
Ankara
Hastaneden meydana getirilen mukayyet açıklamada mevzuya bağlı görüşleri dökme Buğur, bebeklerde uykunun önemine ayraç etti.
Yeni doğma birlikte bebeğin 20 saate genişliğinde uyuyabileceğini tamlayan Buğur, "Bu sürenin kısaca 6 saati güneş uykusudur. Birinci aydan sonradan uyku süreleri 15-17 vakit yöresinde olurken, 6'ncı ay yöresinde bu müddet 12-14 saate genişliğinde gerileyebilir." bilgisini verdi.
Buğur, bebeğin uykusunun gelip gelmediğini tavırlarını seyrederek anlamanın gibi olduğuna ayraç ederek, uykusu mevrut bebeğin esnediğini, ağladığını, huzursuzluğunun arttığını, soğurmak istediğini yahut gözü ve burnunu kaşıdığını kaydetti.
Bebeğin karnı açsa, gazı varsa, uyuduğu göz aşırı aydınlık, curcunalı ve aşırı yunak yahut aşırı soğuksa uyumakta zorlandığını ve yoğun uyandığını bildiren Buğur, genel anlamda aşırı yorulan bebeğin hâlâ güzel uyuyacağı düşünülse de bebeklerin erişkinlerden ayrımlı yerine aşırı yorulduklarında da hâlâ güç uyuduklarını belirtti.
Bebeklerin derneşik uyuması düşüncesince neler yapılmalı?
Buğur, bebeklerin hâlâ derneşik uyuması düşüncesince makul kurallara uyulması gerektiğine ayraç ederek, şu ifadeleri kullandı:
"Bebeğin rastgele güneş ayrımsız saatte ve ayrımsız odada uyutulmasına nazarıitibar gösterilmeli. Sessiz, ışıksız yahut loş erke bulunan birlikte odada uyutulmalı. Oda aşırı yunak yahut aşırı itici olmamalı, ülküsel uyku sıcaklığı 20-24 aşama olmalıdır. Bebekleri uyumadan elden önceki değil, minimum 1 vakit önceki bakmak gerekir. Bu sayede reflü ve benimseyememe ihtimali azalır. Banyo yaptırmak, ovma yapmak, şarkılar yahut ninniler anlatmak ve bebeğinize temas etmek da onu rahatlatacak ve hâlâ emeksiz uyumasını sağlayacaktır."