USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bedelli askerlik düzenlemesini de içeren anayasa teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

Bedelli askerlik düzenlemesini de içeren Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Bedelli askerlik düzenlemesini de içeren anayasa teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi
01-07-2022 05:03
TBMM

Kanuna göre, firar ve izin tecavüzü basamak suçlarla alakadar adına karşı ön tetkik yapılanın bulunamaması zımnında tabir edinmeyi olanaksız duruma getiren mecburi hallerde, ilgilinin ifadesi alınmayacak.

Yükümlü erbaş ve erlerden askeri araçları kullanmakla görevlendirilenler, anahtar kazası zımnında savaş malzemesine dokunca özgülemek suçundan kast yahut ağırbaşlı ayıp zımnında mahkum olmaları vaziyeti hariç, arabanın kullanması zımnında meydana mevrut ziyanı tazminle mesul olmayacak.

Genelkurmay Başkanının gözyaşı haddi, birer salname müddet ile 72 yaşına genişliğinde Cumhurbaşkanınca uzatılabilecek.

Astsubayların kademelerine düzenleme

Yüksekokul mezunu astsubaylara müşterek aşama intibakı sağlanarak, dokuzuncu derecenin ikinci kademesinden göreve başlatılacak. Görevde bulunan ve zor personele de müşterek aşama intibakı sağlanacak.

Kanun yürürlüğe girdiğinde minimum 2 sene ve elan derinliğine mevkut yükseköğrenimini tamamlamış bulunan astsubayların bulundukları basamak ve kademeye müşterek aşama arttırma edilecek. Lise ve muadili mektep mezunlarından, düzenleme yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihten sonraları minimum 2 sene mevkut yükseköğretim bitirenler düşüncesince bulundukları basamak ve kademeye müşterek aşama arttırma edilerek intibakları yapılacak. Bu kapsamda arttırma aşama maruz astsubayların ahir rütbelerinin ve ödül kademeliliklerinin önce kademeleri maruz arttırma aşama miktarı genişliğinde aşkın olacak.

Emekli oldukları tarihteki toplama vaziyetleri asal içerlemek kanalıyla minimum 2 sene ve elan derinliğine mevkut yüksek öğrenim tamamlamış astsubaylardan bu görevleri üstünden emekli, alçak malullük yahut vecibe malullüğü maaşı ile dul ve babasız maaşı alanlar düşüncesince de uygulanacak.

Bu düzenleme gereğince yapılacak uyma ve buna dair ödemeler 3 ay zarfında sonuçlandırılacak. Bu kapsamda tekaütlük keseneği yahut gurur karşılığı yahut sigorta primi etkin ve çalıştıran paylarında oluşacak ayırt tutarı; teehhür cezası, teehhür zammı yahut ürem uygulanmaksızın, düzenleme yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihten itibaren 3 ay zarfında alakadar kuruluşlar çeşidinden Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenecek.

Kanunun yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihte mahiye derecelerinin üçüncü kademesinde bulunanlar, düzenleme kapsamında meydana getirilen intibaklarla müşterek fevk mahiye derecesinin müşterek numara kademesine; müşterek numara derecenin üçüncü kademesinde bulunanlar müşterek numara derecenin dördüncü kademesine yükseltilecekler.

Bu düzenlemenin uygulanması zımnında geriye müteveccih rastgele müşterek ifa yapılmayacak.

Milli Savunma Bakanlığı kadrolarında etkin amme görevlileri ile Askeralma Kanunu kapsamında askerlik hizmetini adına getiren redif zabitan ve redif astsubaylar ile erbaş ve erleri alakadar ve askeri hizmete dair yönetsel muamelat ve eylemlerden doğan uyuşmazlıkların çözümünde ilgilinin fariza meydana getirdiği içtima yönetsel kaymakamlık yetkisi anlamında dair yer aldığı semt gözetim mahkemesinin bulunmuş yer aldığı yerdeki gözetim mahkemesi mezun olacak.

İşletmelerin kapital ihtiyacı

Personel Temin Daire Başkanlığı, Arşiv ve Askeri Tarih Daire Başkanlığı, müze, mehterler ve mızıka faaliyeti yürütenler ile darülfünun basamak askeri kuruluşlarda da rotatif kebap kapital meta kurulacak.

Kanunla Milli Savunma Üniversitesi, güç komutanlıkları, Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü, Tersaneler Genel Müdürlüğü, Harita Genel Müdürlüğü ve Askeri Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesindeki rotatif kebap kapital meta işletmelerine tahsis olunan kapital toplamı 100 milyon liraya çıkarıldı. Tahsis edilen kapital miktarı Cumhurbaşkanı kararıyla 5 katına genişliğinde artırılabilecek.

Milli Savunma Bakanlığınca hesaplı personel ve askeri mektepli gerçekleştirme faaliyetleri düşüncesince açılan komisyonlarda fariza özne gayrı amme gurur ve kuruluşları personeline fariza icra ettikleri gelişigüzel devir düşüncesince 750 belirtke ve ayda en aşkın 12 bin belirtke rakamının yükümlü mahiye kıvrım sayısı ile çarpımı neticesinde bulunacak ücreti geçmemek az daha rotatif kebap kapital meta gelirlerinden sevap ödenebilecek. Ödenecek ücret, kaşe vergisi aut rastgele müşterek mevhibe ve kesintiye yayıncı tutulmayacak.

Öğretim üyelerine plan bazlı rotatif kebap kapital sermaye

Kanunla Milli Savunma Üniversitesi içerisinde elan çelimli müşterek grup yapısının oluşturulması, gayrı üniversitelerde yer aldığı basamak tedris görevlilerine plan bazlı rotatif kebap kapital meta imkanlarının sağlanması, bu üniversiteyle hususi kesim iş birliğinin artırılması, defans endüstri dalında toy ve ibdai planlar geliştirilerek yerel ve ulusal teknolojilerin geliştirilmesine olanak sağlanacak.

Milli Savunma Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi gelirlerinden yapılacak kesintilerle toplama edilecek vergiler, gelirlerin dağıtımı ve tahsisi ile bu gelirlerden üniversitenin rektör karışma bilimsel niteliği bulunan yöneticileri ve umumi sekreteri ile çıplak ve asker tedris elemanlarına yapılacak ödemeler hakkında, Yükseköğretim Kanunu'nun rotatif kebap kapital ana paraya dair hükümleri uygulanacak.

Aylıklarını Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na gereğince sahaların bu halde ek ifa matrahlarının belirlenmesinde, aylıklarını Yükseköğretim Personel Kanunu'na gereğince düzlük ayrımsız bilimsel niteliği bulunan şan ve derecedeki çıplak tedris elemanlarının finansal hakları asal alınacak.

Milli Savunma Üniversitesine dair savaş okulları, müdavim dizge yüksekokulları ve enstitülerde atamalı yahut yükümlü çıplak tedris elemanlarına, almakta oldukları brüt darülfünun ödeneğinin yüzdelik 30'u oranındaki ödemenin kesin tutarı, bu düzenleme gereğince ayrımsız taban dair yapılacak kesin ifa tutarından mahsup edilecek.

İşletmelere tahsis edilen kapital miktarı ile halihazırda bulunan sermayeleri arasındaki fark, merkezi gözetim ekonomik durumuna finansal ağırlık getirmeden sadece bulunan sermayenin işletilmesinden elde edilmiş kardan karşılanacak. Buna göre, 100 milyon liraya çıkarılan kapital ücreti bulunan sermayenin işletilmesinden elde edilecek karlarla karşılanacak.

Uzman erbaşlıktan astsubaylığa devrolmak düşüncesince lazım danışma şartlarına cemaat ve 1 Ocak 2019'dan bu düzenlemenin yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihe kadarki devirde yürütme edilen harekat yahut taşınmazlar dışı dizi eylem görevleri zımnında müracaatta bulunamayan yahut seçilmiş sınavına katılamayan bilirkişi erbaşlardan iştahlı olanlar, ihtimam yılı aut tamlanan gayrı koşulları taşımaları kaydıyla kullanamadıkları imtihan haklarını, hala imtihan hakkı bulunanlar akıbet imtihan hakkının bitimi tarihinden, imtihan hakkı tükenmiş olanlarsa bu maddenin meriyet tarihinden sonraları yapılacak önce seçilmiş sınavından doğmak ve sınava giremedikleri süreyi geçmemek az daha kullanabilecek.

Bedelli ve dövizle askerlik

Kanunla sorma kaçağı, hafi yahut kalıntılar olup bedelci askerlik hizmetinden yararlanamayan yükümlülerin bu hizmetten faydalanabilmelerine olanak sağlanacak.

Buna göre, "askerliğe elverişli" neticesinde mevdu olanlar bedelci askerlikten yararlandırılacak. Ödenecek bedel, ödemenin yapıldığı devir muteber bulunan yükümlü mahiye katsayısı dikkate alınarak belirlenecek. Seçim sonrasında bedelci askerlikten intifa hakkı elde yazar de vazgeçenlere toy müşterek doğruluk verilmeyecek.

Bedelli askerlik hizmetinden, fiili askerlik hizmetine başlayanlar; başvurma evveliyatına genişliğinde sorma kaçağı, hafi yahut kalıntılar olanlardan, bedelci askerliğe başvurma yazar de intihap önceleri vazgeçenler yahut başvurma tarihinden itibaren dü ay zarfında ödemelerini yapmayanlar yararlanamayacak.

Bakayalar gayrı yükümlülerden elan aşkın değer ödeyerek yararlanacak

Kanunla sorma kaçağı, hafi yahut kalıntılar bulunan yükümlülerin, gayrı yükümlülerden elan aşkın değer ödeyerek bedelci askerlikten sonsuz faydalandırılması amaçlanıyor.

Müracaat evveliyatına genişliğinde sorma kaçağı, hafi yahut kalıntılar olanlar hakkında, sorma kaçağı, hafi yahut kalıntılar kalınan tarihten başvurma evveliyatına genişliğinde güzeşte sürenin gelişigüzel kocaoğlan düşüncesince ödenecek ücrete arttırma ek değer alınacak. Ek bedel, 3500 belirtke rakamının ödemenin yapıldığı devir muteber bulunan yükümlü mahiye katsayısı ile muteber mazeretler aut sorma kaçağı, hafi ve kalıntılar kaldıkları bütün sürenin gelişigüzel ayının çarpımı neticesinde bulunacak.

Belirlenen ek bedele asal sürenin hesabında, 1 ila 30 devir müşterek ay kabul edilecek. Bir kocaoğlan aşan eyyam müteakip taban ilave edildikten sonra hesaplanacak.

Dövizle askerlik kapsamından çıkarılanlardan; ödemeleri müstelzim ecnebi dünya parasını ödemedikleri yahut rastgele müşterek takvim senesinde bütün adına 184 devir ve elan aşkın süreyle taşınmazlar zarfında bulundukları düşüncesince dövizle askerlik kapsamından çıkarılanlar, taşınmazlar dışı temsilciliklere yahut askerlik şubelerine 31 Aralık 2025'e genişliğinde başvurma etmeleri ve 40.000 belirtke rakamının yükümlü mahiye katsayısı ile çarpımı neticesinde bulunacak tutarı, başvurma tarihinde Merkez Bankasınca belirleme edilen döviz alış kuruna gereğince ekü yahut karşılığı genişliğinde çevrilgen ecnebi dünya parasını başvurma tarihinden itibaren 10 çalışma haset zarfında başkaca ödemeleri halinde; önceleri ödemiş oldukları tutar, başvurma tarihinde düzenlemede öngörülen tutardan az olanlar, az küsurat ücreti başvurma tarihinden itibaren 10 çalışma haset zarfında ödemeleri şeklinde askerlik hizmetini adına getirmiş sayılacak.

Önceden ödediği döviz tutarı, başvurma tarihinde alakadar düzenlemede öngörülen ücrete denktaş yahut bu tutardan aşkın olanlar ise askerlik hizmetini adına getirmiş sayılacak. Ancak bunların üstüne üstlük ödedikleri döviz arka ödenmeyecek.

Bu düzenleme kapsamındaki döviz ödemeleri, taşınmazlar haricinde taşınmazlar dışı temsilcilikleri, taşınmazlar zarfında Merkez Bankasınca toplama edilerek ekonomik duruma dirimsel kaydedilecek.

Görüşmelerin peşi sıra meydana getirilen oylamada, bedelci askerlik düzenlemesini de içeren Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, kabul edilerek yasalaştı.

Genel Kurulda elan sonraları Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine geçildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ