USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Farklı transfer seçeneklerini müşterek arada sunan "MaaS" Projesi tanıtıldı

Toplu taşıma, otomobil kiralama, bisiklet, elektrikli scooter üzere değişik nakil seçeneklerini müşterek arada istimal imkanı sağlayıcı "Hizmet Olarak Hareketlilik (Mobility as as Service-MaaS)" Projesi tanıtıldı.

Farklı transfer seçeneklerini müşterek arada sunan
25-01-2023 16:14
Ankara

MaaS Projesi Açılış ve İmza Töreni Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Yerleşkesi Ana Salonu'nda düzenlendi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, törendeki konuşmasında, eriştirme sektöründe uygulayım bilimi kullanması denildiğinde akla münakale sistemlerinin geldiğine ayraç ederek, bilgelik ve yazışma teknolojilerinin münakale sektörüne uyarlanmasıyla çokbilmiş münakale sistemlerinin piyasaya koşut adına ilerlediğini söyledi.

Sayan, MaaS'ın, "çeşitli münakale türlerinin yegâne bileşik meslek biçiminde bütünleşmiş edilerek ulaşımı hâlâ verimli, şen ve erişilebilir bir vaziyete getirmeyi amaçlayan müşterek kavram" adına da tanımlanabileceğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"MaaS, kişilerin dolgun taşıma, makine kiralama, bisiklet, elektrikli scooter kabilinden değişik nakil seçeneklerini müşterek arada kullanmalarına imkân sağlıyor. Ayrıca ferdî taşıt sahipliğini, gidiş geliş sıkışıklığını, trafikte geçirilen süreyi, münakale maliyetlerini ve mevki kirliliğini azaltmayı vadediyor. MaaS hizmetleri çoğu kez müşterek taşınabilir yürütüm yahut genel ağ sitesi marifetiyle erişilebilmesi nedeniyle de kişilerin münakale ihtiyaçlarını, tercihlerini rahatlıkla karşılayabilmesine imkân sağlıyor."

MaaS'ın değişik münakale sistemlerini birbirine bağladığının altını çizen Sayan, sonuç senelerde sefer paylaşımının, makine paylaşım hizmetlerinin, elektrikli seans araçlarının MaaS terimini hâlâ da çelimli bir vaziyete getirdiğini dile getirdi.

Sayan, MaaS'ın eriştirme alanının ilgilenilmiş olduğu en şişman meyil olma önünde ilerlediğine dikkati çekerek, sentetik zeka kabilinden teknolojilerin MaaS'ın gelişmesini etkilediğini anlattı.

Konya Büyükşehir Belediyesiyle başlatılacak projeyi desteklediklerini tamlayan Sayan, plan kapsamında doğacak günlü sefer düşüncesince ürünler sunulması, planlama, rezervasyon, ödeme, isticar kabilinden giriş noktasından bitme noktasına denli kâffesi sefer deneyiminin yegâne müşterek vasıta ile sağlanmasını hedeflediklerini kaydetti.

Uygulamayla, rezervasyon, ifa ve yönleme hizmetleri de sunulacak

PTT AŞ Genel Müdürü Hakan Gülten de PTT Teknoloji ile İnova konsorsiyumu içinde ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi (UDHAM) Başkanlığı yardımıyla projeyi yaşama geçirdiklerini söyledi.

Gelecek süreçte uygulayacakları projeyle, asıl zamanlı veriler kullanılarak değişik münakale türleri ile kullanıcılara konforlu, güvenli, verimli, elastik analizör sunmayı amaçladıklarını anlatım fail Gülten, "Proje kapsamında elde edilmiş verilerin çözümleme edilmesiyle münakale politikalarının belirlenmesi ve dünkü yatırımların planlanmasını sağlamayı ve sürdürülebilir müşterek çabukluk çözümü geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu uygulamayla, planlama, rezervasyon, ifa ve yönleme hizmetleri sunmayı da amaçlıyoruz." niteleyerek konuştu.

Güncel teknolojiler kullanılarak yerel ve ulusal kaynaklarla geliştirilen projenin vatandaşların yegâne müşterek sayısal ortam üstünden uçtan kuyruk sokumu kemiği münakale planlaması yapmasına İmkan tanıyacağını kail Gülten, "Kullanıcılar, asıl zamanlı gezi detayları edinebilecek, çabucak aşırı biletleme ve ifa işlemi adına yegâne müşterek ifa kanalı kullanarak münakale hizmetlerine palas münakale sağlayacak." ifadesini kullandı.

Gülten, projenin, kent içi ve şehirlerarası otobüs, minibüs, taksi, metro, tramvay, tren, vapur, feribot, tayyare ve benzeşim kâffesi münakale araçlarını kapsayacağının altını çizerek, bu hizmetlere ek adına taşıt kiralama, paylaşımlı araçlar, dar mobilite araçları ve benzeşim yenilikçi münakale çözümlerinin de görev içinde arazi alacağını anlattı.

Projenin geçmiş adına tayyareci yürütüm kapsamında Konya'da başlayacağını dile getiren Gülten, gelecekte uygulamayı iklim genelinde yaygınlaştırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da projeyle çokbilmiş münakale ağlarını hâlâ da genişleteceklerini belirterek, Konya'nın tayyareci il seçildiği düşüncesince mevki duyduklarını dile getirdi.

Açılış konuşmalarının arkası sıra PTT Teknoloji ve Konya Büyükşehir Belediyesi ortada işbirliği, UDHAM, PTT Teknoloji ve İnova ortada da AR-GE desteği anlaşmaları imzalandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ