USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Ersoy: 'İlk etapta hızlı bir halde bir Afet Kazı Başkanlığı oluşturuyoruz'

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, depremlerde dokunca görmüş zamanı yapıların baştan ihyası düşüncesince meydana gelen “Hatay Kültürel Mirasını Yaşatma Projesi” toplantısına katıldı. Ersoy, “Tescilli yapıların enkazı ortamında kurtarılabilecek altın hars v

Bakan Ersoy: 'İlk etapta hızlı bir halde bir Afet Kazı Başkanlığı oluşturuyoruz'
24-02-2023 20:07

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hatay Arkeoloji Müzesi'nde görü himayesinde açılan bilgi oturmuş üyeleri ile bir araya geldi. Akademisyenlerle gerçekleştirdiği “Hatay Kültürel Mirasını Yaşatma Projesi” toplantısının peşi sıra açıklamalarda mevcut Bakan Ersoy, Kahramanmaraş merkezli depremlerin peşi sıra Hatay'da yıkılan zamanı yapıların yeniden restore edilmesi süreci ile ilişik bilgilendirmede bulundu.
Hatay Kültürel Mirası Koruma Bilimsel Danışman Kurulu ile önce toplantılarını gerçekleştirdiklerini dile getiren Bakan Ersoy, "Kültür ve Turizm Bakanlığı kendisine hasar gören 11 ilimizdeki firez varlıklarının zararlarının tespitiyle ilişik baş döndürücü hızlı bir emek vermeyi filhakika önce andan itibaren başlattık. Bu kapsamda Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğümüze ilişkin 502 şahsiyet bir ekibimiz belirleme çalışmalarını koyu bir halde sürdürüyor. Aynı sürede Vakıflar Genel Müdürlüğümüze ilişkin 38 grup ve 77 insandan oluşan ayrı bir ekibimizle vakıf mallarıyla ilişik tespitlerde bulunmaya bitmeme ediyorlar. Saha emekleri kapsamında mülkiyeti amme yahut hususi bulunmasına bakılmaksızın hepsi tescilli firez varlıklarının gayrı yapılardan ayrılması sağlayacak esirgeme levhaları asılmış olup, ulaşabildiğimiz bölgelere esirgeme bantları da çekilmeye bitmeme ediyor. Şimdi bugünkü toplantımızda esasta baş döndürücü ehemmiyetli önce adımımızı da atmış olduk. Hatay Kültürel Mirası Koruma Bilimsel Danışman kurulumuzla önce toplantımızı yaptık. Aldığımız kararlar doğrultusunda olgun oldukları mevzularda dayanak verecek üniversiteleri de çağırma edeceğiz. Her üniversitenin olgun bulunduğu mevzularda şayet fahri kendisine idman istiyorlarsa onlara da düzentileme ortamlarını peyda etmek istiyoruz” dedi.

"Yıkılan binaların altında giranbaha firez varlıkları olabilir"

Yıkılan zamanı yapıların enkazlarının altında kurtarılabilecek giranbaha firez varlıklarının bulunduğunu dile getiren Bakan Ersoy, "Bugün biliyorsunuz ki baş döndürücü sayıda bina hasar gördü, yıkıldı. Tescilli yapıların enkazı süresince kurtarılabilecek giranbaha firez varlıklarımız var. İlk etapta hızlı bir halde bir Afet Kazı Başkanlığı oluşturuyoruz. Onlar bu ahacık bilirkişi bulunan ekiplerde oluşacak ve bu yıkılmış bulunan tescilli varlıkların, enkazların içerisinden kurtarılabilecek değerleri, firez varlıklarımızı çıkarıp esirgeme dibine alacağız. Enkazlar kontrollü bir halde geriye çekilecek. Yine bu enkazlar arasında henüz sonradan restorasyonunda kullanabileceğimiz bina malzemeleri var. Bunların da kurtarılması ve dimdik ortamlara çekilmesi kabilinden bir işlemimiz var. Bu işlemi de bu takımlar çeşidinden gerçekleştireceğiz. Bilim Kurulumuz ve Danışma Kurulumuz ile yanı sıra bir defa haritası ve bu defa haritasında uygulanacak asliye prensipleri de bu toplantılar esnasında belirleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Hatay'da dizi eylem merkezi kuruluyor

Bilim Kurulu üyelerinin kurdukları dizi eylem merkezinde toplanacaklarını kail Ersoy, "Yine aldığımız kararlar doğrultusunda Hatay'da bir dizi eylem merkezi şu demek oluyor ki Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğümüz ve Vakıflar Genel Müdürlüğümüz ile kuma bir dizi eylem oluşturacağız. Danışma kurulumuz ve Bilim Kurulu üyelerimiz de bu dizi eylem merkezlerinde toplanacaklar. Hızlı değişmeyen almamız, akım etmemiz açısından bunu da ehemmiyetli görüyorum” biçiminde konuştu.

"Yeni bir hikayeyi baştan sona yanı sıra yazacağız”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hatay'ın baş döndürücü tabakalı bir kazı bilimsel yapıya eş bulunduğunu ve bu alanda acemi bir hikayeyi baştan sona yanı sıra yazacaklarını dile getirerek, "Hatay, Antakya baş döndürücü tabakalı bir kazı bilimsel potansiyele sahip. O nedenden dolayı de hoppadak tescilli binalar bahis konusu değil, kazı bilimsel binalar da bulgular da lakırtı konusu. Biz bilgi kurulumuz ve müşavir kurulumuzla bu arada esasta bu alanda acemi bir hikayeyi yanı sıra yazacağız” dedi.

Senat Destanoğlu - Murat Horoz - Ahmet Burak Öztürk

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ