USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Hatay'daki zamanı 1860'lara uzanan Savon Otel depremde ayakta kaldı

Sabunhane kendisine düz yazı edilip, zamanı yapısıyla 1860'tan bugünlere mevrut Savon Otel, Hatay'ı bozma fail depremde ayakta kalmayı başardı.

Hatay'daki zamanı 1860'lara uzanan Savon Otel depremde ayakta kaldı
07-03-2023 12:06
Hatay

Antakya Ticaret Borsası Meclis Üyesi ve Savon Otel İşletmecisi Kazım Kuseyri, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, yapının 1860'lı senelerde nesir edildiğini ve senelerce sabunhane kendisine kullanıldığını söyledi.

Otelin adını de buradan aldığını dile getiren Kuseyri, "Savon, Fransızcada sabun anlamına geliyor. Sonra geçirdiği restorasyonla 2003 senesinde otel kendisine faaliyete başladı. O tarihten bu yana de depreme derece canlı kendisine faaliyetteydik." dedi.

Antakya'nın nice dinden ve mezhepten insanoğlunun erinç ortamında yaşamış yer aldığı zamanı site bulunduğunu vurgulayan Kuseyri, şu biçimde konuştu:

"Kent baş döndürücü emektar medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Otelin bulunmuş yer aldığı Kurtuluş Caddesi evvel aydınlatılan cadde. Çok zamanı dokusu bulunan birlikte yerdi. Maalesef depremde baş döndürücü zamanı servet yıkıldı. Elbette bura da çıban aldı lakin birlik kendisine hala yapı ayakta duruyor. Şehirde bayrak bulunan zamanı yapılar, kiliseler, camiler yahut emektar yapıların bütünü baş döndürücü ağır tahribat gördü. Şehirde şu anda dışarıda gördüğünüz kişilerin bir fazla fazla yabancı. Yabancı derken buralı değil. Ya iane düşüncesince gelmişler yahut matbuat mensupları, polis kuvvetleri... Burayı gerçekleştiren gerçekte zamanı yapısından baş döndürücü buradaki insanoğlu mozaiğiydi. Yani gelecekle ait birlikte obje bahsetmek istiyorsak, buranın korunması müstelzim değeri, buranın insanının yeniden buraya dönmesi lazım. Burada da tabii ki talih büyükleri düşünüyordur ne birlikte kere izleneceğini, ne yapılacağını. Henüz bilmem lakin zamanı binaları ayağa kaldırmaktan baş döndürücü buranın insanoğlu yapısının yeniden eskisine dönmesi gerekiyor."

"Herkes birlikte anıydı"

Kentin insanlarını anlatırken "Herkes birlikte anıydı, el âlem birlikte hatıraydı, nice insanoğlu vardı, bayrak insanlardı." ifadelerini kullanan Kuseyri, "Bu depremle bu arada hemen yapılarımızı kaybetmedik, nice anımızı, hatıralarımızı kaybettik. Yani bu şehri bu site eden kullanıcılarını kaybettik. İnşallah en çelimsiz müddette toparlanır diyerek imge ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Eski ve toy yüzlerce yapının yıkıldığı depremde Savon Otel'in ne ayakta kalmayı başardığı sorusuna yanıt Kuseyri, şunları söyledi:

"Bilmiyorum, ihtimal tanrının birlikte mucizesi yahut mimarlık yapısı. Bunların stator hesapları alışılmış demirli beton yapılar denli olmuyor. Farklı tümsekli sistemi mevcut ve yanal atımlı darbelere hakkında baş döndürücü dayanabilen yer aldığı söyleniyor. Zaten bakmış olduğunuzda da hala bütünlüğünü esirgeyici birlikte bina. Hırpalandı mı hırpalandı lakin bu derece depremde şükrediyoruz ayakta durabildi. Çok yıkmacı depremler oldu, buradakinin herhalde benzeri emsali yoktur. En sonuç yaşadığımız 6,4 şiddetindeki deprem şehri bayağı hırpaladı. Burası hala ayakta duruyor. O dönemin ustalarına, yenileme esnasında alın teri dökenlere iri birlikte teşekkür."

Hatay ekonomisinin amiral gemisi ziraat

Hatay'ın ekonomisinin amiral gemisinin gerçekte tarım bulunduğunu vurgulayan Kazım Kuseyri, hassaten Amik Ovası'nın varlığı dikkate alındığında ziraatın ve ziraatçıların baş döndürücü ağır biçimde desteklenmesi ve bunların üretime bitmeme etmelerinin sağlanması icap ettiğini belirtti.

Son senelerde turizmin de baş döndürücü ehemmiyetli birlikte gizil olduğuna yer veren Kuseyri, şu ifadeleri kullandı:

"Antakya gerçekte gastronomi kendisine da baş döndürücü ağır birlikte çekicilik merkezi olmuştu. Gastronomi gezim açısından birlikte nevi tarihin önüne geçmişti, amiral sefine olmuştu. Buranın yeniden ayağa kalkabilmesi düşüncesince tarım tarafını birlikte biçimde becerdik, geliyoruz ikinci kısma. Turizm ağır birlikte dirimsel olmuş. Bir an ilkin zamanı dokunun ayağa kaldırılıp bire birlikte vakitte buranın insanının yeniden dönmesi sağlanmalı. Herkes birlikte biçimde çekti gitti. Çünkü burada kalması düşüncesince birlikte etmen kalmadı. Evi yıkıldı, iş noktayı yıkıldı. Eğer bu mevzuda ağır birlikte dayanak noktası olunursa kimesne yaşadığı, doğup yetiştiği noktayı çoğaltmak istemez. Oraya gittiğinde de kimesne afiyetle gitmiyor. Bilmediği birlikte ortama giriyor. Hani evvel ilkin el âlem yunak koyun açacaktır lakin birlikte müddet sonraları da yaşamın gerçekleriyle karşılaşacak herkes. O sebepten dolayı baş döndürücü aceleci biçimde buranın ayağa kalkması lazım. Tarihi dokusuna akla yatkın şekilde, nüfus bilimsel yapısına akla yatkın biçimde kişilerin buraya art dönmesi lazım."

Bugüne derece yolu Hatay'a düşenlere de çağrıda mevcut Kuseyri, "Atatürk'ün söylediği denli Hatay ferdî meselesiydi. Bence bütün Türkiye'nin meselesi olsun Hatay. Stratejik kendisine da baş döndürücü ehemmiyetli birlikte nokta. Onun dışında tarih, ekin kendisine da Türkiye'deki insanoğlu mozaiği açısından da baş döndürücü değeri bilinmesi müstelzim birlikte yer. Tüm Türkiye'nin Hatay'a erbap çıkması lazım." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ