USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Çin 44 teknoloji sektörünün 37'sinde ABD'nin uğrunda arazi alıyor

Avustralya merkezli ortak "think-tank" kuruluşunun araştırmasına göre, Çin 44 teknoloji sahasının 37'sinde ABD Birleşik Devletleri'nin (ABD) uğrunda toprak alıyor.

Çin 44 teknoloji sektörünün 37'sinde ABD'nin uğrunda arazi alıyor
03-03-2023 15:06
İstanbul

Son senelerde teknolojiye icra ettiği iri yatırımlarla evren sahnesine iri teknoloji şirketlerini çıkaran Çin, katı aşırı piyasası domine etmeye bitmeme ediyor. Avustralyalı "think-tank" kuruluşu Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü'nün (The Australian Strategic Policy Institute-ASPI) sonuç araştırması Çin teknoloji alanındaki üstünlüğünü belirgin birlikte halde ortaya koyuyor. Çin, 44 teknoloji piyasasının 37'sinde liderliği elinde bulundururken, ABD hoppadak 7 bölgede Çin'in uğrunda bulunuyor.

ASPI tutanağına göre, Çin, dronlar, araba öğrenimi, yalıtım bataryaları, çekirdeksel enerji, kuantum sensörleri ve gelecek düzem data analizi, yapay zeka algoritmaları, ümranlı robotlar, özerk sistemler ve bireşimli dirim bilimi kabilinden nice bölgede ABD'nin uğrunda arazi alıyor.

ABD ise ümranlı bütünleşmiş çevrim dizaynı ve üretimi, efdal performanslı bilim işleme, saf kıstak işleme, quantum bilgisayar, telkih ve tıbbi önlemler, önemsiz uydular ve gök fırlatma sistemleri kabilinden bölgelerde önde bulunuyor.

Türkiye de birtakım bölgelerde geçmiş 10 zarfında arazi alıyor

Araştırmaya göre, Birleşik Krallık ve Hindistan da 44 teknoloji dalında 29'unda geçmiş 5 iklim ortada arazi alıyor. Güney Kore 20 bölgede ve Almanya da 17 bölgede geçmiş 5'te arazi düzlük devletler yerine öne çıkıyor. Avustralya 9 teknolojide geçmiş 5'te kendine arazi bulurken, İtalya 7, İran 6, Japonya 4 ve Kanada 4 teknolojie geçmiş 5'te arazi aldı. Rusya, Singapur, Suudi Arabistan, France, Malezya ve Hollanda 1 yahut 2 teknolojide ile 5 içerisinde arazi aldı.

Raporda, Türkiye'nin de birtakım teknoloji kategorilerinde dünyanın önde mevrut geçmiş 10 ülkesi ortada arazi almış olduğu belirtilirken bu kategorilerin hangisi olduğuna değgin bilim verilmedi.

5G dalında Çin'in iri üstünlüğü bulunuyor

Akıllı fabrikalardan özerk araçlara derece katı aşırı acemi teknolojide nazik birlikte konumda mevcut 5G ve 6G'de Çin'in iri üstünlüğü dikkati çekiyor. Listede Çin yüzdelik 29,6 ile zirvede bulunurken, ABD yüzdelik 9,5 ile ikinci, Birleşik Krallık yüzdelik 5,1 ile üçüncü, Güney Kore yüzdelik 4,9 ile dördüncü ve Hindistan yüzdelik 4,8 ile beşinci tam arazi alıyor.

Yapay zeka algoritmaları ve tesisat hızlandırıcılar kabilinden bölgelerde Çin yüzdelik 36,2 ile zirvede arazi alırken onu yüzdelik 13,2 ile ABD, yüzdelik 4,2 ile Birleşik Krallık, yüzdelik 4,1 ile Güney Kore ve yüzdelik 3,5 ile Hindistan geliyor.

Elektrik bataryalarında Çin tekeli

Küresel istinas nedeniyle iri ehemmiyet atfedilen elektrikli vasıtaların en ehemmiyetli bileşenlerinden bir tanesi bulunan bataryalar üzerine da Çin gayrı ülkelerden aşırı önde bulunuyor. Çin bu bölgede yüzdelik 65 ile geçmiş tam arazi alırken, onu sırası ile yüzdelik 11,8 ile ABD, yüzdelik 3,8 ile Güney Kore, yüzdelik 2,8 ile Almanya ve yüzdelik 2,4 ile Avustralya izlem ediyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ