USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Adalet Bakanı Bozdağ: PEİDS dosdoğru işletilirse sert aşırı akıllıca kararın alınmasına yardım sunacaktır

Adalet Bakanı Bozdağ, HSK içerisinde faaliyete geçirilen Performans Esaslı İzleme ve Değerlendirme Sistemi'ne (PEİDS) ilişkin, "Bu meslek mıhlı işlerse sert baş döndürücü akıllıcasına kararın alınmasına sert baş döndürücü eksikliğin tamamlanmasına yardım sunacaktır.

Adalet Bakanı Bozdağ: PEİDS dosdoğru işletilirse sert aşırı akıllıca kararın alınmasına yardım sunacaktır
13-09-2022 14:03
Ankara

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) içinde faaliyete geçirilen Performans Esaslı İzleme ve Değerlendirme Sistemi'ne (PEİDS) ilişkin, "Bu meslek metin işlerse metin işletilirse sağlam aşırı akilane kararın alınmasına sağlam aşırı eksikliğin tamamlanmasına, yanlışın düzeltilmesine, ihtiyacın giderilmesine, hastalıkların çözülmesine ulama sunacaktır." dedi.

Yargı Reformu Stratejisi'nde arazi düzlük PEİDS'in faaliyete geçirilmesine dair HSK Konferans Salonu'nda planlı lansman toplantısına Bakan Bozdağ'ın yanı esna kaza çalışanları katıldı.

Burada mütekellim Bozdağ, adaletin mülkün temeli bulunduğunu ve milletin adalete bulunan güveninin artması, vatandaşların kaza hizmetlerinden memnuniyetinin artmasının akıbet basamak ehemmiyetli olduğunu, bunun düşüncesince çabucak hakim ve savcıların kararlarının ehliyetli olmadığını, bu durumun sistemin tümden metin işlemesine dair bulunduğunu söyledi.

Adaletin gelişigüzel işin temeli şekilde görülmesi gerektiğine ayraç fail Bozdağ, kaza hizmetlerinden mahsus memnuniyetin yargıya işi sakıt şahısların duyduğu memnuniyeti, yargıya güvenin ise yargıya işi düşen/düşmeyen her insanın yargıya dirlik bulunan hislerini tabir ettiğini belirtti.

Yargıda 2020 rakamları temel alındığında 8 milyon yöresinde iş yükü bulunduğunu aktaran Bozdağ, usa çarpışma kararı müşterek tarafın kazandığını gayrı tarafın ise kaybettiğini belirtti.

Bu yönüyle meydana getirilen değerlendirmenin kaza aleyhine iri müşterek butlan doğurduğunu kail Bozdağ, şöyleki bitmeme etti:

"O nedenden dolayı bu mevzuları değerlendiren gelişigüzel müşterek vatandaşımıza, uzmanımıza, akademisyenimize, siyasetçimize buradan diyorum ki değerlendirirken yargıda ortaya çıkan kararların taraflara çevrik yanlarını dikkate alarak bunları değerlendirmek, yargıya itimat ve kaza hizmetlerinden sevinme algısının değerlendirilmesinde hâlâ adaletli davranmaya, hâlâ hakkaniyetli müşterek kıstak kullanmaya inanırım bizi atıf edecektir. Ben Türkiye'de yargımızın verdiği kararlarla ve meydana getirdiği işlerle iri müşterek ölçüm topladığına içten inanıyorum. Çünkü 8 milyon yöresinde davanın görüldüğü yerde Türk yargısına, maruz kararlara çevrik eleştirilere bakmış olduğunuzda bunun hudutlu bulunduğunu görüyoruz. Tabii bunların ne genişliğinde doğru, ne genişliğinde kavisli bulunduğu tartışmasını müşterek tarafa bırakarak, kesin eleştirilenleri aldığımızda fark Türk yargısının tenkit almış bulunduğu konuların aşırı aşkın az bulunduğunu buradan tabir geçirmek isterim."

Herkesin yargıyla ait konuştuğunda, yorum yaptığında kaza üstünden bazısı pozisyonlar almaya kalkıldığında bundan en iri doğruluk ve kaza hizmetlerinin dokunca gördüğünü kaydeden Bozdağ, "O nedenden dolayı her insanın yargıyla ait konuşurken Anayasamızın 138'inci maddesi, 2'inci maddesi ilkin iktisap geçirmek üzere, ahbaplık devletini esasi alan, hukukun üstünlüğünü kanıt edinen müşterek kafa ve duygu bellek anlayışı içinde akım yazar konuşmaları bu esasi çerçevesinde yapmasında yarar var." diyerek konuştu.

Bu mevzuda hiç kimseye tavsiyede bulunmayacağına fakat müşterek hassasiyetin altını çizmeye hakkının bulunduğuna ayraç fail Bozdağ, şöyleki bitmeme etti:

"Çünkü doğruluk mülkün temeliyse bu temeli indirmek isteyenlere dirlik hepsi ve gelişigüzel endam beraberce olmalı. Adaleti gözümüz üzere korumalı ve nahak yere saldırılara dirlik onu korumalı ve kaza rolü yapanları da gelişigüzel çeşitli nahak yere saldırıya dirlik töhmete dirlik da beraberce korumalıyız. Sadece Adalet Bakanının Hakimler, Savcılar Kurulu'nun Hakimler, Kurulun başkanının vazifesi değil, bu dört başı mamur ermiş milletimizin ve toplumumuzun gelişigüzel kesiminin vazifesidir. Böylesi müşterek hassasiyeti beraberce yaşama geçirdiğimizde ego inanırım ki Türkiye'de yargıya itimat ve yargıdaki hizmetlerden sevinme algısının da çabucak değiştiğine beraberce tanık olacağız."

Arabuluculuk ve uzlaştırmacılığın kapsamı genişletilecek

Adalet Bakanı Bozdağ, adaletin müşterek zamanlar kader etmesi yerine Türkiye'nin iri reformlara imza attığını, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'nin (UYAP) bunlardan birisi bulunduğunu ve birincilik ödüllerine müstahak görüldüğünü anımsattı.

Bozdağ, hakim ve savcı sayısının 9 binden 23 bine yükselmesi, murafaa sayısının 6 binin üstüne çıkarılması, duygu mahkemelerinin artırılmasının da yargılamanın uygun müddette tamamlanması düşüncesince akıbet basamak giranbaha adımlar bulunduğunu dile getirdi.

Arabuluculuk ve uzlaştırmacılık üzere yöntemlerle yargının önüne mevrut iş yükünün de azaltıldığını bildiren Bozdağ, "İnşallah önümüzdeki devir dilimi içinde hem müşterek güldeste yaparak ukubet mahkemesinde uzlaştırmacılığın kapsamını bollatmak bununla beraber arabuluculuğun kapsamını tevsi dair kararlıyız. Daha ilk de tabir ettim, icar hukuku, kıvrım mülkiyeti hukuku, komşuluk hukukuna giren mevzuları inşallah Meclisimizin takdiriyle dünkü çağda arabuluculuğun kapsamına kabul etme dair çalışmalarımızı sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.

Bozdağ, istinaf mahkemelerinin yaşama geçirilmesinin de Yargıtay ve Danıştaya revan işlerin azaltılmasını sağladığını, istinafın yargıyı hızlandıran müşterek işlev bulunduğunu söyledi.

Yargı hizmeti sunan hakim ve savcıların standardını tasarruf geçirmek yerine donanımlarını açık açık çoğaltma dair da Türkiye Adalet Akademisi'nin kurulduğunu, 2023 bakımından da hakim ve savcı adaylığının kaldırılarak hakim ve savcı yardımcılığının yaşama geçirileceğini tabir fail Bozdağ, "Türkiye inşallah dünkü dönemde, hâlâ mesleğe girmeden ilk hâlâ dobra yetik hakim savcıyı kürsüye gönderecektir." dedi.

Meslek içi eğitimlerin de hâlâ doğurgan müşterek halde kullanılacağını vurgulayan Bozdağ, teftişte dünkü devrin 1 Ocak 2023'te yaşama geçirileceğini anımsattı. Yeni çağda gereksiz mevcut müfettişliklere de atamalar yapılacağını kail Bozdağ, Türkiye'deki 592 adli mahallin 2 yılda müşterek rutin denetimini yapar bir vaziyete getirileceğini tabir etti.

Bozdağ, bu kapsamda etraflıca zamandır denetleme görmeyen alanların bulunduğuna ayraç ederek, yerindeki denetimi HSK'nin gelişigüzel sene duyuru edeceğini ve bunun hakim savcılara da kez foto olacağını dile getirdi.

"Bilirkişiliğe dünkü müşterek neşter"

Konuşmasında bilirkişilik mevzusuna da yer veren Bozdağ, "Bilirkişilik mevzusuna dünkü müşterek bisturi vuruş ihtiyacını da görü şekilde duyuyoruz." dedi. Bakan Bozdağ, bu mevzuda çalışmaların sürdürüldüğünü, bilirkişiden çıkan raporların hakim ve savcılara kez göstermesinin akıbet basamak ehemmiyetli bulunduğunu vurguladı.

Vatandaşların bu mevzuda aşırı ağırbaşlı şikayetlerinin bulunduğunu kail Bozdağ, "Biz, bu şikayetleri de dikkate alarak bu mevzuda ağırbaşlı müşterek emek vermeyi önümüzdeki devir içinde kamuoyuyla paylaşacağız ve bu bölgeye dünkü müşterek bisturi vuracağımızı da buradan tabir geçirmek isterim." dedi.

"PEİDS, hastalıkların çözülmesine ulama sunacaktır"

Bekir Bozdağ, PEİDS'in devreye alınmasının da adaletin devrin tecellisi düşüncesince kaza yerine dünkü müşterek aşama bulunduğunu kaydetti. Bu sistemin yargının daima tomografisini çekeceğini tamlayan Bozdağ, sistemin yargılamanın hızlandırılması ve uygun müddette tamamlanması açısından uygulanmasının akıbet basamak ehemmiyet bildirme ettiğini vurguladı.

PEİDS sayesinde, HSK kabilinden performansların daima izlenmesi ve değerlendirilmesinin sağlam aşırı ahacık asistan olacağını aktaran Bozdağ, bu adımın adaletin müşterek zamanlar tecellisinde, vatandaşların iş ve işlemlerini izlem ederken süreçlerin çözümleme edildiğini bilmesinde iri yarar gördüğünü söyledi.

Sistem yardımıyla ortaya çıkma sonuçların Türkiye'nin doğruluk politikalarının oluşturulmasında Adalet Bakanlığının atacağı adımlar yerine da ehemmiyet bildirme edeceğini dile getiren Bozdağ, laflarını şöyleki tamamladı:

"Hakim ve savcılarımızın burada kişi usullerince yazışmaları, sorunları aktarmaları HSK kabilinden bu hastalıkların çözümleme ve değerlendirilmesinin yapılmasının da akıbet basamak giranbaha bulunduğunu düşünüyorum. İnşallah bu Yargının Etkinliği Bürosu'nun öncülüğünde ve organizesinde işleyecek bulunan Performans Esaslı İzleme ve Değerlendirme Sistemi, bu sistemin kurulmasından muhtemel yararları beklentilerin üstünde yaşama geçirir. Dileğimiz, dileğimiz odur. Bu meslek metin işlerse metin işletilirse sağlam aşırı akilane kararın alınmasına sağlam aşırı eksikliğin tamamlanmasına, yanlışın düzeltilmesine, ihtiyacın giderilmesine, hastalıkların çözülmesine ulama sunacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ