USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

AFAD'ın kadın kahramanları, önce görevlerinde enkaz altındakilere soluk oldu

Erzurum Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğünde memur 6 kadın arama kurtarma teknisyeni, önce görevleri bulunan Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerde, baş döndürücü sayıda ferdin enkaz altından kurtarılmasını sağladı.

AFAD'ın kadın kahramanları, önce görevlerinde enkaz altındakilere soluk oldu
08-03-2023 11:08
Erzurum

Kentte kısaca 6 ay ilkin eğitimlerini tamamlayıp göreve süregelen Buse Gül Çayırlık, Çağla Kirik, Esmegül Ünsal, Elif Bütün, Dilan Ontaç ve Esra Dübüş, "asrın felaketi" kendisine nitelenen depremlerin peşi sıra Erzurum AFAD'daki 80 nefis ekiple Hatay'a gitti.

Arama kurtarmadaki önceki görevlerinde cesaretle enkaz dibine girip aşırı sayıda ferdin kurtarılmasını sağlayıcı kadın kahramanlar, kente döndü.

Kadın arama kurtarma ekibi, önceki fariza bölgeleri bulunan deprem sahasında yaşadıklarını anlattı.

Arama kurtarma kadrosundaki Esra Dübüş, gazetecilere, ilkin şvester kendisine fariza yaptığını söyledi.

"Hiçbir halde aklımıza yemek, soluklanmak gelmedi"

İnsanlara araştırma görevlisi olmayı fariza değil yaşama vürut hedefi kendisine gördüğünü anlatım fail Dübüş, şu halde konuştu:

"Masabaşı aşırı değişik işleri hanımlara müstahak görüyorlar ama arazide emek harcamayı ve dirilik kurtarmayı yeğleme ederim. Elimizden geldiğince kol arkadaşlarımızla değme enkaza ulaşmaya ve iane taleplerini karşılamaya çalıştık. 1 saatlik uykuyla ayrıca dinlenmeyle gecelerimizi geçirdik. Hiçbir halde aklımıza yemek, soluklanmak ve ayrıksı müşterek nesne gelmedi. Her binadan neva geliyordu. Kesinlikle kendimizi düşünmedik. 4 maaş iki canlı kendisine gittim, bana 'geride kal' ve 'yapma' diyenler bulunmasına karşın tek halde katiyen arka durmadım. Bir dirilik da müşterek candır, deyip arkadaşlarımızla baş başa çalışmalarımızı sürdürdük. Canlıya yetişebilmek düşüncesince canımızın tehlikeye düşmüş bulunduğu bağlam oldu."

Enkazda, aşırı erdemli kıvrık yapının en ast katında müşterek canlıya ulaştıklarını dile getiren Dübüş, hanımlar kendisine deprem sahasında şişman müşterek cesurluk gösterdiklerini anlattı.

Esmegül Ünsal ise Elazığ depreminde enkazda canlıların bulunduğunu gördükten sonraları bu mesleği seçtiğini belirtti.

"Orada bulunmamız iyi müşterek sonuçtu, hanımlar değme işi başarabilir"

Depremin peşi sıra aceleci müşterek halde yola çıkarak enkazda çalışmaya başladıklarından bahseden Ünsal, "Bizim düşüncesince yaşanılması hakkıyla aşırı zordu. Oraya gidildiğinde tek nesne haricen görünmüş bulunduğu üzere değildi. Etraf karanlık, şahısların önsezi ve düşünceleri ağırbaşlı basıyor, onlara akın etmek gerekiyor. Altta o derece dirilik mevcut ki, onlar bizlere bağırıyor 'kurtarın' diye. Biz de müşterek halde enkazlara koşmaya çalıştık. Canlı çıkardığımız, üstleri makul sıfır insanoğlu da oldu. Orada bulunmamız iyi müşterek sonuçtu. Kadınlar değme işi başarabilir, bu meslekte de başta hâlâ iyi başarılar elde edebilirler." diyerek konuştu.

Dilan Ontaç da bireylere iane etmeyi sevdiğini ve mesleğe bundan dolayı başladığını aktardı.

İlk enkaza girdiğinde "Sesimi duyuyorsanız üç kez müşterek yere tıklatın." diyerek seslendiklerini ve bunun hesabına neva aldıklarını kail Ontaç, "35-40 yaşında müşterek kadın vardı, beni aşırı etkiledi. İlk menfez hücre geldiğimde akrabalarım aklıma geldi. Çünkü Erzincan da facia bölgesi bulunduğu düşüncesince burada benim annem de olabilirdi, diyerek düşündüm. Onun düşüncesince aşırı duygulandım." dedi.

Elif Bütün ise eğitimlerdeki durumların, asıl yaşamda karşılaştıklarıyla aşırı değişik olduğuna ayraç ederek, "Olay karşısında tepkime ödeme süremiz, üzülme, ortama ısınma üzere müşterek nesne olmadı. Sanki oradaki insanlarla ayrımsız duyguları paylaşıyorduk. Biz de biçimsiz durumdaydık. Kız arkadaşlarla cihazları alıp enkazlarda gezdik, neva dinledik ve canlıların yerlerini dört dörtlük belirleme yazar ekipleri yönlendirdik. Çoğu devir çıkarabiliyorsak zat imkanlarımızla çıkardık." halinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ