USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Çavuşoğlu: Moskova'da fen kurda murabba müşterek toplantı düşüncesince Rusya'dan çağırma aldık

Bakan Çavuşoğlu, mümkün flaşör dışişleri bakanları toplantısı hazırlıkları üzere doğacak hafta Moskova'da yapılacak fen kurda birlikte toplantı düşüncesince Rusya'dan çağırma aldıklarını belirterek, Türkiye'nin de bu toplantıya katılacağını bildirdi.

Çavuşoğlu: Moskova'da fen kurda murabba müşterek toplantı düşüncesince Rusya'dan çağırma aldık
08-03-2023 16:09
Ankara

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Dışişleri Bakanlığındaki görüşmenin arkası esna planlı ortak basın toplantısında mütekellim Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İranlı mevkidaşını Ankara'da müşterek el elan ağırlamaktan sevinme duyduğunu belirterek el birliği ziyareti düşüncesince de teşekkürname etti.

İranlı mevkidaşıyla İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin Türkiye'ye organize ettiği ziyaretin gerçekleştirilmesi düşüncesince neler yapılabileceğini konuştuklarını tamlayan Çavuşoğlu, 6 Şubat'taki depremlerin arkası esna Türkiye'ye el birliği yayınlayan ve acıyı paylaşan İran'a teşekkürname etti.

Çavuşoğlu, İranlı mevkidaşının depremin önceki gününde kendisini aradığını, taziyet dileklerini ilettiğini ve iane teklifinde bulunmuş olduğu aktararak "Hızlı müşterek halde harekete geçtiler. 150 şahsiyet müşterek kontrol istirdat kadrosu Türkiye'ye geldi ve Gaziantep'te 11 vatandaşımızı enkazdan çıkardılar." dedi.

İran'ın depremler sonrası aşırı sayıda uçakla insancasına iane ulaştırdığını, Adıyaman'da kumluk hastanesi kurduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, İran'ın iklim yolu ve karaca eliyle insancasına yardım, ilaç, tıbbi malzemeleri Türkiye'ye gönderdiğini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, depremler sonrası İran vatandaşlarının Türkiye'nin Tahran Büyükelçiliğine ve İran'daki konsolosluklarına insancasına iane ulaştırdığını, bu yardımların Türkiye'de depremzedelere konfirmasyon edildiğini kaydetti.

İlerleyen süreçte İran'ı görüşme etmeyi düşündüğünü aktaran Çavuşoğlu, mevkidaşıyla düet mevzular ve diyalekt meseleler ilkin edinmek kıl payı nice mevzuyu değerlendirdiklerini dile getirdi.

Mevlüt Çavuşoğlu, şu halde bitmeme etti:

"Yaklaşık dü ay Türkiye'ye mevrut natürel gazda müşterek eksilme olmuştu. Şimdi yeniden normale döndü. Bundan sevinme duyuyoruz. Enerji dair işbirliğimizi elan da yetiştirmek istiyoruz. Terörle mücadele, yıldırı ortak problemimiz, tehdit. Bizim düşüncesince tehdit, hem Irak, İran için, bununla beraber Türkiye için. Terörle mücadelede elan çalışkan olmamız gerekiyor."

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın 2. yılına girildiğini hatırlatan Çavuşoğlu, savaşın durması düşüncesince ellerinden geleni sürdürmeye bitmeme edeceklerini belirterek, "Tahıl anlaşması, köle takası ve öteki bölgelerde sarfiyat ettiğimiz gayretler karşı özetle kardeşime bilgiler de verdim. Diğer taraftan, hassaten bu çekirdeksel barışma dair bu anlaşmanın müşterek an ilkin imzalanmasında yarar görüyoruz Türkiye olarak." değerlendirmesini yaptı.

"Kendi yaralarımızı sararken Suriyeli kardeşlerimize de duyarsız kalmadık"

Depremlerin arkası esna insancasına yardımların Suriye'ye gönderilmesi dair Türkiye'nin icra ettiği çalışmalara bağlı soruya karşılık verici Çavuşoğlu, depremin Türkiye'de 11 ili ve 14 milyon yurttaşı etkilemesinin birlikte Suriye'yi de etkilediğini belirtti.

Çavuşoğlu, arsıulusal yardımların Suriye'deki depremzedelere ulaştırılması düşüncesince üstlerine düşeni yaptıklarını belirterek, Birleşmiş Milletlerin (BM) kuzeybatı Suriye'deki insancasına yardımlar düşüncesince yetkilendirdiği Cilvegözü Sınır Kapısı'na vasıl yolların da sarsıntı zımnında dokunca gördüğünü, bunların endamsız müddet zarfında onarım edilmesi düşüncesince lüzumlu adımları attıklarını vurguladı.

"Bugüne denli bu kapıdan 475 iane tırı geçti. BM'nin yardımları okunabilen müşterek halde bitmeme ediyor." diyen Çavuşoğlu, mavera taraftan Türkiye'nin Suriye'ye insancasına iane atmak talip topu topu uçaklara da iklim bölgesini açtığını, direkt Halep yahut Şam'a uçakların indiğini söyledi.

Sınır ötesi yardımlara ekleyerek çizik ötesi yardımlar dair da Türkiye'nin lüzumlu desteği verdiğini, Kilis'te açıkça bulunan son kapılarının da insancasına yardımlar düşüncesince kullanılabileceğini söylediklerini anlatım fail Çavuşoğlu, BM'nin de bu son kapıları kullanarak Suriyelilere iane ulaştırdığını belirtti.

Başta Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) edinmek kıl payı bu kapıdan iane yansıtmak talip ülkelere, yönetimlere ve insancasına iane kuruluşlarına araştırma görevlisi olduklarını dile getiren Çavuşoğlu, "Türkiye kendisine tığ kişi yaralarımızı sararken Suriyeli kardeşlerimize de duyarsız kalmadık. Onlara ulaştırılacak yardımlar dair elimizden mevrut desteği verdik." ifadesini kullandı.

Öte taraftan bunun "Kapılar açılıyor, topu topu Suriyeliler Türkiye'ye geliyor" biçiminde hata yorumlandığını, tuzak teorilerinin ortaya atıldığını ve siyasete maşa edildiğini dile getiren Çavuşoğlu, insancasına mevzuları siyasete maşa etmeden bu cins destekleri bitmeme ettireceklerini vurguladı.

Bakan Çavuşoğlu, depremden hür kendisine da BM'nin Suriye'ye insancasına yardımlarının Cilvegözü kapısından iletilmesinin sürdüğünü hatırlatarak, BM Güvenlik Konseyi'nin ait kararının uzatılması dair Rusya'yı kandırma ettiklerini anlatım etti.

Moskova'da flaşör toplantı yapılacak

Türkiye, Rusya ve Suriye dışişleri bakanları ortada düzenlenmesi planlanan toplantıya bağlı soruya karşılık verici Çavuşoğlu, Türkiye, Rusya ve Suriye ortada Savunma Bakanları müselles defans bakanları toplantısı gerçekleştirildiğini, mevkidaşı Abdullahiyan'ın da bu formata eklenmek istediklerini dediğini hatırlattı.

Çavuşoğlu, mevkidaşına İran'ın da bu toplantıya katılmasının göz boncuğu mahsurunun bulunmadığı cevabını verdiklerini belirterek, şu anda Suriye düşüncesince ayakta küsurat müşterek tane mekanizmanın Astana formatı bulunduğunu söyledi.

Dışişleri bakanları toplantısı düşüncesince çalışmaların bitmeme ettiğini kaydeden Çavuşoğlu, "Bunu flaşör müşterek halde yapmayı planlıyoruz. Ruslardan mümkün dışişleri bakanları toplantısının hazırlığı düşüncesince uygulayım kurda müşterek toplantı etme teklifi geldi doğacak hafta için. Bakan yardımcımızı da Moskova'ya göndereceğiz. Bu toplantıya İran tarafı da katılacak. Bu görüşmede dışişleri bakanları toplantısının hazırlıkları yapılacak." niteleyerek konuştu.

Çavuşoğlu, elan ahir etapta her insanın makul görmüş olduğu müşterek sürede dışişleri bakanları düzeyinde toplantı gerçekleştirilebileceğini belirterek, sözlerini, "Gelecek hafta Moskova'da uygulayım kurda flaşör müşterek toplantı düşüncesince Rusya'dan müşterek çağırma aldık. Biz de bu toplantıya katılacağız." niteleyerek tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ