USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: '12 bin 181 arama kurtarma ekiplerimiz mevcut'

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin, “Şu anne denli 312 dümdar yer sarsıntısı mevcut. Arama kurtarma boyutundaki çalışmalarımız geceli gündüzlü bitmeme ediyor. Arama kurtarma emekleri doğrultusunda zaman bakımından tamamı illerimiz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: '12 bin 181 arama kurtarma ekiplerimiz mevcut'
07-02-2023 14:09

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, AFAD Genel Merkezi'nde Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilişik akıbet bir hale müteallik açıklamalarda bulundu. Oktay'ın depremlerde 3 bin 419 bireyin yaşamını kaybettiği, 20 bin 534 bireyin de yaralandığını bildirmesinin arkası sıra AFAD kabilinden akıbet rakamlar güncellendi. Buna mucibince depremlerde 3 bin 432 ad yaşamını kaybederken, 21 bin 103 yurttaş da yaralandı.

"Bu sabahtan itibaren de helikopterleri, iklim araçlarını hâlâ şen kullanmaya başladık”

Şu anne genişliğinde 312 dümdar yer sarsıntısı yaşandığı bilgisini sağlayan Oktay, şunları kaydetti:
“Bu depremlerde 6 ve kimlik şiddette bulunan 3 yer sarsıntısı var. 24 yer sarsıntısı de 5 ve 6 şiddetleri arasında. Arama kurtarma boyutundaki çalışmalarımız geceleyin gündüz bitmeme ediyor. Tabii burada şita şartları, çabucak bölgedeki 10 ilimizi etkilemedi. Diğer bölgelerdeki aşırı derin şita koşulları hassaten geceleyin süresince tipinin derin yer aldığı bölgelerde yolların kapanmasıyla yan yana yandan afetle savaşım derken gayrı yandan da iklim şartlarıyla savaşım etmemizi baş başa getirdi. Özellikle helikopter hassaten iktisap kılmak kıl payı iklim araçlarını kullanamadık. Bu sabahtan itibaren de helikopterleri, iklim araçlarını hâlâ şen kullanmaya başladık.”

“Fiilen etkin personel sayımız an bakımından 24 bin 443'tür”

Oktay, arama kurtarma çalışmalarına dahil bulunan ad sayısına müteallik şunları paylaştı:
“Arama kurtarma emekleri doğrultusunda zaman bakımından bütün illerimizde 12 bin 181 arama kurtarma ekiplerimiz mevcut. Bunlardan 4 bin 60'ı Kahramanmaraş'ta, 2 bin 465'i Hatay'da, bin 314'ü Gaziantep'te, bin 721'i Adıyaman'da, 687'si Osmaniye'de 119'u Adana'da, 562'si Diyarbakır'da, 100'ü Şanlıurfa'da, 41'i Kilis'te ve bin 112'si Malatya'da. Burada hassaten Kilis, Şanlıurfa ve Diyarbakır'daki icraat iyice kalburüstü biçimde yürütüldü. Bu illerimizdeki icraat iyice güzel durumda. Diğer illerle ilgili başından arama kurtarma çerçevesinde esenlikle ilişik 946 ambulans, 239 UMKE timi ve bin 947 UMKE çalışanı gine cankurtaran uçaklar iktisap kılmak kıl payı bütün 4 bin 785 keyif personelimiz fariza yapmaktadır sahada. Toplam kendisine sahada çalışarak etkin personel sayımız an bakımından 24 bin 443'tür.”

Depremler sonrası çalışmalarda iş makinesi mevzusunun ehemmiyetli ve eleştiri olduğuna dikkati çekici Oktay, “4 bin 191 iş makinamız çalışarak sahada arama kurtarma ekiplerimizle baş başa çalışkanlık halindedir. Özellikle geçmiş geceleyin bakımından vinç gereksinimi çerçevesinde aşırı ağır yan yana kez alınmıştır, kâffesi sahaya irsal edilmiş durumda. 500'ü geçti diyerek biliyoruz” diyerek konuştu.

“Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman'a hassaten iktisap kılmak kıl payı iklim araçlarını irsal ediyoruz”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, iklim araçlarını istimal imkanlarının bu sabahleyin bakımından arttığını belirterek, şöyleki bitmeme etti:
“6 A400m, 6 C130, 19 CN235 ki bunlardan 4'ü cankurtaran uçaktır. 4 KC135 tanker uçakları ve 26 helikopter sahada. Özellikle helikopteri iklim koşulları çerçevesinde akıbet aşama tetik değerlendiriyoruz. Yoğun biçimde Adana Havalimanı geri ihtimam üs biçimine geldi. Özellikle iklim dışından mevrut arama kurtarma ekipleri açısından aşırı çabuk yan yana biçimde Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman'a bu üç il hassaten iktisap kılmak kıl payı iklim araçlarını irsal ediyoruz. Orada güzel yan yana düzentileme an bakımından bitmeme ediyor. Eğer iklim koşulları bozmazsa mevrut ekiplerin tamamını ekipmanlarıyla baş başa arttırma kendisine sahaya göndermiş olacağız. Sadece açıktan değil, karadan da otobüslerle ve ekipmanları kamyonlarla da sahaya irsal edilmektedir.”

70 ülkenin iane talebinde bulunduğunu özetleyen Oktay, “14 ülkeden 3 bin 294 arama kurtarma mensubunun geldiğini görüyoruz. Adana'dan ilişik bölgelere irsal aşamasındalar. Bunlar Çek, Fransa, Malta, Hollanda, Hindistan, Polonya, Cezayir, İtalya, Moldova, Arnavutluk, İsrail, Özbekistan, Macaristan, Almanya, Sırbistan, Slovakya, Katar, İngiltere ve Rusya Federasyonu'dur. Bu devletlere hakeza yan yana sıkkın çağda bizimle baş başa el birliği zarfında olmalarından çevre teşekkürname ediyoruz. K-9 arama kurtarma köpekleri de buna dahildir” ifadelerini kullandı.

"Dışarıdan ve dâhilen mevrut badiye hastaneleri mevcut, çabuk yan yana biçimde kurulum yapıyoruz"

Oktay, hastanelerde dünden buyana hasar boyutunda yan yana değiş olmadığını vurgulayarak, “Dışarıdan ve dâhilen mevrut badiye hastaneleri mevcut. Hızlı yan yana biçimde kurulum yapıyoruz. Hasarlı bulunan hastanelerin bulunmuş yer aldığı yerlerde derin kendisine gayrı illere hastalanmış sevkiyatı yapıyoruz. Yerelde badiye ve deri hastaneleri müdahale ihtimam vermeye bitmeme ediyoruz” diyerek konuştu.

AFAD koordinasyonunda birleşen yardımların sahaya iletilmeye çalışıldığını dile getiren Oktay, “Özellikle geçmiş akşam ezanı ve geceleyin boyu yaşanmış bulunan tipiden çevre yolların facia bölgesi haricinde derin biçimde kapanıyor olmasından kaynaklı zaman bakımından iklim yolu eliyle bu gereksinimlerin facia sahasına intikalini öncelemiş durumdayız” dedi.

“Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman'da 48 sayaç süreyle işyar vasıtaların dışındaki gayrı vasıtaların girişini durdurduk”

Oktay, Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığına müteallik yerlerde 380 bin 500 afetzedenin barındığını kail Oktay, kez çalışmalarına müteallik şunları aktardı: “Hatay-Reyhanlı mutluluk yolu vardı ulaşıma kapalı. Burada seçenek kez kullanılmakta. Kapalı bölgelerde geçişi kontrollü sağlayalım diye. Osmaniye-Gaziantep yolu üstünde Nurdağı mevkiinde biricik cepheli yan yana intikal olanağı sağlandı. Özellikle işyar vasıtalar düşüncesince açılmış durumda. Malatya-Kahramanmaraş ortada yan yana başağrısı vardı. Orada da seçenek güzergah kullanılmaktadır. Özellikle Kayseri, Pınarbaşı ve Göksun yolu çerçevesinde o alanda tipiden kaynaklı teessürat geceleyin boyu bitmeme etti ama mecburi intikal düşüncesince bura açılmış durumda. Özellikle facia bölgelerinde erişim akıbet aşama ehemmiyetli ve kritik. Ulaşımın vaktiyle sağlanıyor olabilmesi, afetle savaşım fail vasıtaların ve ekiplerin sahada çalışmalarını çabuk yan yana biçimde namına getirebilmesi düşüncesince bu metodları bariz tutmamız akıbet aşama önemli. Bölgede işi sıfır vatandaşlarımızı bu metodları kullanmamaları ve alana gitmemeleri anlamında hassaten dürtmek istiyoruz ve dileyiş ediyoruz. Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman'da 48 sayaç itibarıyla işyar araçların, afetle ilişik alana sevkiyat karşıcı vasıtaların dışındaki gayrı değme çeşitli otomobilin girmesini durdurmuş durumdayız. 11.00 bakımından bu müddet başlamış durumda. gereksinim yerinde gayrı kentlerde de bu genişletilebilir.”

"Kahramanmaraş merkeze kontrollü kendisine çarpıcılık verilmeye başlandı”

Depremlerin yaşandığı bölgelerde meydana getirilen çarpıcılık çalışmalarına müteallik Oktay, “Bugün Reyhanlı'ya çarpıcılık veriyor olacağız. Gaziantep'te İslahiye ve Nurdağı hâlâ bırakılmış değil. Malatya'da halihazırda veriliyor ama kâffesi gine enkazın yer aldığı yerlerde kontrollü olarak. Bugün bakımından Osmaniye'de merkez, Bahçe ve Kadirli'de çarpıcılık verilmeye başlanmıştır. Kahramanmaraş merkeze kontrollü kendisine çarpıcılık verilmeye başlandı. Elbistan'da azda olsa verilmeye başlandı, Pazarcık'a hâlâ verilmiyor. Diğer ilçelerde icraat bitmeme ediyor” açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, tabii gazla ilişik 6 noktada anne ayrıca dava bulunduğunu hatırlatarak, “Bunlarla ilişik icraat düşüncesince lazım ekipmanlar sahaya iletildi ve icraat başladı. Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş'a saf taş yağı lambası yağı verilebilmesiyle ilgili takımlar çalışmaya çalışarak başladı. Yaklaşık 2,3 çağ süreceğini geçmiş tabir etmiştik. Bu özek ve ilçeleri havi yan yana çalışma. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız koordinasyonunda alana sıvıyakıt ve izolasyon üreteci yakıtı sevkiyatı bitmeme ediyor” dedi.

Huzeyfe Tarık Yaman - Kemal Diri - Hakan Karaduman

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ