USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Berlin’de Müslümanların defnedilmesi düşüncesince 2 binden çok mezarlık lafı verildi

İslami usullere makul defin işleminin yapıldığı mezarlıkların dolduğunun ortaya çıkmasının arkası sıra Berlin Eyaleti Çevre, Tüketici ve İklimi Koruma Bakanlığı Müslümanların defnedilmesi düşüncesince bu sene 2 binden çok mezar yerinin açılacağı sözünü verdi.

Berlin’de Müslümanların defnedilmesi düşüncesince 2 binden çok mezarlık lafı verildi
01-02-2023 17:10
Berlin

Bakanlığın Basın Sözcüsü Jan Thomsen, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Bakanlık düşüncesince Müslümanların dini usullülere layıkıyla defnedilmelerine olanak sağlamanın ehemmiyetli bulunduğunu belirterek, sonuç senelerde İslami usullere akıllıca defin taleplerinin artmasından çevre acemi sahaların açılmasının lazım bulunduğunu söyledi.

Berlin’de Müslümanlar mezarlık rahatsızlığına acele hal bekliyor

Thomsen, bu sene düşüncesince bunu başaracaklarını aktararak, Spandau ilçesinde Gatow semtindeki mezarlıkta İslami usullere layıkıyla defin yapılması düşüncesince acemi yerlerin açılacağı bilgisini paylaştı.

Söz konusu mezarlıktan mesul bulunan Spandau kazasının bununla dayalı lazım planlamayı başlattığını, Bakanlığın da Federal Çevre Koruma Yasası kapsamında bunun düşüncesince hususi müsaade vereceğini anlatım fail Thomsen, “Gatow'daki genişlemenin belli mayıstan sonradan tamamlanması bekleniyor.” dedi.

Gatow’daki mezarlığın haricinde martta Neukölln ilçesinde tevessü potansiyeli bulunan ortak Protestan mezarlığında da acemi alanlar açılacağını, Pankow ilçesinde de ıvır zıvır mezarlık sektörünün kullanıma sunulacağını aktaran Thomsen, Mitte, Steglitz-Zehlendorf ve Tempelhof-Schöneberg ilçelerinde de eyalete ilgilendiren mezarlıkların ve Mitte'deki bambaşka ortak kilise mezarlığının genişletilmesinin planlandığını kaydetti.

“Özetlersek bulunan planlara, ön anlaşmalara ve bulunan bir hale layıkıyla bu sene ortamında hususi mezarlık sahalarında 2 binden ortak tomar acemi Müslüman mezar noktayı oluşturulacak.” diyen Thomsen, bu mevzuda ortaya çıkan acele durumun şimdilik önlenebileceğine dikkati çekti.

Thomsen, Çevre, Tüketici ve İklim Koruma Bakanlığının bambaşka mezarlıkların da İslami usullere layıkıyla defin yapmayı kabil kılması düşüncesince güç sarfiyat ettiğini belirterek, bunun düşüncesince kaymakamlık belediyelerden eyalete ilgilendiren mezarlıklarda Müslüman cenazeleri düşüncesince gizil alanları incelemelerini ve belirlemelerini istediğini dile getirdi.

Bu mevzuda Protestan mezarlıklarını işletenlerle de istişareler yapıldığını kail Thomsen, Müslüman cenazeler düşüncesince mezar alanları tekvin kararını sadece mezarlıkları işletenlerin verebildiğini kaydetti.

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Eyalet Birliği Başkanı ve Berlin Müslüman Mezarlıkları İnisiyatifi Sözcüsü Yakup Ayar, evcil makamlardan, Müslüman mezarlıklar dair oluşan acele vaziyette aceleci ortak karşılık vermelerinin çıkarlarını sevindirdiğini, bunu dobra düşünce işareti yerine değerlendirdiklerini söyledi.

Ayar, fakat 2 bin mezar yerinin açılamasının tam olmadığını vurgulayarak, "Bu bizim elimizi şu an düşüncesince çelimsiz vadede rahatlatacaktır. Fakat mutedil ve derinlemesine vadeli düşündüğümüzde bu numara aşırı az. Bunun dair katmak gerekir. Farklı ürünler ve analizör bulunması gerekir.” niteleyerek konuştu.

Berlin’de 300 binden ortak tomar Müslüman'ın yaşadığının ve bu sayının doğacak senelerde şimdi da artacağının altını çizen Ayar, "Almanya’da boğulmak talip Müslümanların rakamları da artıyor. Özellikle üçüncü ve dördüncü nesilden bu yönde talepler var. Söylenen bu numara banko yetmez.” ifadesini kullandı.

Ayar, Berlin yönetimine çelimsiz vadeli düşünmemesi çağrısında bulunarak, “Biz dü sene sonra, ayrımsız sorunlarla buluşmak istemiyoruz.” halinde konuştu.

Berlin yönetiminin gelecekte Müslümanlara tahsis edilecek acemi bölgeler dair Berlin Müslüman Mezarlıkları İnisiyatifi ile istişarelerde bulunmasını talip Ayar, Müslümanların koyu yaşamış olduğu Wedding semtinde de ortak Müslüman mezarlığının açılması talebinde bulundu.

Berlin’de faaliyetlerini sürdüren Müslümanların kurduğu bina dernekleri, Müslümanların İslami usullerle definlerinin yapıldığı mezarlıkların dolması rahatsızlığına Berlin eyalet hükümetinin acele hal bulmasını istemişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ