USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Duhok'ta terör örgütü PKK'nın Sincar'dan çıkması düşüncesince tanıtım gösterisi düzenlendi

Irak'ın Duhok kentinde, terör örgütü PKK'nın Musul'un Sincar kazasından çıkması üzere tanıtım gösterisi düzenlendi.

Duhok'ta terör örgütü PKK'nın Sincar'dan çıkması düşüncesince tanıtım gösterisi düzenlendi
09-05-2022 09:34
Duhok

Duhok'a ilişkin Baedre kasabasında birlikte araya mevrut halk, Ezidilerin evlerine dönebilmesi düşüncesince PKK'nın ilçeyi ayrılma etmesini istedi.

Göstericiler namına matbuat açıklaması fail Karvan Baedri, "Sincar'daki vaziyetten rahatsızız. Sincar halkının taleplerini destekliyoruz. Sincar halkının acemi çatışmalara ve savaşlara mecali kalmadı. Şehirde düzenlilik ve erinç ikliminin olmasını istiyoruz." dedi.

Baedri, "Ezidilerin evlerine ve yurtlarına dönmesi düşüncesince esaslı birlikte hal bulunmasını istem ediyoruz." diyerek konuştu.

Göstericilerden Şeyh Salim, "Bu gösteriye eklenmek düşüncesince Norveç'ten geldim. Sincar halkı 8 senedir kamplarda çirkin koşullarda yaşıyor." ifadelerini kullandı.

Bir öteki kılık Hudada Sado da "Sincar'daki gayrikanuni örgütler erinç ortamında yaşamamıza müsaade vermiyor. Bizim biricik isteğimiz evlerimize dönmektir." dedi.

Sincar'da Irak ordusu ve PKK çatışması

Duhok Göç ve Göçebeler ve Krizle Mücadele Merkezi İl Müdürü Dayan Cafer, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, "Sincar halkı düzenlilik ve huzurun olması düşüncesince PKK'nın ilçeyi ayrılma etmesini bekliyor." demişti.

Cafer, mayıs ayından itibaren Sincar'dan Duhok'a gelişlerin başladığını ve 10 bin 261 ferdin PKK'nın bulunduğu yerlerden kaçtığını dile getirerek, "Sincar'a nazar boncuğu familya resmi şekilde dönmedi. Yeni mülteci onama edecek olanak kalmadı. Kamplar doldu." ifadelerini kullanmıştı.

Sincar'da 2 Mayıs'ta PKK'ya ilişkin YBŞ unsurları ile Irak ordusu ortada çıkan arbedede birlikte Irak askerinin yaşamını kaybetmiş bulunduğu öne sürülmüştü.

Irak Savunma Bakanlığı da 3 Mayıs'ta kargaşa ve kolluk güçlerinin, çatışmanın peşi sıra Sincar'da "durumu arama altında tuttuğunu" duyurmuştu.

Sincar Anlaşması

Bağdat ve Erbil yönetimleri, 9 Ekim 2020'de PKK'nın Sincar'dan çıkarılmasını da havi birlikte geçim imzalamıştı. Ancak Sincar Anlaşması şimdi uygulamaya konulmadı ve PKK ilçede servet göstermeye bitmeme ediyor.

Ezidiler ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) yetkililer, PKK'nın Sincar'ın baştan inşasının ve semt halkının evlerine dönmesinin uğrunda bariyer teşekkül ettiğini vurgulayarak gelişigüzel fırsatta PKK'nın Sincar'dan hemen çekilmesi çağrısında bulunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ