USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Çalışma hayatı uzmanı Tarkan Zengin, EYT ile alakalı merak edilenleri yanıtladı

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Çalışma Hayatı Uzmanı Tarkan Zengin, "Yaşlılık maaşı mevzuatına uyarınca Nisan ayında zor aylıkları işlemeye başlayacak" dedi.

Çalışma hayatı uzmanı Tarkan Zengin, EYT ile alakalı merak edilenleri yanıtladı
02-03-2023 20:06
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Çalışma Hayatı Uzmanı Tarkan Zengin EYT süreci ile ilgili merak edilenleri ve bilinmeyenleri karşı İhlas Haber Ajansı'na açıklamalarda bulundu. Emeklilikte hoşnutluk takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 mahdut Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda bildirme edilerek yasalaştı. Bu çerçevede Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin İhlas Haber Ajansı'na (İHA) açıklamalarda bulundu. Zengin, başvurular düşüncesince kanunun Resmi Gazete'de yayımlanması icap ettiğini vurguladı.

EYT süreciyle ilgili İHA muhabirine açıklamalarda mevcut Zengin; memurlar, işçiler ve esnaf-zanaatkarlar adına toplamda 3 yontu bulunduğunu belirtti. Zengin, danışma müracaatları karşı ise şu ifadeleri kullandı:

"Kanun çerçevesinde canlı etkin işçiler SGK'dan 'emekli olabilir' yazısını alıp iş yerlerine verecekler. Bağ-Kur'lular ise Resmi Gazete'de yayımlandığı gündüz başvurma edebilirler. Emekli Sandığı mensupları ise iş yerlerine başvurma edecekler, kurumlarına tekaüt istem formunu dolduracaklar, onunla beraberce tekaütlük işlemleri başlayacak. Burada beş altı detay uydurma konusu; canlı adına iştirakçi konumunda çalışanlar ‘emekli olabilir' yazısını alıp işverene verdikten sonra, işverenlerin 08 koduyla güçsüzlük maaşı bağlaması hasebiyle işten çıkışlarını yapması gerekiyor. Aktif adına etkin işçiler için, işverenler bu çıkışı yapmadan Sosyal Güvenlik Kurumu tekaüt aylıklarını bağlatma işlemlerini yapamıyorlar. Aktif etkin işçilerin tekaüt olur yazını alıp işverene tekaüt kazanmak hasebiyle işten ayrıldıklarını bildirdikten sonradan işverenlerin zaman kaybetmeden '08 koduyla tekaütlük nedeniyle' işten çıkışlarını yapması gerekiyor."

"Aktif adına çalışmayan işçilerin 'emekli olmaya hakkı vardır' yazısı almasına ister yok"

Prim gününü ve sigortalılık sürelerini doldurmuş, işlerinden bölünmüş ve tekaütlük düşüncesince gözyaşı şartını doldurmayı muntazır yurttaşlar karşı da mütekellim Zengin, "Bu eşhas şu anda EYT kapsamındaysa şu demek oluyor ki 8 Eylül 1999 yılından evvela işe girmişler ise gözyaşı şartı kaldırıldığı düşüncesince bu tekaütlük başvurusunda bulunabilirler. Dolayısıyla canlı adına çalışmayan ve EYT kapsamında bulunan işçilerin direkt başvurma hakları var. Bu insanların 'emekli olmaya hakkı vardır' yazısı almasına ister yok" ifadelerini kullandı.

"Aktif etkin memurların kurumlarına tekaüt istem formlarını vermeleri ehliyetli olacak"

Zengin, 4/C'ye editör bulunan memurların tekaütlük süreci karşı kurumlara tekaüt istem formlarını vermeleri icap ettiğini hatırlatarak, "Memurların müesseselerinde atamaya çıkışlı bulunan amirleri kabilinden tekaütlük işlemleri başlatılacak ve elan sonradan o kurumda HİTAP dediğimiz Hizmet Takip Programı yetkilisi, amirin onayı ile beraberce tekaüt işlemleri düşüncesince müracaatı başlatacak. Dolayısıyla Emekli Sandığı personelleri şu demek oluyor ki görevli olanlar canlı çalışıyorlarsa kurumlarına tekaüt istem formlarını vermeleri ehliyetli olacak" diyerek konuştu.

"Kamudan ayrılan ve SSK yahut Bağ-Kur kapsamında etkin yurttaşlar 4/C'li mahiye bağlatma bağlantısından başvurma edebilecekler"

Daha evvela görevli bulunan ancak işlerinden ayrılıp SSK yahut Bağ-Kur kapsamında çalışmaya süregelen EYT'lilerin tekaütlük sürecine de değine Zengin, "Kamuoyunda aşırı adsız sansız müşterek husus da önceleri görevli bulunan ve tekaüt bulunmadığı biçimde işinden ayrılan ve SSK yahut Bağ-Kur kapsamında çalışanların tekaütlük süreci. Bu vatandaşalar direkt e-Devlet üstünden 4/C'li mahiye bağlatma bağlantısından başvurma edebilecekler. Yani canlı çalışmayan kılükal gelişi 15-20 sene çalışmış ancak memurluktan tekaüt olmaksızın bölünmüş eşhas EYT kapsamında tekaütlük şartlarını karşılıyorlarsa e-Devlet üstünden 4/C şu demek oluyor ki görevlilik maaşı üstünden başvurma edebilecek" açıklamasında bulundu.

"Yaşlılık maaşı mevzuatına mucibince Nisan ayında tekaüt aylıkları işlemeye başlayacak"

EYT düzenlemesini içeren kanun çerçevesinde önceki maaşın Nisan ayında yatacağını da dile getiren Zengin, şu ifadeleri kullandı:

"Emekli aylığı, elan elhak türel tabiriyle güçsüzlük maaşı bağlatma mevzuatında, müracaatın yapıldığı kocaoğlan izleyen ayında mahiye bağlanır diyor. Mart ayındayız, zımnında Resmi Gazete'de beş altı gündüz içinde diyelim ki yayınlandı. Kişiler bundan sonradan mahiye bağlatma başvurularını hazırlamaya başladılar. İzleyen ay Nisan kocaoğlan bulunduğu düşüncesince 1 Nisan bakımından eşhas tekaüt aylıkları işlemeye başlayacak" biçiminde konuştu.

"Mevcut durumun 50 kattan elan ilavesi tekaüt maaşı bağlatma başvurusu yapacak"

Statülere mucibince tekaüt maaşlarının tarihlerini de verici Zengin, "Memur emeklileri değme ayın 1'nde alıyorlar. SSK'lılar ve Bağ-Kur'lular tahsis numarasının sonuç rakamına mucibince belirlenen günlerde tekaüt maaşlarını alıyorlar. Dolayısıyla Nisan ayında aylıklar bağlanacak. Çok serbest müşterek kesimi ilgilendiriyor. Çünkü Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) değme ay averaj 35-40 bin kişiyi tekaüt ediyor. Yani, 2 milyon 250 bin insandan bahsediyoruz. Mevcut durumun 50 kattan elan ilavesi tekaüt maaşı bağlatma başvurusu yapacak. Dolayısıyla, beklenen bölümsel bir takım gecikmeler olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

"EYT'liler şetaret ikramiyesini alacaklar"

Zengin, EYT kapsamındaki vatandaşların Nisan ayında çabucak maaşlarını almayacaklarını belirterek, "Günlük farklardan meydana gelen mahiye farklarını alacaklar. Bayram ikramiyesini alacaklar. Muhtemeldir ki kasacı promosyonlarını da Nisan ayında alacaklar" ifadelerine toprak verdi.

Müracaatlar düşüncesince vatandaşların Resmi Gazete'de kanunun yayımlanmasını beklemelerini de kail Zengin, şöyleki bitmeme etti:

"Şu anda başvurma etseler de başvurulara negatif karşılık verilecek. Dolayısıyla hem SGK bu manada çalışır edilmiş olacak bununla müşterek eşhas şaşırabilirler. Vatandaşlarımız rüçhan adına Resmi Gazete dönemini bekleyecekler. Daha sonra, müracaatlarını e-Devlet üstünden yapmaları yurttaşlarımız düşüncesince elan emeksiz müşterek yöntem. Aylık bağlatma müracaatlarını yaptıktan sonra, yurttaşlarımız ayrıksı müşterek el işi ister yok. Çünkü, bazısı bazı bazısı bağlam olabiliyor. Kişi mahiye bağlatma talebinde bulunuyor. SGK bu talebi el işi alıyor. Ama yurttaş gine girişi yaptığında başvuruyu göremeyince panikleyip baştan başvuruda bulunabiliyor. Belirtiğim kadar bunlara ister yok. ‘Başvurunuz tamamlanmıştır' yazısını gördükten sonra, vatandaşların işlemlerinin başladığını bilmeleri ehliyetli olacaktır." Öte taraftan Zengin, EYT düzenlemesini içeren yasanın 1 hafta içinde Resmi Gazete'de yayımlanmasının beklendiğini laflarına ekledi.

Kemal Diri - Berkay Hasan Karayakas
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ