USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Adalet Bakanı Bozdağ: 'İcra ile evlatların ebeveyn ile görüşmesini kaldırdık'

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “İcra ile evlatların anne-baba ile görüşmesini kaldırdık. 242 noktada çocuklarla ait uygulamayı başlattık” dedi.

Adalet Bakanı Bozdağ: 'İcra ile evlatların ebeveyn ile görüşmesini kaldırdık'
07-12-2022 00:09

2023 bütçesi görüşmeleri TBMM'de bitmeme ediyor. Meclis'te Adalet, Gençlik ve Spor bakanlıkları maddi durumlarının görüşmeleri gerçekleştirildi. TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, TBMM bütçesi dirlik bilim verdi. Bilgiç, istifham önergelerinin cevaplanma oranına değinerek, “Çok endamsız devam eden 25'inci Yasama Dönemini dış epilepsi teşri dönemleri bakımından istifham önergelerinin yanıtlandırma oranına bakacak olursak parlamenter sistemde geçirilen akıbet dü devre bulunan 24 ve 26'ncı Yasama Dönemlerinde istifham önergelerinin yanıtlandırılma payı sırası ile yüzdelik 60,3 ve yüzdelik 43,4 iken, Cumhurbaşkanlığı bakanlar kurulu sisteminin uygulanan bulunduğu 27'nci Dönemde bu oranın çağ bakımından yüzdelik 64,35'e mevrut olduğunu, ulaştığını anlatım eylemek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Bilgiç, dokunulmazlıklarla ilgilendiren olarak, “Yasama dokunulmazlığı tezkereleri mevzusuna da doğacak olursak, burada ilk önce şurası anlatım eylemek istiyorum ki teşrii masuniyet elbette ki kusur el işi özgürlüğü anlamına da gelmemektedir, arkadaşlar. Yasama dokunulmazlığı, şahıslardan hür olarak, yürüttüğü teşri rolü nedeniyle milletvekillerine bazısı arızi imkânlar tanınmasını anlatım fail birlikte müessesedir ve bildiğiniz gibi, birlikte milletvekilinin kusur işlediği iddiasıyla dokunulmazlığının kaldırılması istendiğinde ne yapılması gerektiği de Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü'nde disiplin kurallara bağlanmıştır. Buna göre, İç Tüzükümüzün 131 ile 134'üncü maddeleri uyarınca, milletvekilinin teşri dokunulmazlığının kaldırılması yönündeki tezkereler Meclis Başkanlığınca Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyona devretme edilmekte, bahis konusu Komisyon kabilinden hazırlanmakta bulunan sesletim doğrultusunda teşri dokunulmazlığının kaldırılmasına Meclis Genel Kurulunda milletvekilleri kabilinden değişmeyen verilmektedir” biçiminde konuştu.

Bilgiç şu halde bitmeme etti:

“27'nci Yasama Dönemi'nde doğrusu daima gündeme geliyor fakat Sayın Tuma Çelik'in dokunulmazlığı kaldırıldı. Sayın Leyla Güven'in mebusluk sona erdi, Diyarbakır Milletvekili Sayın Musa Farisoğulları'nın mebusluk sona erdi, başından İstanbul Milletvekili Kadri Enis Berberoğlu'nun mebusluk düşürüldü. Ancak Anayasa Mahkemesi sonucu hesabına Sayın Berberoğlu saylav sıfatını yeniden kazandı. Gene Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun saylav düşürülmüş, fakat Anayasa Mahkemesinin sonucu hesabına Sayın Gergerlioğlu saylav sıfatını yeniden kazanmıştır. Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'le ilgilendiren -ki oraya da değindiniz- milletvekilliğinin düşürülmesi anlamında görüş bildiren Karma Komisyon Raporu ve aykırılık şerhi de 25 Kasım 2022 tarihinde Genel Kurulun gündemine girmiştir. Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz'le ilgilendiren dokunulmazlığın kaldırılması anlamında görüş bildiren Karma Komisyon Raporu da 3 Ekim 2022 tarihinde de Genel Kurul gündemine girmiştir.”

Bozdağ: "Devlet Güvenlik Mahkemelerini ve hususi Yetkili Mahkemeleri kaldırdık"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise meydana getirdiği konuşmasında, “Devlet Güvenlik Mahkemelerini ve hususi Yetkili Mahkemeleri kaldırdık. Askeri mahkemeleri, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek yönetim Mahkemesi'ni kaldırarak, yargıdaki çıplak ve askeri kaza ayrımını sonlandırdık ve vatanımızda kaza birliğini sağladık. Bugün Türkiye'de kaza tektir. hususi izinli ağırbaşlı ukubet mahkemelerini kılıç kaldırdık. Bugün Türkiye'de mahkemelerimiz topu topu uygulamayı yapıyor.” diyerek konuştu. Bozdağ, eş ve dallar ile ilgilendiren reformlara imza attıklarını kaydederek, “İlk kere çocuk dulda kanunu koyduk. Ceza sisteminde ufaklıklara müteveccih suçlarda cezaları arttırdık. Çocuklarla aileler ortada anne-baba ile çocuk ortada dramlar yaşanıyordu. İcra ile evlatların anne-baba ile görüşmesini kaldırdık. 242 noktada çocuklarla ilgilendiren uygulamayı başlattık” dedi. Kadının hukukunu arkalamak düşüncesince önemine değinerek, “Kadına müteveccih hızlı çalışan savaş edilebilmesi gibi esas ukubet kanunlarında ehemmiyetli tadilat yapılmıştır. Bazı suçların boşanılan eşe dirlik işlenmesi hali, suçun cezayı fazla kalifiye durumları arasına alınmıştır” biçiminde konuştu.

Kasapoğlu: "İstanbul Belediyesi birçok şahsiyet diyar yaptı?"

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, önceliklerinin okazyon eşitliği bulunduğunu belirterek, “Gençlerimizi en güzel imkanlarla en yayılmış ve adil birlikte halde buluşturmak düşüncesince maksimum çaba gösterdik, ayrımsız azmi ortaya koyacağız. Gençlik Merkezi sayımızı 450'lilere, Genç Ofis sayımızı 345'in, Gençlik Kampı sayımızı 54'ün hesabına çıkardık” dedi. Yurtlar mevzusuna da yer veren Kasapoğlu, “Üç şişman ilde yurtlarımızda 2 bine yaklaşan yersiz arazi var. İstanbul Belediyesi birçok şahsiyet diyar yaptı? İzmir, Ankara Belediyeleri birçok şahsiyet diyar yaptı? Bu yurtlar gençlerin yurtlarıdır” biçiminde konuştu.

Ahmet Umur Öztürk
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ