USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Casus yazılım Predator, Yunanistan'dan İsrail'e uzanan ışıksız müşterek geçmişe sahip

Yunanistan'da karşı politikacı ve müşterek gazetecinin telefonlarının dinlendiğinin ortaya çıkmasıyla pırtlak verici skandal, dikkatleri dinleme düşüncesince makbul "Predator" isminde casus yazılıma çekti.

Casus yazılım Predator, Yunanistan'dan İsrail'e uzanan ışıksız müşterek geçmişe sahip
10-08-2022 14:06
Cenevre

Avrupa Parlamentosu (AP) ve Toronto Üniversitesine ilişikli genel ağ güvenliği araştırı merkezi The Citizen Lab'in hazırladığı raporda, Predator'un ki çeşidinden geliştirildiği ve ne devletlerde ne amaçla kullanıldığı incelendi.

Citizen Lab'in Aralık 2021'de yayımladığı tutanağa mucibince Predator, Kuzey Makedonya'da kurulan ve İsrail'de de iştirak varlığı mevcut Cytrox şirketi çeşidinden geliştirildi. Predator henüz sonradan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) çalışkanlık yayınlayan WiSpear firmasınca satın alındı.

Özel görüşmeleri gayrikanuni dinlediği düşüncesince GKRY yetkilileri çeşidinden mal cezasına çarptırılan ve henüz sonradan adı Passitora Ltd adına mütebeddil firma, merkezi GKRY adına aşina güçlükle henüz sonradan Yunanistan üstünden çalışkanlık gösterdiği muhtemelen Intellexa grubunun birlikte parçası adına çalışıyor.

İsrailli casus yazılım manken alınarak geliştirildi

Araştırmada Predator'un, İsrailli yazılım şirketi NSO çeşidinden geliştirilen ve şimdiye derece 45 ülkede kullanıldığı belirlenen Pegasus adlı casus yazılımı sağlam alarak tasarlandığı belirtiliyor.

Birçok casus yazılımı üzere Predator, çokbilmiş telefonlara elektronik posta yahut çelimsiz ileti üstünden yollanan bağlantıların tıklanmasıyla cihaza sızıyor.

Bağlantıyı tıklayan kişi, genel ağ üstünden çaktırmadan ayrı birlikte linke yönlendirilerek Predator'u habersiz telefonuna yüklüyor. Cihazda yüklenmiş görünmez Predator üstünden telefonun denetçi kayıtları engelleme nice bilgisine erişilebiliyor.

Yunan mukabil liderin telefonuna ulaşım teşebbüsü

Predator önce olarak, Yunanistan'da göçmenlere müteveccih biçimsiz muameleleri izlem fail gazeteci Stavros Malichudis'in Kasım 2021'de telefonunun takibe alındığını açıklamasıyla gündeme geldi.

Daha sonradan ülkedeki ihtilaf partisi PASOK'un önderi ve Avrupa Parlamentosu saylav Nikos Andrulakis'in, bu sene haziran ayında telefonunun gayrikanuni dinlenmeye çalışıldığına değgin kabahat duyurusunda bulunması Yunan halkının tepkisini çekti.

Andrulakis, 28 Haziran'da Avrupa Parlamentosunun hususi hizmetinden faydalanarak telefonunun casus yazılımla seyredilip izlenmediğini denetçi ettirdi.

Telefonda meydana getirilen önce incelemede, Predator adlı casus yazılımla münasebetli meşkûk birlikte bağlanak belirleme edildi. Daha sonradan meydana getirilen detaylı tetkikte ise Andrulakis'in, 21 Eylül 2021'de telefon sahibini casus yazılım programına yönlendiren bağlantının bulunmuş olduğu birlikte ileti almış olduğu güçlükle Andrulakis'in bu adrese tıklamadığı görüldü.

Muhalif gazetecinin telefonu 10 hafta süresince gaye alındı

Nisan ayında gazeteci Thanasis Kukakis'in cep telefonunda da casus yazılım belirleme edildiği, Kukakis'in telefonunun 12 Temmuz 2021'den itibaren 10 hafta süresince gaye alındığı ortaya çıktı.

Söz konusu izlem ve dinlemelerin Ulusal İstihbarat Teşkilatı (EYP) çeşidinden yapıldığının ortaya çıkması üstüne EYP Başkanı Panagiotis Kontoleon istifa ederken, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, mevzudan haberi olmadığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ise vakaya ilişikli şümullü anket çağrısında bulundu.

Mısırlı mukabil şef de Predator ile takibe alındı

Mısır'daki mukabil Devrimin Yarını Partisi önderi Eymen Nur ve adını açıklamayan mukabil birlikte gazetecinin telefonuna erişildiğinin belirleme edilmesi, Predator'un Yunanistan haricinde da kullanıldığının ortaya çıkmasını sağladı.

Citizen Lab'in meydana getirdiği incelemenin sonucunda, Nur ve Mısırlı gazetecinin telefonlarına, Haziran 2021'de casus yazılımla erişildiği belirlendi.

Hedefe tahsil edilen dü iPhone bellik telefonun, mesajlaşma uygulaması WhatsApp üstünden yollanan birlikte musavver linke tıklanmasıyla, çaktırmadan Predator yüklenerek takibe alındığı kaydedildi.

Predator 6 ülkede henüz kullanılıyor

Predator'un bu dü ülkenin haricinde Ermenistan, Endonezya, Madagaskar, Umman, Suudi Arabistan ve Sırbistan'da da kullanıldığı belirleme edildi.

Bu devletlerde Cytrox firmasının kurduğu genel ağ siteleri üstünden kullanıcılara oltalama yapıldığına değgin bulgular ortaya çıktı.

Apple, Instagram, Twitter ve WhatsApp üzere ünlü kuruluşların siteleriymiş üzere görünen adresler üstünden Predator yazılımına çaktırmadan manipülasyon yapıldığı anlaşıldı.

Predator'un taşımış olduğu siber asayiş riskine erinç önce tedbiri Amerikan içtimai iletişim araçları şirketi Meta alırken, şimdiye derece kuruluşa ilişikli Facebook ve Instagram sitelerinde Cytrox irtibatlı 300'ün üstünde aritmetik belirleme edilerek silindi.

Yunanistan haricinde Predator'un kullanıldığı ortaya çıkarılan öteki ülkelerden ise bugüne derece mevzuyla ilgilendiren izah yapılmadı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ