USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Afgan hanımlar hemcinslerine iş imkanı sağlayarak imge oluyor

Afganistan'ın başkenti Kabil'de birlikte kol kadın darülfünun öğrencisi, hakları kısıtlanan hemcinslerine iş imkanları sağlıyor.

Afgan hanımlar hemcinslerine iş imkanı sağlayarak imge oluyor
02-02-2023 12:16
Kabil

Taliban'ın Afganistan yönetimine gelmesiyle hanımefendilerin terbiye ve çalışmasına müteveccih getirmiş olduğu engellemeler Afgan kadınlarının içtimai görünürlüğünü azaltırken, kimisi hanımlar bu hali bilakis çevirmeye çalışıyor.

Ülke genelinde aşırı sayıda kadın, ferdî olanaklarıyla okula gidemeyen kızlar ve işlerinden çıkarılan hanımefendilerin yaşama tutunması düşüncesince girişimlerde bulunuyor.

Kimi gayriresmi okullar kurarak kız çocuklarını eğitiyor, kimisi de muhtelif bölgelerde atölyeler açarak hemcinslerine iş imkanları sağlıyor.

Üniversite talebesi terzi yetiştiriyor

Kabil Üniversitesi Gazetecilik Bölümü sonuç dershane talebesi 21 yaşındaki Hüsna Raifi de bahis konusu fahri girişimcilerden biri.

Raifi, fahri dostlarının yardımıyla açmış olduğu dikiş atölyesinde işini kaybeden aşırı sayıda hanıma ve okula gidemeyen kız öğrencilere manzume öğreterek sağlık elde etmelerini sağlıyor.

Ayrıca Raifi ve arkadaşları, okula gidemeyen kısaca 100 kız öğrenciye devre içi şekilde mektep müfredatına akla yatkın parasız ibret veriyor.

"İlim Yolu" adı maruz dikiş atölyesinde 30'a yaklaşan kadın, manzume öğrenerek ayrımlı örge ve desenlerde giysi ve el ürünleri yapım ediyor. Elde edilen mahsulat ise kentin ayrımlı bölgelerindeki salon ve pazarlarda satışa sunuluyor.

Kursun katılımcıları, buranın kendilerine iş olanağının yanı sıra ruhsal anlamda da üstünlük sağladığını tabir ediyor.

Raifi, AA muhabirine meydana getirmiş olduğu açıklamada, dostlarıyla öz olanaklarıyla kısaca 500 dolar harcama yaparak atölyeyi açtığını ve atölyede işlerin beklenenden hâlâ çabuk geliştiğini belirtti.

Atölyenin kendileri düşüncesince "manevi müşterek ortam" bulunduğunu kail Raifi, rastgele müşterek sabık devir aldıkları siparişlerin arttığını aktardı.

Kapasitelerini imar etmek istediklerini kaydeden Raifi, "Afganistan'da hanımlara müteveccih kısıtlamaların artarak çoğalması ve kızlar düşüncesince darülfünun ve okulların kapatılması hanımlara müteveccih hakeza müşterek işlik kurmamız açısından bizi motive etti. Evlerinde oturuyorlardı. Ekonomik anlamda dokunca görmelerinin yanı sıra ruhsal anlamda da dokunca görmüşlerdi." ifadesini kullandı.

Şimdiye derece tek kurumdan dayanak noktası almadıklarını kail Raifi, Taliban yönetiminden rastgele müşterek kısıtlamayla karşılaşmadıklarını kaydetti.

Bakanlıktaki işini kaybetti, dikiş eğitimi alıyor

28 yaşındaki kursiyer Temenna Osman, Taliban gelmeden ilk müşterek bakanlıkta çalıştığını fakat hâlâ sonradan işini kaybettiğini aktardı.

İşini kaybetmiş olduğu süreci "Taliban Kabil'e girdiğinde bakanlıktaydım. Birden gelmişlerdi ve aşırı şaşırdık. İzin alıp eve gittik. Çok üzüldüm ve ağladım. Bir hâlâ işe gelmemizi istemediler." ifadeleriyle özetleyen Osman, giderek namına ilgili müşterek terzi dükkanı ayırmak istediğini söyledi.

15 yabanlık ailesinde elden müşterek kardeşinin çalıştığını ve maddesel anlamda çetince vaziyette olduklarını kaydeden Osman, "Buraya kendime ve aileme iane edebilmem düşüncesince manzume öğrenmeye geldim. Ruhen dobra geliyor burası. Yeni şeyler öğreniyoruz." niteleyerek konuştu.

Son sınıftayken darülfünun eğitimi sona erdi

Kabil Üniversitesi Gazetecilik Bölümü sonuç dershane talebesi 22 yaşındaki Esina Sobey, Taliban'ın kız öğrencilerin üniversitelerdeki eğitimini askıya alması zımnında bundan sonradan eğitimine bitmeme edemediğini söyledi.

Sobey, arkadaşı Hüsna Raifi ile kurmuş oldukları dikiş atölyesindeki faaliyetlere odaklandığını belirterek bundan sonradan hanımefendilerin iş dalında görünür olması düşüncesince çabalayacağını vurguladı.

Burada kazanılmış olduğu parayla okula gidemeyen kız öğrencilere dayanak noktası bulunduğunu tamlayan Sobey, Taliban'ın hanımlara müteveccih terbiye ve emek vermek alanlarındaki kısıtlamaları kaldırmasını istedi.

Sobey, "Kızlar düşüncesince üniversitelerin kapatıldığını duyduğumuzda bundan sonradan ne yapacağımızın derdine düştük. Bu atölyeyi ihdas nedenlerimizden birisi de kızların gönlünde imge yeşertmeyi istememizdi." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ