USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Faydalı böcekler, ziraatçiyi endişelendiren çayır tırtılıyla savaşım edecek

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi tedrisat üyelerince laboratuvar zarfında imal edilen dü yarayışlı böceğin ilkin ayçiçeğinde ortaya çıkan dokuncalı tırtıla için mücadelede muvaffakiyet sağlamış olduğu bildirildi.

Faydalı böcekler, ziraatçiyi endişelendiren çayır tırtılıyla savaşım edecek
21-07-2022 19:06
Ankara

Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Özkan, yarayışlı böceklerin üretildiği medrese laboratuvarında AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, ayçiçeğinin yağ elde edilmiş aşkın ehemmiyetli ortak uran bitkisi bulunduğunu ve istihsal alanlarının yüzdelik 50'ye yakınının da Trakya'da bulunduğunu söyledi.

Trakya'da çayır tırtılının aşkın derecede çoğalmasının çiftçilerde ürkü yarattığını dile getiren Özkan, bu böceğin esasta devir hin mesele olduğunu, bundan 40 sene ve 10 sene evvela de gine bu halde artma yaşandığını anlattı.

Özkan, tırtılın hastalık demin çoğaldığına bağlı şu detayları verdi:

"Bunun nice sebebi olabilir. Bunlardan ortak tanesi, toptan emlak değişikliği. Sıcaklığın 1 santigrat basamak değişmesi, 12 haftalık 1 müddette böceğin sayılarını 100 büküm artırabilir. Geometrik çoğalıyor. Bu çayır tırtılının ortak dişisi 400 skor testis bırakır ve yılda 5 soy sop veriyor. Bu dölün bütün muammer olsa bütün yeryüzünü kaplayabilir. Aslında bu bütün haşerat düşüncesince elden yalnızca böyle. Peki bu sebep olmuyor? Çünkü emlak şartları o kurt düşüncesince akıllıca değil. Bu toptan emlak değişikliğinde ateşlilik artışı bu böceğin aşkın derecede artmasına hastalık olgunlaşmış olabilir. İkincisi göçler de çarpıcı olgunlaşmış olabilir. Çünkü bu kurt yalnızca Türkiye'de yaşamıyor, Avrupa'da yaşıyor, Amerika'da, Asya kıtasında, kitlesinde ve hamam emlak dalgası var. Dolayısıyla böceğin ortak toprak kayması de olgunlaşmış olabilir. Ama bizlere mucibince en iri nedeni, kusur zirai uygulamalar."

Bu kabil hallerde çiftçilerin evvel aklına mevrut yöntemin ilaçlama bulunduğunu aktaran Özkan, ekincilik ilaçları kullanıldığı devir zararlıya dirlik muhtemelen ortak fasıl muvaffakiyet elde edilebildiğini fakat o zararlıyı öldürürken arıların da vefat ettiğini dile getirdi.

Özkan, "Bu zararlıların yararları var. Denge şeklinde markajcı parazitleri, prodüktörleri var. Bunları da öldürüyorsunuz. Kuşları da öldürüyorsunuz. İlaç görmek çelimsiz vadede hal güçlükle derinliğine vadede ekolojiyi mahvediyor." dedi.

Alternatif yollar şart

Bu sebeple deva alternatifi yöntemlerle bu işin halledilmesi icap ettiğinin altını çizen Özkan, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünün dirim bilimsel savaşım mevzusuyla 40 yıldan ortak tomar süredir çalıştığını anlattı.

Prof. Dr. Özkan, şöyleki bitmeme etti:

"Bu zararlıların mücadelesinde en ortak tomar geçer formül kimyevi mücadele, kısaca ekincilik ilacı kullanımı. Tarım ilacını tercih ettiğimiz devir ilacın yüzdelik birinden öğütücü diş o zararlıya gidiyor, ardı havaya, suya, toprağa karışıyor. Biyolojik skala kaybımız oluyor. Bir de bu ilaçların kullandıktan sonradan ortak bölümü mamüllerin üstünde kalıyor, insanoğlu gıdası namına kullanıyoruz ve şahısların sağlığı da bozuluyor. Bunun ekonomiye yansıması var. Tarım ilacı tercih ettiğimiz devir emlak dışına mahsulat gidiyor ve oradan art dönüyor ve zımnında aşkın ağırbaşlı kayıplarımız lakırtı konusu. Biz zararlıları baskılayan yarayışlı kurt üretiyoruz. Sloganımız da 'akıllı böcek, zeki çiftçi.'"

Bölümlerinde şu anda aşkın sayıda yarayışlı kurt bulunduğunu bildiren Özkan, "Burada bizim hocalarımız, hocalarımızın hocası, kılıç ve gailesiz tarım mühendisleriyle çalıştık ve bu yarayışlı böcekleri macun durumuna getirdik." dedi.

Elmada, bağda, cevizde, sebzede gine bu çeşit ortak "tuta zararlısı" bulunduğunu bildiren Özkan, tutaya dirlik bu yarayışlı böceklerin "tıkır tıkır" çalıştıklarını söyledi.

Özkan, "Kitle üretimi ortak sırdır. Şu anda 50 milyon üretecek kapasiteye geldik ve Türkiye bu yarayışlı haşerat itibarıyla dünyanın en ensesi kalın ülkelerinden ortak tanesi. Biyolojik çeşitliliğimiz aşkın ensesi kalın güçlükle dirim bilimsel çeşitliliğimizi ekleme altın ürünlere dönüştüremiyoruz. Tarım ilacı görmek aşkın hazırlop geliyor. Tarım ilaçlarına kolay, ucuz, çarpıcı deniliyor güçlükle ekincilik ilaçları ortak zehir. Pestisit diyerek biliniyor." diyerek konuştu.

"Ucuz, ekonomik, ekolojik hiç yöntem, dirim bilimsel mücadele"

Son 4-5 yılda 500 ilacın dayanım oluştuğu düşüncesince ruhsuz duruma geldiğini ve yasaklandığını aktaran Özkan, şunları kaydetti:

"Demek ki çarpıcı de değil. Bir de ehven diyorlar. Çiftçiye gidip dava bakalım, ekincilik ilaçları ehven mu? Ucuz, ekonomik, ekolojik hiç yöntem, dirim bilimsel mücadele. Üniversitemiz Teknokent'teki gailesiz girişimcilerle baş başa çalışıyor ve bunu çiftçinin hizmetine sundu. Elimizdeki bu kurt ortak arıcılık. Üzerinde 35-40 senedir çalışıyoruz. İkinci böceğimiz de dünyada evvel el üretimini gerçekleştirdiğimiz, Türkiye'nin gerçekleştirdiği ortak yarayışlı böcek. Evet, o zararlılar var. O zararların faydalıları da var. Eğer kılıç doğayı ortak tomar bozmazsak bu ekolojik balans devam ediyor ve çayır tırtılının yapmış bulunduğu zarar, bahis konusu olmuyor. Şimdi bakın buradaki yarayışlı kurt ne yapıyor? Zararlı böceğin yumurtasına hiç testis koyuyor ve imha ediyor. Buradan dokuncalı çıkamıyor. Daha testis dönemindeyken. Biz bu zararlıyı yetiştiriyoruz. Zararlıların üstünde faydalıyı yetiştiriyoruz ve bunları macun durumuna getirip üreticilerin hizmetine sunuyoruz. Çayır tırtılı düşüncesince 2 yarayışlı böceğimiz var. Dünyada evvel el yetiştiriciliğini Türkiye'nin meydana getirdiği ortak arıcık. Öbürü de testis paraziti trichogramma.

Bunları kesinlikle kullanıyoruz? Bu macun durumuna geldiği devir bunları üreticiler alıyorlar. Bunu dallara asıyorlar. Buradan yarayışlı kurt çıkıyor, zararlıyı imha ediyor. Peki bunu ne devir açacağız? Bunun gerçek zamanını tespit etmek düşüncesince de ortak tuzağımız var. O kapan da kokuyla zararlıyı buraya çekiyoruz. Ne devir reşit çıktığını belirliyoruz. Ondan sonradan yumurtlayacağı tarihi bildiğimiz düşüncesince bunları asıyoruz ve ziyanı önlemiş oluyoruz."

"Her sene yukarı fazladan bire ortak ürünü ekerseniz o zararlının olma ihtimali aşkın fazla"

Türkiye'nin herhangi ortak sene ekincilik ilaçlarına 600 milyon dolar mülk ödediğini tamlayan Prof. Dr. Cem Özkan, dirim bilimsel mücadelenin çoğalması ile hem harcamadan bununla beraber zararlılardan kolaylıkla kurtulunabileceğini söyledi.

Özkan, dirim bilimsel savaşım dair ilgilendiren kurumlarla baş başa düzentileme yapılması icap ettiğini belirtirken, çiftçileri herhangi ortak sene bire ortak ürünü ekmemeleri dair da uyardı.

Prof. Dr. Özkan, "Çözüm namına deva alternatifi yöntemlere evleviyet vereceğiz. Bu yöntemlerden ortak tanesi dirim bilimsel mücadele, ortak başkası de kültürel önlemler. Mesela herhangi ortak sene yukarı fazladan bire ortak ürünü ekerseniz, söz gelişi müstahsil bu yanlışlığı yapıyor, sabık sene gün çiçeği ekmiş, bu sene gine gün çiçeği ekerse orada o zararlının olma ihtimali aşkın fazla. Onun hesabına keşikleme (ekim nöbeti) yapması lazım." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ