USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Türkiye’nin dış politikadaki vizyonu daima barış odaklı olmuştur'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurulu'nda icra ettiği hitabında, “Türkiye'nin dış politikadaki vizyonu daima barış odaklı olmuştur” ifadelerini kullanarak, İstanbul Mutabakatı'nın Birleşmiş Milletler'in akıbet senelerde imza attığ

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Türkiye’nin dış politikadaki vizyonu daima barış odaklı olmuştur'
20-09-2022 22:02

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin New York kentinde planlı Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurulu'na seslenme etti. Genel Kurul'un devletler ve hepsi adamlık düşüncesince hayırlara vesile olmasını dileyerek konuşmasına başlamış bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genel Kurul Başkanlığı vazifesini üstüne piyasa Csaba Körösi'yi de kutlama etti.

Genel Kurul toplantısı düşüncesince belirlenen “İç İçe Geçmiş Sınamalara Dönüştürücü Çözümler düşüncesince Dönüm Noktası” temasını akıbet evre mutabık bulduğunu tamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Zira toplantımızı, dünyamızın çabucak müşterek tomar tehditle eşzamanlı şekilde baş etmeye çalıştığı, ciddi müşterek devirde gerçekleştiriyoruz” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Korona virüs salgınıyla mücadelede aldığımız derslerin en ilkin geleni, global problemlerin çözümünde arsıulusal dayanışmanın önemiydi. Türkiye şekilde müstevli sürecinde göz boncuğu fark gözetmeden 161 yurt ve 12 arsıulusal kuruma dayanak sağladık. Yerli ve ulusal aşımız TURKOVAK'ı hepsi insanlığın hizmetine sunduk. İklim değişikliğiyle mücadeleye verdiğimiz önemin işareti şekilde Paris Anlaşması'nı geçtiğimiz sene onayladık. Ulusal beyanımızla, 2053 yılı düşüncesince açık el değmemiş çıkarma hedefimizi ve Yeşil Kalkınma Devrimimizi duyuru ettik. Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitliliğin Korunması Sözleşmesi'nin 16'ncı Taraflar Konferansı'na ev sahipliği yaparak, bu bölgede da mürşit gösteriş oynamayı sürdüreceğiz” dedi.

“Türkiye şekilde öteden beri, erke mevzusuna müşterek rakiplik değil, teşrikimesai endüstrisi şekilde baktık”

Salgının önlem zincirlerinde biçim açmış bulunduğu aksaklıklar hasebiyle ağırbaşlı çarpış düzlük global ekonominin, Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte, yeni müşterek beklenmedik dalgasına hâlâ verilen kaldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, küsurat enerji, besin ve hammadde fiyatlarının oluşturduğu para şişkinliği baskısının, evren çapında hepsi ekonomileri ve toplumsal refahı aksi yönde etkilemekte bulunduğunun altını çizdi.

Gelişmelerin, erke sunma güvenliğinin önemini de sansasyonel müşterek biçimde baştan gündeme taşıdığına ayraç fail Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye şekilde öteden beri, erke mevzusuna müşterek rakiplik değil, teşrikimesai endüstrisi şekilde baktık. Kendi ihtiyacımız yanında, lehçe ve global erke güvenliğini destekleyen katı aşırı projeyi yaşama geçirdik. Bu adımların isabeti ve önemi, akıbet gelişmelerle müşterek kat hâlâ anlaşılmıştır. Yaşanan süreç, besin güvenliğini de riske atmıştır. Maddi ve teknolojik imkanların en yukarı seviyeye eriştiği 21'inci yüzyılda, evren nüfusunun halen beşte birinin açlığın ve yoksulluğun pençesinde kıvranmasının izahı beklenir değildir. Dünya, akıbet gelişmelerle, 2030'ta ‘sıfır açlık' seviyesine ulaşmayı amaçlayan sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden de uzaklaşmaya başlamıştır. İnsanlığın huzur karşıya kalmış bulunduğu bu ziyasız tabloyu umudun ışığıyla aydınlatabilmenin yegane yolu, arsıulusal teşrikimesai ve dayanışmayı, hakkaniyetli ve adaletten müşterek yaklaşımla güçlendirmektir” ifadelerini kullandı.

Ortak kaderi etkileyen sınamalara huzur eş gündemle harekete geçilmesi müstelzim müşterek devre girildiğini tabir fail Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye olarak, bu iradeyi, müstevli ve hava değişikliği süreçleri yanında, Rusya-Ukrayna savaşının meydana getirmiş bulunduğu sarsıntılarla mücadelede de ortaya koyuyoruz” dedi.
Ukrayna'da yedinci ayını dolduran ihtilafın civar gününden bu yana, “savaşın kazananı, adaletten müşterek barışın ise kaybedeni olmayacağı” düşüncesiyle akıntı ettiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün de, yaşanmış bulunan krizin çözümünde diyalog ve diplomasinin açacak rolüne aksan yapıyoruz. Bu tatlılıkla oynadığımız kolaylaştırıcı gösteriş sayesinde, tarafları evvela Antalya Diplomasi Forumu'nda, sonradan İstanbul'da müşterek araya getirdik. Sayın Genel Sekreter'le beraberinde yürüttüğümüz sıkı gayretler neticesinde, Ukrayna tahılının Karadeniz üstünden dünyaya ulaşmasını realizasyon ettik” niteleyerek konuştu.

“İstanbul Mutabakatı, Birleşmiş Milletler'in akıbet zamanlarda imza attığı en iri başarılardan biridir”

İstanbul Mutabakatının ikinci kocaoğlan dolarken, sevkiyatın gelişigüzel sabık güneş ivme kazandığına yer veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tahıl arzının sürdürülmesinin sağlanmasında ciddi ciddiyete cemaat bu uyuşma Birleşmiş Milletler'in akıbet zamanlarda imza attığı en iri başarılardan biridir. Dünyanın ciharıyek indinde arsıulusal camiadan imdat umanların Birleşmiş Milletlere besledikleri inanma bu başarıyla baştan tazelenmiştir. İstanbul Mutabakatı muhit açısından dirimlik ehemmiyet sunma fail meselelerde müzakerelerin ürün verdiğini de ispatlamıştır. Benzer müşterek yaklaşım gene hepsi insanlığın güvenliğini ilgili Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki çöküntü dair da sergilenebilir. Son günlerde baştan alevlenen savaşın Ukrayna'nın arazi bütünlüğü ve bağımsızlığı temelinde sonlandırılmasına müteveccih gayretlerimizi artırarak sürdüreceğiz” halinde konuştu.

“Tüm ülkeleri, Türkiye'nin sürekli barışın tesisine müteveccih çabalarına içtenlikli dayanak vermeye çağırıyorum”

Uluslararası kuruluşları ve hepsi ülkeleri, Türkiye'nin sürekli barışın tesisine müteveccih çabalarına içtenlikli dayanak vermeye çağıran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her dü tarafa da krizden haysiyetli depar belgesi imkânı verecek; makul, adaletten ve uygulanabilir müşterek diplomatik çözümü beraberinde bulmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“Diğer yandan, milyonlarca insanı kıygın fail hepsi bu felaketler, çalışan aşırı taraflılığın Birleşmiş Milletler'de de gövde bulması düşüncesince hâlâ müşterek tomar nüfuz teşhir sorumluluğumuzu, hepimize müşterek kat hâlâ hatırlatmıştır” değerlendirmesiyle laflarını sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletleri, ayrıntılı vasfına yakışan, hâlâ adaletten müşterek evren düzeni düşüncesince analizör üretebilen, hepsi adamlık hesabına eş iradenin vücuda getirilmiş bulunduğu müşterek kurum şekilde baştan yapılandırmamız şarttır” dedi.

“Dünya beşten büyüktür”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bilhassa Güvenlik Konseyi'nin hâlâ etkin, demokratik, transparan ve matematik verebilir müşterek çatı ve işleyişe kavuşturulması, hepsi insanlığın barış, doğruluk ve bol bolamat arayışında ehemmiyetli müşterek dönüm noktası oluşum edecektir. Bu yöndeki eş vazifemizi unutturmamak için, ‘dünya beşten büyüktür' ve ‘daha adaletten müşterek dünyanın mümkündür' bulunduğu gerçeğinin altını, gelişigüzel platformda en donanımlı biçimde çizmeye bitmeme edeceğiz. İnanç ve azimle yürüttüğümüz bu mücadeleye, hepsi örgen ülkelerden dayanak beklediğimizi, burada müşterek kat hâlâ tabir geçirmek istiyorum. Türkiye'nin dış politikadaki vizyonu daima barış odaklı olmuştur. Bölgemizden başlayarak hepsi dünyada sulhu sükûnun yargıç kılınması düşüncesince mevcut gücümüzle çalışıyoruz” niteleyerek konuştu.

“Anlaşmazlıkların giderilmesinde noktayı ulaştığında arabulucu arsa ulaştığında kolaylaştırıcı şekilde yararlı gösteriş üstleniyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Birleşmiş Milletler içerisinde yürüttüğümüz barış düşüncesince arabuluculuk girişimimizle çatışmaların çözümü dair nüfuz harcıyoruz. Avrupa'dan Latin Amerika'ya ve Afrika'ya genişliğinde ayrımlı coğrafyalarda oluş bulan anlaşmazlıkların giderilmesinde noktayı ulaştığında arabulucu arsa ulaştığında kolaylaştırıcı şekilde yararlı gösteriş üstleniyoruz. Çatışma ve ihtilafların çevrelediği bölgenin kusursuz kalbinde, bilhassa arsa düzlük müşterek yurt sıfatıyla problemlerin değil çözümlerin müşterek parçası olmamızı sağlayacak inisiyatifler alıyoruz” dedi.

“PKK ve türevlerini huzur Türkiye'nin umursamaz kalması beklenemez”

"Çözümsüzlüğün sürmesi hem bölgemizin asayiş ve istikrarını bununla beraber Suriye'nin arazi bütünlüğünü tedricen hâlâ müşterek tomar yıldırma etmektedir" diyen Erdoğan, "Suriye'nin kuzeyindeki 4 milyonu epey sivil, ülkemizin sağlamış bulunduğu asayiş şemsiyesi ve arsıulusal yardımlar yardımıyla yaşama tutunmaktadır. Kuzeybatı Suriye'deki iane mekanizmasının aslını yapan kararın uzatılması düşüncesince Güvenlik Konseyi mesuliyetini hesabına getirmelidir. Ülkemize, asayiş güçlerimize ve sivillere yıldırı saldırıları yapan yarıcı gündemiyle Suriye'nin arazi bütünlüğünü yıldırma fail PKK ve türevlerini huzur Türkiye'nin umursamaz kalması beklenemez. Bu yıldırı örgütünü ad değişimleri az daha ehven kurnazlıklarla meşrulaştırmaya personelleri müşterek an evvela teröristleri silahlandırmaktan ve desteklemekten çekilme hatalarından dönmeye çağırma ediyoruz. Terörizme huzur gelişigüzel kabil önlem almaya nüfuzlu olduğumuzu, yıldırı örgütlerine huzur gerekeni yapmaktan katiyen çekinmeyeceğimizi gine belirtiyoruz.

Suriyeli kardeşlerimizin ülkelerine gönüllü, tehlikesiz ve haysiyetli biçimde dönmelerini realizasyon geçirmek düşüncesince lazım koşulları tevlit dair da üzerimize düşeni içtenlikle yapıyoruz. Savaştan kaçan sivillerin insancasına koşullarda hayatlarını sürdürmeleri düşüncesince Suriye'nin muhtelif bölgelerinde 100 bin briket ev düz yazı ediyoruz. Yaklaşık 1 milyon Suriyelinin topraklarına dönmesini sağlayacak 200 bin konutun yapımı zarfında hazırlıklara başladık" ifadelerini kullandı.

“Yunanistan'ın gelişigüzel Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'de göçmenlere müteveccih zulümlerinin tedricen arttığını görüyoruz”

Mülteci krizine yer veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kendilerine hâlâ elleme müşterek doğacak araştırmak düşüncesince yola çıkan masumların botlarını batırıp, onları ölüme ayrılma etmekle, sınırlara duvarlar örmekle, kullanmakta olanları kaydetme kamplarına doldurmakla çözülemez. Bu krizin çözümü insanı ve insanoğlu yaşamının merkezi bulunan gayretlerden geçmektedir. Hal böyleyken Yunanistan'ın gelişigüzel Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'de göçmenlere müteveccih zulümlerinin tedricen arttığını görüyoruz” niteleyerek konuştu.

“Yunanistan hukuksuz, Ege'yi müşterek sığınmacı mezarlığına çevirmektedir”

Yunanistan'ın Ege Denizi'nde sığınmacıları arka itmelerine tepkime yayınlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye şekilde tığ yeni Aylan bebeklerin cesetleri kıyılara vurmasın niteleyerek çırpınırken, Yunanistan hukuksuz, korkmadan arka itmeleri ile Ege'yi müşterek sığınmacı mezarlığına çevirmektedir. Geçen hafta 9 maaş Asım çocuk ve 4 yaşındaki Abdulvahap aileleriyle beraberinde Yunan yaka asayiş güçlerinin botlarını batırması kararı ölüm etmiştir. Avrupa'nın ve Birleşmiş Milletler kuruluşlarının insanlığa huzur töhmet oluşum fail bu acımasızlıklara bundan böyle müşterek dur demesinin zamanı çoktan gelmiştir” dedi.

“Terörizm ile mücadeleyi yıldırı örgütleri ortada ayrımı reddeden içtenlikli ve çalışan müşterek arsıulusal teşrikimesai ile kazanabiliriz”

Irak'taki gelişmelere de yer veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Diğer müşterek yandaki türkiye Irak'ta da huzurun ve istikrarın bilgili kılınması düşüncesince gelişigüzel kabil çabayı sergiliyoruz. Ülkede Iraklı kimliği temelinde siyasal birliğin ve uzlaşının sağlanmasını dilek ediyoruz. Irak'ta refahın sürdürülebilir biçimde artırılması, yıldırı örgütlerinin istismarlarının önlenmesi fakat bu biçimde mümkündür. Irak'taki kontak ortamı sömürme fail yıldırı örgütlerinin ülkemizi maksat düzlük eylemlerine katiyen izin etmiyoruz. Bu kürsüden hâlâ evvela de tekraren vurguladığın az daha yıldırıcılık ile mücadeleyi yıldırı örgütleri ortada ayrımı reddeden içtenlikli ve çalışan müşterek arsıulusal teşrikimesai ile kazanabiliriz. Hangi ad altında olursa olsun hepsi yıldırı örgütleri ile mücadelesini senelerdir bitmeme ettiren Türkiye'nin müttefiklerinden ve dostlarından bu mevzuda içtenlikli müşterek ortaklaşa iş ve el donanması bekleyivermek en yayımcı hakkıdır. Terör örgütleri ve mükemmel diyetler hesabına ülkemizle teşrikimesai yaparak bölgenin güvenliğine, istikrarına, huzuruna ve refahına katkıda mevcut iktisap geçirmek talip her zaman beraberce çalışmaya hazırız” halinde konuştu.

“Amacımız Libya halkının egemenliğini, birliğini, bütünlüğünü koruyarak hafriyat etmiş bulunduğu bol bolamat düzeyine erişmesini sağlamaktadır”

Dünyanın güvenliği düşüncesince üstünde ısrarla durulması müstelzim ehemmiyetli alanların Kuzey Afrika ve Doğu Akdeniz olduğuna özen çekici Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu çerçevede Libya'nın abra ve refahı ilkin komşulara iktisap geçirmek az daha hepsi semt düşüncesince ciddi önemdedir. Türkiye şekilde Birleşmiş Milletler'in bu yöndeki çabalarını destekliyoruz. Amacımız Libya halkının egemenliğini, birliğini, bütünlüğünü koruyarak hafriyat etmiş bulunduğu bol bolamat düzeyine erişmesini sağlamaktadır. Libya'da adaletten ve geçer akçe müşterek seçme yapılarak meşruiyetini halktan düzlük çelimli müşterek hükümetin iş başına gelmesi hepimizin katkıda bulunacağı esas maksat olmalıdır” dedi.

“İsrail-Filistin ihtilafında dü devletli hal vizyonuna çelimli dayanak veriyoruz”

İsrail-Filistin ihtilafına yer veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Orta Doğu coğrafyasında sürekli barış ve istikrarın kasılma açısından sona erdirilmesini lazım gördüğümüz İsrail-Filistin ihtilafında dü devletli hal vizyonuna çelimli dayanak veriyoruz” ifadelerini kullanarak, “İşgal altındaki topraklardaki yasadışı yerleşme faaliyetlerinin durdurulması, Filistinlilerin dirilik ve servet güvenliğinin saplanması şarttır. Bölgedeki probleminin adil, sürekli ve şümullü müşterek çözüme kavuşturulması düşüncesince başkenti Doğu Kudüs bulunan serbest ve yargıç Filistin devletinin kurulması haricinde müşterek belki yoktur. Türkiye şekilde İsrail ile ilişkilerimiz hem kendimizin hem bu ülkenin bununla beraber Filistin halkının bununla beraber bölgenin huzuru, istikrarı, geleceği düşüncesince birleştirmekte sürdürmekte kararlıyız” ifadelerini kullandı.

“Türkiye, İran ile planlı Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nın global ve lehçe abra düşüncesince taşımış bulunduğu önemi daima vurgulamış müşterek ülkedir”

İran ile bitmeme fail çekirdeksel anlaşmaya arka devir müzakerelerine yer veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye, İran ile planlı Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nın global ve lehçe abra düşüncesince taşımış bulunduğu önemi daima vurgulamış müşterek ülkedir. İran'ın çekirdeksel programına bağlı hususların diplomatlık ve diyalog kanalıyla çözümüne müteveccih görüşmelerin en endamsız müddette sonuçlandırılarak uygulamaya geçirilmesini bekliyoruz” dedi.

“Azerbaycan-Ermenistan ortada en endamsız vakitte şümullü müşterek barış anlaşması imzalanmasının beklenir olduğuna inanıyoruz”

Azerbaycan ve Ermenistan ortada en endamsız müddette şümullü müşterek barış anlaşması imzalanmasının beklenir olduğuna inandığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Azerbaycan'ın engelleme altındaki vatanlarını kurtarması Güney Kafkasya da sürekli barışın ve istikrarın temini dair zamanı müşterek okazyon penceresi açılmıştır. Türkiye şekilde Azerbaycan ile Ermenistan ortada planlı süreçleri destekleyerek bu fırsatın değerlendirilmesi düşüncesince aşırı ehemmiyetli adımlar attık. Son günlerde yaşanmış bulunan çatışmalar bu elleme iklime silüet düşürmüş olsa da dü yurt ortada en endamsız vakitte şümullü müşterek barış anlaşması imzalanmasının beklenir olduğuna inanıyoruz. Azerbaycanlı kardeşlerimizin haklarını ve gelecekleri düz yazı dair verdikleri mücadelede daima yanlarında olmayı sürdüreceğiz. Ülkemizi de yakından ilgili bölgedeki eriştirme bağlantılarının en endamsız müddette açılması ise her insanın refahına ulama sağlayacak müşterek evolüsyon olacaktır.”

“Türkiye bu tekaüt günlerinde halkın kardeşlerini desteklemeyi sürdürecektir”

Türkiye'nin Afgan halkını desteklemeye bitmeme edeceğini tamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Neredeyse sıhhatsiz asırdır işgal, çatışma, yıldırıcılık ve yoksulluk az daha sorunlarla boğuşan Afganistan gene müşterek sınamadan geçmektedir. Ülkedeki eğreti hükümetin esas insanoğlu haklarının korunması doğrultusunda atacağın adımlar rüya donör gelişmelerin önünü açabilir. Türkiye bu tekaüt günlerinde halkın kardeşlerini desteklemeyi sürdürecektir” dedi.

“Hindistan ve Pakistan ortada hala çelimli müşterek barış ve teşrikimesai kasılma edilememiş olmasından sıkıntı duyuyoruz"

Hindistan ve Pakistan'ın bağımsızlıklarını kazanmalarının üstünden sabık 75 yıla karşın aralarında hala çelimli müşterek barış ve teşrikimesai kasılma edilememiş olmasından mahsus üzüntüyü dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dileğimiz Keşmir'de adaletten ve sürekli barışı ve huzura ulaşılmasıdır. Yakın tarihte yaşanmış bulunan müşterek yığın felaketi hasebiyle akıbet evre sıkkın eyyam nâkil Pakistan halkına gine eski olsun diyoruz. Afetin arkası sıra başlattığımız insancasına iane çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. Uluslararası topluluğun da Pakistan halkını içerisinden geçtikleri bu bungun devirde dayanak vermesini bekliyoruz" niteleyerek konuştu.
Türkiye'nin Rohinga Müslümanlarının anavatanlarına güvenli, gönüllü, haysiyetli ve sürekli biçimde arka dönüşleri düşüncesince desteğinin sürdüğünü tamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çin'in arazi bütünlüğüne, yegâne Çin anlayışına ve buyruk haklarına banko bozma getirmeyecek şekilde, Müslüman Uygur Türklerinin esas hafriyat ve özgürlüklerinin korunması hususunda duygunluk gösteriyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Balkanlar'da barış ve istikrarın güçlendirilmesi, anlaşmazlıkların diyalog kanalıyla çözümü düşüncesince düet ve aşırı cepheli platformlarda sıkı himmet sergilediğini vurguladı. Bu tatlılıkla ilkgüz başlangıcında Bosna-Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan'ı havi müşterek semt turu gerçekleştirdiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bosna-Hersek'teki seçimlerin problemsiz biçimde yapılması ile Belgrad-Priştine Diyalog Süreci'nde inkişaf sağlanması, bölgenin istikrarına ulama verecektir" değerlendirmesinde bulundu.

“Doğu Akdeniz'de barış ve istikrarın sürmesi, tarafların hafriyat ve hukukuna hürmet gösterilmesine bağlıdır”

Türkiye'nin Ege Denizi'nde ve Doğu Akdeniz'deki hepsi meselelerin elleme komşuluk ilişkileri çerçevesinde ve arsıulusal hukuka makul şekilde çözülmesini istediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bölgede, ülkemizle katiyen emsal kullanılmamış siyasal ve askeri seviyesine rağmen, çelim gösterisi ardında koşanlar, çıkarlarını matrak bir hale düşürmektedir. Doğu Akdeniz'de barış ve istikrarın sürmesi, hepsi tarafların hafriyat ve hukukuna hürmet gösterilmesine bağlıdır. Yunanistan'dan, yüklülük ve kımıldatma siyasetini müşterek kenara bırakarak, teşrikimesai ve el donanması çağrılarımıza kulak vermesini bekliyoruz. Daha evvela önerdiğimiz Doğu Akdeniz Konferansı'nın bu maksata misyon edeceğini düşünüyoruz. Muhataplarımızın, şimdiye genişliğinde bu mevzuda en küçük müşterek etap bile atamaması, kimin barış ve diyalogdan kimin de gerilimden yana bulunduğunu göstermektedir. Türkiye, Ege ve Doğu Akdeniz'deki haklarını sonuna genişliğinde savunurken özlük siyasal hesapları yoluna yüklülük stratejisi izleyenlerin oyunlarına da katiyen gelmeyecektir" dedi.

"Uluslararası toplumu, KKTC'yi tanımaya çağırma ediyoruz"

Türkiye'nin Kıbrıs meselesinde de adil, sürekli ve sürdürülebilir müşterek çözüme ulaşılabilmesi düşüncesince Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile beraberinde baştan sona elleme oruçlu ve yararlı nüfuz sergilediğine ayraç fail Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerçekleri kullanmak talip herkesin, adada dü ayrı devlet, dü ayrı ahali bulunduğunu bildiğini, Kıbrıs Türk halkının yargıç muadele ve hemayar arsıulusal yontu haklarının tescil edilmesinin, adadaki çözümün anahtarı bulunduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Uluslararası toplumu, Birleşmiş Milletler prensipleriyle çelişir şekilde, ambargolarla dünyadan koparılmaya çalışılmış bulunan Kıbrıs Türklerine müteveccih zulme akıbet vermeye ve müşterek an evvela Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni yöntemince tanımaya çağırma ediyoruz" niteleyerek konuştu.

"Temennimiz, Yunanistan'ın hepsi düğümlü faaliyetlerine akıbet vermesi”

Avrupa Birliği üyesi Yunanistan'ın, Ege Denizi'ndeki ağırbaşlı aksak göçmenlere uyguladığı adamlık dışı arka itmelerin yanında, Müslüman Türk azınlığa huzur da türel yükümlülüklerini ihlal fail ayrımcı ve kısıtlayıcı politikalar izlediğini tabir fail Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Temennimiz, Yunanistan'ın hepsi bu düğümlü faaliyetlerine akıbet vermesi, Avrupa Birliği ilkin iktisap geçirmek az daha arsıulusal firmaların da meydana getirilen adamlık dışı ve hukuksuz uygulamalara sırtını dönmeyi bırakmasıdır" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, global ve lehçe planda ortaya çıkan gelişigüzel yeni saha okumanın, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile iş birliğinin kıymetini müşterek kat hâlâ açık açık ortaya koyduğunu vurgulayarak, "Bu sene NATO'ya katılımının 70'inci sene dönümüne vasıl çelimli müşterek bağlaşık olarak, ister diplomatlık hamlelerimiz gerekse askeri kabiliyetlerimizle Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenliğine ulama sağlıyoruz. Avrupalı kimliğimizle kıtanın güvenlik, abra ve refahına katkılarımız sürerken en batıdaki Asyalı şekilde da 'Yeniden Asya' girişimiyle, bu kıtada da bire müşterek amaçla çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Son devirde global düzeydeki problemlerin ağırlaşan yansımalarıyla huzur karşıya mevcut Afrika ülkeleriyle dayanışmayı güçlendirecek adımları da ötekisi peşine yaşama geçirdiklerini özetleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kapsamda 16-18 Aralık 2021'de Afrikalı heyetin açık katılımıyla üçüncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'ni gerçekleştirdiklerini söyledi. Türkiye'nin, kıtanın barış, kalkınma ve bol bolamat yolculuğuna hemayar müşterek eş şekilde haremlik ika iradesini gelişigüzel fırsatta gösterdiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Latin ABD ile de çapraz hürmet temelinde güçlenen iş birliğimizi, düet planda ve lehçe teşkilatlarda kurumsal kurda artırmaya bitmeme ika kararlılığındayız" dedi.

"İslam düşmanlığını müşterek adamlık suçu şekilde görüyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, arsıulusal sistemin muhtelif krizlerle sarsıldığı bu dönemde, insanlığı gözleyen en iri tehlikelerden birinin de, "birlikte yaşama" iradesinin kaybedilmesi bulunduğunu belirterek, "Irkçı, ayrımcı, ecnebi ve İslam düşmanı tutumlarda akıbet zamanlarda yaşanmış bulunan artıştan dip fikir duyuyoruz" halinde konuştu.
BM Genel Kurulu kürsüsünden Yeni Zelanda'da Müslümanlara huzur meydana gelen yıldırı saldırısının sene dönümü bulunan 15 Mart tarihinin, 'İslamofobiyle, İslam Düşmanlığıyla Mücadele Uluslararası Günü' şekilde duyuru edilmesi çağrısında bulunduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, evvela İslam İşbirliği Teşkilatı'nda, sonradan da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda tahsil edilen kararlarla bu çağrının yaşama geçirildiğini söyledi.
Uluslararası topluluğun İslam düşmanlığıyla mücadeledeki kararlılığının müşterek nişanesi şekilde gördükleri bu yaklaşımın, fiiliyata da yansımasını canı içten dilek ettiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Daha evvela de tekraren vurguladığım az daha İslam düşmanlığını da aynen antisemitizm az daha müşterek adamlık suçu şekilde görüyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genel Kurul'un 77'nci toplantısının, insanlığın rüya ve beklentilerine yanıt oluşum edecek başarılara imza atacak biçimde velut geçmesini diledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ