USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Adalet Bakanı Bozdağ: Sayın Cumhurbaşkanı'mızın adaylığı dair rastgele birlikte duraksama yok

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın adaylığı dair rastgele birlikte duraksama yok. Anayasal veya kanuncu birlikte bariyer yok." dedi.

Adalet Bakanı Bozdağ: Sayın Cumhurbaşkanı'mızın adaylığı dair rastgele birlikte duraksama yok
04-02-2023 01:09
Ankara

Bozdağ, Ülke TV'nin çalışkan yayınında gündeme bağlı açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığıyla ilgilendiren ihtilaf partilerince başlatılan tartışmaların sorulması dair Bakan Bozdağ, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın adaylığı hesabına rastgele müşterek duraksama yok. Anayasal ve ya yasalı müşterek bariyer yok. Her bilinçlilik hukuka uygun, rastgele müşterek meşruluk tartışmasına da alan verecek, anıştırma çizgili bile bizim kanun ve yasalarımızda müşterek aranjman yok." değerlendirmesini yaptı.

Bu irdelemenin türel müşterek dayanağının olmadığını tamlayan Bozdağ, konuşmasına şu biçimde bitmeme etti:

"Yorumla, değerlendirmeyle anayasada belirgin bulunan müşterek hükmün değiştirilme teşebbüsü var. Ama bu girişim meal vermez zira kanun aşırı açık. Daha geçmiş ahali oylamasıyla cumhurbaşkanının 5 sene fariza süresi ve dü fasıl seçilmesine bağlı 2007'de kanun değişikliği yapılmış oldu ve 2012'de de kılıç cumhur reisi tarzı kanunu çıkardık. Görevdeki ve esbak cumhurbaşkanlarının durumuna, bu dü kat seçilme hakkından yararlanma paha mi, etmezler mi mevzusuna duruluk getirdik. Etmeyeceklerine değgin hükümranlık koyduk. CHP o devir mevzuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı. Dedi ki 'Siz acemi müşterek adalet veriyorsunuz. Bu haktan görevdeki ve esbak cumhurbaşkanlarını yoksun edemezsiniz. Bu gibi değil. Anayasaya aykırı.'

Anayasa Mahkemesi davayı inceledi ve kanundaki bu hükmü silme etti. İptal ederken de bazısı gerekçeler ortaya koydu. O gerekçelerden biri şu, 'Yeni müşterek seçilme hakkı veriyorsunuz siz. Seçilme hakları geleceğe çevrilmiş yararlı etkisinde bırakır doğurur. Dolayısıyla bu hakkın kanunla sınırlanması gibi değildir. Geçmişte bu adalet kullanıldı diyerek gelecekte doğan acemi 2 kat seçilme hakkından bulunan ve esbak cumhurbaşkanları yoksun edemezsiniz. Onların esbak fasıl görevlerini gelecekte seçilme ihtimali bulunan adaylıklarından ve görevlerinden mahsup edemezsiniz.' dedi. İkincisi, şayet kanun koyucu bulunan ve esbak cumhurbaşkanlarının seçilmemesini istemiş olsaydı o devir anayasaya açıkça bunu yazarlardı. Geçmişte hakeza müşterek görüş vardı. Şimdi bu içtihat, şu andaki tartışılan mevzuyla bizlere mucibince ağız dalaşı bulunmayan lakin tartışanlar açısından söylüyorum bedel teşekkül eder."

"Demek ki kaygı dağları sardı"

Bakan Bozdağ, 2017'de hükümet sisteminin değiştiğine ayraç ederek cumhurbaşkanının mezuniyet ve görevlerinin de bu düzene mucibince baştan ayarlandığını söyledi. Bozdağ, şu değerlendirmede bulundu:

"Şu anki Cumhurbaşkanı, 2017 değişikliğinden sonradan 2018'de seçtiğimiz cumhurbaşkanı, temsili müşterek cumhur reisi değil. Devletin başı, icra organının başı ve yürütmenin temsilcisi. Eğer kılıç 101'inci maddeyi değiştirmeseydik bile, müşterek kat esbak simgesel cumhurbaşkanına mucibince dü kat seçilme hakkı veriyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi değişmesinden sonradan icra mezuniyet ve göreviyle donatıldığı düşüncesince direkt yürütmeyi seçiyoruz. Şu anda icra organının başı Cumhurbaşkanı. Seçimde icra organı seçildi. Dün ise icra organı değildi. Yürütmenin iskele babası kanadıydı. Doğrudan icra organı. Halk bugün cumhurbaşkanını seçerken esasında direkt icra organı seçiyor. Dolayısıyla bu cumhurbaşkanıyla esbak cumhurbaşkanının isminin benzerliği haricinde nazar boncuğu ayırt yok."

"Muhalefetin henüz geçmiş dava yapmayacaklarını söyledikleri namzetlik konusunu demin bozukluk gündeme getirdiğine" müteveccih istifham dair Bozdağ, "Demek ki kaygı dağları sardı." ifadesini kullandı.

Muhalefetin, AK Parti ve Cumhur İttifakı'nın oylarındaki artışı gördüğüne dikkati çekici Bozdağ, şunları söyledi:

"Şimdi düşün değiştirmelerinde benim gördüğüm bilinçlilik şu, müşterek kat anketlerde, halktan aldıkları arka dönüşlerde, sert aşırı şeyde, hazirandan buyana AK Parti ve Cumhurbaşkanı'mızın oylarındaki sonsuz artış. Onların trendlerinde ehemmiyetli çakılı duruş, sonradan da aşağılık dönüş. Bunu görüyorlar. Bunu görür görmez de müşterek değişik düşünüyorlar. Şu anda AK Parti'yi bulan anketlere bakmış olduğunuzda 40'lar yöresinde buluyor. MHP'ye de bakmış olduğunuzda ağırbaşlı lakin çoğumuz şurası biliyoruz ki Cumhurbaşkanı'mızın oyu AK Parti zait MHP, Büyük Birlik Partisi doğrusu Cumhur İttifakı'nın partiler namına almış bulunduğu dubara da zait üzerinde müşterek oy. Geçen seçimde bunu gösterdi. Daha esbak seçimlerde, demin de gösteriyor. O nedenden dolayı baktılar ki ayakkabı pahalı. Tayyip Bey'le ortada yarışırlarsa müşterek kat henüz yenilecekler. O nedenden dolayı bu tartışmayı açarak 'Acaba Tayyip Erdoğan'sız müşterek cumhurbaşkanlığı yarışını zorlayabilir miyiz? Yeni müşterek 367 ucubesini Türkiye'de yaşatabilir miyiz?' Çok belirgin intihap yenilgi endişesini, bu altılı ganyan masada elden Kılıçdaroğlu'nu değil gayri halis muhlis liderleri ağırbaşlı biçimde sardığını gösteriyor. Parlamento 2028'de seçimleri restorasyon kararını alırsa Sayın Cumhurbaşkanı'mız 2028'de de namzet olma hakkını elde edecektir."

"Fesih değildir bu yenilemedir"

Cumhurbaşkanının intihap sonucu alması yerinde Meclisin mefsuh olacağına çevrilmiş tartışmaların hatırlatılması dair de Bakan Bozdağ, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Cumhurbaşkanı'mızın yahut Meclisin intihap sonucu alması, seçimin yenilenmesidir. Bir ay aha kısaca öne çekiliyor. Bu bozma değildir, yenilemedir zira kanun aşırı açık. Diyor ki 'Seçimin yenilenmesine değişmeyen verilmesi biçiminde hem cumhurbaşkanının bununla beraber TBMM üyelerinin rolü yenisi seçilene kadar, göreve başlayıncaya genişliğinde bitmeme eder. Fesih bulunduğu zaman, bozma duyuru ettiğin an Meclis kapanır. Üyelerin rolü sona erer. Cumhurbaşkanının da rolü sona erer. İki terimi birbirine bile bile karıştırıyorlar. Cumhurbaşkanı'nın bu yetkiyi istiskal etmek, 'Meclisi feshediyor. Bak aha yegâne adam.' filan propagandasına dayak ve altlık kurmak düşüncesince bunu yapıyorlar. Yenileme sonucu bozma değildir. Fesih ne devir olmuştur Türkiye'de? Fesih darbede olmuştur. Fesih darbecilerin kullandığı müşterek kavramdır."

Yeni intihap kanunu ile ilgilendiren müşterek istifham dair de Bozdağ, "Esasında altılı ganyan masanın altında olanlarla, kenarında oturanları en aşırı erinçsiz fail bilinçlilik bu intihap kanununda meydana getirilen değişikliklerdir. Seçim kanununda meydana getirilen değişiklik, ulusal iradeye bedel verici müşterek değişikliktir." dedi. Bozdağ, şunları kaydetti:

"Bizim yaptığımız aranjman esasında adalet edene saylav seçilme ve seçilmiş olanağı getiriyor. Ve halkın iradesini, oy atmadığı müşterek partinin nahak yere saylav çıkarmasını engelliyor. Benim oyum AK Parti ise benim oyum bambaşka müşterek partiye intihap kanununda sayamaz. Herhangi müşterek sistemde sayamaz. Bu giranbaha müşterek şey. Demokratikleşme, ahbaplık devleti, ulusal iradeye geçerlilik ita itibarıyla da akıbet etap önemli."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ