USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Büyükelçi Turan: Bangladeş ve Türkiye bağlarını uygun değer seviyeye çıkarmaya kararlı

Büyükelçi Mustafa Osman Turan, Türkiye ve Bangladeş'in düet ticari ve kültürel ilişkileri en fevk düzeye çıkarmaya azimli olduklarını söyledi.

Büyükelçi Turan: Bangladeş ve Türkiye bağlarını uygun değer seviyeye çıkarmaya kararlı
22-01-2023 14:07
Dakka

Dakka'daki vazifesini bütünleyen ve geçenlerde Türkiye'ye dönecek bulunan Turan, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, dü abuhava arasındaki ilişkilerin eş tarih, kültür, değerler ve ilmek ekseninde katı temellere dayandığının altını çizerek, dü ülkenin de ticari ve kültürel bağları imar etmek düşüncesince "mükemmel müşterek rota" izlediğini belirtti.

Turan, Bangladeş'in rolünün Güney Asya dalında sulh ve muvazene düşüncesince "etkili" bulunduğunu anlatım ederek, "Asya'da toy müşterek politikamız mevcut ve Bangladeş, bölgede sulh ve istikrarı isteklendirme ika politikamızın anahtar aktörüdür." dedi.

Bangladeş'in Birleşmiş Milletler Barış Misyonuna katkılarının önemini vurgulayan Turan, dü ülkenin eş çabalarının evren barışında ehemmiyetli gösteriş oynayacağını belirterek, "Bangladeş ve Türkiye bağlarını uygun değer seviyeye çıkarmaya kararlı." dedi.

Türkiye ile Bangladeş'in müessis liderleri Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk ve Bangabandhu Şeyh Mucibur Rahman'a bağlılığının altını çizen Turan, "Türkiye, Atatürk'ün 'Yurtta sulh, cihanda sulh' sözünü benimseyen, Bangladeş de Rahman'ın 'Herkese dostluk, hiç kimseye şer' söylediği müşterek ülkedir." ifadesini kullandı.

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina'ya 2016'daki değimsiz askeri vuruş girişiminin elden arkası esna Türkiye ile el birliği gösterdiği düşüncesince teşekkürname fail Turan, arsıulusal açıdan 2017'de Arakanlı sığınmacı krizine huzur Bangladeş hükümetine önceki desteğin de Emine Erdoğan'dan geldiğini belirtti.

İkili ticaret

Turan, Türkiye ile Bangladeş arasındaki düet ticaretin 1 bilyon dolar eşiğini aştığını, 1,5 bilyon dolara yaklaştığını kaydederek, "Halı sektörümüz düşüncesince Bangladeş'ten jüt ipi alıyoruz ve bu sektörümüzün kaba maddesinin ½ si Bangladeş'ten sağlanıyor. İlaçları da arkadaş milletimiz Bangladeş'ten alıyoruz." dedi.

Türkiye'nin Bangladeş'e en aşırı ayrışık makine, kimyevi ve pamuklu mahsulat sattığı bilgisini paylaşan Turan, anadan görme tecim kalemlerinin yanında düet ticareti de çeşitlendirmek istendiklerini vurguladı.

Turan, hepsi gizil sektörlerin uygun değer kullanımını gelmek için, gelişigüzel dü ülkenin de geçenlerde Dakka'da müşterek Ortak Ekonomik Komisyon toplantısı düzenlemekle ilgilendiğini anlatım ederek, "Geçenlerde Başbakan Şeyh Hasina ile görüştüm ve Ortak Ekonomik Komisyonun aşırı geçenlerde Dakka'da toplanacağına yalan verdi." dedi.

Savunma işbirliği

Son üç yılda Dakka ile Ankara arasındaki defans işbirliğinin gelişmesinin önemine dikkati çekici Turan, "Türkiye'de 3 bine benzeyen Bangladeşli zabit yetiştirdik." dedi.

Turan, ne devir kara, deniz, iklim karargahlarına gitse aşırı sayıda Bangladeşli subayın kendisiyle Türkçe konuştuğunu aktararak, akıbet çağda Bangladeş'in, Türkiye'den askeri donatı ve tabanca sistemleri de hazırlık etmeye başladığını anlattı.

İki abuhava ortada akıbet çağda dört ehemmiyetli değinme gerçekleştiğini ve bunlardan birinin Bangladeş'in gerçekleştirme etmiş olduğu Türk İHA'ları ile alakadar bulunduğunu dile getiren Turan, “Şu anda Bangladeş karışma nice ülkede döviz derdi var. Bu sebepten dolayı defans uran iş birliğimizi yavaşlattık. Ancak Bangladeş çelimli ekonomisine rotatif sermaye kebap sermaye dönmez baştan emektar gücüne kavuşacaktır." değerlendirmesini yaptı.

İnşaat sektörü

Dünyanın en dobra 250 yapım firmasından 45'inin Türkiye'ye ilişik bulunduğunu kail Turan, Bangladeş’in Türk yapım firmalarından faydalanabileceğini vurguladı.

Turan, önceki kat müşterek Türk şirketinin Bangladeş’teki müşterek otoyolun müşterek kısmının yapımı düşüncesince kontrat imzaladığını belirterek, "Bu müşterek başlangıç. Bangladeş'te kamu-özel ortaklığı (PPP) projesi düşüncesince hükümetler arası barışma imzalamayı planlıyoruz. Bu barışma yapım sektöründe gelecekte işbirliğinin alternatifini açacaktır." dedi.

Türk dili ve kültürü

Türk dizilerinin, dilinin ve kültürünün Bangladeş'teki popülaritesine yer veren Turan, Ankara'nın, geçenlerde Dakka'da müşterek ekin merkezi kuracağını söyledi.

Kovid-19 salgını zımnında bu bölgede müşterek tomar gelişim kaydedilemediğine dikkati çekici Turan, "Dakka'da müşterek Yunus Emre Kültür Merkezinin olması eksiksiz mümkün niteleyerek düşünüyorum zira bura halklar arası iletişimi yükseltmek düşüncesince Türkçe lisan eğitimleri ve kültürel etkinlikler düzenleyecek." biçiminde konuştu.

Turan, Bangladeş'e Ankara yahut İstanbul'da ekin enstitüsü kurmasını önerdiğini ve bu teklife ısıdam bakıldığını aktardı.

Ortak iş forumu

Türkiye ile Bangladeş arasındaki düet ticaretin gelişme göstermesi düşüncesince müşterek forumun gerekliliğinin altını çizen Turan, benzeyen sürede eş müşterek iş forumu kurulacağını belirterek, "Şimdi 13 şişman şirket, Bangladeş-Türkiye İş Forumunun müessis üyeleri olacak. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizin geliştirilmesine fırsat olmalarını dilek ediyoruz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ