USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

'Bazı davalar zımnında bilgili ve savcılarımızı yargılamak, egemenlik özgülemek şişman haksızlık'

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Sadece kamuoyunda politik taraftarlığa karışabilme esasları itibarıyla tartışılan kimi davalar dolayısıyla bilge ve savcılarımızı yargılamak, egemenlik özgülemek iri müşterek haksızlık." dedi.

'Bazı davalar zımnında bilgili ve savcılarımızı yargılamak, egemenlik özgülemek şişman haksızlık'
07-12-2022 03:06
TBMM

Bozdağ, TBMM Genel Kurulunda bakanlığının 2023 yılı maddi durumuna bağlı konuşmasında, Pençe-Kilit Harekatı dalında martir bulunan Piyade Komando Binbaşı Mehmet Duman'a Allah'tan yağmur diledi.

Bütçe görüşmeleri esnasında Meclis'te istek edilmeyen olayların yaşandığını anımsatan Bozdağ, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs'e eskiden olsun dileğinde bulundu.

AK Parti hükümetleri devrinde demokrasinin güçlenmesi, yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı, adaletli yargılanma ve katı baş döndürücü noktada ehemmiyetli adımlar attıklarını kail Bozdağ, Anayasa'da el erki açısından, insanoğlu hakları açısından güzel reformalar yaptıklarını tabir etti.

Temel hafriyat ve hürriyetlerin amme gücü kabilinden ihlal edilmesi biçiminde Anayasa Mahkemesine (AYM) ferdî müracaat hakkı getirdiklerini hatırlatan Bozdağ, "Anayasa Mahkemesini adeta müşterek insanoğlu hakları mahkemesine dönüştürdük." sanarak konuştu.

- "Bütün devleti, adeta vatandaşımızın denetimine açtık"

Bilgi iktisap konusunu da civar el hafriyat yerine düzenlediklerini özetleyen Bozdağ, idarenin işleyişi ile ait şikayetleri aramak kıl payı de Kamu Denetçiliği Kurumunu (KDK) kurduklarını kaydetti. Bozdağ, "Yaptığımız bu demokratik adımlarla, yasama, icra ve yargıyla ait halis muhlis devleti, adeta vatandaşımızın denetimine açtık. Artık dakika devleti hemen Meclisimiz, yönetsel sakatlık değil değme müşterek vatandaşımız bilgelik iktisap hakkıyla, KDK'ye başvurarak, bunları da kullanmakta." dedi.

Geçmişte Türkiye'de hafriyat aramanın uğrunda ağırbaşlı engeller bulunduğunu tamlayan Bozdağ, Yüksek Askeri Şuranın kararlarına, Cumhurbaşkanının yegâne başına icra ettiği işlemlere üzerine sakatlık denetiminin bağlı bulunduğunu hatırlattı. Bozdağ, bunları da sakatlık denetimine açtıklarını söyledi.

Bozdağ, 12 Eylül askeri darbesini meydana getiren darbecilerin yargılanmasını kırıcı yasağı da kaldırdıklarına ayraç ederek, "12 Eylül'ü yapanları da 28 Şubat'ı yapanları da 15 Temmuz darbesini yapanları da yargının önüne çıkardık, matematik vermesini sağladık." ifadelerini kullandı.

Parlamenter sistemde cumhurbaşkanının türel mesuliyeti bulunmadığını özetleyen Bozdağ, cumhurbaşkanını hukuken icra ettiği değme işlemden, ahbaplık karşısında, ulus karşısında da aracısız mesul bir duruma getirdiklerini belirtti.

- "Yargı birliğini tığ sağladık"

Adalet Bakanı Bozdağ, eskiden kaldırmayı konuşmanın üstelik atılganlık işi bulunduğu Devlet Güvenlik mahkemelerinin bundan sonraları bulunmadığını kaydetti.

Geçmişte Türkiye'de düet müşterek usa vurma sistemi bulunduğunu dile getiren Bozdağ, "Bir taraftan Askeri Yargıtay, gayrı taraftan Yargıtay. Bir taraftan Danıştay, gayrı taraftan Askeri Yüksek yönetim Mahkemesi vardı.Türkiye'de dü mutluluk görüntüsü sağlayan askeri yargı-sivil sakatlık ayrımına tığ akıbet verdik. Yargı birliğini tığ sağladık." dedi.

Bekir Bozdağ, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı üzerine da ağırbaşlı adımlar attıklarını vurgulayarak, "Düne layıkıyla yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı elan çirkin müşterek noktada" demenin kıygı bulunduğunu söyledi.

Bazı milletvekillerinin "Sen şu davayı sebep seyrettin, sebep karışma etmedin?", bazılarının ise karışma olursa "Niye karışma ediyorsunuz?" söylediğini aktaran Bozdağ, şöyleki bitmeme etti:

"Bir değişmeyen verin Allah aşkına, ego tanıdık müşterek davaya karışma edersem mi ahbaplık devletine akıllıca davranmış olurum olmadan karışma etmezsem mi ahbaplık devletine akıllıca davranmış olurum? Adalet bakanının zahirî müşterek davaya karışma ika hakkı, yetkisi yoktur. Daha eskiden zamanlarda doğruluk bakanlarının Cumhuriyet savcılarına sorun açım buyruğu ödeme hakkı ve yetkisi vardı. Onu da tığ kaldırdık. Anayasa'nın 138. maddesine uyan birisiyim. Hiç bugüne genişliğinde sakatlık yetkisinin kullanılmasıyla ait mecburi olmadıkça konuşmadım, konuşmam da. Bundan sonraları da konuşmamaya dikkat göstereceğim."

- "Mücadelemiz amasız, fakatsız müşterek mücadele"

Adalet Bakanı Bozdağ, hanıma hızlı mücadelenin hükümetlerinin kesin ve değiştirilemez gündemi bulunduğunun altını çizdi.

Ailenin korunması ve hanıma şiddetin önlenmesine değgin yasayı kendilerinin yürürlüğe koyduğunu anımsatan Bozdağ, "Meclisimiz ölçüm indirimine tahdidat getirdi. Israrlı takip edeni civar el kusur biçimine getirdik. Bizim bu mevzuda mücadelemiz amasız, fakatsız, lakinsiz, lamsız, cimsiz müşterek mücadeledir." dedi.

Yargının uğrunda baş döndürücü sayıda dosya olduğuna dikkati çekici Bozdağ, 2021 bakımından civar basamak mahkemelerinde 18 milyon yöresinde dosya bulunduğunu söyledi. Bozdağ, "Hakim ve savcılarımız şişman müşterek cansiparane görevlerini yapıyor. Sadece kamuoyunda politik taraftarlığa bağdaşma esasları bakımından tartışılan bazısı davalar dolayısıyla bilge ve savcılarımızı yargılamak, hâkimiyet hasretmek şişman müşterek haksızlık. Tartışılan dosya 100'ü geçmez fakat 20 milyon dosyanın bulunduğu yerde tartışılan fakat doğruluk terazisi üstünde ağız dalaşı yürümeyen davalar üstünden bilge ve savcılarımızı itham altında tasarruf etmek baş döndürücü şişman kıygı olur. Adalet Bakanı ve Hakimler Savcılar Kurulu Başkanı yerine bu haksızlığı benimseme etmediğimi erdemli sesle tabir ediyorum." sanarak konuştu.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ