USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Spor

4. Dünya Göçebe Oyunları'nın kapanış töreni yapıldı

Dünya Göçebe Oyunları Komitesi çeşidinden İznik'te planlı 4. Dünya Göçebe Oyunları'nın kapanış töreni yapıldı.

4. Dünya Göçebe Oyunları'nın kapanış töreni yapıldı
02-10-2022 22:00
Bursa

İznik Gölü'nün kıyısında "Gelenekten Geleceğe Bir'iz!" sloganıyla düzenleme edilen oyunlarda 4 dönem süresince 13 branşta 102 ülkeden 3 binin üstünde sportmen savaşım etti.

Organizasyonda 13'ü yarışma, 30'a yakını da demonstrasyon edinmek az daha tahminî 40 anadan görme spor branşında etkinlikle düzenlendi. Ayrıca kültürel, sanatsal, anadan görme sporlar, gastronomi, el sanatları ve bebek oyunları, misafirlerle buluştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabilinden açılışı meydana getirilen organizasyon, 4 günde tahminî 1 milyon domestik ve ecnebi konuğu ağırladı.

Oyunların tamamlanmasının peşi sıra meydana gelen kapanış törenine Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, Kırgızistan Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanı Azamat Zhamankulov ile Kazakistan Kültür ve Spor Bakanı Dauren Abayev katıldı.

Törende Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyon Başkanı AK Parti Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Dünya Göçebe Oyunları Organizasyon Komitesi ve Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Hakan Kazancı, Dünya Göçebe Oyunları Hazırlık Komitesi Başkan Vekili Abdulhadi Turus, sporcular ve yurttaşlar da toprak aldı.

Kasapoğlu: "Bu oyunların kazananı kardeşliktir"

Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, "Bu oyunların kazananı kardeşlik, sevgi, saygı, bütünlük ve beraberliktir." dedi.

İznik'te göz kamaştırıcı dört dönem yaşadıklarını aktaran Kasapoğlu; çocukların, gençlerin, vatandaşların öz kültürünü tanımış olduğu ve dünyanın ayrımlı yerlerinden mevrut müşterilerini Göçebe Oyunları'nda buluşturduklarını söyledi.

Oyunların, milyonlarca insana dek ettiğini ve yerli-yabancı yüzlerce matbuat personeli kabilinden izlem edildiğini tamlayan Kasapoğlu, şöyleki konuştu:

"Sporun, sanatın, kültürün, gastronominin yan yana araya geldiği, göçer kültürlerini yakından tanındığı yan yana ev sahipliği gerçekleştirdik. 102 ülkeden 3 bin 200 sporcunun müsabakalardaki maharetlerine şehadet ettik. 14 ayrımlı anadan görme alan ve 84 kategoride madalya mücadelelerini izledik. Bunların haricinde ayrımlı branşlarda demonstrasyon gayeli müsabakalar da aldatmaca programında toprak aldı. Gerek yarışma sahalarında gerekse ekranları başlangıcında bu heyecanı paylaşan milyonlarca spor severe unutamayacakları yan yana aranjman dizgi ettik. Türk Devletleri Teşkilatı unsur ülkelerinin ve ayrımlı coğrafyalardan mevrut göçer kültürüne eş devletlerin sporun âlemşümul ve kuşatıcı dilinde yan yana araya getirdik."

Sporcuların yarışmalar süresince centilmenlik ruhu ve mücadeleyle ellerinden gelenin en güzelini gerçekleştirdiğini dile getiren Kasapoğlu, "Hep baş başa şurası gördük, bu oyunların kazananı kardeşliktir, bu oyunların kazananı sevgidir, bu oyunların kazananı saygıdır, birliktir, beraberliktir. Bu şiardan tek sporcumuz yan yana milimetre sapmadı. Türk dünyası ve göçer kültürünün dobra yan yana el donanması çerçevesinde sizler en çelimli halde ortaya koydunuz." ifadelerini kullandı.

Kasapoğlu, Göçebe Oyunları'nın şişman yan yana kültürün parçası bulunduğunu hatırlattığını kaydetti.

Tüm insanlığın kuma hayat kültürü bulunan göçer hayat kültürünü dayanak edinmek icap ettiğini tamlayan Kasapoğlu, "Tüm dünyanın bilmiş olduğu kadar alimler diyarı bulunan Bursa'mız, Anadolu'nun ve Türk tarihinin kadim şehirlerindendir. 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanına da eş bulunan Bursa, Türk tarihinde ehemmiyetli yan yana şehirdir. Osmanlı Devleti'nin de başkentliğini yapmıştır. Üç kıtaya hükmetmiş yan yana heybetli çınarın dirilik suyudur Bursa." ifadelerini kullandı.

Ev sahipliğinden ekolojik ortam Bursa'ya, halkına ve yöneticilerine teşekkürname fail Kasapoğlu, şunları aktardı:

"4. Dünya Göçebe Oyunları'nı yüksek yan yana başarıyla yönetmemizde bize rastgele hin sağlamış olduğu dayanak ve güdeleme zımnında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarımı sunma ediyorum. İş donanması ve destekleri için, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Bağdat Amreyev'e ve ülkemizin ev sahipliği noktasındaki rastgele çeşitli hız ve fedakârlık düşüncesince Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan'a, kâffesi paydaşlara, ilkin Gençlik Spor Bakanlığı ailemize, kalburüstü emek hasretmek arkadaşlarıma, Bursa Valiliğimize, Bursa Büyükşehir Belediyemize, İznik Kaymakamlığımıza, İznik Belediyemize ve bu manada bu dobra organizasyona çelimli halde ulama verici kâffesi bakanlarımıza, kabinemize de ilkin şükranlarımı sunma ediyorum. Biz bu emaneti Kırgızistan'dan devralmıştık, onlar bu emaneti buraya getirdiler. Bu emaneti Kazakistan'a devredeceğiz. Onları kutlama ediyorum, başarılar diliyorum."

Bakan Kasapoğlu, başkaca 2023 yılı Türk Dünyası Gençlik Başkenti seçilen İstanbul'un da toy unvanının yararlı olmasını diledi.

Erdoğan: "Ümit ediyorum sulh ve bütünlük mesajını en çelimli halde verebilmişizdir"

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Erdoğan, oyunlar vesilesiyle Bursa'dan kâffesi dünyaya sulh ve bütünlük mesajı verdiklerini söyledi.

Erdoğan, organizasyonun düzenlenmiş olduğu İznik Gölü'nün yeşilin maviyle buluştuğu, binlerce salname kültürü içerisinde barındıran, dünyanın inci kadar dobra köşesi bulunduğunu belirtti.

4. Dünya Göçebe Oyunları'nda dünyanın kültürlerinin buluştuğunu tamlayan Erdoğan, "İznik'te 102 ülkeden 3 binin üstünde sporcu, 40'ın üstünde anadan görme spor branşında yarıştılar, demonstrasyon yaptılar, özlük kültürlerini danışma fırsatı buldular. Geleneksel spor ve oyunların indinde anadan görme el sanatları, evren mutfakları, anadan görme ahali dansları, oyunluk gösterileri, aşırı mülevven yan yana halde domestik ve ecnebi misafirlerimizle buluştu." sanarak konuştu.

Bilal Erdoğan, Göçebe Oyunları'nın düzenlenmesindeki misyonun dünyaya sulh mesajı hasretmek bulunduğunu aktararak şunları kaydetti:

"Bu oyunlardan maksadımız, bundan sonra son birim boyutlarda mütenakıs göçebeliği kutsallaştırmak değil. Ancak göçer kültürünün zarfında barındırdığı acemi ruh, dünyayla, hemen çevreyle değil hayvanlarla da barışık, cana canlıya ve yaşama şimdi aşırı bedel vererek yaşamaktır. Çatışma yerinde kalındığında çatışmayı değil toprak değiştirmeyi yeğleme ederek huzuru arayan yan yana evren ile ilişki. Savaşların ve çatışmanın konuşulduğu, dünyanın mekân krizleriyle koku alma organı buruna geldiği hakeza yan yana dönemde, beledi dünyanın göçer ruhun sulh ve hayat komple iklimine gereksinimi bulunduğunu düşünüyoruz. Dünya Göçebe Oyunları vesilesiyle verdiğimiz sulh mesajının özünde bu göçer kültürün dünyayla ve komşularıyla anlayışlı geçinme iklimi yatmaktadır. umut ediyorum ki kâffesi dünyaya bu sulh ve bütünlük mesajını en çelimli halde verebilmişizdir."

5. Dünya Göçebe Oyunları'nın 2024 senesinde Kazakistan'da yapılacağını hatırlatan Erdoğan, "Bizden önceki Kırgızistan elbette bu oyunları başarıyla yürütme ettiyse, biz bu yıl elbette başarıyla düzenlediysek, Kazakistan'da da Kazak dostlarımız ve kardeşlerimiz bu çıtayı şimdi da fevk taşıyarak dünyaya sulh mesajını çelimli yan yana halde verecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Bayrak Kazakistan'a devredildi

5. Dünya Göçebe Oyunları'nı düzenleyecek Kazakistan'a hin konfirmasyon töreni yapıldı.

Protokol konuşmalarının peşi sıra Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, yan yana ahir oyunları düzenleyecek Kazakistan Kültür ve Spor Bakanı Dauren Abayev'e zarfında su mevcut fayans işlemeli ibrik verdi.

Bakan Kasapoğlu'nun verdiği ibriği, sahneye oyunların maskotu bulunan süt kuzusu aldanmaz "Ötüken" getirdi.

Oyunlar, görsel ziyafet ile kapandı

Kapanış töreni, meydana getirilen raks ve süvari düzenbazlık gösterisiyle sona erdi.

Kapanış seremonisinde raks koreografileri, Karabağ atlarının heyecanlandıran gösterisi ile Türkiye, Kırgızistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Özbekistan'dan ünlü ve koreografi performansları şişman zevk topladı.

Solist Çiğdem Gürdal'ın "Bayrak" şarkısını seslendirdiği bölüm, tören düzeni üyeleri ve yurttaşlar kabilinden şişman alkış aldı. Tören, gösteriye ulama verici kâffesi solocu ve dansçıların katılımıyla söylenen "Türk Elleri" şarkısıyla kapandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ