taraf bölümü dair devrilmesiyle baş başa anahtar tahminî 60 m. sürüklendikten sonraları yolun sağlıklı inanma üstünde beklemekte bulunan ambulansa çarptığı'' ifadeleri arsa aldı.

Hız iddiaları

Erpek'in ifadesindeki kazadan elden öncesinde otobüsün saatte 120 kilometre çabucak gittiği ve şimdi da hızlandığı yönündeki iddiaları ise uzman raporunda arsa meydan takometre çıktıları ile ahenkli çıktı. Raporda çaba limitinin 100 kilometre yer aldığı yerde otobüsün takometre çıktılarında ise kaza anındaki otobüsün hızının 130 kilometre yer aldığı görüldü.

Asli detone otobüs şoför

Otobüsün evvel fren noktayı ile sonuç durduğu arsa ortada 387 metrelik aralık de yer aldığı tamlanan raporda birincil detone ise otobüs şoförü Abdulkadir Memiş gösterildi. Olay yerindeki, polis, itfaiye komprador mutavassıt ve keyif ekiplerinin doğru dürüst yer aldığı tamlanan raporda, ''Olay anını gösterir rastgele nezdinde alıcı kaydı olmaması dolayısıyla elde edinilen bilgiler doğrultusunda vasıtaların hasarlı kısımlarından, vuruş noktasından anlaşılması vasıtasıyla çoban Abdulkadir M.'nin müterakki yer aldığı yolun ferah akıntılı olması, ferah virajın olması, yolda tenvir ışıklandırma lambalarının olmaması, havanın belirgin olması, rastgele nezdinde sis durumunun olmaması, görüşe bariyer nezdinde cismin bulunmadığı belirleme edildi. Araç şoförü kullanmış yer aldığı arabanın hızını azaltmış olsaydı ve arabanın sığır şeridi izlem kurallarına uyma etseydi hakeza nezdinde can sıkıcı fenomen yaşanmayabilirdi. Bu vakada anahtar şoförü Abdulkadir M. birincil kusurludur'' ifadeleri arsa aldı.

İLGİLİ HABER
Gaziantepte feci kaza: Kazayı görüp desteğe koşan İhlas Haber Ajansı mensubu 2 gazeteci yaşamını kaybetti Gaziantep'te feci kaza: Kazayı görüp desteğe koşan İhlas Haber Ajansı mensubu 2 gazeteci yaşamını kaybetti
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ