USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

8. Dünya Helal Zirvesi ve 9. İİT Helal Expo Fuarı başladı

Dünya helal ekonomisinin paydaşlarını birlikte araya getiren ve Türkiye'nin helal pazarından hâlâ aşkın hisse almasını amaçlayan 8. Dünya Helal Zirvesi ve 9. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Helal Expo Fuarı başladı.

8. Dünya Helal Zirvesi ve 9. İİT Helal Expo Fuarı başladı
24-11-2022 15:09
İstanbul

Anadolu Ajansı'nın (AA) toptan enformasyon ortağı olduğu, İslam Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT) ile İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) iş donanmasında planlı etkinlik, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin katılımıyla İstanbul Fuar Merkezi'nde kapılarını açtı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Helal pazarı hepsi mahveden gruplarının yeğleme etmiş bulunduğu müşterek bölüm özelliğine gelmiştirBakan Nebati: Katılım esrar kurumlarımızın mecmu aktifleri 1,1 trilyon liraya ulaştı

Cumhurbaşkanlığı himayesinde planlı ve bu sene "Sürdürülebilir Ticaret İçin: Global Helal Endüstrisinin Gelişimini Tüm Yönleri ile Keşfedin" mottosuyla meydana gelen etkinliğin açılışında mütekellim İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Enstitüsü Genel Sekreteri İhsan Övüt, hepsi katılımcılar ile beraberce olmanın iri müşterek okazyon bulunduğunu belirterek, burada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Enstitü kapsamında 17 sektörde faaliyetlerini sürdürdüklerini ve 400 uzmana eş olduklarını dile getiren Övüt, helal standartları düşüncesince toy kriterler ve sertifikalar olması gerektiğini, bu mevzuda çalışmalarının sürdüğünü anlattı.

Övüt, evren helal besin pazarının ve helal esenlik çalışmalarının çabucak ilerlediğini kaydederek, üreticilerin ve İslam ülkelerinin mütebeddil istihsal ve rakiplik şartlarını dikkate alarak faaliyetlerini yürütmesi icap ettiğini söyledi.

"İslam devletleri helal sektöründen hemen yüzdelik 30 hisse alıyor"

İslam Ticaretini Geliştirme Merkezi (ICDT) Genel Direktörü Latifa El Bouabdellauoui, "Helal bu sektörün elan çok gelişme göstermesi ve yaygınlaşması düşüncesince ilkin İİT iktisap buyurmak neredeyse nice kasıntı ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.

Dünya helal pazarının hemen yüzdelik 30'unun İslam devletleri kabilinden gerçekleştirildiğine ayraç fail Bouabdellauoui, bu devletlerin zat aralarındaki ticarette ise mergup rakamın tam kurda olmadığını ve artırılması icap ettiğini anlattı.

Bouabdellauoui, Türkiye'nin helal ticarette attığı adımlar sonrası bu pazardan almış bulunduğu payın gelişigüzel güzeşte gündüz arttığını kaydederek, İslam ülkelerine sağlam teşekkül ettiğini bildirdi.

Latifa El Bouabdellauoui, ev sahipliğinden ve helal tüketicilere verdiği desteklerden ötürü Türkiye'ye teşekkürname etti.

"Küresel arenada dünyanın en iri helal organizasyonu"

Dünya Helal Konseyi Başkan Yardımcısı Emre Ete, çağ toptan arenadaki en iri helal organizasyonu şekilde bildirme edilen Dünya Helal Zirvesi etkinliğine ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Etkinliğe 80'den çok mümessilin katıldığını dile getiren Ete, expo ve zirvenin toptan arenada dünyanın en iri helal organizasyonu şekilde bildirme edildiğini vurguladı.

Ete, "Bir Müslüman'ın en iri amacı doğumundan, ölümüne denli helal dairesi ortamında yaşamaktır. Bu maksata iktiran yapmak düşüncesince helal dilim yemek, helal mülk bezdirmek elzemdir. Sizlerin emaneti bulunan Dünya Helal Zirvesi'ni ömrümüz yettiğince hepsi Müslümanların eş müşterek gayede buluşmasına misyon buyurmak namına gelişigüzel sene müşterek aşama elan öteye taşıyacağız." niteleyerek konuştu.

Emre Ete, "Yaklaşık 2 bilyon Müslüman'ın yaşamış bulunduğu dünyada, Müslümanların butlan ve kıyın karşısında adalet ve doğruluk düşüncesince eş cereyan edebilme yeteneğinin ve dayanışmasının artması, iktisadi bağlamda birbirini desteklemesi, 4 trilyon dolarlık helal piyasasının büyümesi ve çoğalması düşüncesince çalışmaya bitmeme edeceğiz." açıklamasında bulundu.

İslam'ın helali yaşamının merkezine düzlük Müslümanlara sunmuş bulunduğu hepsi güzellikleri keyiflendirmek düşüncesince çalışmalarını sürdüreceklerini vurgulayan Ete, 3 gündüz sürecek organizasyona dayanak sağlayan her insana teşekkürname etti.

40'a benzeyen ülkeden tahminî 500 şirket katılıyor

Yaklaşık 40 ülkeden 500'e benzeyen şirketin stantla katılmış bulunduğu 9. İslam İşbirliği Teşkilatı Helal Expo Fuarı'nda bu sene 1 bilyon ekü iş kütlesinin yakalanması ve etkinliği 40 bin evcil ve yabancının görüşme etmesi bekleniyor.

Bu sene "Sürdürülebilir tecim için: Global helal endüstrisinin gelişimini hepsi yönleri ile keşfedin" mottosuyla meydana gelen 8. Dünya Helal Zirvesi'nde 11 ayrımlı oturumunda 50'den çok arsıulusal dil cambazı dilim gerçekleştirecek. Ayrıca Dünya Helal Zirvesi çatısı altında 40'a benzeyen ülkeden arsıulusal şefin katılımıyla Uluslararası Aşçılar Şampiyonası gerçekleşecek.

Muhafazakar giysi ve aksesuar firmalarının ortaklık yaparak ürünlerini tanıtacağı fuarda Muhafazakar Moda ve Sanat Sokağı'nın yanı esna evren lezzetleri sokağı da ziyaretçileri ile buluşacak. 2021'de bulunduğu kabilinden bu sene da startupların projelerini mevrut arsıulusal yatırımcı kitlesine tanıtabilmesi düşüncesince hususi müşterek Start Up Zone sektörü ayrılarak, dinç girişimcilere okazyon oluşturuldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ