USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Amerika'dan beklentimiz Yunanistan'ı hata hesaplara sokmaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim, Amerika'dan beklentimiz, Yunanistan'ı hata hesaplara sokmaması ve arsıulusal kamuoyunun manipüle edilmesine izin etmemesidir. Şu anda biz, dört başı mamur bu meydana gelenleri yavaş yavaş izleme ediyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Amerika'dan beklentimiz Yunanistan'ı hata hesaplara sokmaması
29-09-2022 03:02
Ankara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN Türk-Kanal D eş hareketli yayınında gündeme bağlı soruları yanıtladı.

"Milli Güvenlik Kurulunda terörle savaşım masaya yatırıldı. Mersin'de polisevine borda bordaya hücum oldu. Bu saldırıyı oluşturan teröristlerden Dilşah Ercan'ın CHP'nin hazırladığı 'Tutuklu Gazeteciler Raporu'nda toprak almış bulunduğu ortaya çıktı. Bunu nite değerlendiriyorsunuz?" sorusu hakkında Erdoğan, saldırıda martir bulunan manşet Sedat Gezer'e Allah'tan yağmur diledi.

Gezer'in ailesine ve Türk milletine başsağlığı dileklerini ileten Erdoğan, gaileli polise ise şifalar dilek etti.

Şehit Gezer bilhassa kazanmak neredeyse gayrı manşet ve bekçilerin hücum esnasında kahramancasına borda bordaya savaşım verdiğini tamlayan Erdoğan, teröristlerin elinde kalaşnikof varken martir Gezer'in tabancasıyla kendisini yere atması ve orada dü teröristin atıl vaziyete getirilmesinin, kahramanlıklarının yanı esna eğitimlerinin de ne genişliğinde doyurmak bulunduğunu gösterdiğini söyledi.

CHP'nin bu teröristlerden birtanesini gazeteci sanarak eskiden savunduğunu anlatım fail Erdoğan şunları kaydetti:

"Çünkü bunlar baştan sona bizim önümüze çıkıyor. İşte şu anda gazetecilerden hapiste olanlar var. İşte bunlara müteveccih rastgele borda bordaya müspet yaklaşımımız yok. İçeride, dışarıda bunlarla erinç karşıya oluyoruz. Terör örgütü ve siyasal uzantısı bilinen tümen yerine, devletin dediğine şayet kulak verselerdi, hakeza ibretlik ve utanılacak durumlara düşmezlerdi. Ama maatteessüf belirgin söyleyeceğim, bunlarda utanacak beniz yok. O hapistekilerin de tez edilmiş bulunduğu denli gazeteci değil, yıldırıcı bulunduğunu kılıç en yeni baştan bu yana söyledik ve hâlâ da söylüyoruz. Ama bunlarda beniz yok. Yargı bunları yıldırıcı oldukları düşüncesince cezalandırıyor, mahkum ediyor yahut tutukluyor. Şimdi bunu borda bordaya el görmemiz lazım. Resmi genel ağ sitelerinde de bu 'tutuklu gazeteci' sanarak gösterdikleri tutanağı hâlâ maatteessüf gezdiriyorlar. Demek ki hâlâ bu teröristin de bunlar arkasındalar. Yani bundan fariğ değiller. Bir de o şişirme haber raporda bu teröristin beden çantasında kamera, ışık makinası taşımış bulunduğu detayını da yazmışlar. Yazanlar kim? Yine bilinen anne muhalefetin besbelli bölgelere yerleştirdiği kişiler."

Teröristlerin saldırıyı beden çantasında taşıdıkları kalaşnikofla yaptığına dikkati çekici Erdoğan, "O beden çantasında taşımış bulunduğu bombayı patlatarak kendini de katletti. Bunların Türkiye'ye yağız araklamak düşüncesince hazırladıkları şişirme haber raporda savundukları aha bu teröristler. Bunların meydana getirmiş bulunduğu hükûmet eleştirisi değil, mutluluk kini derken aha ego bunu kastediyorum. CHP borda bordaya ulusal asayiş sorunudur. İşte eksiksiz bunları söylerken kastım da bu. Bu oyuna gelmeyeceğiz." sanarak konuştu.

"Edirne'de mevkuf olanların vaziyeti da aynı"

"CHP, 'O devir bunun yıldırıcı bulunduğunu bilmiyorduk, bilmeyebilirdik.' biçiminde borda bordaya defans yaptı. Bu, sizin düşüncesince tatminkâr he mu?" sorusuna Erdoğan şu cevabı verdi:

"Bunun zati inandırıcılığı, gelişigüzel şeyi bu vakayla birlikte ortaya çıkmak oldu. Bundan ahir süreçte şu anda içeride olan, CHP'nin bunların gerisinde durması ve gayrı taraftar bilinen partinin de bunların gerisinde durmasının kıymetiharbiyesinin bulunmadığı ortaya çıkıyor. Bunlara baş döndürücü nazarıitibar buyurmak lazım. Bunların gerçekli terörle borda bordaya iltisakı, dağla linkleri var. Bunu bileceğiz, adımı da buna layıkıyla atacağız. Yani şu anda Edirne'de tutuklu, mahkum olanların vaziyeti da aynı. Bunlar Diyarbakır'da 50 kesir günahsız evlatlarımızı... Yine bunlar icra ettikleri 'Sokağa çıkın, dökülün' izan buyurmak şekli ile onların ölümüne hastalık olmadılar mı?"

"Tutuklu bulunan emektar HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı mı kastediyorsunuz?" sorusuna Erdoğan "Tabii" karşılığını verdi.

"CHP'nin 'belli bölgelere yerleştirdiği kişiler' dediniz. Bununla neyi kastettiniz?" sorusu hakkında Erdoğan, "Parti içi makamlar, kol başkanvekili vesaire." yanıtını verdi.

"ABD adaletli davranmıyor"

"Türkiye'nin borda bordaya İHA'sı, Yunanistan'ın doğrudan dibimizdeki Sisam ve Midilli adalarına ABD'nin verdiği zırhlı araçları yerleştirdiğini belirleme etti. Bu, Lozan'a ve arsıulusal anlaşmalara karşıt borda bordaya durum. Bir meşhut suç vaziyeti var. Siz temelli 'Bunu yapmaktan vazgeçin.' dediniz, fazladan kaba mesajlar da verdiniz gücün dinlemiyorlar. Ne yapmayı düşünüyorsunuz?" sorusu hakkında Erdoğan, "ABD, gelişigüzel şeyden ilkin NATO'da birlikte olduğumuz devletler meydanda adaletli davranmıyor. Yunanistan, NATO'da birlikte olduğumuz borda bordaya abuhava gücün Türkiye de NATO'da, birlikte olduğumuz borda bordaya ülke." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin NATO'daki durumuyla Yunanistan'ın NATO'daki durumunun karşılaştırma edilir borda bordaya yanının olmadığını tamlayan Erdoğan, Türkiye'nin hem meydana getirmiş bulunduğu ödemelerle hem de Kara Kuvvetleri ve verdiği güçle NATO'da eskiden 5 içerisinde toprak aldığına dikkati çekti.

"Amerika'nın bu adalara, geçişsiz Midilli'ye geçişsiz Sisam'a bu genişliğinde dü ateşli silah, mühimmat, taşıt malzeme göndermesi ikrar edilmektedir borda bordaya obje değil." diyen Erdoğan laflarını şöyleki sürdürdü:

"ABD'nin akıbet vakitteki bunlara vermiş bulunduğu zırhlı araçlar, bunları buraya konuşlandırmaları falanca eksiksiz bunlar İHA'larla belirleme edildi. Tabii bunları belirleme etmekle kalmadık. Amerikan zırhlıları sonunda bizi yıldırma buyurmak düşüncesince kullanılıyor. Ama bunlara sorduğunuz devir ne diyorlar? 'Biz, bunları Rusya düşüncesince kullanıyoruz, kullanacağız. Bunun düşüncesince burada hakeza borda bordaya konuşlanma yapmış bulunuyoruz'. Amerika'ya deriz ki Türkiye denli borda bordaya bağlaşık bulamazsın. İşine geldiği devir bunu hakeza söylüyorsun. Yine Amerika'ya ve Yunanistan'a geçişsiz ikazları Dışişleri Bakanlığımız aracılığıyla yaptık. Birleşmiş Milletlere akıbet mektubumuzu da 17 Eylül'de gönderdik. Durumdan bilgili edelim, sonraları bizlere şurası söylemesinler, 'Siz bizi bilgili etmediniz'. Yunanistan bu meseleyi namevcut sayıyor ve görüşmeden de kaçıyor. Burada borda bordaya obje baş döndürücü önemli. Buralar, türel ifadesiyle gayriaskeri adalar. Biz, burada arsıulusal sakatlık alternatifini bunların tıkadıklarını görüyoruz. 'Uluslararası hukuktan yanayım.' diyorsan hastalık görüşmeden, mahkemeden kaçıyorsun? Bu adaları silahlardan arındırmaları şart. Lozan'a layıkıyla buralar hususi borda bordaya statüye tabi."

"Şu anda 40 bine andıran askerimiz var"

Yunanistan'da yekûn 9 Amerikan üssünün bulunduğunu anlatım fail Erdoğan, "Bizim, Amerika'dan beklentimiz, Yunanistan'ı hata hesaplara sokmaması ve arsıulusal kamuoyunun manipüle edilmesine izin etmemesidir. Şu anda biz, eksiksiz bu meydana gelenleri ağır ağır strateji ediyoruz." dedi.

Bugünkü Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Toplantısı'ndan sonraları meydana getirilen matbuat açıklamasının bunları içerdiğini dile getiren Erdoğan şunları kaydetti:

"Amerika'nın Güney Kıbrıs'a müteveccih tabanca ambargosunu kaldırmasının da ne muhteva bakımından ne de zamanlama bakımından izahı yoktur. Rum-Yunan ikilisinin Doğu Akdeniz'de sulh ve istikrarı yıldırma fail adımlarını görmezden gelen, fazladan heveslendirme fail Amerika, bu adımıyla adada borda bordaya de silahlanma yarışına minval açacaktır. Biz kalacak mıyız? Duramayız. Biz de ne yapıyoruz? Tabii ki Kuzey Kıbrıs'ta ne gerekiyorsa bu mevzuda bu adımları attık, atıyoruz ve atacağız."

"Asker ve tabanca sevkiyatı mı yapılıyor?" sorusunu Erdoğan, "Hayır, er en kolayı. Şu anda 40 bine andıran bizim orada askerimiz var. Ama bunun haricinde da şu anda orada bizim silah, mühimmat, araç, malzeme vesaire, bu mevzularda da hem yağız hem iklim hem bahir eksiksiz bunlarla dayalı adımlarımızı atıyoruz. Bu akıbet adımın da karşılıksız kalmayacağını, Kıbrıs Türk halkının güvenliği düşüncesince gelişigüzel çeşitli tedbirin alınacağını her insanın bilmesi gerekir." sanarak yanıtladı.

"ABD'nin Kıbrıs'la dayalı ambargoyu kaldırmasına erinç mı söylüyorsunuz bunu?" sorusu hakkında Erdoğan, "Tabii, o var gücün muhtemelen şu ki ABD ambargoyu kaldırsa da kaldırmasa da maatteessüf attığı adımlarla 'Türkiye sen ne yaparsan yap'. Bunu diyor." ifadesini kullandı.

"Limana askeri harp gemilerinin girecek olmasını nite değerlendirdiniz? Türkiye'ye yıldırma mi bu?" sorusu hakkında Erdoğan, "Lozan'a baktığımız devir buralar silahtan bağımsız bulunan adalardır. Ama silahtan bağımsız olması müstelzim bu adalara ABD maatteessüf ne Lozan'ı dinliyor ne bu etapta Paris'i dinliyor, bunların hiçbirisini dinlemeden bu adımları attı, atıyor." dedi.

"Sayın Putin ile bu mevzuları detaylı ele edinmeyi düşünüyorum"

Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu temasları ile Türkevi'ndeki ecnebi mutluluk başkanları ve başbakanları ile görüşmelerinin sorulması hakkında Erdoğan, "Yani ayrıcasız söylüyorum, görüştüğüm mutluluk başkanları olsun başbakanları olsun senatör ve milletvekilleri olsun bütünü de ayrıcasız şu ifadeyi kullandılar; 'Rusya-Ukrayna arasındaki arabuluculuğunuz gelişigüzel çeşitli takdirin üstündedir, borda bordaya taraftan, hububat koridorunun emek vermesi borda bordaya gayrı yandan kemre vakası gücün en önemlisi de 200 esirin takası'." sanarak konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ve Ukrayna arasındaki felek takasına baş döndürücü ehemmiyet verildiğini, bilhassa Rusya'nın, Rusya yanlısı anne aykırılık partisi Yaşam İçin Muhalefet Platformu'nun önderi Viktor Medvedçuk'a baş döndürücü ehemmiyet verdiğini söyledi.

Erdoğan, "Belki siz de izlemişsinizdir, Medvedçuk'un kadını göstergeç ekranlarından bizlere çağrıda bulunmuştu, 'ne olabilmekte Erdoğan kocamı kurtar'. Şimdi yaptığım umum görüşmelerde Sayın Putin bana bunu bilcümle hatırlattı. Biz de elimizden mevrut gayreti göstererek, Sayın Zelenskiy ile de bu mevzuları görüşerek geçişsiz Medvedçuk gerekse bu gayrı esirlerin takası vakası hamdolsun doyurmak borda bordaya biçimde sona erdi. Şu anda bundan ahir proses de var, bundan ahir süreci de bizim oldukça elleme yönetmemiz lazım." değerlendirmesini yaptı.

"Barış düşüncesince hala imge var mı?" sorusuna Erdoğan, şu cevabı verdi:

"Yani ego çaresiz değilim gücün hakeza de doğrudan çabucak borda bordaya meal alırız dersek o da görüntü olur. mesela şu anda 4 parça kentte meydana getirilen plebisit olayı. Şimdi bu plebisit vakası neyi getiriyor, sıkıntıyı getiriyor. Yani bari hakeza borda bordaya referanduma gidilmeseydi de eksiksiz bunları borda bordaya diplomatlık eliyle çözebilseydik yahut çözebilseydiler gücün maatteessüf bu olmadı. 2014'te de bildiğiniz benzeri benzeri borda bordaya gidişat Kırım ile dayalı olmuştu. Mesela Kırım ile dayalı mevzuda da doyurmak olamadık kısaca ego o devir gine Sayın Putin'e 'Burada bizim soydaşlarımız var, kısaca Kırım'la dayalı kendisine bu attığınız aşama akla yatkın değil.' demiştim gücün meal alamadık."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bugün meydana getirmiş bulunduğu telefon görüşmesinin sorulması üzerine, "Zelenskiy de bu 4 parça semt ile dayalı desteklerimizi istiyor. Yani bu mevzuda Sayın Putin'le görüşerek Sayın Putin'i kandırma etmemizi istiyor. Şimdi ferda bakalım ihvan linkleri kuracaklar, inşallah Sayın Putin ile ferda bu mevzuları şöyleki detaylı borda bordaya ele edinmeyi düşünüyorum." dedi.

Tahıl koridoru anlaşmasının hatırlatılması ve Rusya'dan kemre tedarikine bağlı istifham hakkında Erdoğan, şunları söyledi:

"Bunlar da gündemimizde. Şimdi bildiğiniz benzeri şu anne genişliğinde daha baş döndürücü Ukrayna çeşidinden mevrut hububat vardı. Bu tahılda da şu an 5 milyon tonu aşmış vaziyetteyiz gücün kemre vakasında daha baş döndürücü ağırlıklı kendisine Rusya tarafı ehemmiyet bildirme ediyor. Onlarla da bu mevzuları görüşüp ordan da şayet kemre konusunu çözebilirsek, bilhassa kısaca tarımda gübreye gereksinim duyan devletleri bu mevzuyla dayalı doyurmuş oluruz ve kemre ile birlikte de oralara da borda bordaya artağanlık getirmiş oluruz sanarak düşünüyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in hububat mevzusundaki sözlerinin sorulması üzerine, şöyleki bitmeme etti:

"Şimdi eksiksiz iş zati orası, kısaca kılıç şu anda bilhassa bu tahılı az mütekâmil acayip gureba devletlere nite aktarırız, bilcümle bunun gayreti ortamında olduk. Ne eyvah ki mevcudun diyebilirim ki yüzdelik 80'i daha baş döndürücü ensesi kalın devletlere gitti. Şimdi ensesi kalın devletlere gidince bu da ağırbaşlı açıdan Sayın Putin'i huzursuz etti ve bu akıbet görüşmelerimizde geçişsiz Özbekistan'da gerekse ondan eskiden Tahran görüşmemizde de bunlar gündeme geldi. Temenni ederim ki bundan ahir süreçte gayemiz bulunan o, kimsesiz fukara, acayip gureba ve az mütekâmil devletlere bunu göndermek, bunların ihracında doyurmak olalım, sonuca varalım. Çünkü burada dü obje ehemmiyet bildirme ediyor, hububat ve gübre. Şimdi daha Rusya'dan kılıç bu ürünleri çekmiş değiliz. Bugüne genişliğinde daha baş döndürücü Ukrayna tahılını aldık. Fakat deminden anca zannediyorum ki hububat ve gübrede inşallah Rusya kanalı devreye girecektir."

"Rusya'nın bölümsel seferberlik sonucu ayrım ide vericidir"

Rusya-Ukrayna arasındaki harpte çekirdeksel borda bordaya tehdidin olup olmadığına ve bu mevzuyla dayalı Putin ile görüşmesinde telkinde bulunup bulunmadığına ilişikli borda bordaya istifham hakkında Erdoğan, şöyleki konuştu:

"Ben bunları izan buyurmak istemiyorum. Yani borda bordaya çekirdeksel muharebeye gitmenin bedeli, faturası borda bordaya felaket. Bunu nazar boncuğu bırak konuşmayı, düşünmemek gerekir. Bunları zati inşallah gündeme getirmeden diplomatlık eliyle bu işi çözmek, işin en mutabık bana layıkıyla adımı olacaktır. Biz de daha baş döndürücü zati buradan aşama atalım diyoruz. Çünkü Ukrayna'nın engelleme altındaki kimi bölgelerinde Rusya'ya katılma düşüncesince plebisit düzenlenmesi ve Rusya'nın bölümsel seferberlik sonucu ayrım ide vericidir. Yani bazıları izan buyurmak ki işin bilcümle bu yanından girdiler. Bu türden gelişmeler diplomatik sürecin canlandırılması çabalarını zora sokuyor ve istikrarsızlığın derinleşmesine de minval açıyor. Ukrayna'nın bilhassa bu engelleme edilen bölgelerinde meydana getirilen bu plebisit vakası şayet buradan katma sonucu çıkarsa ki buradan endişeliyim, çıkabilir, zira tanıdığım Sayın Putin borda bordaya şeyi kafasına koyduysa bunu o biçimde yapar, hakeza de borda bordaya gidişat var. Onun düşüncesince yarınki görüşmemizi inşallah termin verilirse baş döndürücü aşkın önemsiyorum. Temennim o ki bu işi inşallah şu geldiği noktada bırakıp diplomasiyi devreye sokmuş olalım."

Türkiye'ye F-16 harp uçağı satılması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'ye F-16 harp uçağı satılması mevzusundaki akıbet vaziyete bağlı istifham hakkında de şunları kaydetti:

"Bize verdikleri düzme bilhassa Sayın Biden bu mevzuda Demokratlar kendisine özlük düşüncesinin F-16'ları ve gayrı eksiksiz parçalar, aksam, bunları vermekten yana bulunduğunu bizlere söyledi. Bu arada da gine bilhassa defans bakanım, muhatabı ile meydana getirmiş bulunduğu görüşmelerde bu istikamette yanıtlar alıyor, 'Yani kılıç vermekten yanayız, aha Cumhuriyetçilerden dayanak alamıyoruz, onlar bu işe aha uygunsuz bakıyorlar' filan. Bu seyahatte Cumhuriyetçilerden Lindsey Graham ve gine borda bordaya başka senatör de vardı, onlarla değiştirilmiş görüşmelerim oldu. O görüşmelerimde de bana müspet yanıtlar verdiler. Dediler, 'Yani kılıç NATO'daki en ehemmiyetli ortağımız bulunan Türkiye'yi bu etapta bekâr bırakamayız, elimizden mevrut gayreti göstereceğiz'. Farklı borda bordaya dü kişiyle daha gine görüşmelerim oldu. Onlar da Türkiye'ye erinç büyüklenme içerisinde bulunan adı burada vermeyeyim, erkek ve kişilerden bahsetti, 'Onlarla da görüşmeler yapacağız ve bu görüşmelerle beraberinde Türkiye'ye erinç borda bordaya düşmanca davranış içerisinde olmanın akla yatkın olamayacağını zira Türkiye NATO'da bizim baş döndürücü aşkın ehemmiyetli borda bordaya ortağımız hasebiyle bu problemi çözmemiz icap eder diyeceğiz' dediler. Biz de şu anda Sayın Biden'ın bizlere vermiş bulunduğu bu lafdan hareketle filhakika bunun neticesini bekliyoruz."

"İyimser borda bordaya bekleyiş içerisinde misiniz" sorusuna Erdoğan, "Evet." yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti heyetinin, Türkiye'ye F-16 satılması üstüne ABD Kongresindeki temaslarının sorulması üzerine, "Beraberdik, onlar kaldılar ve şu anda dönmüş olmaları lazım. Onlar da orada gine Senato ve Kongredeki kimi üyelerle, Cumhuriyetçi ve Demokrat onlarla kimi görüşmeleri yaptılar. Temennim odur ki inşallah NATO'nun da menfaatine bulunan hakeza borda bordaya teşebbüste NATO da bizi bekâr bırakmayacaktır ve o da geçişsiz adımları atacaktır sanarak düşünüyorum." biçiminde konuştu.

"Kimse bizim kelimesiz kalmamızı bekleyemez"

Türkiye'nin Suriye'ye müteveccih harekatının gündemde olup bulunmadığı ve Şam reijimi ile MİT'in görüşmelerinin sorulması hakkında Erdoğan, şunları kaydetti:

"Suriye'de yıldırı örgütü servet gösterdiği ve ulusal güvenliğimizi yıldırma etmeye bitmeme etmiş bulunduğu müddetçe bizim oradaki azimli mücadelemiz bitmeme edecektir. Biz ondan ödün veremeyiz, sahada bu doğrultuda geçişsiz emekleri yapıyor gelişigüzel çeşitli tedbiri alıyoruz. Burada bizim düşüncesince esasi unsuru oluşturacak bulunan ulusal güvenliğimizdir. Yani ulusal güvenliğimizi yıldırma fail ne var ise nerede olursa olsun bu 4 gözcü olabilir, 5 gözcü kabil yahut daha borda bordaya tomar olabilir, oralara erinç hani o 'bir akşam ansızın' dediğimiz bap odur. Gerekli adımı atarız ve yapmamız müstelzim de her neyse onu da yaparız. Çünkü bu savaşım ve çalışmalarımızı geçişsiz ve akla yatkın gördüğümüz anda şümullü borda bordaya terörle savaşım harekatına dönüştürmekten katiyen kaçınmayız. Nitekim bugünkü Milli Güvenlik Kurulu matbuat metninde de bunlara bilhassa toprak verdik. Biz bunların doyurmak neticelerini gördük görüyoruz, kılıç esasında bölgedeki terörle savaşım gayretimizle yalnızca ulusal güvenliğimize müteveccih tehditleri kaldırılmış etmiyoruz, bölgenin huzurunu da burada gerçekleştirme ederiz ve terörle savaşım ihvan bildiğiniz benzeri borda bordaya parça cepheli olanaksız onun düşüncesince erinç yan da buna ayrımsız biçimde müspet yaklaşımda bulunması geçişsiz ki meal alalım. ABD ve Rusya'nın 2019 Ekim ayında vardığımız mutabakatları uygulaması gerekiyor. Sınırdan 30 kilometre güneye... Burada borda bordaya de PKK/YPG yıldırı örgütü sınırımıza andıran alanlarda bu mutabakatlara karşıt biçimde halen konuşlu, tatbikatlar yapıyor. Hatta fazladan Kamışlı ve etrafında bunlar yetişek alıyorlar. Şimdi bu gerçekler ortadayken, ABD eş yönetim hükûmeti güçleri ile birlikte bu adımları atarken, kılıç nite NATO'da birlikte olacağız. Bu vaziyete da kimesne bizim kelimesiz kalmamızı bekleyemez."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şam ile görüşmelere ilişkin, "Şam ile dayalı kendisine bizim ihsas örgütümüz oralarla dayalı görüşmeleri yürütüyor ve biz de ihsas örgütümüzün almış bulunduğu sonuçlar üstünden minval haritamızı belirliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Suriyeli mültecileri oradaki sakıncasız bölgelere anlatış çalışmalarınız bitmeme ediyor mu?" sorusuna, Erdoğan, "Suriye'nin kuzeyinde gayemiz eskiden etapta 100 bin, ikinci etapta bunları 250 bine çıkarmak. Buralarda briket evler yapıyoruz. Bu briket evlere Türkiye'deki sığınmacılar ağır ağır taşınmaya başladı. Bu briket evlerin altyapısı var. Artık çadırlar, yağmur, balçık yok. Altyapısıyla, gelişigüzel şeyiyle oldukça dobra briket evler yaptık." yanıtını verdi.

Briket evlerin 2+1 ve 1+1 biçiminde olduğunu, içerisinde banyo ve abdesthane bulunduğunu özetleyen Erdoğan, evlerin gün enerjisiyle ısındığını söyledi.

Suriyelilerin ülkelerine fahri ve güvenli, bunun indinde haysiyetli dönüşünü alıştırmak icap ettiğini vurgulayan Erdoğan, şöyleki bitmeme etti:

"Biz CHP'nin yahut diğerlerinin dediği denli 'Biz dirimsel gelmez bunları Suriye'ye süreceğiz' hakeza borda bordaya obje diyemeyiz. Bizim ne medeniyetimizde ne kültürümüzde hakeza borda bordaya gidişat bahis konusu değil. Onun düşüncesince de insancasına muamelemizi sürdüreceğiz. Biz Yunan'ın bakmış bulunduğu denli de bakamayız, onların botları şişlemek şekli ile bunları Ege'de, Akdeniz'de nite gömdüklerini, nite onların boğulmasına mefruşat hazırladıklarını gördünüz, görüyoruz. Biz bu biçimde de bakamayız ve CHP'nin sayın başkanının yaklaşımıyla da yaklaşamayız. Onurlu borda bordaya biçimde kendileri 'Yerler hazır, bundan sonraları gidebiliriz, özlük topraklarımıza hâllenmek istiyoruz.' dedikleri anda da menfaatlerini güçlükle burada tutmayız."

"Uluslararası bölgede Türkiye vicdanın sesi oluyor"

Erdoğan, "Briket evlerin yapımına yalnızca Türkiye mi mal harcıyor? Uluslararası kanallardan bu evlerin yapımına kifayetli oranda mal sağlanıyor mu?" sorusu üzerine, briket evlerin finansörünün yalnızca Türkiye olduğunu, evleri çırçıplak maşer müesseselerinin gayretleriyle yaptıklarını söyledi.

Bir boşluk Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) "Destek vereceğiz" söylediğini aktaran Erdoğan, "Hatta Sayın Merkel ile bu mevzuları görüşmüştüm, o da tikel borda bordaya şeyden bahsetmişti. Hiçbir obje gelmedi. Görüyorsunuz şu anda bunlar bizim yaptıklarımız ve Suriyeliler buralara bundan sonraları ağır ağır yerleşmeye de başladı. Şimdi bunların altyapısı da borda bordaya yandan bitiyor. Oyun grupları, evlatların oynayacakları alanlar, onlar da buralarda yapılır ve bizim bildiğiniz eksiksiz STK'larımız saf olsun buralarda şişman borda bordaya gayretle, coşkuyla, inançla bu yatırımları gerçekleştirdiler. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığım konuşmada da bu mevzuya değindim. Biz âlemşümul kazı çağrımızı yinelemeye bitmeme edeceğiz. Böylelikle arsıulusal bölgede Türkiye vicdanın sesi oluyor." sanarak konuştu.

"BM Genel Kurulu'ndan da meal alacağımıza inanıyorum"

Erdoğan, "Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapmış olduğunuz konuşmada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanınması çağrısı yaptınız. Buna ilişikli andıran çağda borda bordaya ümit var mı?" sorusunu, "Biz deriz ki Kıbrıs Türk halkının 1959-60 anlaşmalarıyla konfirmasyon edilen edinilmiş haklarını, kısaca hâkim eşitliğinin ve hemayar arsıulusal statüsü tescil etsin. Bu adadaki dü devletin hemayar statüde konuşma masasına oturması anlama gelir ve bunu başaracağız. Tabii bu eşitliği ölçü rolü de ilkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne düşer. Eğer Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi hakkıyla adaletli davranırsa, bu süreci hızlandırırız. Çünkü ego Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndan da meal alacağımıza inanıyorum." sanarak yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1,5 senedir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden bu mevzuda nazar boncuğu cereyan görmediklerini, konseyin Kıbrıs Türk halkının hâkim eşitliğini, hemayar arsıulusal statüsünü konfirmasyon buyurmak düşüncesince nazar boncuğu aşama atmadığını dile getirdi.

"Bunu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi yapamıyorsa o devir Birleşmiş Milletler üyeleri Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti'ni tanıyarak Kıbrıs Türklerinin edinilmiş haklarını konfirmasyon edebilirler." diyen Erdoğan, bunun düşüncesince Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki hitabında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanınması düşüncesince arsıulusal topluma çağrıda bulunduğunu hatırlattı.

Erdoğan, "Bu borda bordaya ön hazırlık. Çağrımızın gerisinde kalacak umum gurur ve kuruluşlarımızla arsıulusal topluluğun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanıması düşüncesince çalışacağız. Uluslararası maşer bundan sonraları çözümün alternatifini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanıyarak açmalıdır sanarak düşünüyorum." dedi.

New York'ta da görüştükleri muhataplarına bu politikayı gerekçeleriyle anlattıklarını dile getiren Erdoğan, çabalarının meyve vereceğine inandığını anlatım etti.

"Biz şu anda bu attığımız adımla borda bordaya el yeni baştan borda bordaya gün yazıyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "TOKİ'nin 250 bin hane projesinde akıbet gidişat nedir? Bu projelerde temeller ve kuralar ne devir çekilecek? Taksitlerin çakılı olmaması üstüne tenkit var. Bununla dayalı kombinezon yapılabilir mi? Bu hane hamlesiyle ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 'Para almak düşüncesince yapıyorlar' dedi ve arkası esna da 'Garanti versinler, destekleyeceğiz' açıklamasını yaptı. Bu açıklamaları nite değerlendirirsiniz?" sorusuna şu cevabı verdi:

"Sayın Kılıçdaroğlu'nun daireye gereksinimi mı var? Garanti istediğine layıkıyla izan buyurmak ki hakeza borda bordaya gereksinimi var herhalde. Şu anda hakeza borda bordaya gerekseme var ise TOKİ'ye başvurma eder, tükenmiş bulunan konutlardan da hakeza borda bordaya olanak ona tanınabilir. Buyursun. Biz 1 milyon 250 bin TOKİ kendisine hane yaptık. Biz eskiden el bu bölgeye girmiyoruz ki. Biz bu adımı atmış, kendimizi ispatlamışız. Burada kaç acayip gureba, kimsesiz fukara, asker, özürlü buralardan hane aldılar. Hepsi de bu konutlarda ne genişliğinde bahtiyar bulunduğunu bizlere anlatım ediyor. 1-1,5 ay ilkin Esenler'de hane dağıtımı yaptık ve orada gine borda bordaya eve gittim, çaylarını içtik, mutluluklarını gördük. 3+1 konut. Kemal Bey, bak selim ol. Siyaset dürüstlüktür. Böyle enine uzunlamasına aklına ne geliyorsa alaşağı buyurmak değil. Biz şu anda bu attığımız adımla borda bordaya el yeni baştan borda bordaya gün yazıyoruz.

Gençlerimizin tavsiye sayısı 1 milyon 715 bin. Bak çoluk çocuk ayrım bu işi senden elleme kavramış vaziyette. 5 milyona müstenit borda bordaya başvurma var ve projelerimizde eskiden kazmayı inşallah 25 Ekim'de vuruyoruz. Bununla neyi bildirmek istiyorum? Derdimiz Türkiye'nin ciharıyek yanında, nerelerde TOKİ kendisine hane yapımına başlayacaksak, hepsine ayrımsız anda borda bordaya el temelleri atalım, bu işi başlatalım istiyoruz. En endamsız sürede ad çekme tarihlerimizi de açıklayarak bu adımları atacağız. Tabii borda bordaya obje daha deminden ika durumumuz var. O da şu, bildiğiniz benzeri konut, mekân borda bordaya de gençlere müteveccih bulunan adım. Şimdi ego 'arsamı alır, evimi kendim yaparım' diyenlere müteveccih de bulunan rakamı biriktirim buyurmak şekli ile olasılık bunu 1 milyona, olasılık daha fazlaya boşaltmak suretiyle, gine kuraya editör avlamak suretiyle, istiyoruz ki kılıç yurttaşlarımıza bu sayıyı artırarak, hakeza borda bordaya olanak tanıyalım. Rakam 5'i yakalayınca deminden bizlere toy borda bordaya aşama atmak, bu etapta toy borda bordaya mefruşat alıştırmak düşüncesince hakeza borda bordaya adımı bakanımla da konuştuk, 'bunu yapalım' dedik."

Erdoğan, "Mevcut mekân düşüncesince açtığınız borda bordaya olanak var. Bu imkana istek var mı?" sorusunu, "Olmaz olabilmekte mu? Ondan ötürü bunları yapıyoruz zaten." biçiminde cevapladı.

"Arsayı meydan özlük evini mi yapacak?" sorusu hakkında Erdoğan, "Biz altyapıyı yapacağız, o da evini yapacak." dedi.

Vatandaşın, ufki mimariye akla yatkın kazanmak kaydıyla evini yapabileceğine ayraç fail Erdoğan, şunları kaydetti:

"Şu anda Çevre Şehircilik Bakanlığımız kadrosuyla eksiksiz buralarda muayeneleri yapıp, planlamayı yapacaklar. Bu planlamayı yaptıktan sonraları da 'hangi ilde ne genişliğinde arsa' kılıç sunu edeceğiz. Bunun adımını inşallah bu ad çekme çekiminden önceye yetiştireceğiz. Şu anda çalışmayı, esbak akşam ezanı Murat Bey'e emri verdim, dedim 'Süratle bu emekleri başlat ve en endamsız sürede da inşallah bunun duyurusunu yapalım', mekân borç yurttaşlarımız doğrudan buraya yönelsinler ve onlarda da ad çekme çekeceğiz malum, bu kuraya onları da editör tutalım ve bu kurayla neresi kime çıkarsa o da orada yerini alsın."

Erdoğan, plan kapsamındaki mekân sayısına ilişkin, "1 milyon arsa. Fazla kabil gücün az olmayacak." bilgisini verdi.

TOKİ'nin "İlk Evim İlk İş Yerim Projesi"ne vatandaşların dip nazarıitibar gösterdiğini, başvuruların 5 milyon sınırına yaklaştığını aktaran Erdoğan, eskiden bilhassa tavsiye sayısının bu genişliğinde olacağını öngöremediklerini söyledi.

Geçen hafta meydana getirilen kabin toplantısının arkası esna ikinci borda bordaya aşamayı seçimlerden sonraları başlatabileceklerini açıkladığını hatırlatan Erdoğan, "Fakat deminden koşullar bizi anca zorluyor ki nazar boncuğu Şayet olmazsa deminden şu mekân gücün arsanın da elbette altyapısını yaparak bunları verelim. Bunu da vatandaşımız kendisi yapsın. Tabii deminden kılıç 500 bin toplumsal konuta borda bordaya el çabucak başlayalım, borda bordaya yandan bu arsalara vatandaşımız altyapısı işlenmiş kendisine gelsin girsin, o da özlük konutunu yapsın. Böylece 1,5 milyon oluyor. Biz deminden bu arsaların adedini artırırsak, ha arttırmayı düşünüyoruz. Az ilkin de söyledim 1 milyon 175 bin şişko konutu kılıç yaptık, ötekisi değil. Daha ilkin de söyledik. Yani akçasal kendisine bizim borda bordaya sıkıntımız namevcut ve kılıç bunları yaparız." sanarak konuştu.

Kabine toplantılarından sonraları vatandaşlara müteveccih müjdelerin açıklandığının hatırlatılması hakkında Erdoğan, öğrencilerden çiftçilere, ücretli çalışanlardan işverenlere genişliğinde milletin eksiksiz kesimlerinin indinde olduklarını, bilhassa namüsait gelirli vatandaşlara müteveccih etraflı destekleri okunabilen sürdürdüklerini anlatım etti.

Yükseköğrenim yurtlarında artan öğrencilere sunulan günce tagaddi yardımını 25 liradan 60 liraya çıkardıklarını aktaran Erdoğan, yüksek tahsil yurtlarının kapasitesini 850 bine yükselttiklerini kaydetti.

Öğrencilerin tagaddi yardımını maaş 750 liradan 1800 liraya yükselttiklerini tamlayan Erdoğan, "Öğrenim kredisi borçlarının art ödemelerinin yalnızca tahsil edilen anne mal üstünden yapılmasını da ne yaptık, açıkladık. Böylece güven art ödemelerinde yekûn 26 bilyon liranın üstünde borda bordaya yükü gençlerimizin üstünden kaldırdık." ifadesini kullandı.

Çiftçilere, çarpıcılık faturalarını maaş ifa namına hasat derhal sonra ifa olanağı sağladıklarını, eskiden dönemlere dayalı borçları düşüncesince de 5 yıla genişliğinde önel ile nazar boncuğu repo işletilmeden art ifa olanağı getirdiklerinin müjdesini verdiklerini özetleyen Erdoğan, kaç zirai ürünün alıntı fiyatlarında borda bordaya eskiden yıla layıkıyla ehemmiyetli oranlarda çoğalma yaparak borda bordaya nöbet daha üreticilerin indinde toprak aldıklarını söyledi.

Erdoğan, 2002'de toplumsal gayeli masraflara bütçeden ayrılan pınar 1,6 bilyon teklik iken, 2022'de ek bütçeyle beraberinde bu rakamın 146 bilyon liraya ulaştığının bilgisini verdi.

"Bu asrın ismini koyuyorum, Türkiye yüzyılı olacak"

Dünyadaki aksi gelişmelere karşın Türkiye ekonomisinin büyümeye bitmeme ettiğinin altını çizen Erdoğan, "Çok daha açık, kupkuru söyleyeyim inşallah bu asrın ismini koyuyorum, Türkiye yüzyılı olacak. Dünyada koşullar ne getiriyor, ne götürüyor, Avrupa'da, Amerika'da gidişat nedir, görüyorsunuz. Ama Türkiye bu sıkıntıları yaşamadı, yaşamıyor. Eğer bugün kısaca 2'den 4'e, 6'ya Türkiye büyümesini gösterdiyse aha bu borda bordaya gerçektir. Türkiye bunu yakaladı. İç ve aut alakanın katkısıyla yüzdelik 7,5 muvazeneli ve çelimli borda bordaya çoğalma kaydettik. Bu büyümede ihracatın desteklediği, donanımlı piyasasının yanı esna turizmdeki müspet gelişmelerin yardım sağlamış bulunduğu hizmetler endüstrisi de can alıcı oldu." değerlendirmesini yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022'de toptan çoğalma tahminleri evren genelinde alçak cepheli bulunmasına karşın üretimi, yatırımı, ihracatı ve istihdamı merkeze meydan Türkiye ekonomisinin ise büyümeye bitmeme edeceğini vurguladı.

Erdoğan, "2022 senesinde büyümenin yüzdelik 5 seviyesinde gerçekleşmesini öngörüyorum. Tabii bu borda bordaya sayı farkı rakamdır, daha iyisi olacak gücün daha kötüsü olmayacak." dedi.

"Yılbaşından itibaren de neticelerini almaya başlayacağız"

Ekonomideki büyümenin vatandaşa ne devir yansıyacağına bağlı istifham hakkında Erdoğan, şöyleki bitmeme etti:

"Ocaktan itibaren bunun emarelerini baş döndürücü şen göreceğiz. Bir el enflasyondan ilkin şu anda faize bakıyorum. Şu an bakımından kılıç repo oranını yüzdelik 12'ye indirdik. Buradan umum yatırımcılara çağrımı gine yapıyorum, diyorum ki, 'Eğer yatırımcıysan, bak amme bankaları bilhassa kazanmak neredeyse şu anda repo 12'ye indi. Bundan sonraları fevk çıkacak yok, daha alçak inecek ve daha alçak kaymak şekli ile de bu enflasyonu da ne yapacak, onu da baskılayarak alçak indirecek.' Bir yatırımcı neyi arar? Yapacağı yatırımda bağan repo arar. Şimdi bizim kentet başlığımız var, yatırım, istihdam, üretim, akan gider noktasında bilhassa oradaki büyümeyi istek ettiğimiz istikamete getirmek. Şimdi bu iptidai başlıkla borda bordaya el gel, yatırımını yap ve bağan faizle krediyi borda bordaya numara derecede amme bankalarından al. Adımını at, hem istihdam sağla hem istihsal hem ihracatta sen de yerini al ve borda bordaya de ülkenin gelişme göstermesine yardım sağla. İnşallah bu sene içerisinde beklemeden doğrudan yılbaşından itibaren de neticelerini almaya başlayacağız."

Asgari ücret

Asgari ecir tespitinin aralıkta yapılacağını, buna müteveccih çalışmaların ilgililer çeşidinden yürütüldüğünü anlatım fail Erdoğan, şunları kaydetti:

"Aralıkta gene değerlendirmeleri yapmış olup toy borda bordaya adımı da inşallah sene sonu bakımından atacağız ve bu mevzuda 2023'e girerken baş döndürücü daha değiştirilmiş borda bordaya şekilde, baş döndürücü daha çelimli borda bordaya biçimde gireceğiz. Hiç duraksama etmeden minimum tutarı yükseltirken artışın getirmiş bulunduğu iyon tamamını işverenin hakkında bırakmadık, üzerimize aldık. Böylelikle üretimi korumuş olduk. Devlet kendisine baş döndürücü ağırbaşlı borda bordaya fedakarlıkta bulunarak minimum ecir indinde umum ücretlerin minimum tutara kadarki kısmından vergileri yılbaşında kaldırdık. Bu kombinezon ile işçi-memur ayrımı olmaksızın umum çalışanlara mevhibe istisnası kaynaklı arttırma borda bordaya dirimsel pozitif yanları sağladık. İşçilerimizin şişkinlik ve avlu pahalılığı karşısında mütekait vaziyette kalmasını engel kazanmak bizim borda bordaya numara önceliğimiz olmaya bitmeme ediyor. Tabii bu borda bordaya boşluk çoğalma idi. Bunu zati işçilerimiz de filhakika başkalık ettiler ve bundan ötürü da bizlere bilcümle şükranlarını anlatım ettiler."

EYT mevzusuna da yer veren Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in bu mevzuda emekleri yürüttüğünü belirterek, "Vedat Bey'in sahasına girersem ona butlan yaparım. Onu, kendisi açıklarsa bizim düşüncesince baş döndürücü daha mutabık olabilmekte gücün akıbet evresine emek vermeyi getirdiklerini biliyorum ve bizlere sunduklarında değerlendirmelerimizi başkaca yapacağız." sanarak konuştu.

"Doğal patırtı yağı lambası lambası sıkıntımız olmayacak"

Rusya-Ukrayna mücadelesi hasebiyle Avrupa'da yaşanmış bulunan natürel patırtı yağı lambası lambası sıkıntısının Türkiye'de yaşanmayacağını anlatım fail Erdoğan, Avrupa vatanlarında bulunduğu denli artırım çağırısında bulunup bulunmayacağına ilişikli soruya, "Yapmadım, yapmayacağım, yapmıyorum. Çünkü artırım gelişigüzel devir düşüncesince zati anca yahut hakeza faydalıdır. Zaten israftan kaçınalım." yanıtını verdi.

Erdoğan, gerekseme sahiplerine çarpıcılık ve natürel gazda geçişsiz destekleri verdiklerini hatırlatarak, "Hele hususuyla deminden Karadeniz natürel gazı inşallah bu kışla birlikte devreye girerse o devir zati işimiz baş döndürücü da emeksiz olacak. Doğal gazın devreye duhul ihtimali sıradan elleme gücün bizim Rusya ile bu etapta şu anda rastgele borda bordaya sıkıntımız yok. Doğal gazımız Rusya'dan geliyor ve rastgele borda bordaya ihtilafımız yok. Bunun indinde zait kimi değerler bizlere katması noktasında da Sayın Putin ile görüşmelerim oldu, olmakta ve ondan da inşallah dobra gelişmeler olacak." sanarak konuştu.

"Doğal gazda olsun, çekirdeksel enerjide olsun dayanışmamızı bitmeme ettireceğiz"

Türkiye'nin Rusya ile Mersin'de yapımına bitmeme etmiş bulunduğu Akkuyu Nükleer Enerji Santralinin borda bordaya numara çelim birimi türbininin 2023'te enerjik vaziyete geleceğini, ahir etapta 3 türbinin daha devreye gireceğini özetleyen Erdoğan, bu sürecin 2028'de tamamlanacağını kaydetti.

Nükleer erke üstüne toy adımlar alaşağı buyurmak istediklerini tamlayan Erdoğan, "Biz bu aralık esna de Sinop'ta borda bordaya çekirdeksel erke santralinin adımını atacağız. Bununla dayalı de gine Putin ile benim şöyleki eksiksiz kimi görüşmelerim he ve bu görüşmeleri de bitmeme ettiriyoruz. Çünkü yenilenebilir enerjide bilhassa çekirdeksel erke santrallerinin baş döndürücü şişman fonksiyonu var. Hem fiyatlar bakımından hem bulaşık erke değil. Temiz enerjiyi bilhassa bölüt kazandırma noktasında baş döndürücü şişman önemi haiz. Bunun çalışmalarını en akıbet Soçi görüşmemizde de Sayın Putin ile detaylı yaptık ve bu mevzuyla dayalı kendisine da kılıç natürel gazda olsun, çekirdeksel enerjide olsun dayanışmamızı bitmeme ettireceğiz." değerlendirmesini yaptı.

"Sinop'taki nükleere erke santrali düşüncesince gün belirlenip belirlenmediği" sorusuna Erdoğan, "Onu da 'Görüşelim' dediler, 'Tamam' dedik. Bu mevzuda da Enerji Bakanımızla muhatabı süreci bitmeme ettiriyor." karşılığını verdi.

Doğu Akdeniz

Türkiye'nin natürel patırtı yağı lambası lambası kontrol çalışmalarına bitmeme ettiğine dikkati çekici Erdoğan, şunları kaydetti:

"Çalışıyoruz hamdolsun, bugün dünyada mahdut devletlerde var, aha görüyorsunuz şu an 4 sondalama gemimiz var. Nereden nereye geldik? İki parça sismik araştırı var. Şimdi bu gemiler borda bordaya yandan sismik araştırmayı yapacak, borda bordaya yandan da sondalama meydana getirecek gücün Karadeniz'de gücün Doğu Akdeniz'de. Gemiler, 12 bin 500 metreye genişliğinde sondalama yapabilme yeteneğine sahip. İnşallah bu yetenekleri berekete dönüşür, buralardan arsa yağı çıkartırız. Buralardan natürel patırtı yağı lambası lambası çıkartırız. Beklentimiz borda bordaya numara derecede şu anda elbette filhakika natürel patırtı yağı lambası lambası gücün arsa yağı de gelse bizim düşüncesince eyvallah natürel patırtı yağı lambası lambası da gelse bizim düşüncesince eyvallah. Şu anda elbette ağırlıklı kendisine eksiksiz yatırımlar, adımlar natürel gazda. Artık gelişigüzel evde natürel patırtı yağı lambası lambası adeta her insanın talebi oldu. Nereye gitsek şayet evinde natürel patırtı yağı lambası lambası yoksa, 'Başkanım ne olabilmekte bizim natürel patırtı yağı lambası lambası da gelsin.' Herkes bunu istiyor."

"Doğu Akdeniz'de borda bordaya erim bekliyor muyuz?" sorusunu Erdoğan, "Şu anda Karadeniz'deki bu çalışmaların arkası esna gemilerimiz oralarda da sondalama çalışmalarına inşallah bitmeme edecekler." niteleyerek yanıtladı.

ABD'nin aralarında toprak almış bulunduğu kimi devletler repo artırımına giderken Türkiye'nin repo oranını düşürmesine bağlı değerlendirmesi sorulan Erdoğan, "Amerika'nın repo artırımı dediğiniz ne genişliğinde borda bordaya oran? Dikkat ederseniz anca ağırbaşlı borda bordaya kantite yok. Küçük borda bordaya oran. Diyelim ki Amerika'da repo artırımı olasılık şu anda akıbet sonuncu gidişat yüzdelik 6 olabilir. Son sayıları bilemiyorum. Avrupa'ya geliyorsunuz oralarda da gine hakeza yüzdelik 4, 5, 6. Çift haneli rakamda değiller. Şimdi kılıç aha akıbet kısaca Para Piyasası Kurulu yüzdelik 12'ye indirdi. Temennim odur ki bundan ahir toplantısında bunu az buçuk daha kırmak şekli ile kılıç sene sonuna genişliğinde faizimizi borda bordaya parça haneli rakama indirmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Türk lirasının ne devir bedel kazanmaya başlayacağına ilişikli istifham hakkında Erdoğan, altı sıfırın atılmasıyla Türk lirasına bedel kazandırdıklarını belirtti.

Erdoğan, "Şu anda da kılıç ağır ağır paramıza bedel kazandırmanın gayreti içerisinde olacağız. Neyle? Faizi kırmak suretiyle. Buradan neyi kazanacağız? Buradan kazanacağınız obje şu, borda bordaya benim yatırımcım diyecek ki 'Ben bu bağan faizle envestisman yaparım. Niye? Ben şu anda bu envestisman düşüncesince şu genişliğinde repo ödeyeceğim. Yani şu genişliğinde krediye, şu genişliğinde faiz. Bu benim yararıma, ego bu yatırımı yapayım' diyecek. Çünkü kazanacağıyla borda bordaya el o faizi ödemesi beklenir vaziyete gelecek. Ama bu faziletli repo bulunduğu zaman, yüzdelik 30-40'lar bulunduğu devir o yatırımcı nereye çalışıyor? O mal sektörüne çalışıyor. Soygun orada. Biz o soygunu deminden ne yapıyoruz? Önlüyoruz. Yani bu ülkede soygunculara değil, kılıç yatırımcılara borda bordaya olanak verelim, borda bordaya olanak açalım." sanarak konuştu.

"(Türkiye'nin yüzyılı) seçimlere girerken mottomuz olacak"

Bankaların gelişigüzel sene faizden kazandıkları paralarla övündüklerine ayraç fail Erdoğan, konuşmasına şöyleki bitmeme etti:

"Ben amme bankalarına onu söylüyorum, 'Arkadaşlar kılıç sizden bu ülkeye ne genişliğinde yatırımcıyı tahkim ettiniz, onlara güven sağladınız ve onların yapmış bulunduğu yatırımlarla abuhava nereden nereye gidiyor sizden bunu bekliyorum.' Çünkü bura anca önemli, anca ehemmiyetli ki bu modelin adı, bilcümle söylüyorum, Türkiye davranış modeli. Türkiye davranış modelini, bilhassa de 'Türkiye'nin yüzyılı' dediğimiz bu adımda inşallah, bu seçimlere girerken bizim mottomuz da o olacak, Türkiye'nin yüzyılı... Tabii finansmanı amelî koşullarda ve okunabilen borda bordaya biçimde yatırımcıyı heveslendirme edeceğiz ve o da elbette atık bu adımları inşallah bu kapsamda kıymetlendirme şekli ile oralardan doğacak imkanlarla inşallah Türkiye sıçramasını gerçekleştirmiş olacak."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Merkez Bankası (MB) repo oranlarıyla bankaların verdiği repo oranları meydanda borda bordaya başkalık var biçiminde eleştiriler yöneltiliyor, ne diyorsunuz bunlara?" sorusuna, şu cevabı verdi:

"Bazı mahfiller, bilhassa Merkez Bankamızın üstünde spekülasyonlar oluşturmaya himmet ediyorlar. Çünkü Merkez Bankası çöktüğü zaman, Merkez Bankası yıprandığı devir ki kaybedecek? Türkiye'nin mal endüstrisi kaybedecek. Ve şu anda elbette bizim Merkez Bankamızın döviz rezervi onların beklediği yerlerde değil hamdolsun elleme borda bordaya konumdayız. Şimdi bu döviz rezervini bizim daha da koruyarak, daha da güçlendirerek, daha da biriktirim buyurmak şekli ile Merkez Bankası da ayrımsız sürede amme bankalarını ve benzerleri noktayı geldiği devir akçalanmış edebilecek. Yeri doğacak Merkez Bankası gerekince BOTAŞ'ın sıkıntılarına ilaç olacak. Bütün bunlar birbiriyle irtibatlı konular. Şu anda Merkez Bankasının enerjisini bilhassa kaybetmesini bekleyenler kusura bakmasınlar onlar avucunu yalamaya bitmeme edecekler."

Başbakanlığı devrinde MB'nin dolar rezervini 135 bilyon dolara genişliğinde çıkardıklarını anımsatan Erdoğan, "Şimdi maşer kesimlerimizle, eksiksiz sektörlerimizle bilcümle birlikte kazanalım diyoruz. Ülkemiz kazansın, vatandaşımız kazansın ve bankalarımız da mevzuya buradan baksın istiyoruz." dedi.

"TOGG'un fiyatının korkutucu olacağına olasılık vermiyorum"

Erdoğan, TOGG'un ne devir yollarda görüleceği ve adanmış fiyatının ne olacağına ilişikli soruya "Öyle korkutucu borda bordaya hediye ortaya çıkacağına olasılık vermiyorum. Hedefimiz, inşallah 29 Ekim'e TOGG'u yetiştirelim istiyoruz." sanarak konuştu.

TOGG'un baş döndürücü fariğ ve şen borda bordaya taşıt bulunduğunu tamlayan Erdoğan, "Hız yaptınız mı?" sorusuna, "Tabii. Zaten Gürcan Bey 'Başkanım ne genişliğinde basacaksan bas' diyor. Dedim 'Başıma iş mi açacaksın?' Bu aracın ayrıcalığı orada zaten. Şimdi buradan ego şayet kilometreyi falanca açıklarsam tenkit alabilirim. Bunu açıklamayayım. Potansiyeli süper." biçiminde cevap verdi.

"Borsadaki çabukluk en terbiyeli ayrıntısına genişliğinde incelenecek"

Borsadaki hareketliliğe bağlı borda bordaya tetkik yapılıp yapılmayacağına bağlı istifham hakkında Erdoğan, borsada baş döndürücü kazananın indinde az da olsa kaybedenin de bulunduğunu söyledi.

Türk borsasının bu sene temelli kazandıran borda bordaya borsa bulunduğunu özetleyen Erdoğan, "Ama akıbet zamanlarda kimi kurgusal hareketlere girenler sayesinde borsada az buçuk başağrısı yaşamadık değil. Ama kılıç borsamızdan hakkıyla mutluyuz. Hazine ve Maliye Bakanımız Nurettin Bey, geçişsiz hazırlıkları şu anda tamamlıyor, tetkik ve denetimlerini de yürütüyorlar. Konu, en terbiyeli ayrıntısına genişliğinde incelenecek ve en endamsız müddet ortamında de inşallah bunu kamuoyuyla paylaşacağız." sanarak konuştu.

"Seçim beyannamemiz üstündeki icraat bitmeme ediyor"

Seçim sürecine girilip girilmediği ve AK Parti'nin 28 Ekim'de açıklayacağı intihap beyannamesinde ne başlıkların öne çıkacağına bağlı soruya Erdoğan, "Şu anda intihap beyannamemiz üstündeki icraat bitmeme ediyor. Bu çalışmalarla beraberinde elbette kılıç yola çıkarken bildiğiniz denli Türkiye'yi 4 iç kulak üstünde yükselteceğiz demiştik. Bu da eğitim, sağlık, adalet, emniyet. Daha sonraları kılıç bu 4 başlığa neyi arttırma ettik? Ulaşımı, enerjiyi, tarımı, aut politikayı arttırma ettik. Tabii hepsinden ileride demokrasiyi hakkıyla umum insanımızın ferah ferah yaşayabileceği, hissedebileceği borda bordaya pozisyona yükseltmeyi, kazı ve özgürlüklerle birlikte bunu nite işleyeceğiz, nite bunu yaşayacağız bunları anlattık ve deminden de gine bunlar üstündeki çalışmalarımızı arkadaşlarımız kurduğumuz ekiplerle bütünü değiştirilmiş çalışıyor." yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasına şöyleki bitmeme etti:

"Bugün hatırlarsanız Ankara'nın en şişman demeyeyim gücün hemayar kendisine ikinci şişman hastanesi Etlik kent Hastanesi'nin açılışını yaptık. Bu hastanenin 4 bin 50 odası ve 4 bin 50 yatağı var. Diğer yan da aynıydı. Şu anda eksiksiz hekim kadrolarını ve benzerleri onları da yerleştirdik gücün hepsinden mavera burada deminden bu hastanede en fevk düzeyde, en derhal sonra tomografi, MR, ultrasonografi ve umum bunların indinde kemoterapi, ışın tedavisi bunlar da ayrımsız biçimde bu hastanemizde şu anda kurup takma edildi, yerlerini aldılar. Bütün bunlarla birlikte örneğin deminden bu Etlik'teki yerde elbette onkoloji servisiyle hakkıyla Türkiye'de kural dışı borda bordaya şifahane oldu. Ben bugün müteahhit kuruluşa da 'Bütün bunların bütünü oldukça iyi, dobra gücün ego senden deminden senin düşüncesince şişman ağırlık getirmeyecek borda bordaya obje istiyorum, o da şu, etrafındaki ağaçlandırmayı ve yeşili de borda bordaya an ilkin bitir. Ne genişliğinde devir istiyorsun' dedim. 'Bana 2 ay izin edersen, tamamlayacağım' dedi. Şimdi 2 ayda inşallah çevredeki yeşili de halledeceğinin sözünü aldık."

Etlik kent Hastanesi'nin, Bilkent'teki Ankara kent Hastanesi ile göz ve döşek kapasitesi bakımından ayrımsız bulunduğunu anlatım fail Erdoğan, sonunda Ankara'da dü şişman hastanenin bulunduğunu söyledi.

Erdoğan, İstanbul'da da Çam ve Sakura'nın yanı esna Kartal, Göztepe, Yeşilköy ve Sancaktepe'de site hastanelerinin bulunduğunu anımsatarak, 15-16 milyon nüfusa cemaat kente borda bordaya site hastanesi daha nesir ika durumunun olabileceğini anlatım etti.

Yeşilköy ve Sancaktepe'deki site hastanelerine cankurtaran uçakla parasız getirilebildiğini kaydeden Erdoğan, "Uçaktan inip hastaneye intikal 5 dakika. Böyle borda bordaya gidişat var. Bunlar elbette çağdaş dünyanın toy gıcır hallettiği şeyler gücün kılıç şu anda çağdaş dünyayla esenlik turizminde ve sağlıkta yarışır vaziyete geldik. Bu bizi başkaca bahtiyar ediyor." dedi.

"İlk oyum AK Parti'ye" buluşmaları hatırlatılarak, gençlerin AK Parti'ye ilgisine bağlı istifham hakkında Erdoğan, "Gayet iyi. Çünkü gencim, körpe kendisine bu işe başladım. 40 sene siyasetin içerisinde eskiden gencelme kollarından başlayarak geldim. Bunun düşüncesince de bilcümle körpe kaldım. Şu anda gine gençlerle gittiğim şehirlerde gerçekli çağ şişko açma yapıyorsam, mitingimi yapıyorsam ondan sonraları da gençlerle borda bordaya araya gelmiş şekilde onlarla sorulu yanıtlı izlence yapıyoruz. Tabii boşluk esna bu çalgılı çağanaklı türkülü de oluyor." dedi.

"Gençliğim derken onu hakeza hissediyor musunuz? Yani Z kuşağı az buçuk daha hakeza değişik, kısaca Z kuşağını da hakeza hissediyor musunuz?" sorusu hakkında Erdoğan, "Z değil Teknofest." yanıtını verdi.

Erdoğan, şöyleki bitmeme etti:

"Dikkat ederseniz o akşam ezanı orada Orhan Bey'in türküsüyle ne yaptık? İşi bitirdik. Aynısını Samsun'da yaptık. Samsunlu bulunduğu düşüncesince dedik ki Samsun'dan oraya borda bordaya esenleme gönderelim dedik. Tabii cümle coştu, gençlerin bütünü şişman borda bordaya heyecan içine girdi. Aynı obje Sakarya'da anca he ve Türkiye'nin değiştirilmiş yerlerinde bu heyecanı, ayrımsız coşkuyu gençlerle birlikte yaşıyoruz, yaşatacağız."

"Dayanışma içerisinde bu işi başaracağız"

"AK Parti'nin 2023 ekibi nite olacak, nite borda bordaya başkalık göreceğiz?" sorusunu da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Futbol takımlarında ayrım nakil mevsiminde hakeza A'dan Z'ye bütünü değişmez, kısaca dâhilen borda bordaya dü parça değiştirirsin, tükenik eyvallah gücün A'dan Z'ye değişmez. Mevcut omurgayı korursun, takviyelerin nereye gerekiyorsa oraya da takviyeleri alırsın. Şimdi AK Parti'nin içerisinde de nerelerde aksamalarımız var ise bu aksamaların bulunduğu bölümleri inşallah elbette ki değişikliğe editör tutarak, bu vilayetler bazında olur, yönetimdeki bina içerisinde olabilmekte ve bunlarla beraberinde de bu değişimleri yaparak baş döndürücü daha çelimli borda bordaya kadroyla inşallah toy seçime yetişmek gerekir. Burada elbette Cumhur İttifakı kendisine da başkaca borda bordaya durumumuz düzme konusu. Cumhur İttifakı'nın yapısı da burada bizi ağırbaşlı açıdan ilgilendiriyor. Dayanışma içerisinde bu işi başaracağız."

Seçime genişliğinde kabinede borda bordaya başkalık olup olmayacağı yönündeki istifham hakkında de Erdoğan, "Şurada 8 ay kaldı, 8 ay ortamında bu çeşit borda bordaya şeyi gerçekleştirmek borda bordaya el kısaca işletmecilik açısından da idarecilik açısından da dosdoğru borda bordaya obje olmasa gerek. Bu futbola birlik emsal gelir. Niye? Baktın eş sakatlandı ne yapacaksın? Olabilir kısaca nazar boncuğu besbelli olmaz. Ama görülmedik borda bordaya gidişat olursa elbette hakeza borda bordaya aşama da atılabilir gücün borda bordaya obje bizim düşüncesince baş döndürücü önemli, kimliğimizden, değerlerimizden karşılık vermeden değişime belirgin borda bordaya partiyiz. Kadro yeniliklerini borda bordaya sembol yarışında sembol değişim yapmak ve tazelenme kendisine gördüğümü de daha ilkin anlatım etmişimdir. Aynı şeyi gine anlatım ediyorum." sanarak konuştu.

"Davaya kırgınlık, burukluk olmaz"

AK Parti'ye küs yahut partiden bölünmüş adlara borda bordaya çağrısı olup bulunmadığı yönündeki istifham hakkında de Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Benim deminden helalleşme noktasında, hakeza borda bordaya başağrısı var ise elbette ki anbean gelişigüzel devir helalleşmeye açığım. Ama küs ve benzerleri bulunan arkadaşlarımıza da zati kapımızı ayırmak şekli ile onları partimizin kadroları içerisinde değerlendiriyoruz. Değerlendirmeye de bitmeme edeceğiz. Çünkü altını çizerek borda bordaya obje söyleyeyim, AK Parti milletin kurduğu borda bordaya partidir. AK Parti borda bordaya sorun partisidir. Dava içerisinde kişilere kırgınlık, burukluk kabil fakat davaya kırgınlık, burukluk olmaz. Hani Neşet Baba ne diyor, 'aşkınan koşan yorulmaz.' Biz de şu anda anca koşuyoruz."

Muhalefetin politika dili ve cumhur reisi adayı

Muhalefetin politika dili ve 6'lı masanın özlük arasındaki tartışmalara müteveccih suali da yanıtlayan Erdoğan, "Ben o mevzuya girmeyi şahsım düşüncesince akla yatkın bulmuyorum. O onların özlük içerisindeki borda bordaya sorunudur. Ben o masadan ne çıkar, ne çıkmaz. Onlar bizi sağlam ilgilendirmiyor. Biz şu anda millete misyon önünde ne yaparız, bunun çalışmasını yapıyoruz." dedi.

"Hiç nikbet etmiyor musunuz?" sorusu hakkında de Erdoğan, "Onu zati televizyonlarda sizlerden dinliyoruz. hususi kendisine niçin strateji edeyim? Yani temiz borda bordaya kafayı niçin yorayım. Bunlar yalnızca bizi yorar, başka borda bordaya işe yaramaz. Onun düşüncesince de şu anda kim, ki düşüncesince ne dedi, ne diyor nazar boncuğu bizi ilgilendirmiyor." yanıtını verdi.

"Rakibinizin nazar boncuğu mi önemi namevcut sizin açınızdan?" denmesi hakkında de Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hayır hayır. Hiç hakeza borda bordaya düşüncemiz yok. Arkadaşlarımızla da bilcümle bu mevzuda uyuşma halindeyiz, yalnızca işimize bakacağız. Sadece şu anda politika belgemizi en dobra biçimde hazırlayıp, politika programıyla birlikte inşallah oldukça dobra borda bordaya programla milletimizin karşısına çıkacağız." ifadelerini kullandı.

"Cumhurbaşkanı seçiminde kimle rekabet etmek istersiniz?"

"Cumhurbaşkanı seçiminde kimle rekabet etmek istersiniz?" sorusu hakkında de Erdoğan, şunları kaydetti:

"Biz onların adayının ki olup olmayacağıyla emin olun parça genişliğinde ilgilenmiyoruz. Bu bizim derdimiz, meselemiz değil. Biz şu anda en ülkü biçimde bu seçime nite hazırlanırız onun gayreti içerisindeyiz ve şu an bakımından kurduğumuz takımlar de bunun çalışmalarını yapıyor. Bütün bu emekleri da yaparken borda bordaya eskiden seçimde bizim bu noktadaki politika belgemiz neydi, aktüel politika belgemiz ne olacak? Arkadaşlar bu emek vermeyi yapacaklar. Ondan sonraları da beraberinde kendileriyle oturacağız, konuşacağız.

Çünkü, Tayyip Erdoğan'ı benim ülkem tanıyor, milletim tanıyor. Kolay değil, 20 sene bu ülkede başbakanlık, cumhurbaşkanlığı, daha ilkin şehremaneti başkanlığı yapmış borda bordaya insanoğlu kendisine ego milletimin borda bordaya el tanımadığı, bilmediği borda bordaya insanoğlu değilim. 'En şen kime oy verecek sanarak sorarsanız?' Benim milletim en şen oyunu Tayyip Erdoğan'a verir. Niye? Tanıyor, eserleriyle ortada. Ne meydana getirmiş bulunduğu meydanda gücün diğerlerinin ne yaptığı, ne yapacağı, hakeza borda bordaya eserleri falanca var mı? Yok. Dolayısıyla Tayyip Erdoğan milletine ecnebi borda bordaya erkek değil. O bakımdan en şen oyu benim milletim Tayyip Erdoğan'a verecektir. Çünkü icra ettikleri ortada. Ziya Paşa'nın 'Eşek ölür kalır semeri, insanoğlu ölür kalır eseri' ifadesi ortada. Buna layıkıyla de yolumuza bitmeme edeceğiz."

"Böyle borda bordaya ide taşımıyorum"

"2023 Cumhurbaşkanı Seçimleri düşüncesince borda bordaya endişeniz var mı?" sorusunu da yanıtlayan Erdoğan, "Böyle borda bordaya ide taşımıyorum. Cumhur İttifakı kendisine Devlet Bey zati bu mevzuyla dayalı o da açıklamasını en bilhassa yaptı. Parti teşkilatımın hakeza borda bordaya endişesi yok. Onlar da zati eksiksiz gayretleriyle bitmeme ediyor. Bizler de çalışıyoruz. Sakarya'daydık. Şimdi önümüzde inşallah Güneydoğu, Doğu bu vilayetler var. Ondan sonra, Samsun, Denizli, eksiksiz buraları da dolaşacağız. Gidilmedik toprak inşallah bırakmayacağız." dedi.

Seçimlerde "Türkiye'nin yüzyılı" söyleminin borda bordaya sav söylenti olacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu intihabat de zamanı mi olacak?" sorusu hakkında de "Tarihi tabii. 'Türkiye yüzyılı' derken, bu elbette baş döndürücü iddialı borda bordaya ifade. 'Türkiye yüzyılı' ifadesiyle de zamanı borda bordaya seçime giriyoruz. Biliyorsunuz gelişigüzel seçimde borda bordaya likidasyon olabilmekte mu? Olur. Bu seçimde de bazıları likidasyon olacak. Cumhuriyet'imizin 100'üncü yılı 2023." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ