USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Fıstık bahçelerinde hasat davul, zurna ve halayla başladı

Bölgede "yeşil altın" yerine vasıflandırılan Antep fıstığının geçmiş mahsulü gri fıstıkta hasat, bateri ve zurna eşliğinde cilt yerini aratmayan ambiyansta gerçekleştiriliyor.

Fıstık bahçelerinde hasat davul, zurna ve halayla başladı
10-08-2022 21:05
Gaziantep

Baklavadan yemeklere, tatlılardan çerezlere genişliğinde doğrudan rastgele bölgede Türk mutfağının stabil lezzetleri ortada toprak düzlük Antep fıstığında evvela hasat devri başladı.

Türkiye'deki fıstık üretiminin önde mevrut illerinden Gaziantep'te havaların ısınmasıyla bu arada işçiler bahçelerin yöntemini tuttu.

Sabah er saatlerde işe süregelen işçiler, dalından kopardığı Antep fıstığını ağacının dibine serdikleri çadırlara atıyor. Ardından traktörlere konulmuş bulunan fıstıklar temizleme, pili ve kavlama işlemi yapıldıktan sonraları tüketime müheyya bir duruma geliyor.

Normal Antep fıstığına layıkıyla hasadı müşterek ay evvela meydana getirilen besili ve yeşil renkte bulunan gri fıstık, baklava, çikolata, hamurlu şekerli ve yemeklerde kullanılıyor.

Bahçeler çadır noktayı gibi

Çiftçilerin motivasyonunu bırakmak düşüncesince akıbet zamanlarda bahçelerde adeta çadır havası yaşanıyor.

Davul ve zurna eşliğinde bahçeleri gezen birtakımı müzisyenler, yerel müziklerle işçilere maneviyat verirken, sevinçli vakitlerin geçirilmesini de sağlıyor. Bir müddet musiki dinletisi sunan müzisyenler, ecir namına da bahçe sahibinin poşetle verdiği mahsulden nasibini alıyor.

İşçilerin devir hin müziğin ritmine çıkarlarını kaptırarak halay çekmesi ise mülevven görüntülere oyunluk oluyor.

"Bu senede enine boyuna dişi geçiyor"

İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, AA muhabirine, dünyanın müşterek baş döndürücü ülkesinde Antep fıstığının yetiştiğini fakat hoş koku sebebi ile en iyisinin Türkiye'de yetiştirildiğini söyledi.

Geçen sene Antep fıstığında verimin elleme bulunduğunu tamlayan Karayılan, "Bu sene de enine boyuna dişi geçiyor. Gaziantep'te sulamayla beraberce Antep fıstığındaki randıman yüzdelik 35 yöresinde arttı. Buna budama ve gübreleme yapıldığında baş döndürücü hâlâ elleme verimler elde ediliyor." dedi.

Boz Antep fıstığında üreticinin hasat telaşında bulunduğunu tabir fail Karayılan, şu şekilde bitmeme etti:

"Şu an gri Antep fıstığında hasat başladı. Antep fıstığının müşterek zamanlar hasat edilmesi lazım. İçi kusursuz dolmadan toplanmaması lazım. Bu bizim düşüncesince baş döndürücü önemli. Hasat yaparken doğacak senenin karagözlerine dokunca vermemeliyiz. Her cezaevi elle toplanmalı. Bu yılki hasatla beraberce doğacak senenin hasadını da mühimsemek gerekir. Bu sene karagöz baş döndürücü durumunda şükürler olsun. Gelecek sene de fıstıkta baş döndürücü dobra randıman alacağız. Şimdiden mahsus ediyor kendini ağaçlar. Boz fıstığın içerisindeki hoş koku baş döndürücü faziletli bulunduğu düşüncesince bu genel anlamda baklavada kullanılır ve bizim düşüncesince baş döndürücü önemlidir. Daha sonraları 'kırmızı ben' hasadı yapılır. Ben fıstık ise çerezlik düşüncesince kullanılır. En akıbet mobilyasız al kabuklunun hasadı yapılır."

Çiftçiler rekolteden memnun

Çiftçi Hanifi Uğur ise Antep fıstığında evvela hasatta gri fıstığın toplandığını söyledi.

Boz fıstığın kendileri düşüncesince enine boyuna giranbaha bulunduğunu tabir fail Uğur, şunları kaydetti:

"Fıstık hasadı 10 çağ evvela başladı ve kestirmece 15 çağ hâlâ sürecek. Sabah 5'te geliyoruz ve akşama genişliğinde çalışıyoruz. Yaklaşık 25 şahsiyet müşterek ekiple, günce 6 titrem sonuç topluyoruz. Bu sene sonuç ve mahsulat güzel. 1 ay sonraları 'ben fıstık' hasadına başlayacağız. Hava koşulları baş döndürücü sıcak, 45-50 etap sıcaklıkta çalışıyoruz. Bir ağacın kusursuz randıman vermesi 20 yılı buluyor. Gerçekten şişman çalışma var."

İlk sonuç hâlâ baş döndürücü iç piyasada tüketiliyor

Fıstık tüccarı Mustafa Aslan da gri fıstığın başka fıstık türlerine layıkıyla hâlâ giranbaha ve nadide bulunduğunu dile getirdi.

İyi fıstığın rengi ve kokusundan anlaşıldığını özetleyen Aslan, "Fıstığın içi ne genişliğinde yeşil olursa o genişliğinde birinci sınıf olur. Barak Ovası fıstığını randımanı ve aroması hâlâ iyi. Fıstığın kokusundan ve renginden kalitesi mahsus olur. Kokusu ve rayihası dobra olursa baklavada kaliteyi ve hazzı arttırır. Eğer soluk olursa baklavanın kalitesi düşer. İlk sonuç dünya süresince hâlâ baş döndürücü tüketiliyor. Çünkü baklava ve çikolatada kullanılıyor. İkinci ürünümüzün yüzdelik 50'den ilavesi ise kuruyemiş namına ihracata gidiyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ