USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Hak-İş'ten İBB mensubu üyelerine sendika tağyir baskısı yapıldığı tepkisi

Hak-İş İstanbul İl Başkanı Mustafa Şişman, "Sendika üyeliği yahut sendika karşıtlığı emek harcaması yapıyorlar. Bizim sendikamıza unsur arkadaşlarımız var ise bunların işlerinde sıkıntı çıkartıyorlar yahut mobbing uyguluyorlar." dedi.

Hak-İş'ten İBB mensubu üyelerine sendika tağyir baskısı yapıldığı tepkisi
13-01-2022 16:24
İstanbul

Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) İstanbul İl Başkanı Mustafa Şişman, İstanbul Büyükşehir Belediyesinde (İBB) bugüne denli 13 bin işçinin işten çıkarıldığını, İBB iştiraklerinde çalışmaya bitmeme fail üyelerine de sendika değiştirmeleri anlamında edisyon yapıldığını ve mobbing uygulandığını söyledi.

Şişman, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, İBB'de Öz Orman-İş, Hizmet-İş, Öz Güven-Sen, Öz Büro-İş ve Medya-İş kazanmak az daha Hak-İş'e ilişkin 5 çıkışlı sendikanın bulunduğunu anlatım etti.

İBB'de Hak-İş'in kestirmece 35 bin üyesinin bulunduğunu aktaran Şişman, umumi çıkışlı sendika olduklarını dile getirdi.

Hali el altında müşterek salahiyetsizlik davasının bitmeme ettiğini özetleyen Şişman, şu detayları paylaştı:

"Ana kademede etkin arkadaşlarımızla ve 5 şirketimizle müşterek salahiyetsizlik davası uydurma konusu. Bu hukuka taşındı. Hukuk şu anda görüşmelerine bitmeme ediyor, çalışmalarını sürdürüyor, erte (12 Ocak) düşüncesince müşterek duruşma çağımız var. İnşallah lehimize sonuçlanacak niteleyerek bekliyoruz."

Ağaç A.Ş.'de 800 bireyin işten çıkarılması

Ağaç A.Ş.'deki işten çıkarmalara reaksiyon yayınlayan Şişman, "Geçtiğimiz hafta böylecene müşterek iştirakçi çıkartımı bahis konusu oldu. Özellikle Ağaç A.Ş.'de 800 arkadaşımızın buradan iare süreyle şu demek oluyor ki parasız izne boşanmak kanalıyla iş akitleri feshedildi. Tekrar art döndürüleceği söyleniliyor. Umarım o biçimde olabilir ve çalışanlarımız kıygın edilmez lakin tığ bununla ilişik matbuat açıklaması yaptık. Bu arkadaşlarımızın adalet yitirilmesine uğramasını istemiyoruz. İşten atılmalarını istemiyoruz. İnşallah söyledikleri kabil gerçekleşir ve bu arkadaşlarımızın süresi içinde işe art dönüşleri sağlanır niteleyerek beklenti ediyoruz." niteleyerek konuştu.

Proje sona erdi denilip, işçiler çıkarılıyor

İBB'de cümle olarak, "Projemiz bitti, iştirakçi fazlalığı var. Şu anda bu arkadaşlarımızı iare namına parasız izne ayırıyoruz. Daha sonraları esasen değerlendireceğiz" denilerek işçilerin işten çıkartıldığını özetleyen Şişman, "Tabii müşterek plan değiştirilebilir, plan değişikliği de yapılabilir. Bunda müşterek itiraz namevcut lakin bu, iş sözleşmesi feshiyle çözülemez. Bu iş arkadaşlarımızı, ayrımlı müşterek projeye kaydırırız, orada çalıştırırız, emektar projeyi açtığımızda esasen hazır, yetişkin elemanlarımızı buraya alırız ve bu biçimde çalıştırırız. Bunun yolu budur." dedi.

13 binin üstünde işçinin iş sözleşmesi feshedildi

Hak-İş İstanbul İl Başkanı Mustafa Şişman, 2019 domestik seçimlerinden sonraları İBB'de işçilerin işten çıkarılmaya başlandığını, o tarihten bugüne işten çıkarmaların sonsuz arttığını belirterek, "Farklı projelerde, ayrımlı şirketlerde iş sözleşmesi feshi yaşandı. Elimizdeki verilere uyarınca 13 binin üstünde işçinin iş sözleşmesi feshi yaşandı. Buna rağmen de 44 bin isim işbaşı yaptırıldı." ifadelerini kullandı.

İBB'deki işçilere sendika tahrif baskısı iddiası

Hak-İş'e ilişkin sendikalara organ bulunan işçilerin sendika değiştirmelerine müteveccih İBB'de müşterek edisyon bulunduğunu anlatım fail Şişman, şu biçimde bitmeme etti:

"Sendika üyeliği yahut sendika karşıtlığı emek harcaması yapıyorlar. Bazı şirketlerde şu anda ilkin rakip sendikalarımıza organ bulunan arkadaşlarımız o bürolarda amir, önder yahut ustabaşı biçiminde görevlendiriliyorlar. Bizim sendikamıza organ arkadaşlarımız var ise bunların işlerinde külfet çıkarıyorlar yahut mobbing uyguluyorlar. 'Hak-İş'e ilişkin sendikada değil de bizim önereceğimiz sendikalarda fariza yapmış olursanız yahut buralara organ olursanız size fariza veririz, sizinle çalışırız yahut teşrikimesai yaparız' deniliyor."

İBB'deki sendikal baskının sebebinin ideolojik bulunduğunu korumak için çaba sarfeden Şişman, şahıs sendika çalışmalarıyla ilişik müşterek problemin olmadığını, politik yahut ideolojik müşterek emek vermek içine de tek devir girmediklerini, ağız ağıza emeği ön planda tuttuklarını vurguladı.

Hak-İş Konfederasyonu namına müşterek sendikal edisyon olmasını istek etmediklerini, domestik idare yahut umumi idare değişse fark iştirakçi iradesine hürmet duyulması icap ettiğini dile getiren Şişman, işçinin ne sendikada organ kazanmak istemesine isteme gösterilmesi ve o yönde bu emek vermeyi sürdürmesi gerektiğini, bu durumun hem sendikalar arasındaki vaziyeti düzelteceğini aynı zamanda iş yaşamına müspet ulama sunacağını kaydetti.

Şişman, acemi müşterek plan açılmışsa, acemi müşterek ünite kurulmuşsa, acemi müşterek istihdam uydurma konusuysa elbette ki acemi işçilerin alınabileceğini lakin bu durumun emektar etkin işçileri kıygın ederek ve işten çıkartarak olmaması icap ettiğini kaydetti.

İş durumunda mobbingin kaldırılması ve işçinin, işini rahatlıkla, kıstak huzuruyla yapabilmesi icap ettiğini özetleyen Şişman, işçilerin denk işe denk sevap alması icap ettiğini anlatım etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ