USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Edirne'deki Karaağaç Yerleşkesi zamanı ve saf güzellikleriyle turizm destinasyonuna dönüştü

Trakya Üniversitesi Karaağaç Yerleşkesi, müzeleri, zamanı gar binası, nostaljik kişmiri treni, Lozan Anıtı ve doğasıyla Edirne'nin en baş döndürücü ziyaretçi çekici turizm destinasyonlarından birine dönüştü.

Edirne'deki Karaağaç Yerleşkesi zamanı ve saf güzellikleriyle turizm destinasyonuna dönüştü
02-10-2022 16:00
Edirne

Üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesi'nin bulunmuş olduğu yerleşke, Mimar Kemaleddin çeşidinden meydana getirilen zamanı gar binasında şekillenirken, mekân yapılarıyla içre barındırdığı müzeleri, zanaat galerisi, zamanı alanlar ve abide ağaçları ile kültür, sanat, doğa, gün ve terbiye başlıklarını yan yana arada sunuyor.

Yerleşke, içre barındırdığı kültürel ve gezinsel öğelerle evcil ve ecnebi turistlerin beğenisini çekiyor.

Edirne'ye mevrut ziyaretçilerin ortada olmaksızın gitmediği, şehrin Selimiye, Eski ve Üç Şerefeli camilerinin oluşturduğu "Altın Üçgen" sahasından ahir en ehemmiyetli turizm destinasyonu durumuna mevrut kampüs turizme yardım sunuyor.

Yerleşke, Tarihi Gar Binası, İlhan Koman Heykel ve Resim Müzesi, Milli Mücadele ve Lozan Müzesi, Güngör-Rifat Arıbal Koleksiyonu üzere değerlere ev sahipliği yapıyor. Lozan Barış Antlaşması ile Karaağaç'ın gine Türk topraklarına kazandırılmasını temsilen Trakya Üniversitesi ile Edirne Belediyesinin öncülüğünde meydana getirilen Lozan Anıtı da yerleşkede bulunuyor.

Statüsü değişti

Trakya Üniversitesi yönetimi orak ayı ayında, Edirne'nin en ehemmiyetli gezinsel destinasyonlarından bir tanesi bulunan ve tarihten doğaya, kültürden sanata, öğrenimden turizme denli nice bileşeni içerisinde bulunduran Karaağaç Yerleşkesi'nin korunması, kollanması ve doğacak kuşaklara aktarılması yerine Karaağaç kampüsünü "Özel Korunaklı Destinasyon Alanı" anons etti.

Alan yönetiminin almış olduğu kararlar doğrultusunda dulda ve restorasyon çalışmaları, sene sonuna denli tamamlanacak.

Yapılacak çalışmaların peşi sıra "Müze kampüs" niteliğindeki alana girişler ücretlendirilecek ve bahis konusu alan, şehir kültürüne bedel katacak biçimde korumaya alınacak.

Binlerce gezgin ziyaret ediyor

Trakya Üniversitesi İlhan Koman Heykel ve Resim Müzesi Sorumlusu Müslüm Özcan, AA muhabirine, turizm destinasyonu bulunan Karaağaç Yerleşkesi'nin herhangi yan yana sene binlerce ziyaretçiyi ağırladığını söyledi.

Yerleşkenin bulunmuş olduğu Karaağaç Mahallesi'nin, Lozan Barış Antlaşması'nda Yunanistan'dan harp tazminatı şekilde münfail olmasının alana ayrı yan yana özgülük kattığını dile getiren Özcan, "Burası Edirne turizmi düşüncesince aşırı ehemmiyetli yan yana bölge. Edirne'de 4 semt turizm düşüncesince önemli, birincisi Selimiye Camisi, ikincisi Edirne Yeni Sarayı, üçüncüsü II. Bayezid Külliyesi ve Sağlık Müzesi ve burası. Edirne'ye gezinsel gayeli mevrut şahısların yol uğrağı noktası yan yana arazi burası. Tarihi, doğası ve müzeleriyle burada şişman yan yana karambol var." niteleyerek konuştu.

Özcan, yerleşkenin hususi Korunaklı Destinasyon Alanı anons edildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kısa devir içre Doğa Tarihi Müzesi de ziyarete açılacak. Burasını açıkça iklim müzesi şekilde da tanımlayabiliriz. Çünkü Güzel Sanatlar Fakültesi de buraya aşırı ehemmiyetli yardım sunmaktadır. Öğrencilerimiz ve hocalarımızın meydana getirdiği asar açıkça bölgede sergilenmektedir. Karaağaç Yerleşkesi'ni turizm düşüncesince mevrut konuklarını kültürel ve sanat içerikli şekilde inandırıcı veriler sunan yan yana arazi şekilde tanım edebiliriz. Yerli ve ecnebi turistler nazarıitibar gösteriyor. Özellikle pandemi önceleri 400-600 bin ziyaretçi potansiyelimiz vardı. Pandemi devrinde 200 binlere denli sakıt ziyaretçi sayısı, turizmdeki canlanmayla baş başa giderek artıyor."

Özcan, yerleşkedeki müzelerde bulunmaz zanaat eserlerinin olduğunu anlatım etti.

İlhan Koman Heykel ve Resim Müzesi'nde 850'ye yaklaşan zanaat eserinin sergilendiğini dile getiren Özcan, "Türkiye'deki hususi müzelere bakılınca en ehemmiyetli koleksiyonlardan birine sahibiz. Eserlerimiz enine boyuna değerli." dedi.

Ziyaretçiler yerleşkeyi candan geziyor

Ziyaretçilerden Abdülkadir Kaya, yerleşkede değişik kültürel yapıları bire yan yana yerde gezip müşahede olanağı bulduklarını dile getirdi.

Doğayla iç içe ziyaretlerde bulunduklarını tamlayan Kaya, "Ailemle geldim. evvel Lozan Anıtı'nı gezdik, demincek şimendifer garını geziyoruz. Yerleşkenin, halkın ziyaretine açıkça olması aşırı güzel. Öğrencilerin indinde ziyaretçiler de bu güzelliklerden faydalanıyor." dedi.

İstanbul'dan mevrut Münevver Özcan da yerleşkenin zamanı ve kültürel güzellikleri barındırdığını anlatım etti.

Tarihi Gar Binası ve müzelerle geçmişe gezi yaptıklarını özetleyen Özcan, kente mevrut turistlere yerleşkeyi ziyaret etmeleri tavsiyesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ