USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Dışişleri yetkilisi: Türkiye-Ermenistan direkt ticareti başlarsa kazan-kazan olur

Üst dozaj müşterek Dışişleri yetkilisinin verdiği bilgiye göre, Gürcistan üstünden aracısız revan salname 230 milyon dolarlık Türkiye-Ermenistan ticareti, aracısız yapılmaya başlandığında dü diyar ekonomileri açısından kazan-kazan manası taşıyacak. -

Dışişleri yetkilisi: Türkiye-Ermenistan direkt ticareti başlarsa kazan-kazan olur
11-08-2022 13:05
Ankara

Üst düzem müşterek Dışişleri yetkilisi, Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecine bağlı gazetecilere değerlendirmede bulundu.

Sürecin, dü yan açısından da normalleşme sürecinden çoğalma "güven açık açık çoğaltma süreci" namına görüldüğünü kaydeden yukarı düzem yetkili, tarafların iri beklentiler ortaya koyup iri fon kırıklıkları ortaya çıkarmamak düşüncesince inanma artırıcı adımları yegâne hiç atma ve herhangi müşterek adımın müşterek sonrakini desteklemesi üzere müşterek yaklaşım benimsediğini söyledi.

Özel temsilcilerin süreci yavaş yavaş ileriye transfer dair uygun bulunduğunu anlatım fail yetkili, "Şu andaki boyut Türk-Ermeni ilişkilerinde matlup safiha değildir ve bu tablonun matlup tabloya evrilmesi düşüncesince güç açıklamak gerekir." niteleyerek konuştu.

İki yurt hususi temsilcilerinin inanma artırıcı önlemler üstünde çalıştığını ve meyve namına 1 Temmuz'da bitirdikleri düet görüşmede dü konkre teklif üstünde mutabakata vardıklarını kaydeden yetkili, "Bu, müşterek tören düzeni imzalanması yönünde değil, ağız ağıza dü hususi mümessilin önümüzdeki devirde atılacak dü parça inanma artırıcı tedbir üstündeki mutabakatını yansıtıyor. Bu çerçevede mutabakata varmaktan da mavera bunların gerçekleştirilmesi mevzusundaki çalışmaların başlatılması üstüne mutabakata vardılar. Bu, süreci gevşetmek yönünde değil, proses ondan sonra yaşanabilecek bazısı teessürat olacak olursa aşkın beklentilerden meydana gelen fon kırıklıklarına kere açmamak bunun şeklinde bu biçimde kaleme alındı." ifadelerini kullandı.

Dışişleri yetkilisi, bu adımlardan ilkinin kargo uçuşlarıyla ilişik bulunduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

"İki yurt makamlarının özlük aralarında görüşerek özlük ortamında atılması müstelzim fen adımları var, müşterek kütle fen detayı var. Bunları fakat o mevzunun uzmanlarının çapraz oturup belirlemesi gerekir. Onun düşüncesince bundan ahir etapta iç ödevlerimizi yapıyoruz. Eksik prosedürler yahut dokümanlar nedir, belirlenmesi müstelzim fen detaylar nedir, bunun üstünde herhangi müşterek dü yan da çalışıyor. umut ediyorum ki ilkgüz kocaoğlan ortamında aşkın tehirsiz dü yurt ilişik makamlarını müşterek araya getireceğiz ve onların bu konudaki fen mevzularda düşünce alışverişinde bulunmalarını sağlayıp ondan sonra sürecin çabucak yaşama geçirilmesini sağlayabilecek noktada olacağız."

"Ani Harabeleri'ndeki zamanı köprünün onarılması, ağır müşterek inanma artırıcı tedbir olabilir"

Üçüncü yurt vatandaşlarının uç geçişleriyle ilişik sürecin ise uç kapılarının bulunmuş yer aldığı bölgelerdeki enfrastrüktür dolayısıyla etraflıca süreceğini beklediğini kaydeden yetkili, sahadaki fiziksel şartların geçişlerle ilişik oluşturduğu risklerden lakırtı etti.

Bu kapsamda Dışişleri Bakanlığından müşterek heyetin, Iğdır ve Kars'taki Alican ve Akyaka Sınır Kapılarını görüşme ettiğini kail yetkili, "Tüm ilişik kurumların temsilcileriyle müşterek güruh yapıldı. O görüşmede eldeki bilgiler paylaşıldı, düşünülenler ve sürecin nite yürümesinin öngörüldüğü anlatıldı. Anlaşıldı ki durumunda etmek gerekiyor. Sahadaki safiha aşkın farklı. Ermeni tarafında da yapılması gerekenler var. Alican'da müşterek güreşçi köprüsü var 178 m. uzunluğunda, 1940'larda yapılmış. Köprünün otobüs taşıyıp taşımayacağını bilmiyoruz." niteleyerek konuştu.

Kapılardaki altyapının yenilenmesi düşüncesince yapılacak çalışmaların şita şartlarında yapılmasının da zorluklarına ayraç fail yetkili, "Ani Harabeleri'ndeki zamanı İpekyolu Köprüsü'nün müşterek ayağı Ermenistan, müşterek ayağı Türkiye topraklarında. 93 Harbi'nde Rus askerler çeşidinden yıkılmış. Onun onarılması, aşkın ağır müşterek inanma artırıcı tedbir olabilir. Bütün bunların yapılması düşüncesince fiziksel şartların da elverişli olması lazım. Kış aylarında hakeza müşterek şeye girişilemez." değerlendirmesini yaptı.

İki ülkenin fen heyetleri arasındaki çalışmalarda tez edilmesi icap ettiğini kail yetkili, gerçek sürecin, bu makamların çalışmasıyla başlayacağını kaydetti.

Yetkili, bu toplantıların peşi esna Türkiye-Ermenistan normalleşme süreci hususi temsilcileri Serdar Kılıç ve Ruben Rubinyan'ın müteakip inanma artırıcı adımları masaya yatıracağını da anlatım ederek "Ayakları yere katı basan biçimde değerlendirmek geçişsiz ve herhangi müşterek dü kamuoyunda aşkın beklentilere kere açarak fon kırıklığı yaratmamak lazım. 1 Temmuz'da üçüncü yurt vatandaşlarının uç geçişleri dair değişmeyen alındıktan sonradan Ermenistan tarafında insanoğlu konutlarını butik otellere, restoranlara çevirmeye başlamış. Ciddi müşterek ümit var. Bu hali da fon kırıklığına dönüştürmemek lazım." dedi.

Hedef alanda kalımlı sulh ve istikrar

Tarafların, Ermenistan medyasında toprak düzlük Azerbaycan'ın da Türkiye-Ermenistan normalleşme periyodunun müşterek parçası olduğuna bağlı gelişmeleri değerlendirdiğini kaydeden yetkili, diyalekt süreçlerin müspet yahut menfi etkilerinin ciddi müşterek gerçek bulunduğunu dile getirdi.

Yetkili, bundan dolayı Türkiye-Ermenistan ilişkilerindeki müspet adımların öteki diyalekt süreçlere bulaşık etmesinin hedeflendiğini aktardı.

Türkiye'nin hedefinin çabucak Türkiye-Ermenistan yahut Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi değil, alanda kalımlı sulh ve istikrarı terazi gayesi bulunduğunu kaydeden yetkili, "Öyle müşterek meyve elde edilmeli ki bölgenin genelinde kalımlı istikrarın sağlanmasına katkıda bulunulsun." ifadelerini kullandı.

Yetkili, Gürcistan üstünden revan Ermenistan-Türkiye ticaretinin elden yapılmasının, Ermenistan ekonomisine yapacağı etkiye de ayraç ederek şunları söyledi:

"Ermenistan açısından baktığımızda bizim Ermenistan'la salname 230 milyon dolar yöresinde müşterek ticaretimiz var. Bu ticaret, 15 bine yaklaşan tırın Gürcistan üstünden gitmesiyle yapılıyor. Bunu elden yapabildiğiniz takdirde bunun Ermenistan'ın konuşu hayatı üstündeki yaratacağı müspet yansımayı dikkate kabul etmek ve bu çerçevede de Ermenistan çeşidinden az buçuk şimdi müspet müşterek davranış ortamında olunması icap eder niteleyerek düşünüyorum. Nihai namına günün koşullarını değil, bu sürecin ileriki etapta dü yurt ekoları üstündeki etkilerine de beslemek lazım. Türkiye açısından 230 milyon dolar aşkın iri müşterek numara değil, birçok günce aut ticaretimize mukabele boy bos bilmem fakat kavram sebebiyle sınırın öteki tarafında Erivan var 1 milyon kesir nüfusuyla, Gümrü var Akyaka'nın karşısında. Her dü yan da mukteza esneklikler sergileyerek ilişkilerin müspet müşterek noktaya evrilmesini sağlayabilirsek bu herhangi müşterek dü yurt açısından da kulaklı kulaklı ayrıcalığı taşır."

Son devirde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ermeni mevkidaşı Ararat Mirzoyan'la Antalya Diplomasi Forumu (ADF) kapsamında görüşmelerini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan arasındaki telefon görüşmesini değerlendiren Dışişleri yetkilisi, dü görüşmenin de müspet geçtiğini kaydetti.

Bir ahir konuşma Eylül ayında olabilir

Yetkili, Mirzoyan’ın katılmış yer aldığı Antalya Diplomasi Forumu'na (ADF) Ermenistan normalleşme süreci hususi mümessili Rubinyan'ın da alınması düşüncesince Türkiye’nin ısrar eden bulunduğunu aktardı.

Türkiye ve Ermenistan’ın birbirine antagonist topraklar olmadığını kaydeden yetkili, herhangi müşterek dü ülkenin normalleşme süreci temsilcilerinin dü ülkeye de ferah ferah gidebileceğini vurguladı.

Zengezur koridorunun açılmasının yazışma kanalları açısından alanda acemi ürünler yaratabileceğine ayraç fail yetkili, bunun müspet sonuçlanmasının Türkiye’ye de müspet tesiri olabileceğini belirtti.

Üst düzem Dışişleri yetkilisi, Türkiye'nin ahir müzakerelerin Ermenistan yahut Türkiye'de yapılması düşüncesince ısrar eden olduğunu, üçüncü müşterek ülkede buluşulmasının manalı bulunmadığı mesajını ileterek sürecin meyve evre güzel ve müspet ilerlediğini vurguladı.

Yetkili, Ermenistan’ın müşterek ahir toplantının Türkiye yahut Ermenistan’da yapılması düşüncesince bazısı konkre ve ati adımlar atılmasını beklediğini de dile getirdi.

Türkiye ile Ermenistan ortada atılmış bulunan adımların ardından, ilişik kurumların eksikliklerin giderilmesi dair çalıştığını anlatım fail yetkili, müşterek ahir toplantının ilkgüz kocaoğlan ortamında yapılmasını beklediklerini söyledi.

Üst düzem Dışişleri yetkilisi, Türkiye-Ermenistan taraflarının çapraz görüşmesinin aşkın ehemmiyetli bulunduğunu belirterek bazısı konuların ise bu noktada görüşülmesinin müspet bulaşık yapmayacağını anlatım etti.

Özellikle Avrupa'da Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecine bulunan özen fazla

Türkiye-Ermenistan normalleşme periyodunun bitmeme etmekte bulunduğunun hem dü yurt kamuoyuna aynı zamanda üçüncü devletlere yansıtılması icap ettiğinin altını çizen yetkili, ilkin Avrupa’da Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecine iri müşterek talebin bulunduğunu söyledi.

Üst düzem yetkili, Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecine bulunan ilginin, alana yaratacağı müspet etkinin bilincinde olunması dolayısıyla Ermenistan-Azerbaycan normalleşme sürecine bulunan ilgiden aşkın şimdi müşterek tomar olduğuna ayraç etti.

Türkiye-Ermenistan ve Azerbaycan-Ermenistan normalleşmesinin başarıya ulaşmasının semt üstünde banko müspet tesirinin olacağını vurgulayan yetkili, alanda kalımlı sulh ve istikrara gerekseme bulunduğunu vurguladı.

Üst düzem yetkili, konuşu mesail dolayısıyla Ermenistan tarafında Türkiye ile ilişkilerin düzelmesi dair "çok müspet müşterek boşluk açısı" bulunduğunu belirterek Ermeni topluluğunun çatışmalardan yıldığını ve politik balans beklentisi ortamında bulunduğunu söyledi.

Ermenistan kamuoyunun beklentisi büyük

Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecine bağlı Ermenistan kamuoyunda iri müşterek ümit olmasının yanı esna normalleşmeye dirlik olanların da bulunduğunu özetleyen yetkili, buna karşın bu karşıtların maşer içindeki etkinliklerinin azaldığını kaydetti.

Yetkili, bu sürece gerçek dirlik olanların Ermeni diasporası bulunduğunu belirterek fakat Ermeni diasporasının da bağdaşık müşterek bina olmadığını, kopuntu içindeki Türkiye-Ermenistan normalleşme süreci karşıtlarının topluluğun tüm çeşidinden benimsenen müşterek akıntı seçimi yer aldığı yönündeki teziyle akıntı etmemek icap ettiğini söyledi.

Ermenistan ile normalleşme sürecinde inanma artırıcı yöntemlerle esas atılması icap ettiğini kaydeden yetkili, fakat hakeza yapılırsa müşterek yere varılacağının altını çizdi.

Üst düzem yetkili, Türkiye-Ermenistan normalleşme periyodunun 2009 sürecinden ayrımlı olduğunun, amma velakin müşterek doküman imzalanması üzere konkre adımların atılmasının mahsus müşterek olgunlaşmanın peşi esna konuşabilecek şeyler bulunduğunun altını çizdi.

Türkiye'nin sınırlarındaki mayınları Ottowa Sözleşmesi kapsamında kaldırdığını özetleyen yetkili, Ermenistan sınırındaki mayın temizliğinin normalleşme sürecinden kestirmece 2 sene önceki bahis konusu kontrat kapsamında başladığını, süreçle merakı olmadığını fakat bunun ilerleyici devirde Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecine de yardım sunabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan görüşmesinin gerçekleşmiş olmasının fark çivi başına ehemmiyetli bulunduğunu da kaydeden Dışişleri yetkilisi, Paşinyan'ın bazısı gerçeklerden hareketle müspet adımlar atmaya çalıştığını anlatım etti.

Rusya'nın da normalleşme sürecine dayanak verdiğini kail yetkili, Türkiye'deki Ermeni cemaatinin önde gelenleriyle hususi Temsilci Kılıç'ın görüştüğüne, dü yurt temsilcileri arasındaki görüşmelerin Ermenistan yahut Ankara'da yapılmasının ruh bilimsel tesirinin iri olacağına aksan yaptı.

Yetkili, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki meyve devirde yaşanmış bulunan gerilimlere de ayraç ederek "Sürecin bu cins gerginlikleri engellemeye nite yardımı olacak, buna beslemek lazım." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ