USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

3 milyon ferdî esas isim açıktan vezneci alıcısı oldu

BDDK Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın, "Yürürlüğe giren düzenlememizin peşi sıra şu anne denli 3 milyon ferdî esas kişi, bankaya gitmeden matematik açabildi ve işlemlerini yapabildi. 3 milyon kişi, bu çelimsiz sürede dehşetli ortak rakam." dedi.

3 milyon ferdî esas isim açıktan vezneci alıcısı oldu
23-11-2022 19:06
İstanbul

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın, "Yürürlüğe giren düzenlememizin arkası sıra şu anne denli 3 milyon ferdî esas kişi, bankaya gitmeden matematik açabildi ve işlemlerini yapabildi. 3 milyon kişi, bu endamsız vakitte sunturlu beraberinde rakam." dedi.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün 555. yılı zımnında Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) planlı aktiflik kapsamında, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Murat Zaman'ın moderatörlüğünde, BDDK Başkan Yardımcısı Aydın, DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş ve ING Türkiye Genel Müdürü Alper Gökgöz ile iktisatçı Gökhan Şen'in dil cambazı yer aldığı "Modern Dünyada ve Gelecekte Para ve Finans-Dijital Para" başlıklı açık oturum gerçekleştirildi.

Panelde mütekellim BDDK Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın, sayısal bankacılık düzenlemesinin baş döndürücü endamsız müddette çıkmış yer aldığı yönündeki tenkitlerin akıllıcasına olmadığını belirterek, bayındırlık Bankası krizinden sonradan BDDK'nin tepme kayda bağlı beraberinde uygulayım bilimi merkezi olması gerekliliğinin ortaya çıktığını söyledi. Aydın, bunun dair 2005'te çalışmaların başladığını, bu açıdan evvel düzenlemenin de 2007 senesinde çıktığını hatırlattı.

Bitcoin'in alışveriş ara bulucu olmasından ziyade, alıntı satıma vasıtalık edecek platformların güvenliğinin şimdi ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Aydın, "Bugün Bitcoin'in müteaddit liralık yer aldığı için ziyade, o düzene erişilemediği devir endişe artıyor. Bitcoin 15 bin dolar olabilir, sabredebilir ama adına giremediğinizde, erişemediğinizde şimdi iri endişe oluyor. Çünkü o an düşüncesince dolandırıldığını düşünüyor." sanarak konuştu.

Aydın, Türkiye'de akıbet 17 senedir meydana getirilen düzenlemelerle hassaten bankacılık alanı düşüncesince makul beraberinde olgunluğa ulaşıldığını, meydana getirilen düzenlemelerle Türk bankacılık dalının dünyada nispeten beraberinde hayli devletler içinde bulunduğunu belirtti.

Bankalarla baş başa iri beraberinde ekosistem oluşturduklarını anlatım fail Aydın, kasacı dışı finansal şirketlerin uygulayım bilimi firmalarıyla iç içe bulunmuş yer aldığı beraberinde evren bulunduğunu ve bu sistemin baş döndürücü güzel yönetilmesi icap ettiğini söyledi.

Aydın, Bankalarca Kullanılacak Uzaktan Kimlik Tespiti Yöntemlerine ve Elektronik Ortamda Sözleşme İlişkisinin Kurulmasına İlişkin Yönetmelik'in Mayıs 2021'de yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Yürürlüğe giren bu düzenlememizle şu anne denli 3 milyon ferdî esas ad bankaya gitmeden matematik açabildi ve işlemlerini yapabildi. 3 milyon kişi, bu endamsız vakitte sunturlu beraberinde rakam. Bankalarımızın bu alandaki gayretleri bizleri de bahtiyar ediyor. 3 milyon ferdin bankaya gitmemesinin konuşu etkilerini de düşünmeliyiz. Yerinden kalkmadan, trafiğe çıkmadan, zamanını kaybetmeden, kağıt israfı yapmadan, oradaki kişiyi çalışır etmeden yerinden alıcı olmasının ekonomiye katkısının da baş döndürücü efdal bulunduğunu düşünüyoruz. Bu 3 milyonun da giderek artacağına inanıyoruz."

"Kripto mülk düzenlemesinde enikonu kere kıvrım ettik"

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Murat Zaman da saklı yazı paralara müteveccih kodifikasyon emek vermesi yürüttüklerini belirterek, düzenlemenin üstünde inceden inceye çalıştıklarını, dört başı mamur çıkması düşüncesince hız gösterdiklerini bildirdi.

Düzenlemede enikonu kere katettiklerini fakat mevzunun baş döndürücü girişik olmasından ötürü çalışmaların bitmeme ettiğini anlatım fail Zaman, "Özellikle platformların kesinlikle iş göreceği, kesinlikle lisanslama yapılacağı, varlıklarını kesinlikle saklayacağı mevzularını tartışıyoruz. Bizim en baş döndürücü versiyonunu çalıştığımız kodifikasyon saklı yazı düzenlemesi oldu. Çünkü neresinden tutuyorsanız beraberinde yerinden elinizde kalıyor ve baştan üstünde çalışıyorsunuz. Mülkiyet hakkı üstünde de çalışıyoruz. Bu bilgilerin Dark Web'te kullanılması, bunların takip edeni kabil mevzuları düşündüğümüzde en baş döndürücü zorlandığımız kodifikasyon bu kodifikasyon oldu." halinde konuştu.

Zaman, doğacak devirde varlığa ait paraların kütlesinin tedricen artacağını, varlığa ait olmayanların ise düzen ara bulucu kabil kalacağını söyledi.

"Blockchain teknolojisini saklı yazı paraya eşitlemek akıllıcasına değil"

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş ise bankalar namına değişen teknolojinin koyu yer aldığı beraberinde dünyaya akıllıcasına giderken itibar teknolojileri dalında çalışkanlık yayınlayan yenilikçi teknolojik girişimlerle ilgiler kurulması ve yürütülmesinin şimdiki eğleşmek ve acemi iş modellerini ercecik derk etmek açısından ehemmiyetli olacağını söyledi.

Yapay zeka, data bilimi ve blockchain kabil teknolojilerin bundan sonradan bankalar, ayrıca kâffesi endüstriler çeşidinden kullanıldığını aktaran Ateş, "Blokchain altyapısı ile anadan görme ekonominin yarattığı büyüklükte beraberinde mülk piyasası görüntülemek zor. Ancak olanaksız değil. Yüksek volatilite, kullanıcıyı koruyacak velayet eksikliği, teftiş eksikliği, lisanslama eksikliği, mülk politikası uygulamanın zorluğu, erke verimliliği ihtiyacı, erke fiyatlarının saklı yazı mülk üretimine tesiri kabil mevzulara hal bulunması gerekiyor." sanarak konuştu.

ING Genel Müdürü Alper Gökgöz, blokzincir (blockchain) teknolojisinin saklı yazı paraya eşitlenemeyeceğine dikkati çekerek, blockchainin itibar hassaten iktisap etmek kıl payı nice bölgede koyu kullanıldığını söyledi.

Göçmenlere kasacı hesabı açmanın kâffesi dünyada enikonu çetince beraberinde proses bulunduğunu aktaran Gökgöz, yapılacak düzenlemelerle göçmenlere matematik açarken bu teknolojiden faydalanmanın muhtemel bulunduğunu kaydetti.

Gökgöz, nakdi paranın takibinin baş döndürücü çetince bulunduğunu vurgulayarak, blockchain teknolojisiyle makul gruplara meydana getirilen içtimai yardımların takibinin ve amacına akla yatkın kullanılıp kullanılmadığının anlaşılabileceğini anlatım etti.

Kripto paralara gençlerin ilgisinin koyu bulunduğunu aktaran Gökgöz, giderek varlığa ait saklı yazı yapılarının şimdi öne çıkabileceğini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ