USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği

Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Alaattin Yıldız, Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği bölgelerdeki etraflı hastalara yaşamda kalabileceği denli diyaliz desteği sağlanabilmesi düşüncesince diyaliz merkezlerinin 7/24 çalıştırıldığını bildirdi.

Deprem bölgesindeki böbrek hastalarına diyaliz desteği
08-03-2023 18:07
İstanbul

Şişli'de birlikte otelde planlı "Yaşadığımız Deprem Felaketi ve Türk Nefroloji Derneği" başlıklı matbuat toplantısının açılışında mütekellim Prof. Dr. Yıldız, Türkiye'nin depremle ait güç eyyam yaşadığını söyledi.

Prof. Dr. Yıldız, bu yılki "Dünya Böbrek Günü" ana konu içinde ne bulunduğunun bu gelişmelerin ışığında "deprem ve böbrek", "deprem ve nefroloji" başlıklarında yakalamak istediklerini söyledi.

Depremin kısaca 13 milyon insanoğlunun yaşamış olduğu serbest birlikte bölgede olduğuna, bu bölgede diyaliz tedavisi gören nice hastanın bulunduğuna dikkati çekici Yıldız, şöyleki bitmeme etti:

"Deprem de böbrek sağlığı açısından ehemmiyetli birlikte konu, diyaliz hastalarının diyalize anlayış sorunudur. Hastalar haftada üç defa gireceğine dü ayrıca birlikte defa diyalize girdi. Bütün hastalara yeteri kadar, en azından yaşamda kalabileceği denli diyaliz desteği sağlanabilsin niteleyerek diyaliz merkezleri 7/24 çalıştırıldı. Bu biçimde insanların yaşama tutunması sağlanmaya çalışıldı. Kısıtlı sayıda araba ile topu topu hastalara diyaliz desteği verilebilmesi düşüncesince hastaların ilkin potasyum dair aşırı ağırbaşlı engellemeler uygulayarak, 2 vakit derece çelimsiz mütemadi diyaliz, haftada birlikte yahut dü biçiminde diyaliz sıklığını dökmek biçiminde icraat gerekir. Diyaliz merkezinin 7/24 çalışmasını getirmek aşırı önemlidir."

"Göçük altından kurtarılıp ezilme sendromu gelişen şahıslara diyaliz tedavisi gerekir"

Türk Nefroloji Derneği Renal Afet Grubu Başkanı Prof. Dr. Serhan Tuğlular ise depremlerde yıkılan yapıların altında küsurat insanların çökmüş altında sıkıştığı durumlarda uzuvlar, ayrıntılar ile bacaklarda yahut gelişigüzel ikisinde çabucak ezilme meydana geldiğini tabir etti.

Prof. Dr. Tuğlular, "Depremzede çökmüş altından kurtarıldığında ezilen adale dokusundan açığa çıkan birtakım maddeler dolaşıma karışarak ansız ölüme hastalık olabilir. Bu dokunaklı bir hale 'kurtuluş ölümü' denmektedir. Yine bu maddeler, böbrek hasarına minval açabilmektedir. Göçük altından kurtarılıp ezilme sendromu gelişen şahıslara birlikte müddet diyaliz tedavisi gerekir." niteleyerek konuştu.

Depremlerde yaralananların kısaca yüzdelik 2-3'ünde ezilme sendromu görülebildiğini vurgulayan Tuğlular, "İşte bu bir hale tababet toplumunda 'böbrek felaketi' denir. Depremlerde çökmüş altında kalmış şekilde ölümsek yaralanmalara ilişkin ölümlerden sonradan en kalın ahiret yolculuğu sebebi bu ezilme sendromudur. Afetzede hastalar hastanelere nakledildiklerinde hastanelerin diyaliz kapasitesinin organizasyonu gerekir. Çünkü birden, düzgülü senelerden aşırı ayrımlı kendisine ve kitlesel birlikte sayıyla diyaliz gerekebilir." değerlendirmesini yaptı.

Türk Nefroloji Derneğince Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever önderliğinde 1999 Marmara Depremi hemen sonra edinilen tecrübelerden geleceğe müteveccih derslerle "Renal Afet Koordinasyon Sistemi" kurulduğunu dile getiren Tuğlular, afetlerin yıkmacı enerjisini azaltmanın en ehemmiyetli yolunun başlangıçta tedarikli olmaktan geçtiğini anlattı.

Prof. Dr. Tuğlular, Kahramanmaraş merkezli akıbet depremlerin şimdi önceki görmedikleri birlikte boyutta bulunduğunun altını çizerek, "Bu süreçte yörede vakayiname diyaliz hastalarını benimseme edebilecek öbür merkezlerin hasar hali bilgisi alınarak, hangisinin, müteaddit parasız alabileceğinin planlaması da yapılmaya çalışıldı. Bu icraat 'Renal Afet Gücü' içerisindeki iş kısmı ile gerçekleştirildi. Kesin sıfır sayılara göre, bu süreçte 1500’ten birlikte tomar ezilme sendromlu parasız izlenmiş, 800'den birlikte tomar insana bölgede ve irsal edildikleri şehirlerde yüz kere diyaliz yapılmıştır. Bugün bakımından ne bahtiyar bizlere ki bu hastalardan bir çok aşırı taburcu olmuştur." biçiminde konuştu.

Toplantıda, topluluk ve dalavere yerleşmiş üyeleri ile bilirkişi doktorlar, alan izlenimlerini, geri hizmet dayanak noktası koordinasyonunu, kıyamet bölgelerinde neler yaptıklarını ve bu depremden çıkarılması müstelzim derslerimizi anlattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ